Sjutra u 11h rezultati...
Nisam detaljisala jer memorandum SANU 2 (dopunjen 2012.) je opsežan ali konkretno ta tačka: 8. Insistirati na konstitutivnosti Srba u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Kosovu i izvršiti tranziciju srpskih zajednica u državama regije u unitarnu, svesrpsku zajednicu.
To je dokument SANU-a nego da ne idemo u off mada eto koristili bi i popis u te svrhe zato su se toliko "okupirali" popisom u CG.
Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk
Ja nisam primijetio neku posebnu okupaciju ali ajde nek bude. A tek to da Vučić može sprovesti neke stvari iz memoranduma SANU-a. On to ne može da uradi u RS, a kamo li u Crnoj Gori. Nego mi i dalje nejasno kako do zajednice srpskih opština u Crnoj Gori? I još nešto, ne vidim problem u konstitutivnosti.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Ne vidiš problem konstitutivnosti u državi sa građanskim uređenjem?
https://www.vijesti.me/kolumne/65511...utivnih-naroda
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
Ne, iz njihove tačke gledišta.
Last edited by extravaganca; 14-10-24 at 13:35.
Kakvo je to gradjansko uredjenje kad partije koje su nosioci gradjanskih toboze vrijednosti ponašaju se kao najgore ultradesnicarske nacionalisticke organizacije?
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Сваки Црногорац и Брђанин једнак је пред судом.
Tek bi se ponašale da se izvrši kakva kantonizacija ili bilo koja zvanična podjela po nacionalnom ključu. Činjenica je i da nijedna od partija koja u nazivu ima opis "demokratska", "socijalna", "socijaldemokratska" i slično ne radi na sprovođenju ideja demokratije i socijalne pravde, niti imaju kapacitete za tako nešto, ali to ne znači da bi bilo bolje da vladaju nacionalne parttije, nezavisno od toga da li se zovu nova srpska demokratija, bošnjačka stranka ili koja god drugo nacionalna partija sa nacionalnom odrednicom u nazivu ili i bez nje, ako im je u programu primarno da se bore za ciljeve svoje nacionalne zajednice.
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
To je tačno ali kako se svi u svojim programima bore za svoje nacionalne ideje ne znam otkud čudjenje što oni drugi rade isto to za svoje?
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Сваки Црногорац и Брђанин једнак је пред судом.
Ja ne viđeh nijedan dokument da traži ujedinjenje svih Crnogoraca u jednoj državi i navodi okolne zemlje pa rovari po popisima okolnih zemalja tako da to nije borba za nacionalne interese no velikodržavni projekat đe se raseliše već jednom Srbi zbog istog no nikad se u pamet izgleda.
Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk
“Piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano“
A ako ne mozes da napises ono sto izgovoris, malo je suludo zar ne?
MICHAEL, THANK YOU FOR SHARING YOUR LIFE WITH US!
Da se ja uključim:
Nijednu.
Sa tim da nacionalne države sa dominantnom nacijom mogu da funkcionišu kao nacionalne.
Višenacionalne, heterogene države, u kojima je nacionalno političko grupisanje primarno, funkcionišu kao BIH i Makedonija.
A izgleda da je to nekima želja, da postanemo BIH 2.
Dalje, bih volio da mi neko da preciznu definiciju konstitutivnog naroda.
Koja su to njegova prava (koja u građanskoj državi nema?) i na koji način i kojim putem ta prava ostvaruje?
Pošto ništa od ovoga niđe nije bilo definisano, 1991. i 1992. su srpski nacionalisti protumačili da konstitutivni znači da oni kao državotvorni narod imaju pravo na veto državne politike,
ukoliko su u manjini, te pravo da državu rastaču na nacionalne djelove, ukoliko im državna politika nije po volji, tako što će oni "da ponesu svoje".
Last edited by ASC; 14-10-24 at 15:55.
Не постоји проблем конститутивности Срба у ЦГ јер се тај појам не помиње нигдје. Срби су били конститутивни у Хрватској док их ХДЗ није макао из устава, пред рат.
У ЦГ имамо други "проблем" да ли су Срби мањина или "државотворни" народ.
Ја чекам посао али волим ову земљу!
А што пијем кад ми шкоди
ко ће кући да ме води?
Znate vi odlično šta to znači, ne pravite se mutavi kad već niste.
Ja ne znam.
Zato što definicije nema niđe.
Dakle, svako je slobodan da tumači što mu je volja.
A proizvoljno tumačenje ustavnih kategorija je baš zdrava situacija za balkanske prilike.
Dakle da ponovim:
Bih volio da mi neko da preciznu definiciju konstitutivnog naroda.
Koja su to njegova prava koja u građanskoj državi već nema, a koja treba da dobije?
I na koji način i putem kojih pravnih mehanizama ta prava ostvaruje?
Nakon što se odgovori na ova pitanja, tek onda možemo da razgovaramo na temu "konstitutivnih naroda".
Znas ti dobro sta to znaci, no nemam vremena sad da objasnjavam
Last edited by St.Dzonny; 14-10-24 at 18:00.
Јеси ли сигуран за то 15% мислим да не постоји тај праг.
Наравно да не постоји појам "државотворни народ" иако га сви за себе својатају, зато сам и написао проблем под знацима навода.
Проблем је то што је неко једном народу дао прилику да учествује у фонду за мањине, да оснива национални савјет, да се оснива по том основу мањинска тв и радио а све то док велики дио тога народа (можда и већина) себе не види као мањину.
То би се једном приликом требали ријешити, али не сад.
Ја чекам посао али волим ову земљу!
А што пијем кад ми шкоди
ко ће кући да ме води?
U pravu si.Ne postoji konkretna definicija manjinskog naroda.ZAKON O MANJINSKIM PRAVIMA I SLOBODAMA
Član 2
Manjinski narodi i druge manjinske nacionalne zajednice, u smislu ovog zakona, je svaka grupa državljana Crne Gore, brojčano manja od ostalog preovlađujućeg stanovništva, koja ima zajedničke etničke, vjerske ili jezičke karakteristike, različite od ostalog stanovništva, istorijski je vezana za Crnu Goru i motivisana je željom za iskazivanjem i očuvanjem nacionalnog, etničkog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta.
Postoje samo neki navodi đe se veli da manjinski narodi od 1% do 5% treba da imaju makar jednog predstavnika u Skupštini, a ovi preko 5%, najmanje 3.
Dalje, prag od 15% je za uvođenje jezika manjinskog naroda u službenu upotrebu na lokalu i nekih drugih privilegija.
Inače, jedna od posljedica ovakvih nedorečenih definicija je situacija u kojoj je Jonica pokušavala da dobije privilegovane manjinske mandate u Skupštini kao predstavnik Jugoslovena.
Ne postoji sistem koji može da te verifikuje kao legitimnog predstavnika nekog naroda.
Ja i ti možemo da napravimo manjinsku partiju Roma, i da sa 2000 glasova uzmemo mandat, dok običnoj partiji treba 10k+ zavisno od izlaznosti za cenzus.
Dakle, i postojeće plekanje nacija u izborni sistem u korist manjina pravi potencijalni problem... a ne daj bože neko ruglo nalik na BIH.
Last edited by ASC; 14-10-24 at 18:28.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks