Za ovo znam da je bilo tako (uostalom jednom mi je racun bio blokiran upravo zbog ovoga al' to je vec preduga prica) ali nisam 100% siguran da je povezano za ovim novim azuriranjem, niti su mi to rekli danas. Jesil' 100% siguran da je i ovo novo na "isti princip" (na dan kada istice dokument)?
Pitam jer je za moj racun upravo danas provjereno (danas sam dobio i obavjestenje o azuriranju) i ustanovljeno da blokada ide za 30 dana (izmedju otalog, navodno kao i ostalima koji su danas dobili obavjestenje) a dokument mi definitivno ne istice za 30 dana vec sledece godine.![]()
Ako prica beatnological o istom, sada vam je vec jasno da banke to moraju da rade. Npe neke banke imaju dodatne troskove da bi to sve sakupile do odredjenog roka.
Npr. iznenadicete se sto je jednog banci trazila ECB (Evroprka centralna banka), ja kad sam cuo to bilo mi je nejverovatno, ali vezi konja dje ti gazda kaze.
Da, da.. kao i za sve ove gluposti "naredba odozgo" i kraj price, "oprani" do sljedeceg debilizma.
Pa dobro, ocigledno je CBCG jaca od same drzave mada i ne znam sto nije jace od ove raspale drzave. Nije yebo samo onaj koji nije htio.
Pogresno ti je receno odma da ti kazem. Ja imam zivih primjera kojima su stizala upozorenja mjesecima unazad a jos im racuni nisu blokirani dok imam drugih kojima su blokirani nakon samo 10-ak dana, definitivno znatno krace od pomenutih mjesec dana.
Meni je receno da to ima veze sa validnoscu samih dokumenata koje azuriraju tako da ne postoji nikakav "rok".
Mada nisam siguran ni o kojoj validnosti dokumenata se radi kad vecinu ovog nesretnog naroda cimaju radi totalno debilnih pitanja a ne ikakvih dokumenata.
Ne znam koliko je "random" ali sam cuo da je danas NLB blokirala gomilu racuna jer su ih valjda opomenuli iz CBCG. Ispred banke je danas bilo drvlje i kamenje na njih, mislim da je policija dolazila da smiruje strasti jer je cak i (makar zvanicno) i kompletan sistem 'pao'.
--------------------------
Do Not Disturb.
Isto je bilo i u Novom danas (bez policije) sto se tice guzve i histerije, medjutim isto tako je bilo i par osoba kojima su definitivno slate opomene na vrijeme (barem sudeci po komunikaciji koja se odvijala izmejdu sluzbenika banke i samih klijenata) ali su se oglusili na iste.
Jedino sto mene nervira u sveme ovome jeste cinjenica da je, barem meni, napomena stigla viberom. Kakav viber *ebeni ljudi moji i kako to moze biti validno uopste? Mail ok, telefonski poziv ok, ali viber?
Pa Viber je jedna od njihovih sigurnih/bezbjednih vrsta komunikacije. Osim ako treba da te pitaju neku glupost... onda mora licno.
Ne znam koji retardi iz CBCG donosi ovakve odluke ali znajuci ko cini njihov kadar i nije bas neko iznenadjenje.
Ja sam 100% siguran da ovako nesto ne moze proc' u nijednoj iole normalnoj drzavi. Da traze neke dodatne informacije i sl. da ali da blokiraju racun (pogotovo nakon 10 dana) i onima koji nisu u zemlji... sigurno ne. A da ne pominjem konstantno azuriranje istih dokumenata istih klijenata gdje su neke zvali po 5-6 puta u zadnjih par mjeseci. Vjerujem da je tu vec nesposobnost samih banaka u pitanju, tj. njihovih sluzbenika.
Do Not Disturb.
Meni su addikko i Volcanobetslali nekoliko poruka, jedno mjesec ranije da mi licna karta istice
Ckb se jos nije oglasio, izvadih novu u medjuvremenu, no nemah kad poci do njih.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
So I will come back from the dead and lay claim to what I am owed. - captain Flint
Na dan isteka dokumenta ti racun mora biti blokiran. Moze da bude da je banka upisala.jedan datum vazenja dokumenta npr pasosa a ti si u medjuvremenu vadio novi i banka o tome nije obavijestena i ona se i dalje rukovodi po staron dokumentu.
Najcesca pojava ljudi izgube licnu, vadili novu. Pasos novi jer je potrosen ili istice za pola godine i slicno.
Last edited by hercules; 07-10-24 at 18:15.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Ovi 'najblizi' slucajevi koje ja imam... nikome nije isticala ni licna ni pasos nisi je iko vadio novi dokument.
O kakvoj "validnosti dokumentacije" se radi u slucajevima kada korisnika zovu da bi ga pitali "da li se neko od vasih clanova domacinstva aktivno bavi politikom?"
Koji je to dokument i koja je njegova validnost?
Men' se cini da je ovdje sprdnja nastala jer se maloumni ljudi petljaju u ozbiljne stvari a ni mnogo jednostavnije ne razumiju. Nije ovo izolovani slucaj ali jeste sa prilicno destruktivnim posljedicama za vecinu gradjana ove zemlje.
Do Not Disturb.
Pisem kako je po zakonu. Da bih tacno utvrdio zasto je blokiran treba mi vise informacija. Imajte na umu da je u momentu kada donesena regulativa u startu masu racuna trebalo bit blokirano pa se to odugovlacilo do zadnje ure.
A ovo drugo - banke moraju da identifikuju politicki eksponirana lica i lica povezana sa njima. Od kad je osvjezilo puno novih lica je na sceni a to se sve mora evidentirati.
PEL, evo ti je Hercules odgovorio, svaki fajl klijenta mora imat taj obrazac, on je obavezan prilikom otvaranja racuna. Sve ove promjene su nalozene od strane CBCG, bankama je u interesu da rade i zaradjuju, ovo im samo oduzima resurse i raduju se tome manje nego korisnici.
Sent from my SM-S921B using Tapatalk
two things are infinite:
the universe and human stupidity;
and I'm not sure about the universe
Kapiram ja da je jedno od "obaveznih pitanja" ali mi nema smisla da sad 600,000 ljudi mora da dodje licno u banku da bi odgovorilo na jedno prosto pitanje poput toga. Da li je po vama normalno da se ta "obavezna evidencija" (recimo politicki eksponiranih osoba) mora radit' na taj nacin, da svak' mora licno da dodje u banku i odgovori na da/ne pitanje!?? Uz sve to, ne postoji ni dokaz ni provjera sto znaci da svako moze da kaze sto oce. Ja znam da sam prilikom moje dokumentacije nalupao svakakve gluposti jer sam morao (kao sto Mojsije rece) da odgovaram na 300 pitanja i potpisujem 50 stranica. Klasicno maltretiranje.
A sad mi mozemo da idemo sa prenosom krivice u nedogled. Nije kriva sluzbenica banke nego sama banka. Nije kriva sama banka nego CBCG. Nije kriva CBCG nego EU i ECB... Nije kriva EU i ECB nego MMF i WB.. Nisu krivi MMF i WB nego masoni i ljudi gusteri.
Cinjenica je da ja nemam direktno veze ni sa CBCG a jos manje sa ostalim 'tijelima' vec iskljucivo sa mojom bankom. Oni su druga ugovorena strana u svim tim ugovorima i stranicama koje sam potpisao. Njima ja placam odrzavanje i krvnicke takse prilikom svake transakcije. Nego da se ne ponavljam jer nisam malo puta vec slicno napisao a uvijek je prica "nije banka kriva, kriv/a je xxxxx". Po vama vjerovatno nije kriv ni ubica vec iskljucivo nalogodavac jer mu je rekao sto da radi a za uzvrat ce dobit' dobre pare. Ne mozemo kompletnu krivicu svaljivat' na treca i deseta lica, svako mora svoj dio odgovornosti da preuzme a konkretno se banke ne trude ni najmanje da pomognu klijentima.
Zasto se banke malo ne oglase ili nedaj boze pritisnu povodom ovog problema? Ne raduju se al' cute kao zaliveni, niko rijeci jedne da kaze. Zasto se ne poguraju nova podzakonska akta za identifikaciju preko odobrenih sigurnih/bezbjednih 'kanala'? Dok god imaju stit "tako nam je nalozeno" i kaplju milioni, raduju se oni itekako.
Prica se o nekoj sigurnosti i bezbjednosti a u bankama strazar lista drustvene mreze, kamera van funkcije a sluzbenici u privatnim torbicama prenose vece kolicine novca. Razmak u redovima neadekvatan, udaljenost izmedju osoba koja je dosla do saltera i one iza nje nije ni po' metra pa je privatnost ne postojeca. Ja dok cekam saznam i koji problem osoba ispred mene ima i koliko novca podize i sve ostalo. Sto se ne propise bankama minimalna povrsina objekta? Minimalni razmak izmedju onoga koji je dosao na red i ostalih koji cekaju u redu? Sarena laza za ovcice, gomila gluposti na papiru i maltretiranje naroda bez ikakvog razloga.
Do Not Disturb.
Kakve veze ima sto je istekla licna karta postoji maticni broj osobe ako treba da se utvrdi identitet u slucaju isteka, pronevjere ili izvjestavanja o pranju novca itd. Nikada dokumentacija ne moze biti tacna u svakom trenutku. Eto recimo izgubim licnu i izvadim novu, i sta onda treba li da trcim u banku da to prijavim. Ili dam negativan odgovor na izjavu o politicki eksponiranom licu a nakon 5 dana se kandidujen na izborima za odbornika. Ko god je ovo smislio cilj mu je bio fingiranje sigurnisti bankarskog sistema, dok se sa druge strane peru milioni preko offshore firmi sa kojekakvih egzoticnih destinacija kojima se ne zna osnivac ni vlasnik ili nekih kripto bjelosvetskih prevaranata. Bas me interesuje jesu li Do Kvonu trazili da odgovori na ova glupa pitanja i da azurira dokumentaciju.
Odgovaraš na povezanost u momentu transakcije i uspostavljanja poslovnog odnosa. A davanje lažnih podataka je krivično djelo pa kako ko voli.
A ovo da pitam, na ulicu kad te sretne policajac ti mu izbiflaš svoj matični broj i to je dovoljno da te identifikuje je li tako? Isto ćeš da mu kažeš što će ti lična? Čemu onda zakon i kazne za nenošenje dokumenata? Aj probaj da njemu pokažeš istekli dokument i pitaj ga bi li te kaznio jer ne nosiš sa sobom validan identifikacioni dokument.
Inače čitam temu ali i dalje ne razumijem rezonovanje nekih forumaša. Opet kopiram član 22 zakona o sprečavanju pranja novca čiji su banke obveznici u sprovođenju.
Evo prillika da naučite neuke kretene, debile, imbecile, jadove, žohare, _______ (dopisati po želji) zaposlene iz banaka kako da sprovedu ovo boldovano bez lične karte ili pasoša? Za video identifikaciju još nisu svi podzakonski akti definisani, pa nju odmah isključite kao opciju. Centralni Registar Stanovništva CRS nije ničija nadležnost otprilike i ne postoji ni dan danas a pro forme je zadužen MUP ali oni to ne vode i može im se.Identifikacija fizičkog lica
Član 22
Identifikaciju klijenta koji je fizičko lice, preduzetnik ili fizičko lice koje obavlja djelatnost obveznik vrši u skladu sa članom 18 stav 1 tačka 1 i čl. 19 i 20 ovog zakona, uvidom u ličnu ispravu, uz njegovo prisustvo.
Obveznik je dužan da u postupku identifikacije klijenta iz stava 1 ovog člana izvrši uvid u podatke iz lične isprave i provjeri da li podaci iz te isprave odgovaraju klijentu.
Obveznik je dužan da u postupku identifikacije klijenta iz stava 1 ovog člana pribavi fotokopiju lične isprave i upiše datum, vrijeme i ime i prezime lica koje je izvršilo uvid u fotokopiju isprave i tu fotokopiju i prikupljene podatke čuva u skladu sa ovim zakonom.
Prilikom identifikacije klijenta iz stava 1 ovog člana pribavljaju se podaci o klijentu, poslovnom odnosu i transakciji iz člana 117 stav 1 tač. 2, 3, 6 i 7 ovog zakona.
Ako se iz lične isprave ne mogu pribaviti svi podaci iz stava 4 ovog člana, ti podaci se pribavljaju uvidom u original ili ovjerenu fotokopiju druge važeće javne isprave koju klijent podnese ili uvidom u odgovarajući javni registar.
Ako zakonski zastupnik ili ovlašćeno lice klijenta iz stava 1 ovog člana zasniva poslovni odnos ili vrši transakciju u ime klijenta iz stava 1 ovog člana, obveznik je dužan da:
- izvrši identifikaciju tog zakonskog zastupnika ili ovlašćenog lica u skladu sa st. 1 do 5 ovog člana i pribavi podatke o tom licu iz člana 117 stav 1 tačka 3 ovog zakona,
- pribavi podatke o klijentu iz člana 117 stav 1 tačka 3 ovog zakona iz pisanog ovlašćenja u originalu ili ovjerenu fotokopiju tog ovlašćenja,
- provjeri podatke o klijentu koje je pribavio u skladu sa alinejom 2 ovog stava.
Ako obveznik, prilikom identifikacije klijenta iz stava 1 ovog člana, njegovog zakonskog zastupnika, odnosno ovlašćenog lica iz stava 6 ovog člana, posumnja u istinitost pribavljenih podataka ili vjerodostojnost isprava i druge dokumentacije iz koje su pribavljeni podaci, dužan je da traži pisanu izjavu tog klijenta, njegovog zakonskog zastupnika, odnosno ovlašćenog lica o istinitosti tih podataka.
Obveznik može provjeriti podatke iz ličnih isprava klijenta iz stava 1 ovog člana, njegovog zakonskog zastupnika, odnosno ovlašćenog lica posredstvom finansijsko-obavještajne jedinice, uvidom u Centralni registar stanovništva (u daljem tekstu: CRS), evidenciju izdatih ličnih isprava i međunarodnu bazu ukradenih, izgubljenih i nevažećih dokumenata, elektronskim putem.
Ako se prilikom provjere iz stava 8 ovog člana utvrdi da se podaci iz lične isprave razlikuju od podataka u CRS, obveznik ne smije uspostaviti poslovni odnos, odnosno izvršiti transakciju.
Nakon izvršene identifikacije klijenta iz stava 1 ovog člana obveznik je dužan da u evidenciju iz člana 117 stav 1 ovog zakona unese podatak o načinu na koji je izvršena identifikacija.
Način provjere podataka iz stava 8 ovog člana propisuje Ministarstvo.
Akt iz stava 11 ovog člana označava se odgovarajućim stepenom tajnosti, u skladu sa zakonom kojim se uređuje tajnost podataka.
Uz napomenu da ako banka ovo ne uradi, i ne ažurira podatke o vama suočava se sa kaznama do 5 miliona eura.
Drago mi je da ogolite suštinu do sitnih detalja, ali isto niste ni malo realni. Ako vi nećete da ažurirate odatke, neće banka rizikovat kaznu 5 miliona nego blokirat račun sa sve realnom opciju da klijent iz revolta zatvori račun i ode u drugu banku.
Živite u zabludi ako mislite da ovo banke rade jer se neko probudio jutros sa idejom da maltretira narod na maks.
Last edited by hercules; 08-10-24 at 08:32.
Sve je to okej Hercules da je jednom u godinu-dvije, ali evo iz ličnog primjera, 3 puta u 4 mjeseca, pa dje to ima?
Svaki put sve isto, iskopira se licna, postave se 3 ista pitanja, reče se "to je to" i opet isto.
Nego, može li se račun ugasiti u bilo koju filijalu banke ili samo onu u kojoj je prvobitno otvoren?
Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Cesto se pozivas na kazne @herkules, a kazni nidje. Ne sjecam se da je kaznjena CKB sto su pokradene stedise. Pa ih je banka jos ucjenjivala vracanjem stednje da prvo potpisu izjavu da je nece tuzit. Sramno. Oprale se milijarde niko kaznjen. Toliko o kaznama od kojih strepe banke.
Kako to? Moras da potpises izjavu da ih neces tuziti? Pa to je ucjena...
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Ovaj zakon je dijelom u koliziji sa regulativom o zaštiti ličnih podataka. Nijedna banka, pošta, bolnica, itd. nije ovlašćena da skuplja i čuva fotokopije ličnih dokumenata. To što nema pravnika da pokrenu postupke i razriješe ovo je druga priča. Banka je ovlašćena da identifikuje klijenta u određenim slučajevima, klijent je dužan da odgovara za izjave i to je sve.
Uostalom kao i mnoge druge stvari kod nas. Ko mi garantuje da taj isti sluzbenig banke nece zloupotrijebiti kako kopije mojih licnih dokumenata, tao i potpise na istima? Niko... Znam da nije do njih i da moraju jer im je tako nalozeno ali to ne umanjuje cinjenico da je totalno debilno.
Meni nikada nece biti jasno da npr. u smotanoj posti moram da popunjavam obrazac o porijeklu novca (pa cak i za smijesnih 15-50€) kada placam racune, kao i izmedju ostalog, dajem licnu na uvid a po vrh svega i diktiram JBMG (kojeg nemam na licnoj). Al' na zalost zivimo gdje zivimo i tako je kako je.
I prije nego sto neko uleti sa "A sto ne placas online?"... Ne mogu sve racune preko e-bankinga da sredim.![]()
Last edited by beatnological; 08-10-24 at 16:16.
Ti onda priupitaj CBCG koliko su kaznili banke ove i proteklih godina shodno zakonu o slobodnom pristupu podacima. Štediđama je sve vraćeno kako je CKB banka saopštila.
Ovo za ucjene ne bih komentarisao, nisam bio prisutan pa ne mogu da dam komentar.
Pozabavio bi se neki advokat vjerovatno da to ima uporišta. Jer u zakonu o zaštiti pdoataka o ličnosti između ostalog piše:
Rukovaoc je Banka koja shodno članu 22 zakona o sprečavanju pranja novca treba da odradi radnju npr.Član 9
.....
2) obrada ličnih podataka je radnja kojom se automatski ili na drugi način lični podaci prikupljaju, evidentiraju, snimaju, organizuju, čuvaju, mijenjaju, povlače, koriste, vrši uvid u njih, otkrivaju putem prenosa, objavljuju ili na drugi način čine dostupnim, svrstavaju, kombinuju, blokiraju, brišu, uništavaju, kao i bilo koja druga radnja koja se vrši na ličnim podacima;
....
II. OBRADA LIČNIH PODATAKA
1. Uslovi
Član 10
Obrada ličnih podataka može se vršiti po prethodno dobijenoj saglasnosti lica čiji se lični podaci obrađuju, koja se može opozvati u svakom trenutku. Obrada ličnih podataka vrši se bez saglasnosti lica ako je to neophodno radi:
1) izvršavanja zakonom propisanih obaveza rukovaoca zbirke ličnih podataka;
2) zaštite života i drugih vitalnih interesa lica koje nije u mogućnosti da lično da saglasnost;
3) izvršenja ugovora ako je lice ugovorna strana ili radi preduzimanja radnji na zahtjev lica prije zaključivanja ugovora;
4) obavljanja poslova od javnog interesa ili u vršenju javnih ovlašćenja koja su u djelokrugu rada, odnosno nadležnosti rukovaoca zbirke ličnih podataka ili treće strane, odnosno korisnika ličnih podataka;
5) ostvarivanja na zakonu zasnovanog interesa rukovaoca zbirke ličnih podataka ili treće strane, odnosno korisnika ličnih podataka, izuzev ako takve interese treba ograničiti radi ostvarivanja i zaštite prava i sloboda lica.
A ti kao klijent imaš pravo da odbiješ sve to, i u tom slučaju banka mora da blokira račun i zatvori ga.
There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)
Bookmarks