A ko da to organizuje??? Racunaj d ace ti za manje od 10 godina poci u penziju svi oficiri koji su zavrsili vojne akademije u SRJ I SFRJ, jedini koji nesot znaju. Ostaje ti desetak staresina koji su zavrsili na stranim akademijama. Ostalo..blavori koji su zavrsili civilne fakultete i na neki cudan nacin dobili cinove, a niko od njih ne zna elementarne stvari sto se vojke tice, sto je, mislim, ne zapamceno u istoriji vojske...I mi pricamo o vojsci...pakao. Polovina bi se samoranila da im pusku i bojevu municiju das.
Last edited by mexiko; 22-09-24 at 21:50.
- Smrt fasizmu baba
- I tebi sinko, i tebi
Војни рок има смисла само ако траје најмање 2 године, а пожељно је 3.
Одосно кад од рочне војске правиш професионалну.Као у Израелу.
Мада они то раде и да ви имали што већу војску јер у сваком моменту три генерације служе.
Већ је сада годину дана премало да војник служи војску, јер таман кад га обучиш и спремиш, он ти иде.
А за то треба буџет.
Ове прдњаве од 2 мјесеца су бацање пара.
Црна Гора
Last edited by BAR; 22-09-24 at 21:53.
Црногорце је одржало црногорско срце.
E dobro si se osvrnuo na Izrael njima to ima neđe smisla koji Q (sorry for my bad franŠ) tako nešto treba Crnoj Gori?!
Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk
Цијели официрски кор Бундесвера има цивилне факултете уз војно дошколовање које је више официрски курс.
Официри хрватске војске која је побикедила у рату, су углавном били са цивилним факултетима, а ратоваше против ових "школованих".
Гро наших официра ипак нису цивили, него су школовани и школују се у Македонији, још увјек у Хрватској, а има их и у Италији, Аустрији и Британији и САД.
ВЦГ има по формацији око 220 професионалних официра.
Не видим сметњу да неки свршени инжењер електротехнике, уз официрски курс постане добар радариста, или да машински инжењер уз официрски курс не може командовати моторизованим или инжењеријским водом, да рецимо војни аташе буде искусни политиколог, примљен у чину потпуковника (уобичајена пракса), или љекар из цивилства да добије чин зависно од специјализација и година искуства (највише потпуковник).
Или да рецимо добар дифовац, спортиста, уз официрски курс командује стрељачким водом.
За све даље, чета, батаљон, бригада, корпус, армија постоје друге школе које се морају завршити независно да ли је полазник завршио војни или цивилни факултет.
А за сво знање које фали, увјек може да се пита, и да се шаљу људи гдје треба.
Само је питање шта ми желимо од наших оружаних снага.
Црна Гора
Last edited by BAR; 22-09-24 at 22:13.
Daj ne budalajte zivota vi, ta prica da je vojni rok od nekog napravio covjeka je jedna od vecih budalastina koju sam cuo od ove starije generacije, jer da jes tako ta starija generacija ne bi unakazila ovu drzavu kao sto jeste.
Treba nama radni rok, da se omoguci svima da rade nesto dok su mladi i da zarade neke pare a ne vojne budalastine.
E'o gledam i ne vErujem kako to neki stvarno misle da vojska od nekoga napravi muškarca.
Kakav bulšit.
Budite sretni što ne znate kakav tek horor oni vojnici i vojna lica prođu kroz rat i do kraja života vuku PTSD.
No o tome se malo nešto zbori.
Ja mislim da je to samo kod nas u bivsoj jugoslaviji “izgovor” za vojni rok.
Jes vala,čudo će se napravit od momka za 3 mjeseca… uvijek sam bio protiv,tj. da ko oce dobrovoljno,ko neće neka śedi doma ili šta god oce. Kad samo pomislim da su ljudi gubili godine svog života u vojsku![]()
Last edited by AdO_pG; 22-09-24 at 22:32.
Ja napisah "osim nekolicine koji zavrsavaju na stranim vojnim akademijama" Ali to je vrlo mali broj. TO sto ti ne vidis smetnju da neki inzenjer iz civilstva, uz zavrseni kurs....i tako te stvari...to je upravo problem. Da je tako, ne bi u SFRJ postojala vojnotehnicka akademija (u Zagrebu)koja je trajala 5 godina. To sto se uci na toj vojnoj akademiji, ne uci se u civilstvu. A u slucaju rata, civili sa kursevima za oficire, prosli bi protiv skolovanih oficira, koji su zavrsili vojne akademije, kao bosi po trnju. Vecina vas koji komentarisete ovakve stvari pojma nemate o njima, uz svo postovanje. Aeto, mogu ti reci da sam ja ucio vojnu skolu i cini mi se d amalo vise znam o tim stvarima nego vecina vas na forumu, a boga mi vise i od dostine u ministarstvu odbrane. A kad pomenu radare, koja slucajnost, bio sam radaristaAli siroka je ova tema...a ja nemam volje d abas pisem toliko
P.S. za polaganje za cin majora, samo za predmet taktika moras procitati literature toliko, da to tesko da bi ponio jedan dobar difovac, koji bi eto, po misljenju nekih mogao biti komandir streljackog voda...nekate momci...ne sprdajte se.
Last edited by mexiko; 22-09-24 at 23:16.
- Smrt fasizmu baba
- I tebi sinko, i tebi
Ако си учио војну школу, онда добро знаш зашто су постојале те школе, иначе веома добре школе.Ја сам учио неке друге школе, али имам доста људи у фамилији који јесу, чак и ту у Загребу.
Главни је разлог био да се кроз бесплатно школовање и добре услове створе и задрже кадрови који због бољих прилика и услова које је је нудио и нуди цивилни сектор, тешко могу привући у Војску.
Генерално зашто би иједан добар електроинжењер бирао да по пола мјесеца проведе на неком стационарном чворишту везе, или на неком истуреном радарском положају, на некој чуки, а да му породица живи у некој Вукојебини горњој, и да их сваке три године сељака од Вукојебине до Вукојебине.
Онда фино направиш своју школу, даш прилику паметним али сиромашним ученицима основних или средњих школа, зависи за шта их школујеш, и направиш од њих кадрове, добре кадрове, које никад не би могао да привучеш из цивилства.
А систем је био велики и требало ти је доста кадрова.
Данас је систем мањи, држава је "малена ал' часна и поштена", мања је разуђеност јединица, и такав приступ више није потребан.
Црна Гора
Last edited by BAR; 22-09-24 at 23:39.
Last edited by BAR; 22-09-24 at 23:51.
Ja ne znam koliko imas godina, ali i dalje tvrdim da blage veze nemas. Samo pises gluposti koje nemaju veze sa zivotom.
Lose znas. Sa akademije se izlazi sa cinom potporucnika, osim vojnotehnicke, gdje se izlazilo sa cinom porucnika. Do kapetana prve klase se nije polagalo za cin. Prvo polaganje je bilo za cin majora, pa pukovnika, pa kasnije za generalski cin. Pododficiri su izlazili sa zavrsenom srednjom skolom (ko nije namjeravao dalje da uci) sa cinom vodnika. A sto se Bilce tice, to je bila skola rezervnih oficira, i to kasnije nijesu bili aktivna vojna lica. Te obuke za rezervne oficire su bile u sklopu vojnog roka. U toku oficirkse karijere uvjek su postojala doskolovavanja, specijalisticki kursevi, komandno stabna skola na primjer....
- Smrt fasizmu baba
- I tebi sinko, i tebi
Него зашто тамо су учили неке тајне које нико други у земљи није знао, нити се изучавало у другим школама, па су морали посебну школу за то.Немојмо.
Зна се зашто.Мало је ко из љубави ишао у војну школу, но да побјегну од немаштине.
Не знам ко колико зна, нисам био дио система, али као што рекох знам ко јесте и питам.
Конкретно за комадира чете, резервних официра се полагао курс у школи у Сарајеву.То за оне резервне официре кону су у оквиру војног рока завршили ШРО, ако се добро сјећам, девет мјесеци као питомци и шест мјесеци као подофицири, водници.
Официрски чин се добијао тек на првој вјежби након одслужења војног рока.
Можда за активне официре са академије није било неопходно да полажу за командира чете, али командир батаљона се није могло бити без Командно-штабног усавршавања/ школе, а мислим ни обављати одређене дужности у штабу батаљона.
А то значи да без те школе, у мирнодопским условима се не може постати мајор, као и што се без Генералштабне школе у мирнодопским условима није могао постати генерал.
Никакав се "курс за мајора" није полагао, барем не у ЈНА, него се завршавало Командно-штабно усавршавање или школа. Што се послије радило у крњој СРЈ, то већ не бих знао, мада могу да питам.
Црна Гора
Last edited by BAR; 23-09-24 at 00:46.
Crnoj Gori ne treba vojni rok, treba joj civilna zaštita... Koliko ljudi zna kako da se da prva pomoć, vještačko disanje, imobilizirati slomljenu ruku ili nogu.. ili npr obični PP aparat bez čitanja uputstva?
TT
Nevezano za tvoj post ali baš me zanima iz tvog ugla vidim da po postovima imaš dobru bazu koliko je samo tehnološkim usponom od tih godina obuka/fakulteta/isl JNA se samo izmjenila i sama vojska?Evo sad američka vojska planira implementaciju vještačke inteligencije a vidimo što čine ovi dronovi i dobro poznavanje IT tehnologije što je tad bilo nezamislivo.Koliko su se apgrejdovale tek obavještajne službe,evo nedavno oni ladno ugradili drugima eksplozive u toki/vokije.Pa se iz svega postavlja pitanje šta znači ovaj obavezni vojni rok dva mjeseca? (znam da si rekao da je besmislen nego baš iz te perspektive koliko je besmislen) I sjutra da dođe stani pani više će IT inženjer,mašinac značiti toj istoj vojsci (o tome mislim da @BAR govori) nego neki tamo što je dva mjeseca se igrao vojske a da ne govorimo o infrastrukturi đe bi se sve to obavljalo.
A ovi u intervjue što vele ka pa treba da napravi vojska od muškarca - muškarca to je žalosno stanje nacije u stjupiditiju.
Ovo ce biti dobra stvar ako ove nove vojnike preusmjere sve u inzenjersku jedinicu da bar nauce za zivot da voze bager buldozer kamion... bogu fala radicemo puteva i autoputeva jos 50 godina....sto se ostalog tice ako se zarati svi su zivo meso nema ko vise ili manje znaci
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Napredak tehnologije je svakako izmijenio nacin ratovanja, to je cinjenica. Ali...uvjek ono aliRatna taktika i strategija se ne izucava na civilnim fakultetima, isto tako ni neke stvari vezane za razvoj novog oruzja. Vodjenje rata je vrlo kompleksna stvar. Dabi napravio neko dobro oruzje treba d abudu ukljuceni mnogi strucnjaci, iz raznih oblasti, ali oni su tu da razviju nove tehnike i tehnologije i da obuce krajnje korisnike za rukovanje istim. E sad, kad dodje do upotreba svega toga, ajde da kazemo do rata, tu nastupaju skollovani oficiri i obucnei vojnici. Ako svaki oficir zna da sprovede u djelo sto mu nadredjeni narede, a svaki vojnik zna dje mu je mjesto kad ide u akciju (bilo napad ili odbrana) onda postoji sansa da se ostvari zamiljeni cilj. U nekim akcijama potrebno je da ucestvuju sva tri roda vojske, i tu treba da postoji dobra koordinacija, da se zna ko sto i kad treba da radi. Za dva tri mjeseca vojnik ne moze da nauci nista osim osnovnih stvari. Mnogo je to siroka prica. Evo samo jedan banalan primjer, moje iskustvo. Prosao sam obuku za radar, poceo poslije tri mjeseca da radim kao operater na radarskom pokazivacu (kako se to zvanicno zove) U pocetku sam jedva uspijevao da pratim tri aviona, da bih na kraju mogao da pratim 11-12. Za svaki avion potrebno je, svaki minut da predas podatak o visini, vrzini, indentifikaciji i poziciji aviona. Mozda djeluje jednostavno, ali je daleko od toga. E sad danasnji radari su savremeniji i mogu d aprate vise ciljeva automatski, ali opet treba d aima obucenog operatera za to. Hocu d akazem, d aposlije obuke treba praksa. A ako jos uzmes rad pod stresom, kad je stani pani situacija onda se taj posao jos vise usloznjava. A ja sam imao prilike i to da dozivim..ni malo prijatno. Obicno o uskospecijalizovanim stvarima najvise znaju oni koji nikad nijesu probali tako nesto.
Ima jedna prica za jednog vozaca iz drzavnih organa, poceo neku pricu sa nekim i ovaj pomene neku knjigu Jevrema Brkovica i pita ga jesi l ije citao. Kaze ovaj vozac..cus jesam li je citao, ada ja sam Jevrema vozio. E tako ti je i ova prica otprilike![]()
- Smrt fasizmu baba
- I tebi sinko, i tebi
(hvala na iscrpnom odgovoru)
I jedno pitanje za Oskara,jel rat unaprijedio tehnološki proces ili je obratno?Jel čovječanstvo se tehnološki unapređivalo da bi jedni zajebali druge ili da bi učinili nešto zajedno za sve?
Sjetimo se da je internet izmišljen zahvaljujući Turingu koji je razbio Enigma kod.
Ovo je debeli OFF ne želim ni odgovor jer ga nažalost znam.
Last edited by Bluemoon; 23-09-24 at 17:31.
Mene samo interesuje ko je to odozgo pritisnuo dugme da zemlje Balkana treba opet da uvedu vojni rok?
Kome to treba jeftinog topovskog mesa za buduće sukobe?
Kada mozak ne koristiš, čekaš da ti kažu
tada misliš da sve znaš, ne vidiš da lažu
Ja sam odslužio (kao vezista) i posmatrajući iz tog ugla samo ću reći da je to notorna glupost, ništa novo se ne nauči (ukoliko se to ne želi, a ne želi skoro niko). Protraćenih godinu dana.
Sent from my Motorola 8400
Ali za 3 godine bi se sigurno nesto naucilo![]()
Having a parachute greatly increases your chance of surviving a long fall.
Have a parachute.
Mene zanima jel ko odslužio ka obavještajac to je ful zanimljivo da nam ispriča.
Ja sam dva puta išao na razgovor sa obavestajcem jer sam ,,moralno posrnuo", a iživljavanja tipa da dobijem slobodno 15 minuta kada mi je stric umro jer je ,,to dovoljno vremena da se izađe, pođe do pošte i pošalje telegram". Ma sahranu nisam mogao ,,jer se time narušava borbena gotovost jedinice".
Sent from my Motorola 8400
Jedina korisna stvar za bilo koga koju moze pokupiti iz vojske je fizicka sprema, to malo kondicije sto se nabije i snage i to je to
Kako to misliš? Redovni vojni rok, pa završiš u KOS-u. Ne ide to tako.
Tu i tamo bi nekome na kraju ponudili da ga oni pošalju na fakultet, zbog nečega vanrednog što je napravio. Pa bi to neko i odbio.
Bio u ŠRO, najbolji u generaciji. To je najviše vremena bila obuka za sobarice. Čišćenje podova 3 puta na dan, sređivanje kreveta svako malo, sređivanje robe u kasetama svako malo, ćišćenje kruga kasarne do besvijesti.
Priča o odlasku u vojsku kao sazrijevanju nije bez osnova. Druga su vremena bila. Tada nije bilo Interneta, low cost avio letova, kablovske TV..... Bili smo puno veća djeca nego današnja od 18 godina.
Dosta njih se tada prvi put odvojilo od roditelja, a ne mali put prvi put živio u velikom gradu. Danas sve to može da se postigne na puno bolji način. Nema potrebe da se u ime tog odrastanja neko iživljava nad djecom i pokušava da im puni mozak glupostima.
Meni je porazna činjenica da smo se u ŠRO stvarno mnogo lijepo družili... a par godina kasnije mnogo efikasno pucali jedni po drugima.
Da nismo učeni da koristimo Kalašnjikove, možda bi bili manje učinkoviti.
Strah je preteča zla. Kad Vas isprepadaju i ubijede kako će Vam oni njihovi uraditi to i to, onda ne želite da pucate drugi, nego prvi.
I ko nas sad prepada kako će drugi okolo da služe vojsku? Odnosno ko je kod svih istovremeno pokrenuo ovu priču? Tako da budemo ZA iz straha od onih pored nas.
Ništa ovo ne valja.
Kada mozak ne koristiš, čekaš da ti kažu
tada misliš da sve znaš, ne vidiš da lažu
Vojske se obučavaju za rat spolja,ne iznutra.
Snaga JNA je bila realna,ali ...
There are currently 4 users browsing this thread. (0 members and 4 guests)
Bookmarks