Bas ne vjerujem da mnogo ljudi kupuje to smece...
Ali bice ga ovako guraju na vrat na nos pa se poneko zayebe misleci da kupuje masilnovo ulje za male pare.
AROMA
HDL
iDEA
VOLI
Ja ovo ne razumijem. Cemu ovoliko istih proizvoda na polici? Je li moguce da se tako dobro prodaje.
[IMG][IMG]
![]()
Last edited by Apolo; 16-09-24 at 18:46.
Bas ne vjerujem da mnogo ljudi kupuje to smece...
Ali bice ga ovako guraju na vrat na nos pa se poneko zayebe misleci da kupuje masilnovo ulje za male pare.
--------------------------
Do Not Disturb.
Pa piše da je ulje od komine.
Svakako je proizvođač ispoštovao regulativu pa jel taj čita ili ne čita to je kao u onaj crtani kad veli kako se čudno piše voda i onome doda benzin.
Mislim palmino ulje je bruka jeftino takođe sa razlogom ovo još dođe luxuz.A opet svi idu po restorana razno-raznih i đe se palmino ulje intezivno troši ono obrće se nekoliko puta.Toliko o svijesti nacije.
Last edited by Bluemoon; 16-09-24 at 21:49.
od 20.10. nema plasticnih kesa
nothing comes from violence and nothing ever could
Vjerovatno mogu biorazgradive? Ili ne mogu?
Clanom 62 Zakona o upravijanju otpadom
definisana je zabrana upotrebe laganih plasticnih kesa za nosenje
Aj za voli je lagano, ceger onaj njihov tj dva, tri i eto![]()
Baš me je obradovala ova vijest kad sam je čuo sinoć na radio.
Da je sreće to bi davno bilo nego kao naša posla.
Ada e, nema veze što gume npr odlažu dje stignu, (nacionalne parkove) pale itd…
Zanimalo me kolika je cijena na veliko (cca 5lit) kad gore neko pomenu ulje od komine.
(Voli) Bacih pogled i na Palmino.
E sad,ovo jes da je rafinisano maslinovo i to komine opet je bolje za prženje od suncokretovog.
Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk
Imam raznih još iz BG kad smo imali akciju reci ne plastičnim kesama Bob Živković pravio logo taj mi je omiljeni.
Za voće i povrće ovi su najbolji ne znam samo imali ih đe kod nas:
Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk
Ovo se zove "Zakup pozicionog mjesta",posto sam radio u trgovini mogu ti reci da to ide dotle da se u jacim marketima naplacuje i izlaganje medju slicnim proizvodima,da li je proizvod u visini ociju u centralnom djelu i sl.Kapitalizam jbg. nista nije slucajno,po kursevima se uci i kako se cak slaze roba po boji na po policama...
Last edited by goozica; 17-09-24 at 09:23.
Sto se tice reciklaze,ovo nas ceka(inace jako dobar kanal na YouTube naseg covjeka u Engleskoj)...
Dajte link da vidim koji je kreten vadio ove podatke posto veze s' mozgom nemaju.
De facto u HR se jaja mogu kupit' jeftinije nego kod nas, oko euro ipo bez problema a na akcijama i euro okruglo dok je na ovoj listi cak 3.15e.
Da ne gledam druge artikle, nema potrebe.
EDIT: Evo fotke od prosle sedmice... 1.45e za 10 jaja.
![]()
Last edited by Fidel Castro; 17-09-24 at 13:18.
Do Not Disturb.
Maslac je kod nas luksuz.
I samo treba pogledat' brašno i hljeb u CG i HR (kao i odnos cijene brašna i hljeba u samoj HR) i shvatit' kapacitete onoga ko je radio ovo "istraživanje" kao i onih koji su ovo odobrili i objavili.
Poslato preko goluba pismonoše
Do Not Disturb.
Last edited by Bluemoon; 17-09-24 at 14:21.
Evo ovako,da vam prenesem iz prve ruke kako to sve,u najkracem mogucem funkcionise,neko iskustvo od najveceg trgovackog lanca u Cg ( da ga ne imenijum i daleko od toga da ih branim,cak sta vise...).
Trgovacka marza je u generalnom prosjeku na prehranu oko 15%,s tim da na neprehranu ona ide daleko vise ( od25 do 40%). Konacna cjena robe se formira u zavisnosti od cjene nabavke robe
1. Direktno od dobavljaca
2. Dobavljac sam snabdjeva trgovinu pri cemu su njegovi troskovi logistike tzv ambulatno ili kapilarno snabdjevanje (to su vam oni trgovacki putnici sa bar cod masinima u ruci koji se vrzmaju po objektima,najcesce oko kase gdje je izlaganje robe inace najskuplje,gledaju izlozenost i popunjenost i dopunjuju,kukaju kako im se roba ne vidi itd.),i obicno se radi o sitnijim ali skupljim proizvodima koje direktno odredjuje dobavljac uvecano za trgovacku marzu.
85/90% je uglavnom br.1 kada se dobija faktura od dobavljaca.Ta faktura ide u sluzbu kalkulacija dje se kroz spec. program unosi trosak same robe,trosak prevoza,trosak spedicije ako je roba sa strane sto je najveci slucaj,trosak carine,trosak fito sanitarnog pregleda,magacina ako se nema svoj itd.(licno sam imao uvid i pratio te troskove koji su sve ali ne mali ) pa se tek na to obracuna trgovacka marza,sto ce reci da sve te troskove placa kupac na kraju kroz konacnu cjenu proizvoda.
Stvar je u tome sto inspekcija kada dolazi u upravu ( a to je inace nevjerovatno vrlo cesto),obicno najvise kontrolise samu sluzbu kalkulacija tako da drzava uvjek zna da li trgovci ostvaruju neki ekstra profit ili ne,a ako ga ima obavezno se na kraju placa uvecan porez na kraju god. za taj profit...
Globa drzave se tu nezaustavlja,inspekcija po samim radnjama je takva da oni i sami kazu sefovima objekata da kad vec dodju moraju nesto naplatiti,tako da su znali da pisu kazne cak i ako cjena sa rafa padne na zemlju i to kao izlozeni proizvod nema istaknutu cjenu itd i sl.i ovakve kazne se na kraju mjeseca mjere u desetinama hiljada eura ( s tim da kad politika umjesa prste,onda su ove inspekcije naravno kod pojedinih puno redje)...
Sto se tice cjena na primorju uvjek je bio redovni tzv. "sezonski" uvecani marzovnik za te objekte,drzava to zna tako da nevidim frku oko i zbog toga kad je to legalno,licno sam mislio da to valjda svi znaju...
Poenta sve ove price da trgovine nisu jedini krivac,to je jako kontrolisan proces gdje se tacno zna u globalu,koliko treba da zaradjuju da bi pokrili svoje troskove (plate,komunalije,poreze,zakupe itd.itd.),kao i profit da ostvare na kraju god. da bi zadovoljli vlasnike i u krajnjem ostvarili neki novi god.investicioni ciklus...
Last edited by Nk beer; 17-09-24 at 15:58.
There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)
Bookmarks