Page 72 of 82 FirstFirst ... 2262686970717273747576 ... LastLast
Results 1,776 to 1,800 of 2050

Thread: [STANOVANJE] Stambene zgrade i njihovo održavanje

Thanks Thanks Given 
    1,106
    Thanks Thanks Received 
    1,439
    Thanked in
    965 Posts

Hoćeš da kažeš da ženjeni ne smiju ponijet telefon sa sobom ?

2. The Following User Says Thank You to Lapis Lazuli For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    19,076
    Thanks Thanks Received 
    8,896
    Thanked in
    4,328 Posts

Smiju telefon ponijeti ako ga smiju isključit,što se ne preporučuje.Najsigurnije je krišom staviti ključeve,novčanik(ako si stalni gost u kafanu i nije pod obavezno),ostaviti telefon i uzeti kesu sa smećem

Sent from my 2201117TY using Tapatalk
    Last edited by joni; 01-09-24 at 18:19.

Thanks Thanks Given 
    1,106
    Thanks Thanks Received 
    1,439
    Thanked in
    965 Posts

Jakih li brakova

Sent from my SM-A202F using Tapatalk

5. The Following User Says Thank You to Lapis Lazuli For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    19,076
    Thanks Thanks Received 
    8,896
    Thanked in
    4,328 Posts

Moj brak je stariji no moj vodomjer.O čvrstini nekom drugom prilikom

Thanks Thanks Given 
    410
    Thanks Thanks Received 
    1,310
    Thanked in
    887 Posts

Quote Originally Posted by Lapis Lazuli View Post
    Nije pitanje šta se može sve desit već da ta šifra nije privatno vlasništvo upravnika pa da ima pravo da je ne govori stanarima.
    Nije privatno vlasnistvo upravnika, to si u pravu. Al' ako se na skupstini stanara izglasalo da se sifra ne daje onda ima potpuno pravo.

Mi smo u zgradi upravo ovo izglasali, nema sifre nikome poslije ljeta (ljeti ima previse vikendasa da bi se svima ponaosob davali/izradjivali kljucevi). Razlozi su razni ali onaj kljucni kod nas je veoma slican kao i kod drugih, u cas posla cijelo naselje sazna sifru i eto kao da je ni nema jer se opet vracamo na prvobitno stanje (da razno-razne budale ulaze u zgradu).

8. The Following User Says Thank You to beatnological For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,106
    Thanks Thanks Received 
    1,439
    Thanked in
    965 Posts

Vjerujem da oni koji su prisustvovali skupštini stanara svi šifru imaju ?

Sent from my SM-S23 using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    6,613
    Thanks Thanks Received 
    6,299
    Thanked in
    2,626 Posts

Quote Originally Posted by joni View Post
    Moj brak je stariji no moj vodomjer.O čvrstini nekom drugom prilikom

Cvrstina opada sa godinama... Cvrstina braka isto
    Having a parachute greatly increases your chance of surviving a long fall.
    Have a parachute.

11. The Following User Says Thank You to Antares For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    410
    Thanks Thanks Received 
    1,310
    Thanked in
    887 Posts

Vjerujem da oni koji su prisustvovali skupštini stanara svi šifru imaju ?

Svi trenutno imaju sifru (nebitno jesul' bili na skupstini ili ne). Kada se makne sifra ostaje samo za upravnicu.

Thanks Thanks Given 
    3,591
    Thanks Thanks Received 
    6,844
    Thanked in
    3,581 Posts

Quote Originally Posted by beatnological View Post
    Svi trenutno imaju sifru (nebitno jesul' bili na skupstini ili ne). Kada se makne sifra ostaje samo za upravnicu.
    Zanimljivo. Ja prvi put ovo cujem i ne mogu vjerovat' sto slusam ali ok... ne bi trebalo kod nas ista da me cudi.

Inace... znas li ti, upravnica i ostali da po zakonu ta ulazna vrata spadaju u zajednicke prostorije i da svaki etazni vlasnik ima ista prava na taj ulaz, ukljucujuci i sam pristup zgradi?

Ta upravnica nema apsolutno nista veca prava od bilo kojeg drugog vlasnika stana kome treba da se omoguci ulaz u zgradu na sve one nacine koji za sam ulazak i postoje.

Ima tu vise zakona i podzakonskih akata ali prvenstveno mislim na "Zakon o odrzavanju stambenih zgrada" iz 2018. godine.

"Ceracemo se mi jos" sto se ono veli...
    --------------------------
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    1,176
    Thanks Thanks Received 
    1,935
    Thanked in
    1,054 Posts

Ja isto mislim da svi imaju pristup putem kljuca i chipa, trecu opciju su iskljucili na glasanju na skupstina stanara. Cisto kao suza.

Thanks Thanks Given 
    3,591
    Thanks Thanks Received 
    6,844
    Thanked in
    3,581 Posts

Da li se inace vodi neki zapisnik na tim skupstinama i da li naknadno moze da se dodje do istog ukoliko osoba iz (opravdanih) razloga nije prisustvovala tim sjednicama?

Vjerujem da moze i da se trazi uvid u finanijske izvjestaje po pitanju priliva kao i odliva za one stavke koje su se placale sa racuna same 'zgrade'?
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    2,422
    Thanks Thanks Received 
    253
    Thanked in
    165 Posts

Zapisnik je obavezan a na oglasnoj tabli se svaki mjesec postavlja finansijski izvjestaj.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    2,018
    Thanks Thanks Received 
    6,237
    Thanked in
    2,905 Posts

Quote Originally Posted by Fidel Castro View Post
    Da li se inace vodi neki zapisnik na tim skupstinama i da li naknadno moze da se dodje do istog ukoliko osoba iz (opravdanih) razloga nije prisustvovala tim sjednicama?

Vjerujem da moze i da se trazi uvid u finanijske izvjestaje po pitanju priliva kao i odliva za one stavke koje su se placale sa racuna same 'zgrade'?
    Zapisnik je obavezan, bez istog su odluke na skupštini neobavezujuće. Finansijski izvještaji se moraju (po zakonu) plodnosti jedanput godišnje (na oglasnoj tabli) ali lijepa je praksa raditi to češće.

Sent from my Motorola 8400

Thanks Thanks Given 
    3,591
    Thanks Thanks Received 
    6,844
    Thanked in
    3,581 Posts

Moze li se trazit' taj zapisnik naknadno za one koji (opravdano) nisu prisustvovali toj sjednici?
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    2,018
    Thanks Thanks Received 
    6,237
    Thanked in
    2,905 Posts

Upravnik je zadužen za arhivu i to je adresa gdje se treba tražiti.

Sent from my Motorola 8400

20. The Following User Says Thank You to wulfy For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,106
    Thanks Thanks Received 
    1,439
    Thanked in
    965 Posts

Pa ako ste se vi tako dogovorili i to vam je u redu onda ok...

Mada da se takav aranžman pravi u mojoj zgradi prva bih bila za ne jer mi je besmisleno da kao stanarka ne znam šifru i ulaza i ulaza iz garaže neovisno od ključa i čipa.

Thanks Thanks Given 
    410
    Thanks Thanks Received 
    1,310
    Thanked in
    887 Posts

Zanimljivo. Ja prvi put ovo cujem i ne mogu vjerovat' sto slusam ali ok... ne bi trebalo kod nas ista da me cudi.

Inace... znas li ti, upravnica i ostali da po zakonu ta ulazna vrata spadaju u zajednicke prostorije i da svaki etazni vlasnik ima ista prava na taj ulaz, ukljucujuci i sam pristup zgradi?

Ta upravnica nema apsolutno nista veca prava od bilo kojeg drugog vlasnika stana kome treba da se omoguci ulaz u zgradu na sve one nacine koji za sam ulazak i postoje.

Ima tu vise zakona i podzakonskih akata ali prvenstveno mislim na "Zakon o odrzavanju stambenih zgrada" iz 2018. godine.

"Ceracemo se mi jos" sto se ono veli...
    1. Svi etazni vlasnici imaju ista prava i imaju pristup svim prostorijama u zgradi. Kljuc, tag i trenutno sifra (koja ce po dogovoru stanara na skupstini biti maknuta poslije septembra).
    2. Upravnica nije etazni vlasnik (a niti mora biti) i odluceno je da sifra njoj ostane. Ako se pojavi neko dokon koji zeli nesto drugo ima apsolutno pravo da trazi novu skupstinu stanara i glasanje o ovome na sta je vecina stanara pristala.
    3. Mogli smo se dogovoriti da ne bude sifre uopste - onda bi to vjerovatno osobe poput tebe lakse podnijele?

Zasto sticem utisak da bi ti po bilo koju cijenu da imas sifru i u ovoj situaciji koju sam naveo (licni primjer zgrade u kojoj zivim)? Vecina stanara ne zeli sifru iz potpuno opravdanih razloga i tu prica pocinje i zavrsava.

Inace da se nadovezem na pitanja o zapisnicima... Da, moze se traziti i ako imate adekvatnog upravnika isti ce i da ti dostavi (mada u CG je to rijetkost). Niti jedna odluka nije validna bez zapisnika, potpisa svih koji su prisustvovali skupstini stanara (etaznih vlasnika koji se vode da su bili na skupstini) i predsjednika skupstine stanara, i to mora da se odluci na dvije skupstine stanara (jedna nije dovoljna).
    Trazi zapisnik, ko zna, mozda su i u toj zgradi o kojoj pricas isto izglasali? Mada je veca sansa da je u pitanju samo usmeni dogovor (sto u mojoj zgradi srecom nije slucaj).

Na kraju krajeva imas zakonsko pravo da trazis novu skupstinu stanara (pravac > predsjednik skupstine stanara) i ista mora da se sazove (ne sjecam se koji je rok). Tu fino trazis da se uvede sifra, izglasate i ako se vecina slaze eto, problem je rijesen.

Pa ako ste se vi tako dogovorili i to vam je u redu onda ok...

Mada da se takav aranžman pravi u mojoj zgradi prva bih bila za ne jer mi je besmisleno da kao stanarka ne znam šifru i ulaza i ulaza iz garaže neovisno od ključa i čipa.

Potpuno razumljivo da svi imamo sopstvena misljenja, medjutim, dzaba sto bi bila protiv toga ako vecina stanara izglasa suprotno.

Quote Originally Posted by GaD View Post
    Ja isto mislim da svi imaju pristup putem kljuca i chipa, trecu opciju su iskljucili na glasanju na skupstina stanara. Cisto kao suza.
    Bingo! Apsolutno ne shvatam kako ovo nije jasno pojedinima.
    Last edited by beatnological; 02-09-24 at 19:52.

Thanks Thanks Given 
    1,106
    Thanks Thanks Received 
    1,439
    Thanked in
    965 Posts

Meni većina ne bi značila ništa, jer ko ne želi da zna šifru ne mora da je zna, a budući da imam pravo da znam, znala bih.

Thanks Thanks Given 
    3,591
    Thanks Thanks Received 
    6,844
    Thanked in
    3,581 Posts

1. Svi etazni vlasnici imaju ista prava i imaju pristup svim prostorijama u zgradi. Kljuc, tag i trenutno sifra (koja ce po dogovoru stanara na skupstini biti maknuta poslije septembra).
    2. Upravnica nije etazni vlasnik (a niti mora biti) i odluceno je da sifra njoj ostane. Ako se pojavi neko dokon koji zeli nesto drugo ima apsolutno pravo da trazi novu skupstinu stanara i glasanje o ovome na sta je vecina stanara pristala.
    3. Mogli smo se dogovoriti da ne bude sifre uopste - onda bi to vjerovatno osobe poput tebe lakse podnijele?

Zasto sticem utisak da bi ti po bilo koju cijenu da imas sifru i u ovoj situaciji koju sam naveo (licni primjer zgrade u kojoj zivim)? Vecina stanara ne zeli sifru iz potpuno opravdanih razloga i tu prica pocinje i zavrsava.

Inace da se nadovezem na pitanja o zapisnicima... Da, moze se traziti i ako imate adekvatnog upravnika isti ce i da ti dostavi (mada u CG je to rijetkost). Niti jedna odluka nije validna bez zapisnika, potpisa svih koji su prisustvovali skupstini stanara (etaznih vlasnika koji se vode da su bili na skupstini) i predsjednika skupstine stanara, i to mora da se odluci na dvije skupstine stanara (jedna nije dovoljna).
    Trazi zapisnik, ko zna, mozda su i u toj zgradi o kojoj pricas isto izglasali? Mada je veca sansa da je u pitanju samo usmeni dogovor (sto u mojoj zgradi srecom nije slucaj).

Na kraju krajeva imas zakonsko pravo da trazis novu skupstinu stanara (pravac > predsjednik skupstine stanara) i ista mora da se sazove (ne sjecam se koji je rok). Tu fino trazis da se uvede sifra, izglasate i ako se vecina slaze eto, problem je rijesen.
    1. Ako upravnik zgrade (koji je i etazni vlasnik) ima sifru i daje je pojedinima onda on i ti pojedinci imaju veca prava (pravo ulaksa u zgradu sifrom) od ostalih koji tu sifru nemaju.

2. Jasno. Iako ne kapiram klasifikaciju 'dokon' za svakoga ko se ne slaze se nekom odlukom. Izgleda je to standardno etiketiranje u CG, kao etiketiranje 'spijuna' za svakog ko prijavi bilo koji drustveni problem

3. Ne znam sto si se ti licno uzrujao, kao da sam ja tebe napao za nesto... Nema ja sto da podnesem ili ne podnsem. Ja pricam o problemu koji je evidentan sto ne znaci da ne postoji vise uglova sagledavanja iste problematike.

Inace interfon u zgradi ne radi vec neko vrijeme. To znaci da svaki put kad neki gost treba da dodje u zgradu, neko mora iz stana da se spusti kako bi mu se ulazna vrata otvorila.

Kontam da je i to tebi potpuno normalna procedura? Ili treba da se daju tag cipovi svoj rodbini, poznanicima i gostima kako bi mogli da udju u zgradu prilikom svake posjete?
    Last edited by Fidel Castro; 02-09-24 at 20:15.
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    938
    Thanks Thanks Received 
    1,313
    Thanked in
    624 Posts

Jasno je sve to kao dan , ali moramo se sloziti da ja ako hocu da izdajem stan na airbnb ili booking , ne moze meni neko uskratit to pravo jer sam taj stan kupio svojim parama i mogu da radim sa njim sta hocu … a iz tog razloga mozda hocu sifru da kad dodje gost udje sam sa sifrom ….

A gase li se sifre gase . Ja po malo znam oko dvc i intercom interfona i bas jedan prijatelj sto je predsjednik stanara je trazio da mu promije im sifru i da mu je ne kazem da je ni on cak ne zna 😄 i da samo sa tagovima mogu uci u zgradu .

Oni su konkretno imali problem sto su im djeca iz komsiluka haos pravila po hodnicima

Suma sumarum ja razumijem i jednu i drugu stranu i zlatila se kuca kad su ove stvari u pitanju

Sent from my iPhone using Tapatalk
    " If you love something let it go, if it comes back to you it's yours. If it doesn't, it never was."

Thanks Thanks Given 
    19,076
    Thanks Thanks Received 
    8,896
    Thanked in
    4,328 Posts

Ja sam se malo istrčao i diskutovao oko ovog sa šiframa iz ličnog iskustva,što ne znači da sam u pravu.Naprotiv,slažem se da svi imaju jednako pravo korišćenja zajedničke etažne svojine.Takođe,ovo sa "dokonošću" je takođe pregrubo.
    Moja podrška za kolege,da komuniciraju sa upravnikom,najbolje pisanim putem kako bi imali trag o tome za slučaj tužbe.Zahtijevati zapisnike o sjednicama SEV,prilikom preuzimanja potpisati se da su preuzeli zapisnike,prostudirati iste detaljno,ne bi bilo zgoreg ni kontaktirati sve stanare čiji su potpisi na zapisniku ne bi li potvrdili autentičnost svojih potpisa,ako ima naznaka nekih neregularnosti ili samovolje angažovati advokata.Ako je ipak sve regularno,zahtijevati hitnu sjednicu SEV.Zbog mogućnosti potvrđivanja prethodno donešene odluke na novoj sjednici SEV možda prethodno sprovesti kampanju među stanarima i predočiti im prednost posjedovanja šifre(između ostalog navesti primjere sa zakupcima stanova i slučajem odlaska do kontejnera bez ključa i tag-a).Ukoliko se stvori nova natpolovična većina za preinačenje odluke,biti oprezan sa predlogom za konkretnu šifru,jer kombinacija brojeva 2;4;6 i 8 može biti protumačena kao vjerska provokacija pa možete biti u situaciji kao Raonić u RTCG...
    Čim budem manje dokon,napisaću još dosta toga.Ovo je bilo onako,sažeto, zbog zauzetosti.
    #code.me

Last edited by joni; 02-09-24 at 21:42.

Thanks Thanks Given 
    508
    Thanks Thanks Received 
    366
    Thanked in
    233 Posts

Ja sam recimo upravnik u mom ulazu, domacinska atmosfera. Svi imaji po 4 cipa, 2 kljuca i sifru. Ja ne mogu da vjerujem da postoje ulazi dje ima sifrator a sifra se ne zna. Das sifru svima, pa ako je problem, svakog prvog upravbik je promijeni, posalje na grupi i zavrsen problem.

Thanks Thanks Given 
    410
    Thanks Thanks Received 
    1,310
    Thanked in
    887 Posts

Meni većina ne bi značila ništa, jer ko ne želi da zna šifru ne mora da je zna, a budući da imam pravo da znam, znala bih.

Sifra moze i da se u potpunosti ukine. Vecina se slozi oko toga, sta ces onda?

1. Ako upravnik zgrade (koji je i etazni vlasnik) ima sifru i daje je pojedinima onda on i ti pojedinci imaju veca prava (pravo ulaksa u zgradu sifrom) od ostalih koji tu sifru nemaju.
    Slazem se. U nasem slucaju nema sanse da ce je dati jer gospodja, za razliku od mnogih, radi veoma odlicno svoj posao. A uostalom kao sto navedoh ranije sifra moze i u potpunosti da se ukine ako to vecina zeli.

2. Jasno. Iako ne kapiram klasifikaciju 'dokon' za svakoga ko se ne slaze se nekom odlukom. Izgleda je to standardno etiketiranje u CG, kao etiketiranje 'spijuna' za svakog ko prijavi bilo koji drustveni problem
    Ma sve jasno... Ali moram priznati da me tvoj primjer podsjetio na probleme kroz koje sam prolazio u zgradi kao predsjednik skupstine (hvala onome gore ako ga ima, vise ne vrsim tu "funkciju"). Gdje su najglasniji upravo oni koji prakticno nikada nisu ni bili na skupstini stanara.
    Ne kazem da si ti takav - iako mi je tako djelovalo.

3. Ne znam sto si se ti licno uzrujao, kao da sam ja tebe napao za nesto... Nema ja sto da podnesem ili ne podnsem. Ja pricam o problemu koji je evidentan sto ne znaci da ne postoji vise uglova sagledavanja iste problematike.
    Pogledaj iznad.

Inace interfon u zgradi ne radi vec neko vrijeme. To znaci da svaki put kad neki gost treba da dodje u zgradu, neko mora iz stana da se spusti kako bi mu se ulazna vrata otvorila.

Kontam da je i to tebi potpuno normalna procedura? Ili treba da se daju tag cipovi svoj rodbini, poznanicima i gostima kako bi mogli da udju u zgradu prilikom svake posjete?
    Dal' je normalna za sve situacije i sve zgrade? Vjerovanto ne al' nama u zgradi odgovara (iako nemamo interfon btw) iz vec navedenih razloga.

A za sve one koji izdaju, postoje i druga rjesenja. Mozete napraviti sopstvene sanducice sa siframa (ako to lokacija dozvoljava) a uostalom mora postojati neki nacin kako gostima predajete kljuceve, zar ne?

Poenta svega je da smo valjda ljudi i sve se moze, istina negdje dosta teze, dogovoriti. A upravo radi takvih stvari i postoji skupstina stanara - sazovete je, date predlog, izglasate i to je to, vecina mirna i zadovoljna.
    Last edited by beatnological; 03-09-24 at 08:28.

Thanks Thanks Given 
    410
    Thanks Thanks Received 
    1,310
    Thanked in
    887 Posts

Quote Originally Posted by skostic View Post
    Ja sam recimo upravnik u mom ulazu, domacinska atmosfera. Svi imaji po 4 cipa, 2 kljuca i sifru. Ja ne mogu da vjerujem da postoje ulazi dje ima sifrator a sifra se ne zna. Das sifru svima, pa ako je problem, svakog prvog upravbik je promijeni, posalje na grupi i zavrsen problem.
    Kod nas svi imaju po defaultu 2 taga, 2 kljuca i dobili su sifru naravno (koja se ukida sa krajem septembra). Ko god zeli extra kljuc/tag dobije ga u veoma kratkom roku (ima pojedinih koji su narucivali i po 7-8 tagova/kljuceva).

Mijenjanje sifre svakog prvog em:
    1.) Ne pije vodu, da se tako izrazim, jer se sifra sazna u naselju u roku od 2 dana
    2.) Nikada ne mozes obavijestiti sve jer postoji dio stanara koji nije u viber/whatsapp grupi (a ti su pretezno najglasniji za bilo kakve promjene :P)

30. The Following User Says Thank You to beatnological For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    3,567
    Thanks Thanks Received 
    5,883
    Thanked in
    2,826 Posts

Ispravka u ovom dijelu. Shodno članu 185 zakona o svojinsko pravnim odnosima treba 1/4 vlasnika posebnih djelova da inicira Skupštinu stanara.

Inicijativa za održavanje skupštine

Član 185

Inicijativu za održavanje sjednice skupštine može dati i 1/4 vlasnika.

Skupština vlasnika može obrazovati stalna ili povremena tijela za obavljanje administrativno-tehničkih poslova, odnosno obavljanje ovih poslova može povjeriti licu iz reda svojih članova ili trećem licu.
    Inače Fidel možeš da prijaviš Upravnika inspekciji i ministarstvu za sve što radi mimo zakona.
    Odsjek za inspekciju za stanovanje (www.gov.me)

Inače ovo zanima li koga ili ne što je izglasano, što na 3ćoj sjednici skupštine stanara izglasa većina primjenjuje se dok neka naredna skupština stanara ne preinači odluku.
    Piše u zakonu:

Kvorum za odlučivanje
    Član 7
    Skupština odlučuje ako je prisutno više od polovine članova skupštine.
    Izuzetno od stava 1 ovog člana, ako se ni nakon dva poziva za održavanje konstitutivne sjednice skupštine i/ili sjednice skupštine sa istim dnevnim redom, ne postigne kvorum za odlučivanje, skupština odlučuje većinom glasova prisutnih članova.
    Za izvođenje radova na stambenoj zgradi kojima se obezbjeđuje nesmetan pristup, kretanje, boravak i rad lica smanjene pokretljivosti i lica sa invaliditetom nije potrebna saglasnost etažnih vlasnika.
    Za obaveze koje preuzimaju skupština i upravnik u vezi sa održavanjem stambene zgrade odgovaraju solidarno etažni vlasnici.
    Last edited by hercules; 05-09-24 at 13:24.
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

Page 72 of 82 FirstFirst ... 2262686970717273747576 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)