Originally Posted by
osvajaci pg
Kako pratim malo i ruske telegram kanale...tu mislim bas na ruske, ne na ove srpske varijante tipa dejan beric i sl. uvidio sam da i medju rusima vlada neka bojazan od podijele u generalstabu na 2 struje...
Jedna je struja uz Gerasimova...i stare SSSR generalstab skole .... gdje smatraju da treba nastaviti ovim tempom... tj dugorocno iznurivanje nwprijatelja... valjda je tome blizi i Putin...
Dok druga struja zagovara opstu mobilizaciju, i ubrzano rjesavanje ukrajine na vise tacaka/zona...
kad vec pomenu pretorijanske garde...rusima nije za to potreban FSB...on vec ima takvu gardu i zove se Rosvgardija ili sl. ( ne mogu se sad napamet s telefona sjetiti tacnog naziva);
Rosgvardia je zapravo vojna organizacija koja je nezavisna ali opet mora žestoko da koordiniše sa ministarstvom odbrane.. FSB je po pravilu nezavisna obavještajna agencija koja odgovara Putinu ali čak i u njoj ima struja koje se dijele na ogranak koji je samo odan Putinu što znači da čak ne odgovaraju ni matičnom FSB-u.. I to nije od juče nego je već par godina tako..

Originally Posted by
osvajaci pg
Da je ruska sluzba busna...nije ni cudo... jos raspadom SSSRa... vrhunski vojni projekti SSSRa od podmornica do aviona i njihovih sklopova su bili otkupljivani za desetine i stotine hiljada dolara... posebno period 90-99te.... tako da tu nema amerima tj zapadu nepoznanica (bar ja tako mislim);
isto tako treba biti realan i priznati da se Ukrajinci drze samo i iskljucivo zahvaljujuci zapadu...njihovim parama i oruzjem.... onog trenutka kad to stane.... doci ce i do potpisivanja mira izmedju ove dvije nekad bratske drzave.
Kao sto i Srbiji traze da prihvati fakticko stanje na terenu i da KiM nije vise dio Srbije...tako nesto na kraju ce se desiti i Ukrajincima sa ovim oblastima koje je Rusija i zvanicno proglasila svojim....jbg sila boga ne moli.
Osim ako na kraju Rusija ne podje opet kaput...al nesto sumnjam da ce se to desiti dok god su energetska i nuklearna sila.
Ps kad vec pomenu ovog lika iz FSBa na celo operacije... vise mi je to djelovalo da ce on biti kao neka vrsta koordinatora izmedju svih tih jedinica/sluzbi/stanovnistva... tesko da ce taj lik ista komandovati vojsci.
Glavni problem Ruske vojske je njihova doktrina je daleko drugačija da ne kažem zastarjela jer im bataljon odgovara obično jednom oficiru (i zamjenama) a ako se isti uklone, nemaju sistem ko dalje preuzima komandu i dolazi do velikog haosa na terenu.. Taktika ljudskih talasa je bila efektivna u drugom svjetskom ratu ali to danas nije slučaj jer imaš dronove od 200 dolara koji nanose ogromnu štetu pješadiji..
NATO doktrina a i ona kojom se služi Ukrajina je dosta decentralizovana uz upotrebu mobilnih oklopnih jedinica jer je na frontu prosto nemoguće i za jedne i druge da imaju klasični okršaj oklopnjaka..
Anatolij Serdjukov je pokušavao da reformiše rusku vojsku posebno oklopne jedinice ali je u tome zaustavljen kad su izabrali Šojgua, koji se pak odlučio (na kraju) da upotrebljava resurse SSSR-a..
Ovo nije koordinacija FSB generala koji su preuzeli vojne strukture, ovo je damage managment jer Putin nema povjerenje u svoj vojni vrh.. Nema tu koordinacije nego se sprovode direktne zamisli iz Kremlja.
Konkretno ovim potezom je Ukrajina zadala veliki politički udarac, jer je donijela rat na rusko tlo i prosto narod iz 3 evakuisane oblasti ne može da ignoriše i žmuri na činjenicu da je ovo rat a ne specijalna operacija.. Koliko će uspješna ukrajinska vojska biti u ovom upadu pokazaće vrijeme iliti naredno desetak dana, jer kako si i sam rekao Rusi još uvijek ne pomjeraju veće i prekaljene trupe iz Donbasa i ostatka fronta a prilike su da će to morati..
Vojno, Prigožin je odavno pokazao koliko je Rusija ranjiva ako se probije front ili u njegovom slučaju ako se protiv Kremlja okrene sopstvena vojska.. Čak do Moskve bi im se otvorila putanja u jednom momentu..
Kako god okrene (za razliku od KiM vs Srbija) Ukrajina ima trenutno polugu sa kojom može tražiti razmjenu teritorija ili ljudi.. A računam da su imali takav plan koji je u početku bio odbačen zbog stanja na frontu a kasnije zbog političkog momenta (pritiska Amerike i ostalih zemalja da se njihovo oružje koristi isključivo za odbranu).. Malo srećnih okolnosti i imamo paniku na dvoru..
but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding
Bookmarks