Page 1 of 7 12345 ... LastLast
Results 1 to 25 of 162

Thread: Subvencije - Energetska efikasnost u domaćinstvima 2024.

Thanks Thanks Given 
    9,774
    Thanks Thanks Received 
    6,079
    Thanked in
    2,321 Posts

Default Subvencije - Energetska efikasnost u domaćinstvima 2024.

Da ne bi zatrpavali temu o inverterskim klimama, otvaram novu temu za program Subvencionisanja energetske efikasnosti u domaćinstvima za 2024. godinu.

Kopiram post sa druge teme:

Da se ne bi zamarali čitanjem kompletne dokumentacije, šaljem sumirano (ovo se odnosi isključivo za mono i multi split sisteme, i toplotne pumpe)

Procedura:

1. Korak je registracija i podnošenje prijave preko portala: https://ekofond.infostream.co.me/ (ukoliko se odlučite za Samsung tj. Ening, ovo mogu ja pomoći, tj pripremiti svu dokumentaciju)
    2. Ukoliko je prijava ispravna, ista ulazi u postupak tehničke evaluacije: Komisija evaluira ponudu Izvođača, a Stručno lice angažovano od Eko fonda izlazi na teren da snimi nulto (trenutno) stanje objekta i potpisuje Izvještaj o tome. (Ukoliko ponuda nije ispravna, postoji rok od 5 dana da se dokumentacija dopuni)
    3. Na osnovu Izvještaja Komisije i Stručnog lica, direktor Eko fonda donosi Odluku o odabiru korisnika.
    4. Korisnici za koje je donesena Odluka potpisuju trilateralni ugovor (Korisnik, Izvođač radova, Eko fond)
    5. Rok za izvođenje radova ne smije biti duži od 6 mjeseci od trenutka potpisivanja ugovora (osim u slučaju vanrednih okolnosti nepovoljni vremenski uslovi, ratno stanje, pandemija itd)
    6. Po završetku radova Izvođač radova upućuje zahtjev Eko fondu za isplatu sredstava (uz Zahtjev je se dostavlja i dokaz da je Korisnik uplatio svoj dio sredstava)
    7. Stručno lice ponovo obilazi objekat da konstatuje da su radovi završeni i sistem pušten u rad

SUMIRANO: Prijava na sajtu Eko fonda > Snimanje početnog stanja > Potpisivanje Ugovora > Izvođenje radova > Snimanje završnog stanja

Kriterijumi za Korisnike:

1. Vlasnici postojećih objekata individualnog stanovanja (kuće)
    2. Korisnici postojećih objekata individualnog stanovanja uz saglasnost vlasnika (ovjerava se izjava kod notara)
    3. Vlasnici postojećih stambenih jedinica (stanova) unutar objekata kolektivnog stanovanja
    4. Korisnici postojećih stambenih jedinica (stanova) unutar objekata kolektivnog stanovanja uz saglasnost vlasnika (ovjerava se izjava kod notara)
    5. Vlasnici individualnih stambenih objekata koji su u postupku legalizacije
    6. Vlasnici individualnih stambenih objekata (kuće) u izgradnji
    7. Vlanici stambenih jedinica (stanova) unutar objekata kolektivnog stanovanja u izgradnji

Napomene:

• Ako je suvlasništvo više lica, mora se dostaviti saglasnost svih suvlasnika
    • Posnosilac prijave može prijaviti isključivo jedan objekat
    • Iznos sredstava je ograničen po tabeli u prilogu
    • Korisnik je obavezan obezbijediti preostali dio sredstava koji NE MOŽE biti iz ostalih javnih izvora (državni budžet, sredstva EU i drugi međunarodni izvori)

Potrebna dokumentacija za prijavu – isključivo online https://ekofond.infostream.co.me/:

1. Popunjena i potpisana Prijava za učešće – obrazac 1 (mora biti ovjeren od strane notara, nadležnog suda ili opštine)
    2. Popunjena i potpisana Izjava – obrazac 2 (mora biti ovjeren od strane notara, nadležnog suda ili opštine)
    3. Za izgrađene objekte: list nepokretnosti ili posjedovni list, ne stariji od 30 dana od dana dostavljanja prijave, bez tereta i ograničenja u smislu legalnosti objekta (npr: objekat izgrađen bez građevinske dozvole tj. Prijave građenja)
    4. Za objekte u postupku legalizacije, potvrdu nadležnog organa lokalne samouprave da se objekat nalazi u postupku legalizacije
    5. Za individualne stambene objekte u izgradnji: ovjeren ugovor o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta
    6. Za stambene jedinice (stanove) u izgradnji: notarski ovjeren predugovor ili ugovor o kupoprodaji
    7. Izjava o saglasnosti vlasnika u slučaju da podnosilac prijave nije vlasnik objekta (mora biti ovjeren od strane notara, nadležnog suda ili opštine)
    8. Izjava o saglasnosti suvlasnika u slučaju da podnosilac prijave nije vlasnik 1/1 (mora biti ovjeren od strane notara, nadležnog suda ili opštine)
    9. Pečatom i potpisom ovjerena Ponuda sa predmjerom i predračunom radova i atestna dokumentacija materijala i opreme

VAŽNO:

Iako gore navedeno možda djeluje komplikovano, procedura je papirološki prilično jednostavna.

Obaveze korisnika će se svoditi na to da ovjere popunjenu dokumentaciju kod notara, suda ili u opštini, i da potpišu ugovor koji će pripremiti Izvođač radova.

Kontak: Ening 069/320-303 (Viber); 063/210-210; pon - pet 8:00h - 16:00h. Naravno, možete i ovdje na temi da pišete ili meni na pm.
    #fakenews

2. The Following 4 Users Say Thank You to MeDo_JE For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    581
    Thanks Thanks Received 
    30
    Thanked in
    28 Posts

Odlicna tema
    Meni su prije dva mjeseca dolazili iz Eninga prijatno izenandjem profesionalnoscu njihovog inzenjera.Sve pofino objasnio kako fukcionise toplotna pumpa ,prednosti i mane .Bez neke price sigurno manji racuni za struju i ostale price bez pokrica.

Dobio ponudu odmah oni svu papirologiju zavrsavaju sto je plus veliki za subvenciju.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    1,782
    Thanks Thanks Received 
    2,890
    Thanked in
    1,337 Posts

Sent from my iPhone using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    113
    Thanks Thanks Received 
    426
    Thanked in
    146 Posts

o kom sistemu toplotne pumpe se radi, posto ih ima nekoliko?
    Mozes li okacit ponudu odje?
    Last edited by branko.kotor; 01-08-24 at 21:58.
    COMMUNITAS CIVITATIS CATHARI
    navigare necesse est, vivere non est necesse

Thanks Thanks Given 
    157
    Thanks Thanks Received 
    99
    Thanked in
    72 Posts

Pošto će klime preko subvencije da se postavljaju u stan moje majke, ona je vlasnik, a planiram da ja završavam sve oko toga da bi se što manje maltretirala žena od skoro 80 godina, mogu li da prilikom registracije ostavim broj svog računa? Ne bih da podižem pare sa svog računa pa da ih uplaćujem na majčin pa da majka mora da ide u banku da izvrši plaćanje. Mada mi se čini da je ovo više pitanje za eko fond.
    Last edited by elemental; 02-08-24 at 10:56.

Thanks Thanks Given 
    9,774
    Thanks Thanks Received 
    6,079
    Thanked in
    2,321 Posts

Quote Originally Posted by branko.kotor View Post
    o kom sistemu toplotne pumpe se radi, posto ih ima nekoliko?
    Mozes li okacit ponudu odje?
    Ima više modela u ponudi, na lageru imamo isključivo monoblock, ali se može ponuditi i split varijanta po potrebi. Što se cijena tiče, sama cijena toplotne ne znači puno bez ostalih elemenata i montaže.

Quote Originally Posted by elemental View Post
    Pošto će klime preko subvencije da se postavljaju u stan moje majke, ona je vlasnik, a planiram da ja završavam sve oko toga da bi se što manje maltretirala žena od skoro 80 godina, mogu li da prilikom registracije ostavim broj svog računa? Ne bih da podižem pare sa svog računa pa da ih uplaćujem na majčin pa da majka mora da ide u banku da izvrši plaćanje. Mada mi se čini da je ovo više pitanje za eko fond.
    Može naravno, lakše ti je da se ti registruješ kao kupac, razlika je samo što će ona morati da potpiše Izjavu da je saglasna da se izvode radovi na njenom objektu (ovjerava se kod notara).
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    157
    Thanks Thanks Received 
    99
    Thanked in
    72 Posts

Ja sam mislio da je to za one koji žive u nečijem stanu pa im je potrebna saglasnost vlasnika stana. Ali može i ovako?

Inače, juče sam kontaktirao Ening. Rekli su mi u ponedjeljak ili utorak da će neko doći da snimi šta treba i kako treba. Tek poslije toga ide prijava, koliko sam razumio.

Thanks Thanks Given 
    9,774
    Thanks Thanks Received 
    6,079
    Thanked in
    2,321 Posts

Može i ovako, tj najčešće to bude solucija, pošto rijetko ko u tuđem stanu/kući ugrađuje išta.

Ti možeš odmah napraviti nalog na sajtu eko fonda, i onda imaš sve spremno da možeš odmah uploadovati dokumentaciju čim dobiješ ovjerenu ponudu.
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    157
    Thanks Thanks Received 
    99
    Thanked in
    72 Posts

Ali sa svojim podacima, kao da za sebe hoću da radim i radiće se tako, samo uz izjavu vlasnice stana da je saglasna sa izvođenjem radova? Onda to dođe da moja majka samo jednom treba da pođe sa mnom kod notara i više ne mora ni na kakva potpisivanja ugovora, ovjere ostale dokumentacije i slično?

Thanks Thanks Given 
    113
    Thanks Thanks Received 
    426
    Thanked in
    146 Posts

Quote Originally Posted by MeDo_JE View Post
    Ima više modela u ponudi, na lageru imamo isključivo monoblock, ali se može ponuditi i split varijanta po potrebi. Što se cijena tiče, sama cijena toplotne ne znači puno bez ostalih elemenata i montaže.

Može naravno, lakše ti je da se ti registruješ kao kupac, razlika je samo što će ona morati da potpiše Izjavu da je saglasna da se izvode radovi na njenom objektu (ovjerava se kod notara).
    Mislio sam na kolegu geogre990.

Kad mislim na koji sistem, onda je to da iz cega se izmjenjuje toplota? Iz vazduha, zemlje, vode?
    I ono najbitnije je da je ovo malo vecih gabarita, potreban veci prostor za jedinicu, pa pitanje da li je ovo moguce u vec zavrsen stan?

Sent from my 23124RA7EO using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    9,774
    Thanks Thanks Received 
    6,079
    Thanked in
    2,321 Posts

Mislio sam na kolegu geogre990.

Kad mislim na koji sistem, onda je to da iz cega se izmjenjuje toplota? Iz vazduha, zemlje, vode?
    I ono najbitnije je da je ovo malo vecih gabarita, potreban veci prostor za jedinicu, pa pitanje da li je ovo moguce u vec zavrsen stan?

99% sistema u rezidencijalnim objektima u CG su vazduh/voda, mislim da je i ovim programom ograničeno na njih.

Jedinice jesu većih gabarita, ali najčešće može da se montira na fasadi ako je zgrada u pitanju. Ima li stan već razvedeno grijanje (radijatori, fan coil-ovi ili podno)? Ako nema, obično je najbezbolnije odraditi razvod za radijatore. Evo par slika iz Nk, đe su montirane u stanovima, a da je spoljašnja išla na fasadu (ovaj stan koji je na visini nije imao ništa od razvoda, već je nanovo rađeno sve, dnevnu nisu morali ni da kreče - mada to zavisi od više faktora, treba računati da je krečenje neophodno).

#fakenews

Thanks Thanks Given 
    960
    Thanks Thanks Received 
    1,372
    Thanked in
    645 Posts

ja nisam samo skapirao jel moze od bilo koje firme da se uzme ponuda ili mora od firme koja je na nekoj listi . I ako ima neka lista sa ponudjacima dje se moze pogledati

Ja sam planirao sad tokom avgusta kupovinu i ugradnju klime u stan , ali ako bih mogao iskoristit subvencije onda bih odmah isao i na ugradnju klima u sobe
    " If you love something let it go, if it comes back to you it's yours. If it doesn't, it never was."

Thanks Thanks Given 
    113
    Thanks Thanks Received 
    426
    Thanked in
    146 Posts

99% sistema u rezidencijalnim objektima u CG su vazduh/voda, mislim da je i ovim programom ograničeno na njih.

Jedinice jesu većih gabarita, ali najčešće može da se montira na fasadi ako je zgrada u pitanju. Ima li stan već razvedeno grijanje (radijatori, fan coil-ovi ili podno)? Ako nema, obično je najbezbolnije odraditi razvod za radijatore. Evo par slika iz Nk, đe su montirane u stanovima, a da je spoljašnja išla na fasadu (ovaj stan koji je na visini nije imao ništa od razvoda, već je nanovo rađeno sve, dnevnu nisu morali ni da kreče - mada to zavisi od više faktora, treba računati da je krečenje neophodno).

Sto sad ima ovaj stan? Grijanje/hladjenje, podno grijanje, toplu vodu u bojler = sve preko toplotne pumpe?

Moze li se okaciti ponuda odje da svi vidimo?

Thanks Thanks Given 
    157
    Thanks Thanks Received 
    99
    Thanked in
    72 Posts

Quote Originally Posted by Stivi View Post
    ja nisam samo skapirao jel moze od bilo koje firme da se uzme ponuda ili mora od firme koja je na nekoj listi . I ako ima neka lista sa ponudjacima dje se moze pogledati

Ja sam planirao sad tokom avgusta kupovinu i ugradnju klime u stan , ali ako bih mogao iskoristit subvencije onda bih odmah isao i na ugradnju klima u sobe

https://www.eko-fond.co.me/files/javni-konkursi/javni-pozivi/sluzba-za-energetsku-efikasnost-i-obnovljive-izvore-energije/2024-ee-domacinstva/Lista_kvalifikovanih_izvodjaca_do_24_07_2024.pdf

Thanks Thanks Given 
    9,774
    Thanks Thanks Received 
    6,079
    Thanked in
    2,321 Posts

Sto sad ima ovaj stan? Grijanje/hladjenje, podno grijanje, toplu vodu u bojler = sve preko toplotne pumpe?

Moze li se okaciti ponuda odje da svi vidimo?

Grijanje i sanitarnu toplu vodu. Hlađenje preko toplotne je moguće samo preko fan coil uređaja, a razvod za njih je malo nezgodan na već useljen objekat. Svakako moja preporuka je hlađenje preko inverterskih split/multi split sistema, puno jednostavniji sistem.

11127€ je ispalo ključ u ruke. Ne mogu PDF okačiti ovdje.

Iskustveno, ako postoji razvod grijanja, zamjena postojećeg kotla na pelet/drva ispane:

Monoblock R32 (do -25C, izlaz vode do 65C)
    8kW toplotna = 7.5k - 8k
    12kW toplotna = 8k - 8.5k
    16kW toplotna = 8.5k - 9k (od ovoga je npr sama toplotna i njena elektronika 5150€, ostalo ode na bakar, podstanicu (bafer, cirkulacione, ekspanzije, ventili i sl), kablove i ruke).
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    46
    Thanks Thanks Received 
    22
    Thanked in
    17 Posts

Koliko bi okvirno iznosilo sve od toplotne pumpe i svih instalacija(ne racunajuci subvencije) i radijatori i sve,znaci prelazak sa grijanja na klimu na radijatore i toplotnu pumpu za sprat kuce nekih 90 kvadrata.

Sent from my SM-A556B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    564
    Thanks Thanks Received 
    78
    Thanked in
    47 Posts

Do kad možemo da se prijavimo za korišćenje subvencije?

Thanks Thanks Given 
    9,774
    Thanks Thanks Received 
    6,079
    Thanked in
    2,321 Posts

Quote Originally Posted by Jovanavalic View Post
    Koliko bi okvirno iznosilo sve od toplotne pumpe i svih instalacija(ne racunajuci subvencije) i radijatori i sve,znaci prelazak sa grijanja na klimu na radijatore i toplotnu pumpu za sprat kuce nekih 90 kvadrata.

Sent from my SM-A556B using Tapatalk
    Najgrublje, oko 10k...
    Quote Originally Posted by MotobikeR View Post
    Do kad možemo da se prijavimo za korišćenje subvencije?
    Dok se ne potroše pare...

Budžet je poveliki, trebalo bi da potraje, ali nikad se ne zna.

Sent using Tapatalk
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    68
    Thanked in
    62 Posts

Da li je neko konkurisao za subvenciju ? Kolko se ceka odgovor nakon sto se konkurise ?

Thanks Thanks Given 
    1,497
    Thanks Thanks Received 
    1,201
    Thanked in
    596 Posts

Ugradnja fotonaponskih sistema za proizvodnju sopstvene elektricne energije.

Je li ovo isto kao što radi Solar, tj prica solarnih panela?

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk
    Sate sate sate

Thanks Thanks Given 
    162
    Thanks Thanks Received 
    1,744
    Thanked in
    1,094 Posts

Trebalo bi al se izgleda niko nije prijavio

Thanks Thanks Given 
    1,201
    Thanks Thanks Received 
    1,983
    Thanked in
    1,083 Posts

Tu je valjda napravljena takva poslovna atmosfera da se maltetiraju i kupci i prodavci. Ako hoces za kucu onda “moras” Epcg solar a ako si veliki onda te se ovo ne tice.

Thanks Thanks Given 
    9,774
    Thanks Thanks Received 
    6,079
    Thanked in
    2,321 Posts

Quote Originally Posted by biancoceleste View Post
    Da li je neko konkurisao za subvenciju ? Kolko se ceka odgovor nakon sto se konkurise ?
    Nisu još krenuli da obilaze teren. Po najavama ove će nedjelje.

Sent using Tapatalk
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    68
    Thanked in
    62 Posts

Nisu još krenuli da obilaze teren. Po najavama ove će nedjelje.

Sent using Tapatalk
    Ja jos nisam konkurisao cekam ponude. Inace ovi tvoji iz eninga me nisu zvali da dodju da vide za toplotnu pumpu

Thanks Thanks Given 
    2,817
    Thanks Thanks Received 
    3,098
    Thanked in
    1,528 Posts

Medo, dva pitanja, 1. da li za prijavu moram imati spremnu neciju ponudu pa tek onda sve dokumente uplaoadujem.
    2. Da li zet moze sa svog naloga da prijavu kucu koja se suvlasnicki vodi na mene i sestru, tacnije svaka ima po jedan PD? (kuca je jos na oca ali je zvanicno doneseno rjesenje o ostavinskoj).

Page 1 of 7 12345 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)