Blažo Janković (Drušići kod Cetinja, 1910 – Beograd, 1996), komandant 4. proleterske crnogorske udarne brigade, zapisuje u knjizi „ 4. proleterska crnogorska brigada” (Vojnoizdavački zavod, Beograd, 1975) da su Njemci „brižljivo pripremili i izveli posebnu operaciju”.
„U njoj su, pored brojnih jedinica muslimanske fašističke milicije, albanske kvislinške vojske i četnika iz Crne Gore i Sandžaka, angažovalii 14. puk. 7. SS divizije ‘Princ Eugen’, puk ‘Brandenburg’, 9. četu 363. puka, 3. četu 334. puka, 3. četu 222. puka i nekoliko fašističkih bataljona iz sastava 181. divizije, te jedinice iz sastava 21. brdske SS divizije ‘Skenderbeg’".
Prisustvo četnikâ rame uz rame sa pripadnicima divizije „Skenderbeg” u njemačkim redovima tokom pokolja u Velici je ovjekovječeno i fotografijom. Autor je Ernst A. Cviling, pripadnik Vazduhoplovnoga ratno-dopisničkoga bataljona Komande Jugoistoka Vermahta.
Cviling je napravio niz drugih fotografija o borbama na istoku Crne Gore tokom druge polovine jula 1944. godine. Te fotografije su pohranjene u ECPAD-u
Établissement de communication et de production audiovisuelle de la Défense, fajl LFT SO F2677 L24). Legenda uz fotografiju glasi:
„Izuzetno rijedak snimak pripadnika albanske SS-divizije ‘Skenderbeg’ u društvu jugoslovenskih četnika (par lokalnih mladića, vjerovatno korišćenih za izviđanje), za vrijeme ručka na Čakoru (van kadra se nalaze i albanski milicioneri, kao i trupe 181. pešadijske i divizije ‘Princ Eugen’)”.
Ovo nasim Srbima koji zele da se predstave zrtvama treba kopirat na svaku stranu
Sent from my SM-A556E using Tapatalk
Postoje dvije velike ekipe u Milanu - Inter i Inter Primavera. Giuseppe Peppino Prisco.
Dajković je iz Drušića. Ne priznajem ništa dok on ne iznese svoj sud.
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
https://www.cdm.me/hronika/hapsenje-...je-povrijedio/
фино су га родитељи васпитали
Sent from my iPhone using Tapatalk
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
Nego me nešto zanima.
Kad su četnici na Lazine strijeljali 52 omladinca u julu 1944., da li su i tada ubijeni zato što su pravoslavci?
Jedan je ovdje objasnio “MORALI SU”
Ako ovi ne budu valjali, bar ćemo njih lako maknut
Mozda jednog dana kad ekonomski ojaca. No kako je krenulo prije ce ostati bez stanovnistva nego ekonomski ojacati.
Zatucane sredine poput sjevera ili opstine Tuzi, i dalje se trude da svoju imovinu zadrze medj svojim narodom, uz cuvenu opasku (koju manje vise svi znamo) da u najtezim vremenima mozemo ocekivati najgore od komsija (koji nisu iz istog skupa kojeg i mi).
Tako da ovo mozda je podvuceno sa razlogom, prije smo na Balkanu oprostili Njemackoj nego sto smo uspjeli da razrijesimo susjedske odnose
Having a parachute greatly increases your chance of surviving a long fall.
Have a parachute.
Jeste Inace cijenjen medju rodjacima i mjestanima Drusica.
I ta spodoba je iz Drusica, mislim da bi jedva potrefio da dodje tamo, koliko cesto dolazi, ne zna ni dje mu je imanje. Inace, Dajkova baba po ocu je od Radovica iz Morace i ona i Amfilohije su od dva brata djeca (rodjena braca ili braca od striceva, nisam siguran), koliko mi se cini. Baba nije voljela Amfilohija nikako. Ne znam nakoga se ono uvrglo onako pokvareno i lazavo.
- Smrt fasizmu baba
- I tebi sinko, i tebi
Ada ni Toma Dajkovića niko nije mogao smislit. Gavrilo Dožić je i na samrtnoj postelji molio crkvu da ga zamijene bilo kim osim Tomom Dajkovićem. Zadnji sin kad mu je umro, ljudi su dolazili da se poklone mrtvacu, a njemu nisu htjeli ni ruku da pruže. A ova bubuljičava smlatina se ponosi rođakom koji je bio vladika...
Nazad na temu:
https://www.vijesti.me/vijesti/polit...nika-podgorice
Zna li se na čije glasove ovaj računa? Ni iz njegove partije ga niko nije mogao smislit od dana osnivanja partije, ne znam o čemu razmišlja ovaj lik.
Last edited by NHM; 29-07-24 at 12:42.
Са њемцима нисмо морали да живимо (јер смо их етнички очистили), а овдје су људи остали да живе са комшијама који су били на супротној страни.
Не знам имаш ли твитер, али врло је јасно из његове активности на њему, а онда и писања побједе/антене м о њему на кога Миловић рачуна.
Ја чекам посао али волим ову земљу!
А што пијем кад ми шкоди
ко ће кући да ме води?
Reci mi onda, pošto moje pitanje nije bilo retoričko. Ne čitam ništa od navedenog.
Миловић се додворава комитама, запратио се са Даницом Николић чак, опроштена му је "деконтаминација" и ""пиштољ"" а заборављн дочек Путина, те је склоњен јер је наводно био против идеје о промјени закона о држављанству тојест због одбране ЦГ.
Мојих 5 центи, лик је гурнут да скине ПЕС-у који промил подршке.
А што пијем кад ми шкоди
ко ће кући да ме води?
замисли, министар ЦГ био против довођења аутобуса гласача из Лесковца и Бања Луке који би дфу донијели гласове
Last edited by Mstislav; 29-07-24 at 13:46.
А што пијем кад ми шкоди
ко ће кући да ме води?
то су двије потпуно различите ситуације. требао је да буде смијењен након саслушања ако је то премијер сматрао исправним. то је баш просто
јасно је свима зашто дф гура промјене о државаљанству. прилично је извјесно да ће то и урадити уз помоћ ес, бса и демократа. онда кад буду као у БГу гласали ови из Бања Луке ви ћете причати ође како је то демократија
Ako je tako kao što kaže kolega Mistislav, onda će Milović taman bukvalno glasova imati samo u promilima.
200 гласова ће имат.
Viši bih ja dobio. Vjerovatno od tipa glasača koji bi bili skloni da svoj glas daju nekom poput Bora Miranovića ili Belog Preletačevića, ali ipak.
Боро би ушао у парламент. гласало би га више но Миловића и сличне. макар знаш за шта гласаш
Evo vam na RTCG 1 o genocidu,zlocinu u Velici
Zlocinci su i Kosovari,plavljani i gusinjani i prevario ih hodza sahmanovic da im je rijec on a ne cetnici... i greska bratsva i jedinstva je sto nisu kaznjeni pojedinci i strijeljani za zlocin nad zenama starcima djeci ...
No aj sad posle nije kriv narod nego pojedinci
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Last edited by NetworkMaster; 29-07-24 at 15:27.
Neka proglase evo citava emisija na rtcg sa svjedocima pokolja ,ugledni istoricari pricaju tako preporucujem svakome pa neka slusaju...
Sad posle toliko decenija ispravljati krive drine... prvi ti reisi treba da idu u velici i traze oprost za svoje pojedince isto ko.sto onaj crnogorski pop ide u srebrenicu to je ljudski.
To bolje blue zna kad su i njemci klecali pred spomenike i trazili oprostaj...
Meni ovaj majka foruma dade infrakciju jer rekoh polako ljude sto vise tecnosti, dostina je zapjenilo a samo treba ovu emisiju poslusati i vidjeti .
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Na rtcg? Je li Stamatović tamo?
А што пијем кад ми шкоди
ко ће кући да ме води?
Istorija se na našim prostorima koristi u dnevno političke svrhe i to u službu nacionalističkog narativa što je dodatno zlo.Podforum istorije je otvoren za sve i razgovori na ove teme slažem se pripadaju tamo hladne glave i civilizovanog dijaloga i bez revizije dakle za sve argument.
Jedna Njemačka a stalno nju navodim je potpuno raščistila sa istorijom na ispravan način samo nekolikocine muzeja koji podsjećaju na njihovu prošlost i dan danas govore u prilog tome.Može bit da je nekad i strašnije kad drugome naneseš bol nego kad si žrtva jer negdje napisah na drugoj temi da gajenje kulta žrtve je opasno.
Političari koji (zlo)upotrebljavaju istoriju su dno evo gledamo kako to utiče na cjelokupnu zajednicu.
Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks