Ne razumijem?
Microsoft ne brani udruživanje više ljudi, ne moraš da imaš istu adresu, istu zemlju registracije, ne moraš da imaš VPN.
Jednostavno je to promocija i kao takva košta 60e za 6 ljudi.
Ne vidim kako je ovo oblik piraterije, pa bih voljeo da objasniš?
Evo sa sa sajta Microsoft, ja imam neki popust pa zanemari cijenu.![]()
Last edited by Bugi; 23-07-24 at 23:06.
Obrazloženje?
Ili na riječ da vjerujemo.
Onda ću Microsoftu više na riječ vjerovati jer kada kontaktiram support od Microsofta oni mi isti pruže i zamisli kažu da sam legalan. Doduše takođe je na riječ pa zato pitam za obrazloženje jer možda ne lažu.
Poslato sa Ultra Fold5 pisaće mašine
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
Last edited by Bugi; 25-07-24 at 11:08.
Bez ulazne fakture od ovlašćenog prodavca/distributera svaka licenca je nelegalna. Bugi, konkretno ta 365 licenca se zove Family pa je jasno i kako je legalno koristiti je, u okviru istog domaćinstva.Nešto slično ima i Netflix, ljudi su godinama dijelili pretplatu (ja prvi), ali su u zadnje vrijeme razvili sistem i riješili da tome stanu na kraj. Bilo kako bilo fizičko lice nema problema u bilo kakvoj varijanti ali probajte te licence sa ebay-a da instalirate kod pravnog lica. Pričam hipotetički, u uređenim sredinama kako funkcioniše, Microsoft je napuštio odavno ovaj Tadžikistan i funkcionišu bukvalno na jednog zaposlenog ovdje. Što se partnerske podrške tiče - Irska
, za sve što nije kroz CSP.
Last edited by BiTrAtE; 25-07-24 at 11:16.
Moze pravno lice i dalje direktno da kupi licence i ovdje?
Ja sam fizičko lice.
Zato i pitam zašto sam nelegalan ja koji plaćam licencu mjesecno?
Naziv proizvoda nema veze sa EULA gdje se ne pominje isto domaćinstvo a čak ni ista IP.
Na kraju ako MS support kaže da si legalan čemu dalja diskusija?
Takođe ako su u okviru proizvoda dozvoljava dijeljenje licence sa više fizičkih lica bez ikakvih dodatnih uslova onda takođe ne vidim problem.
Takođe sam sebi ostavio mogućnosti da griješim, pa vas pozivam sve da li to lijepo dokažete, nekim linkom, papirom, zakonom...
Last edited by Bugi; 25-07-24 at 12:28.
Direktno se mogu uzimati samo licence namijenjene home userima (personal licence).
You can share Microsoft 365 Family with 5 other people in your household, for a total of 6 users. Microsoft 365 Personal can be used by 1 person.
Ja o ovome pričam, licenca je namijenjena za 6 ljudi u okviru iste kuće / ip adrese. Ako Family licencu dijeliš sa 5 random ljudi pa tu pretplatu podijelite da vam licenca ispada 16$ godišnje, to nije legalno i valjda je jasno zbog čega ?
Iz kojeg razloga bi prodavali 365 Personal licence onda, tj. iste niko ne bi kupovao zar ne?
Last edited by BiTrAtE; 25-07-24 at 12:32.
Prićuta se Bugi![]()
čita EULA![]()
Having a parachute greatly increases your chance of surviving a long fall.
Have a parachute.
Tako je čitam. Pitao podršku Microsofta. Dali mi ovo:
Installation and Use Rights; Activation.
a.License; Number of Users and Devices Signed In; Other Requirements. The service/software is licensed, not sold. Provided that you comply with all the terms of the Agreement, we grant you the right to install and run copies of the service/software on devices you own and control, and for your personal use, as follows:
(i)Microsoft 365 Family Subscription. For use by you and five (5) additional individuals (up to six users total).
(ii)Microsoft 365 Personal Subscription. For use by you only.
Pitao ih odakle ovo, oni kažu pa sa MS sajta
https://www.microsoft.com/en-us/Uset...ly_English.htm
Ja im rekoh za forum cdm, kažu provjeriće pa će mi javiti.
EDIT:
Koliko vidim siva zona, ni tamo NI ovamo, zanimljivo.
Last edited by Bugi; 25-07-24 at 17:48.
Da, pročitao sam ga i ja odmah, nigdje se ne pominje konkretno sa kojih 5 usera možeš da dijeliš. Ovo što sam ja pominjao za household je sa zvaničnog sajta što opet nema nikakvu težinu jer je ugovor bitan. U svakom slučaju siva zona, tolerišu ili je jednostavno jedna od njihovih brljotina. A s obzirom da radim Microsoft OVS/CSP ugovore znam koliko su zahtjevni po pitanju načina licenciranja (posebno SQL i serverske licence su pakao) i da svako malo isti mijenjaju tako da mi je ovo baš sumnjivo. Bilo kako bilo nelogično je da neko plaća 69.99$ kad može da nađe jednog pa da plaća 50$ najviše ili još petoro pa da licencu plaća najmanje 16.65$ godišnje, obesmišljava Personal licencu skroz. Ne znam zašto bi se ova M$ Family licenca razlikovala od Spotify, Youtube ili Netflix Family (Premium) licence ?
U svakom slučaju zanimljivo, natjerao si me da iskucam mail i pošaljem partnerima sa kojim radim kao i Microsoftovoj kancelariji.
Javljam čim dobijem odgovor
![]()
Last edited by BiTrAtE; 25-07-24 at 18:52.
I "siva zona" je ilegalna
Mozda si ti "manje ilegalan" ali si isto ilegalan![]()
--------------------------
Do Not Disturb.
--------------------------
Siva zona u ovom slučaju znači sam sam u bijeloj ali vidim gdje je crna.
U suštini bukvalno ono što sam napomenuo na početku, ne piše da mora ista IP, ne piše da mora da bude ista zemljanilia adresa.
Cim ne piše ljudi koriste, što ne znači da neće biti zabranjeno nekom sledećom revizijom.
@BiTrAtE što se tiče SQL znam da se licencira po JEZGRU procesora, tako da sam morao da virtualizujem neke mašine kako bih budžetom ušao u cijenu.
Užas od težine u ovom dijelu priče što je vjerovatno i logično jer su tu u stvari pare.
Prirateriji ne ali ne i diskriminaciji. GNU/Linux mi završava sve, sem kada sam kupio dron i trebao da se registrijem kao operater i u odgovoru od Agencije za Civilno Vazduhoplovstvo u mail-u mi pošalju linkove prema M$ office fajlovima sa .docx ekstenzijom koju Libre Office otvori ali nije kako treba i ja im naravno napišem mail i objasnim situaciju i tražim da postave fajlove sa .odt extenzijom i kao odgovro dobijem prazan mail. I recite mi sad da li je to diskriminišuće kad vas iz nadležni organi tjeraju da koristite software koji se plaća ? I gdje piše je M$-o Office Paket standard koji moraju svi da kupe ?
Mogao si ga otvoriti u Google docs![]()
Dje pise da mora da se plati? Nije MS Office jedini softver tog tipa koji postoji, za osnovne korisnike postoje jednako efektni besplatni office softveri.
Od toga neki cak i za Linux, a ne zovu se Libre Office.
To sto si naveo kao slucaj diskriminacije je do tvog izbora operativnog sistema i office softvera. S druge strane Windows je poodavno potpuno besplatan za koriscenje.
Have a parachute.
Ako odeš na sajt misrosoft.com piše Office Home & Business 2021 40.699 RSD i koliko znam dobija se trial verzija u koliko se ne plati licenca, bar je tako bilo prije dosta godina dok sam se bavio instaliranjem piratskog software-a ne znam možda se nešto promijenilo pa je sad besplatan, Da znam da Libre Office nije jedini office paket ali su u mom slučaju su koristili MS Offce koji je neophodan kako bi pravilno otvorio i popunio upitnik i nisu postavili alternativni dokument koji možeš da otvoriš pomoću nekog drugog Office paketa naveo sam Libre Office jer je najpopularniji.
Znam i za office pakete koji mogu da otvore .docx ali i ne da vrše izmjene dokumenta jer nemaju dozvolu od MS-a, tako da i ti office paketi koji mogu da vrše "upis" je pitanje da li su legalni, ne znam kakav deal google ima sa MS-om
I šta ja sad moram da prevrnem pola interneta kako bi našao Office paket koji možda može pravilno da otvara dokumenta napisane u MS Offece-u i možda da ih sačuva pravilno.
Kakve veze ima odabir OS-a sa Office paketom koji koristiš ?
Imas online covertere docx u doc, pa si mogao i tako
Sent from my phone
Jesi li probao sa ostalim office paketima da otvoris taj fajl cim tvrdis da je MS Office neophodan? Nisi. Odakle znas da ostali office softveri ne otvaraju dokument kako treba ako ih nisi probao i testirao?Originally Posted by Vido89
Tvoje pitanje je isto kao kad bi vlasnik elektricnog auta pitao - i sta sad, moram da obidjem pola grada da bi nasao punjac koji je slobodan ili radi.Originally Posted by Vido89
Odabir Libre Office-a (kao i vozaca EV-a) je tvoj izbor ne njihov. Imas alternativa dosta, sto besplatnih sto komercijalnih a odredjeni softveri (ili odredjene elstenzije) su standardi. Niko te ne cera da trazis alternativu za to, vazda mozes da platis i koristis.
Dakle, tvoj slucaj nema nikakve veze sa piraterijom, jos manje diskriminacijom
Have a parachute.
"Jesi probao sa ostalima kad tvrdim da je MS Office neophodan" ???
Nisam probao sa ostalima jer je dokument .docx dakle treba da kupim MS Office da bih popunio prijavu
Moje pitanje je isto kao kad bih ja imao električni automobil koji se povezuje na punjač sa standardim šuko kablom a punjači u gradu da budu vlasnički (proprietary) i da moram od te firme da kupim kabal kako bih napunio bateriju mog automobila.
Ne moraju da postave isti dokument napisan u Libere Officeu, može i Open Office al moraju da postave besplatnu alternativu da ne moram da kupim MS Office kako bih popunio jedan dokument,
A na ovo "niko me ne ćera da tražim alternativu vazda mogu da kupim" nemam komentar
Samo cu serovat ovo, pa mi recite trebam li ja da kao korisnik Linuxa sve ove da naceram da mijenjaju document editor?
![]()
Znaci nisi probao alternativu, ali znas da bas treba MS Office
Elem, .docx postoji, onako iz glave, bez guglanja, minimum 14. godina. Nije to nikakva ekskluziva niti novitet da ga otvata samo MS Office.
Tvrdoglavost je odlicna osobina. Ali samo dok si tinejdzer.
I jos jednom, tvoj "problem" koji se moze rijesiti na dosta nacina niti je piraterija niti diskriminacija Linux/Libre Office korisnika
Have a parachute.
Probao sam alternativu najpopularniju i ne radi. I šta treba da ostavim cio dan tražeći software koji će možda da radi i ne mogu biti siguran da li će izmjene koje unesm biti sačuvane kako bi bile pravilno prikazane u MS Office-u
kad otvore .docx dokument
Eto sad sam tvrdoglav jer nemam 40.699 RSD da kupim MS office paket
Koliki postotak građana Crne Gore ima legalan MS Office ? Ja pričam iz sopstvenog iskustva jer ne koristim piratski software, i kako nije diskriminacija kad ne mogu da popunim dokument u Libre Office koji sam samo naveo kao primjer Office paketa ?
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks