Kazem da je Ni-HM pouzdana tehnologija, tehnologija koju su usavrsili (zajedno sa svojim hibridnim sistemom), to je tehnologija oko koje imaju mnoooooogo podataka i logova i na kraju sigurna (nema pozara kao sa Li-Ion). Sa time su poceli 1996e i do danas su prodali 34 miliona hibridnih vozila. Ako oduzemo 2 miliona hibrida sa Li-Ion baterijama, to je 32 miliona Ni-MH baterija i ko zna koliko milijardi kilometara.
Kao sto sam napisao gore, sa Li-Ion baterijama su poceli 2018e i nisu zadovoljni pouzdanoscu. Prednosti Li-Ion baterija su manja tezina (baterija ima u prosjeku oko 8 kg manje nego Ni-MH), manji gubici prilikom punjenja/praznjenja (1% kod Li-Ion, 5-6% kod Ni-MH). I to je to sto se prednosti tice.
Ovo dolje se odnosti na baterije koje koristi Toyota/Lexus:
Ni-HM ima veci raspon radne temperature - ove baterije nemaju grijanje jer im ne treba, imaju obicno vazdusno hladjenje, ima potpuno isti charge/discharge na -20C i +50C. Li-Ion ima max charge/discharge tek izmedju 32-36C. E aj drzi ga ti na toj temp majcin sine;
Ni-HM je jeftinija i ne povecava cijena auta i jeftinija je za zamjenu;
Ni-HM u HSD nema problema sa memorijom zbog superiornog BMS-a (baterija ima svoj ECU);
Ni-MH se puni prazni od 30% do 80% sto znaci da nema nikakve degradacije;
Ovdje imam hibrid 4. generacije za Ni-HM i Li-Ion pa mogu da vidim mane i prednosti.
Toyota do 2015e nije koristila filtere pa ventilator unutra zna da povuce dlake i prasinu i lako moze da dodje do zacepljenja. U tom slucaju baterija se pregrije i dolazi do disbalansa. Ja radim 48-casovno balansiranje, ciscenje ventilatora i medjumodulnog prostora. Moduli crkavaju zbog previsoke temperature (60-70C).
Toyota je pogrijesila sto nije stavljala filter na usisu. Kada dodje do neadekvatnog hladjenja sistem javlja gresku ali to niko ne jebe.
Dalje, problem je sto ljeti voze bez klime, i to je jos jedan razlog za pregrijavanje baterije jer ovi nasi misle da su to sistemi kao kod klasicnih auta gdje kompresor povecava potrosnju a ustvar voznja sa klimom smanjuje potrosnju i cuva bateriju.
Evo kako izgleda jedan takav ventilator:
Kao sto rekoh, od 2015e imaju male filtere na usisu i sad nema vise ovih problema ali zamjena tih filtera se preporucuje na svakh 20000 km, kosta 6-7 eura.
Dalje, drugi problem je vlaga u autu, npr. ako negdje pustaju kederi ili ako se prospe voda. Tada dolazi do korozije na bus barsovima:
Nakon sto su vidjeli da nema leba od Li-Iona, "izumili" su bipolar Ni-MH. Javi ako ti treba koji pdf da se malo edukujes.
E da, ne shvatam stvari licno, nego me nervira sto mi preneses ono si citao na guglu...a ja time baratam godinama i prenosim ti info sa terena, kako je u praksi.

Reply With Quote
Bookmarks