To treba kupiti jos dok ima...
Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
Poklon ili ti dar =nema para
Mislim da je cilj da se oporezuju pare iz sumnjivih tokova i na taj nacin ubace u legalne
Zar sve cijene preko agencije nemaju vec ukljucen njihov dio za to posredovanje?
Zakon
Ugovor o poklonu ide s roditelja na potomke sve ostalo je oporezivo... Ako ovo prodje nigdje ne mozes da prevedes to sta si kupio bez vjer tog papira od agencije...
Sent from my iPhone using Tapatalk
Satelitski resiveri/oprema
Npr. u Britaniji kada se prevodi imovina sa roditelja na dijete neoporezivi dio je 350k GBP a na sve preko ide 40% poreza. A nema normalne kuće za te pare...
Sent from my LYA-L29 using Tapatalk
Imaju. Najcesce 3% u dzep, bez placanja centa drzavi.
Ako ovaj zakon prodje, bice duplo vise a drzavi ce placat' ako ih bas neko pritisne.
P.S. Inace sam nedavno prisustvovao prici jednog vlasnika agencije za nekretnine u Baru koji izmedju ostalog pominje kako je zbog inflacije, rasta cijena zivota itd. bio "prinudjen" da podigne % svojih usluga, sa 3% na 5%.
Nakon te izjave sam se izgleda jedino ja nasao u cudu sto je potvrdilo da sam svakako bio na pogresnom mjestu ali i da su ljudi jako glupi ili jako bezobrazni. Nerijetko i jedno i drugo.
--------------------------
Do Not Disturb.
--------------------------
Niko ne bjezi od poreza ali ce bjezati od ove provizije agencijama
Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
Koliko bi koštale takse da se otvori agencija.Ono tipa,prodaješ kuću od 200.000,nađeš sam kupca oa da ne daješ nikom 6.000€ otvoriš agenciju?
Sent from my 2201117TY using Tapatalk
Ja bih predlozio da agencija mora bit operativna makar 12 mjeseci i da nema dugova prema drzavi, tj da nije prijavljivala poresku obavezu.
Jer ne bi bilo logicno da krene osnivanje novih agencija, koje su neprovjerene, kad vec imamo masu njih koje su provjereno divlje.
10% da bude provizija, 3% je za sirotinju.
Sent from my SM-A536B using Tapatalk
Nevjerovatno je da vam promiče biznis ideja koja je čak i duboko ukorijenjena u našoj tradiciji - brakovi da se sklapaju isključivo preko provodadžija. A provodadžije moraju da imaju tarifu, naravno.
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
naravno da castis provodadziju, ali kod nas vec postoje agencije i vec uzimaju porcenat za sigurnih 2/3 prodaja na trzistu...
jedino ako nije muka da ce sad da zategnu i prodavce da moraju da plate porez na dobit od prodaje pa zato ocekuju porast cijena
ja neke slucajeve sto znam i taj ugovor o poklonu je morao preko notara (zemlja je u pitanju) - samo su oni "ovlasteni" da to urade jer oni garantuju da su sami skupili papire iz katastra i sve to provjerili i bla bla bla...
naravno, tarifga je u odnosu na procijenjenu vrijednost nekretnine
ni taj mi dio nije jasan - kakva je razlika je li nesto 100k ili 20k - njiihov posao je isti - ne pije mi pricu "veca odgovornost" jer oni ne idu sami da procjenjuju i muce se
mada opet, sjetim se da i nas katastar za upis opterecenja naplacuje taksu u skladu s vrijednoscu nekretnine...
sve legalizovana pljacka do legalizovane pljacke
Što se tiče notara,njihova usluga je procenat od vrijednosti imovine,ALI ide do jedne maksimalne cifre,nakon čega ne može da raste,pa nasljeđivao ili prodavao nekretninu od 100.000 ili 2 miliona ista im je tarifa
Zakomplikovaste ga sa analizom...
https://www.vijesti.me/amp/687443/mi...-uredi-trzisteZakon se odnosi isključivo na posredovanje u prometu i zakupu nepokretnosti i ne uređuje prava koja vlasnik ima u vezi sa svojom nekretninom. Ova prava su uređena drugim sistemskim zakonima. Dakle, dozvoljeno je vršenje svih aktivnosti vezanih za nepokretosti od strane vlasnika iste, bez ikakvih ograničanja, jer se predmetni zakon koji je Ministarstvo objavilo na javnu raspravu isključivo odnosi na djelatnost posredovanja
Zakomplikovali su ga novinari Vijesti (kao po obicaju).
zato sto nam se svaki zakon tumaci i daje misljenje.
on treba da je kao takav jasan, a ne da ga svako uzima kako mu odgovara.
nothing comes from violence and nothing ever could
Za to postoji puno razloga i svi su neopravdani.
1. Zakon pišu ljudi koji su zaljubljeni u svoju ''pamet''. Oni javne rasprave doživljavaju kao besmislene, a ne kao priliku da koriguju svoje razmišljanje.
2. U zakon se ubace privatni interesi pojedinaca.
3. Zakon se majerno napiše dvosmisleno da bi za povlašćene važio na jedan način, a za druge se čitao drugačije.
4. Ne postoji procedura za praćenje primjene i brze korekcije kad se greška uoči. Mi godinama držimo rešenja za koja svi pričamo da su loša.
5. U zakon se ubaci prevod nekog rešenja sa Zapada, koje za nas nije adekvatno.
6. Donese se zakon a podzakonskih rešenje nema godinama ili fale drugi preduslovi za njegovu primjenu.
7. Zakonima se pokušavaju krpiti posledice, da se ne bi rešavali uzroci problema. I onda se kao rezultat maltretiraju oni koji rade korektno.
8. Zbog svega gore navedenog svi tražimo rupe u zakonima da bi završili ono što nam treba. Traženje rupa volimo da radimo i kad je zakon potpuno OK.
U firmi u kojoj sam nekad bio tehnički direktor bio sam inicijator pravljenja dokumenta sa svim internim procedurama.
Prva je bila kako se brzo uvodi nova procedura.
Zadnja je bila da se zlonamjerno tumačenje procedura kažnjava otkazom. Ako je neko dovoljno pametan da napisano izokrene kako njemu privatno odgovara, jasno je da nije glup i da zna šta je stvarna namjera napisanog.
Kada mozak ne koristiš, čekaš da ti kažu
tada misliš da sve znaš, ne vidiš da lažu
Mislim da je ovo jedan od pobjednika
https://m.patuljak.me/oglas/jednosob...ibextid=Zxz2cZ
Last edited by GaD; 27-12-23 at 19:57.
pobjednici oni koji su otkupljivali podrume od stanara za sicu pa danas imas stan 2k kvadrat
nothing comes from violence and nothing ever could
Kada mozak ne koristiš, čekaš da ti kažu
tada misliš da sve znaš, ne vidiš da lažu
There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)
Bookmarks