Page 62 of 83 FirstFirst ... 125258596061626364656672 ... LastLast
Results 1,526 to 1,550 of 2065

Thread: [STANOVANJE] Stambene zgrade i njihovo održavanje

Thanks Thanks Given 
    151
    Thanks Thanks Received 
    281
    Thanked in
    167 Posts

To je win-win situacija ako prebace sve bazne stanice na svoju zgradu. Em ce daleko manje da ih zraci em ce pare da dobijaju. Samo ne znam kako ce komsije od preko puta koje sad uzimaju pare reagovati na to

Thanks Thanks Given 
    6,306
    Thanks Thanks Received 
    5,906
    Thanked in
    3,425 Posts

Ajte ovako im tarifirajte po spratu ,po antenama i po smjeru dje je antena usmjerene , na ove cijene dodajte pdv, plus utrosak elektricne energije plus sto se im omogucili dovod signala, plus najbitnije atraktivnost lokacije nije isto budva i savnik ....

Sent from my 2201117TY using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    418
    Thanks Thanks Received 
    1,324
    Thanked in
    898 Posts

Quote Originally Posted by masster View Post
    To je win-win situacija ako prebace sve bazne stanice na svoju zgradu. Em ce daleko manje da ih zraci em ce pare da dobijaju. Samo ne znam kako ce komsije od preko puta koje sad uzimaju pare reagovati na to
    Bingo za boldovano.
    "Komsije preko puta" su inace pravno lice, nije stambena zgrada u pitanju a "zrace" u pravcu 4-5 zgrada u neposrednoj blizini (25m-70m vazdusne linije razdaljine u zavisnosti od zgrade).

Svakako to nije bila namjera niti bih se ikad u takvo nesto upustao (nemoguce ionako u nasoj zgradi izdejstvovati) vec da se provjeri sta, kako i koje su procedure da se tih 20-ak baznih stanica jednostavno ukloni pa neka se snalaze gdje ce.

@NetworkMaster
    Otvorio si mi ochi koliku debelu sumu novca potencijalno uzimaju ako iole priblizno ovako naplacuju. Random racunica ispod.
    12 spratova x 16€ x 20 baznih stanica = 3,840€ mjesecno bez ikakve racunice o broju smjerova a realno se radi mozda i o "najaktrativnijoj" lokaciji u Novom, znati ce kolege Novljani o kojoj uzevsi u obziru da je Igalo u pitanju a pominjem 12 spratova...

Thanks Thanks Given 
    135
    Thanks Thanks Received 
    719
    Thanked in
    333 Posts

Lighthouse? Tu odmah je i stara faza instituta, pa im je to mozda dodatna terapija zracenjem?
    \\
    OFL•GIC

Thanks Thanks Given 
    418
    Thanks Thanks Received 
    1,324
    Thanked in
    898 Posts

Quote Originally Posted by Drug Tito View Post
    Lighthouse? Tu odmah je i stara faza instituta, pa im je to mozda dodatna terapija zracenjem?
    Ma da, naravno. Vjerujem da im je bilo malo 8 stanica koje su na samom institutu pa da se dobije boost roknuli i ovih 20 na lighthouse.

Al' neka, kazu ovdje pojedinci da nema sanse da su stanice tako blizu, vec su sigurno par stotina metara udaljene.

Thanks Thanks Given 
    418
    Thanks Thanks Received 
    1,324
    Thanked in
    898 Posts

Dobih odgovor od EKIP-a, jeste da nisu azurni i brzi al' barem su detaljni. Mozda ce nekoga interesovati detalji pa ih evo ispod. Pojedine stavke su mi dvosmislene al' ajde boldujem "interesante" stavke

---
    Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost nije nadležna za izdavanje dozvola za postavljanje radio baznih stanica mobilnih mreža, niti za kontrolu emitovanja nejonizujućeg zračenja u smislu zaštite životne sredine od EM zračenja koje emituju radio bazne stanice mobilnih mreža. Agencija je nadležna za izdavanje odobrenja za korišćenje raido-frekvencija i kontrolu korišćenja radio-frekvencija u skladu sa odobrenjem. U postupku izdavanja odobrenja za korišćenje radio-frekvencija, odnosno utvrđivanja tehničkih i operativnih uslova za realizaciju radio baznih stanica mobilnih mreža na konkretnoj lokaciji, Agencija, između ostalog, provjerava da li su ispunjeni uslovi u pogledu dozvoljenih granica izlaganja EM poljima, tj. da li se na mjestima gdje se ljudi u obavljanju redovnih aktivnosti mogu naći u dužem vremenskom periodu može očekivati nivo EM polja iznad dozvoljenih vrijednosti.
    Nisu zaduzeni za naknadnu kontrolu emitovanja nejonizujuceg znacenja vec samo za inicijalnu provjeru da li su ispunjene dozvoljene granice izlaganja EM poljima prilikom postupka izdavanja dozvole?

---
    Za izdavanje dozvola za izgradnju/postavljanje radio baznih stanica nadležni su organi lokalne uprave koji se bave poslovima izgradnje objekata, doke je za izdavanje dozvola i sprovođenje drugih mjera (uključujući i imjerenja nivoa EM polja) u smislu zaštite životne sredine od EM zračenja nadležna Agencija za zaštitu životne sredine. Inspekcijski nadzor u ovoj oblasti vrši ekološki inspektor, koji operatoru može naložiti mjerenja nivoa EM polja u cilju provjere ispunjenosti uslova u pogledu dozvoljenih granica izlaganja EM poljima.
    Opet na lokalni nivo, ljepota...

---
    Podaci o svim radio baznim stanicama za koje su izdata odgovarajuća odobrenja od strane Agencije mogu se naći u Registru dodijeljenih radio-frekvencija, koji je javno dostupan na internet stranici Agencije https://www.ekip.me/table/radio-freq...cn-systems-rbs .
    Mobilni operatori, i svi drugi korisnici radio-frekvencija, mogu postavljati radio stanice na bilo kojoj lokaciji ako su ispunjeni uslovi propisani zakonom. Ne postoji propis kojim je definisano minimalno rastojanje od nekog objekta na kome nije dozvoljeno postavljanje radio baznih stanica mobilnih mreža.
    Znaci posto EKIP "provjerava" kontrolu EM zracenja samo u postupku dobijanja dozvole dobijamo situaciju u kojoj:
    1.) Oni daju odobrenje na osnovu mashte zar ne? Na lokaciji jos nisu postavljene bazne stanice jer bez dozvole ne mogu biti, a dozvolu operater ne moze dobiti bez prvenstveno odobrenja EKIP-a a onda i dozvole lokalne upraver?
    2.) Bazne stanice mogu uredno da se postave i na 5m razdaljine od drugih zgrada/stanova/itd, vazno je samo da je tu odobrenje i dozvola a provjera jel' obavljena il' nije je vjerovatno manje-vise nebitno.
    3.) Jedino "ekoloski inspektor" moze (a ne mora) naloziti operateru (konfilkt interesa) mjerenjea nivoa EM polja?

Da ne zna neko kako stupiti u kontakt sa gospon' ekoloskim inspektorom?
    (mail je vec poslan put https://epa.org.me/odjeljenje-za-rad...uceg-zracenja/ )
    Last edited by beatnological; 14-10-23 at 22:21.

Thanks Thanks Given 
    1,254
    Thanks Thanks Received 
    698
    Thanked in
    551 Posts

Quote Originally Posted by beatnological View Post
    Dobih odgovor od EKIP-a, jeste da nisu azurni i brzi al' barem su detaljni. Mozda ce nekoga interesovati detalji pa ih evo ispod. Pojedine stavke su mi dvosmislene al' ajde boldujem "interesante" stavke

---

Nisu zaduzeni za naknadnu kontrolu emitovanja nejonizujuceg znacenja vec samo za inicijalnu provjeru da li su ispunjene dozvoljene granice izlaganja EM poljima prilikom postupka izdavanja dozvole?

---

Opet na lokalni nivo, ljepota...

---

Znaci posto EKIP "provjerava" kontrolu EM zracenja samo u postupku dobijanja dozvole dobijamo situaciju u kojoj:
    1.) Oni daju odobrenje na osnovu mashte zar ne? Na lokaciji jos nisu postavljene bazne stanice jer bez dozvole ne mogu biti, a dozvolu operater ne moze dobiti bez prvenstveno odobrenja EKIP-a a onda i dozvole lokalne upraver?
    2.) Bazne stanice mogu uredno da se postave i na 5m razdaljine od drugih zgrada/stanova/itd, vazno je samo da je tu odobrenje i dozvola a provjera jel' obavljena il' nije je vjerovatno manje-vise nebitno.
    3.) Jedino "ekoloski inspektor" moze (a ne mora) naloziti operateru (konfilkt interesa) mjerenjea nivoa EM polja?

Da ne zna neko kako stupiti u kontakt sa gospon' ekoloskim inspektorom?
    (mail je vec poslan put https://epa.org.me/odjeljenje-za-rad...uceg-zracenja/ )
    [email protected]

Mislim da se Ekoloska inspekcija po prijavi nece baviti mjerenjem zracenja svih antena ali probajte. Provajderi su pretpostavljam dobijali dozvole na osnovu pojedinacnih antena ali ako je sad vise njih usmjereno u jednom pravcu logicno je da zajedno vise zrace ali to treba ispitati. Mozda da angazujete nekog strucnjaka koji je sudski vjestak da prvo izvrsi mjerenje.

8. The Following User Says Thank You to Apolo For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    6,306
    Thanks Thanks Received 
    5,906
    Thanked in
    3,425 Posts

https://aemcg.org/

ovi su ti alfa i omega i nadzor i kontrola zracenja! i kazne za emitere i ostale... i imaju inspektore koji kontrolisu dozvoljen nivo zracenja operatera

Last edited by NetworkMaster; 15-10-23 at 05:33.

10. The Following User Says Thank You to NetworkMaster For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    46
    Thanks Thanks Received 
    47
    Thanked in
    40 Posts

AEM izdaje dozvole za TV, radio stanice, i kablovske operatore. Nemaju nikakve veze sa mobilnim operatorima, a ni kontrolom frekvencija. To sve radi EKIP.

@beatnological
    Cjenovnik nije za 12 spratova zgrade (u tvom primjeru), nego spratova na antenskom stubu... Npr. ako pogledas antenski stub, nekada mozes da vidis da su cetiri antene tik jedna iznad druge, to su 4 sprata na antenskom stubu. Nema nikakve veze sa gradjevinom tj. brojem spratova na koji se postavljaju

Primjer:

Click image for larger version. 

Name:	download.jpg 
Views:	122 
Size:	3.0 KB 
ID:	178072
    Last edited by djiha; 17-10-23 at 09:50.

Thanks Thanks Given 
    6,306
    Thanks Thanks Received 
    5,906
    Thanked in
    3,425 Posts

https://rtcg.me/vijesti/drustvo/3340...stavljeni.html

inace veliki strucnjaci da danas nisu uspjeli ziteljima spuza da rijese problem

Thanks Thanks Given 
    418
    Thanks Thanks Received 
    1,324
    Thanked in
    898 Posts

Quote Originally Posted by djiha View Post
    AEM izdaje dozvole za TV, radio stanice, i kablovske operatore. Nemaju nikakve veze sa mobilnim operatorima, a ni kontrolom frekvencija. To sve radi EKIP.

@beatnological
    Cjenovnik nije za 12 spratova zgrade (u tvom primjeru), nego spratova na antenskom stubu... Npr. ako pogledas antenski stub, nekada mozes da vidis da su cetiri antene tik jedna iznad druge, to su 4 sprata na antenskom stubu. Nema nikakve veze sa gradjevinom tj. brojem spratova na koji se postavljaju

Primjer:

Click image for larger version. 

Name:	download.jpg 
Views:	122 
Size:	3.0 KB 
ID:	178072
    Hvala! Sad vec ima vise smisla no ovako od oka bih rekao da je svejedno skoro pa identicno. No nebitno, kao sto rekoh, nije cilj prebacivanje baznih stanica na neku od okolnih zgrada vec uklanjane istih.

Dobismo jos jedan odgovor od EKIPa gdje tvrde:

1. Mjerenje nivoa EM polja je moguće zatražiti preko ekološke inspekcije, što Vam sugerišemo da uradite.
    2. Ekološki inspektor odlučuje da li će izvještaj o mjerenjima učiniti javno dostupnim ili pak omogućiti uvid u isti zainteresovanim licima.
    3. Agencija ne raspolaže informacijama da li su u posljednjih mjesec dana vršena mjerenja nivoa EM polja na predmetnoj lokaciji u cilju provjere ispunjenosti uslova u pogledu granica izlaganja EM poljima.

Posebno je interesantno ovo pod 3. jer je u posljednjih mjesec dana i postavljeno jos stanica. Znaci mjere oni prije postavljanja, al' onako "od oka".

Da ne zatrpavam temu vise hvala svima za info, mislim da je se sada barem raspolaze sa kljucnim informacijama, treba kontaktirati ekoloskog inspektora i nadati se da koliko-toliko ima obraza i radi svoj posao kako treba.

Thanks Thanks Given 
    5,095
    Thanks Thanks Received 
    9,203
    Thanked in
    4,454 Posts

nothing comes from violence and nothing ever could

15. The Following 2 Users Say Thank You to goozica For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    3,593
    Thanks Thanks Received 
    6,848
    Thanked in
    3,584 Posts

Mozda nije najprikladnija tema al' ajde...

Pitanje je u vezi video nadzora unutar same zgrade.

Od useljenja (vise godina unazad), imamo dvije kamere. Jedna gleda ispred samo ulaza u stambenu zgradu dok druga pokriva ulaz zgrade gdje postoji i neka mala ostava za bicikla i sl.

Nisam se mnogo interesovao za taj video nadzor niti znam ko ima pristupa tome. Jel' to neki "feed" kojem svaki stanar moze da pristupi ili to samo snima i onda u slucaju problema se isti trazi?

I drugo pitanje koje me navelo da uopste pisem ovo..

Imam jednog "dobrog" komsiju (bolje da o istom ne pisem) koji je na svoj balkon okacio video kameru koja gleda ispred zgrade i to mnogo vise/sire nego ova kamera same zgrade. Kontam da to nije bas po zakonu al' se bice zabrinuo da mu ko ne uleti kroz prozor, jelte.

Ispred svojih vrata ima manju kameru koja gleda uze i okrenuta je prema dolje. Sa njom pretpostavljam da hvata samo onaj dio ispred svojih ulaznih vrata. Moguce da je to ok, makar ne zadire u siri prostor ostalih komsija na spratu.

E sad mu to izgleda nije bilo dovoljno pa je stavio jos jednu pored svojih vrata, i to onu siroku sto pokriva 180 stepeni i koja gleda na kompletni sprat, ukljucujuci i moja ulazna vrata.

Bas se trudim da ga izbjegavam kao i svaku pricu sa njim ali cu izgleda morat'.

Koliko sam upoznat, 'predsjednika' zgrade trenutno i nemamo. Do skoro je bila jedna starija komsinica koja nije vise mogla da se bakce sa tim i sa moronima iz Art Glorije pa je valjda njima 'predala' tu duznost. Ne znam da li se to ogleda samo u pogledu odrzavanja ili i svega ostalog.

Pominjem to jer ne znam da li bi prvo trebao da pokusam sa tom osobom, u slucaju da je iz nekog razloga postavljena jos jedna kamera 'zgrade' iako sam prilicno siguran da to nije slucaj posto se ista ne nalazi na nijednom drugom spratu.

Misljenja? Sugestije?
    --------------------------
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    6,306
    Thanks Thanks Received 
    5,906
    Thanked in
    3,425 Posts

Bolje ce podgor reci on je expert tu sto se tice teorije prakse znanja.

nista izgleda nije zabranjeno, Eno Jodzir na njegove klipove izbacuje kako mu kamere snimaju kola parking ispred zgrade i ulicu javnu povrsinu,
    Vjerovatno je zajednicki feed preko koaksijale sto ide (antenski kabl) i tome svako moze da pristup, samo spojis tv i uticnici i skeniras kanale

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    2,815
    Thanks Thanks Received 
    3,098
    Thanked in
    1,528 Posts

Kamera ne smije da vata ništa osim njegovog privatnog prostora. Imamo i mi komšiju koji ima vanjske kamere na četvrtom spratu i vata pola kvarta. Ne smije. Ali znam i sam dje živimo. Tvoja vrata ni u ludilu ne smije da vata.

19. The Following User Says Thank You to montenegrina For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    4,347
    Thanks Thanks Received 
    8,399
    Thanked in
    3,201 Posts

Sto nam treba da postavimo kamere u ulaz i ispred vrata?

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    9,679
    Thanks Thanks Received 
    6,010
    Thanked in
    2,292 Posts

Quote Originally Posted by Mojsije View Post

Ništa. Kamere ne smiju biti okrenute prema ulaznim vratima od nekog stana, već samo da snimaju zajedničke prostorije.
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    3,593
    Thanks Thanks Received 
    6,848
    Thanked in
    3,584 Posts

Tako sam i ja procitao u zakonu iako sam vidio da je vec bilo milion peripetija oko toga i advokata koji pisu kako se u praksi taj zakona redovno krsi.

Ovoga sam kulirao do sad, dok je snimao svoja vrata i cijeli prilaz zgradi.

Ali sad kad je poceo da snima i moja vrata, morace malo da se spusti na zemlju.

Ironicno je to da je 'visoka glava' u instituciji koja se bavi ovim problemom, tj. koja bi trebala da radi protiv ovakvih stvari.

Eh Crna Goro, crna rupo bez dna.
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    2,025
    Thanks Thanks Received 
    1,366
    Thanked in
    821 Posts

Quote Originally Posted by Mojsije View Post

Saglasnost 80 posto stanara za kamere u ulazu a ispred stana ne treba nista ali ako snima svoju stazu a ovo snimanje cijelog kvarta sto ima s terase to vec ne bih komentarisao...

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Satelitski resiveri/oprema

Thanks Thanks Given 
    1,254
    Thanks Thanks Received 
    698
    Thanked in
    551 Posts

Ako snima javnu povrsinu prijaviti agenciji za zastitu licnih podataka.

Thanks Thanks Given 
    3,593
    Thanks Thanks Received 
    6,848
    Thanked in
    3,584 Posts

Pokusacemo na ljudskiji nacin, kad ga u'vatim ovih dana... iako doticni nit' je zasluzio nit' je navikao na takav pristup.
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    115
    Thanks Thanks Received 
    4,505
    Thanked in
    2,648 Posts

https://podgor.me/onama
    https://podgor.me/download

Skini informator i tačno ti piše šta ti treba.

Poslato sa Ultra Fold5 pisaće mašine

............ Ż\_(ツ )_/Ż............
    -> Forma za naručivanje online stvari <-

Bugi Vugi tapši Raduj se!

27. The Following User Says Thank You to Bugi For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    418
    Thanks Thanks Received 
    1,324
    Thanked in
    898 Posts

Ne smije se zakonski snimati niti sopstveni ulaz u stan. Mogu samo ulaz u zgradu, zajednicke prostorije (dok god ne hvata niti jedna ulazna vrata od stanova) i to je to.

E sad, to sto zakonski ne smije je jedno a to sto imamo hiljade zgrada gdje se snima apsolutno sve i svasta, kao i zgrada gdje svi stanari imaju pristup snimcima (a ni to zakonski nije dozvoljeno) je vec neka druga prica.

Thanks Thanks Given 
    8,171
    Thanks Thanks Received 
    1,428
    Thanked in
    610 Posts

Quote Originally Posted by beatnological View Post
    kao i zgrada gdje svi stanari imaju pristup snimcima (a ni to zakonski nije dozvoljeno) je vec neka druga prica.
    Moze li pojasnjenje odje?
    Kod nas na zgradu je ugradjen video nadzor dje svaki stanar u svakom momentu moze da gleda kamere na zgradu preko mobinog telefona.

Sent from my SM-S908B using Tapatalk
    To learn how to use your head, you have to go out of your MIND.

Thanks Thanks Given 
    418
    Thanks Thanks Received 
    1,324
    Thanked in
    898 Posts

Quote Originally Posted by crane_operator View Post
    Moze li pojasnjenje odje?
    Kod nas na zgradu je ugradjen video nadzor dje svaki stanar u svakom momentu moze da gleda kamere na zgradu preko mobinog telefona.

Sent from my SM-S908B using Tapatalk
    Sve se nalazi u zakonu o zastiti licnih podataka. Ispod je dio koji te zanima, dio clana 35.

Zabranjen je pristup snimcima sistema video nadzora iz stava 1 ovog člana preko interne kablovske televizije, javne kablovske televizije, interneta ili drugih sredstava za elektronske komunikacije kojima se takvi snimci mogu prenijeti, bilo u trenutku njihovog nastanka ili nakon toga.
    Takodje vjerovatno mnogima interesantan clan zakona, clan 38. Nema toga ko ima kamere da postuje sve ovo boldovano. :P

U stambenim zgradama može da se vrši video nadzor ulaza i izlaza u zgradu, kao i zajedničkih prostorija.
    Za uvođenje video nadzora u stambenoj zgradi potrebna je saglasnost skupštine etažnih vlasnika, u pisanoj formi.
    Saglasnost iz stava 2 ovog člana data​​ je ako se za nju izjasne članovi skupštine vlasnika stambene zgrade, lamele ili ulaza kojima pripada više od 70% vlasništva.
    Ne može se vršiti video nadzor ulaza u stanove.

Page 62 of 83 FirstFirst ... 125258596061626364656672 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)