Page 195 of 347 FirstFirst ... 95145185191192193194195196197198199205245295 ... LastLast
Results 4,851 to 4,875 of 8652

Thread: [TRŽIŠTE] Cijene | ponuda | potražnja

Thanks Thanks Given 
    1,731
    Thanks Thanks Received 
    1,662
    Thanked in
    1,104 Posts

Quote Originally Posted by Stivi View Post

Sent from my iPhone using Tapatalk
    luksuzno je jer suze same idu kao da sijeces luk :P

Quote Originally Posted by Rigodo View Post
    Kratak follow-up...

Odredjeni investitori su o svom trosku izvrsili nabavke brojila i donirali ih Cedisu.
    Izgleda da neki profesionalni kodexi i osjecaji odgovornosti prema klijentima ipak postoje.
    Quote Originally Posted by jakov_ct View Post
    Ili im je to jeftinije nego da placaju penale za kasnjenje
    tender za nabavku brojila CEDIS-a ni na jednome sudu ne bi bio odrziv kao visa sila zbog koje bi se spasili penala
    a racunaj da je penal 150e mjesecno, sto je vise nego cijena brojila za svaki mjesec kasnjenja...
    Plus se to obracunava do finalnoga zapisnika o primopredaji (a sezona je kisa i kvarova, tek dok to ugradi Cedis i ispita...)

Quote Originally Posted by goozica View Post
    ne budi na kraj srca, vidis li da je novi francuski :P
    ko se javi na vakat, stize i na cetrdesnicu da podje
    I was born to be the best, number one and nothing less.

Studio INtarsia

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    107
    Thanked in
    62 Posts

Quote Originally Posted by LuTheDuck View Post
    tender za nabavku brojila CEDIS-a ni na jednome sudu ne bi bio odrziv kao visa sila zbog koje bi se spasili penala
    Na koji nacin investitor moze da utice na obaveze drzavnih firmi koje po zakonu moraju da obezbijede napajanje strujom?

Gdje je pravno objasnjenje sta je visa sila ako nije sve ono na sta ugovorna strana ne moze da utice u skladu sa najboljom praksom, voljom, kompetencijama, itd?

Thanks Thanks Given 
    84
    Thanks Thanks Received 
    1,581
    Thanked in
    787 Posts

Poslao ja investitoru nedostatke u stan i njegov odgovor (poziv sve)
    "Druže al si nakitio ove nedostatke, tražiš dlaku u jajetu".
    Ja kupujem nov,a ne polovan stan.
    "A ja mislio polovan"
    Kad ste voljni, možemo poći zajedno da pogledamo da vam ukažem na nedostatke.
    "Istina ima nedostataka, ali nećemo sve sa spiska odraditi, ništa više niti manje nego smo drugima odradili"
    Ukoliko vi ne možete da otklonite nedistatke ja mogu andažovati majstora i odbiti Vam od konačne cifre sa sve fakturom.
    "A nećemo tako, vi ako niste zadovoljni mi cemo vam vratiti novac ili možemo preko suda pa ko dobije srećno mu bilo".
    Vi mi javite kad mognete da pogledamo to.
    "Čim prije mognem javiću vam se, e da Vas pitam i ovo, jeste li voljni da učestvujete u kupovini brojila, pošto Cedis još uvjek nema brojila, a mi smo vas priključili na struju, trebalo bi uplatiti po 100€"?
    Ništa mimo stana neću da plaćam.
    "Moje je samo da pitam, a vi da kažete oćete ili nećete"
    Naravno.
    "Javiću vam se čim prije mognem"
    Važi hvala prijatno.

P.S. Ugovor nisam još potpisao, penali idu, nije mi frka za stan.
    E sad neko će bolje znat, pošto sam juče pošao, islikao nedostatke, dal da mu ja to sa sve slikama pošaljem na mejl. Pošto je mejl isto zvanično sredstvo komunikacije. Ili da ga sačekam da vidim što će da odradi?

4. The Following User Says Thank You to pauki For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    3,567
    Thanks Thanks Received 
    5,883
    Thanked in
    2,826 Posts

Quote Originally Posted by pauki View Post
    Ako niste ugovor potpisali, što ste onda potpisali? Predugovor ili nešto drugo?
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

Thanks Thanks Given 
    84
    Thanks Thanks Received 
    1,581
    Thanked in
    787 Posts

Predugovor.
    Glavni ugovor kad sve bude završeno. Do tad penali svaki 1 u mjesec.

Thanks Thanks Given 
    9,658
    Thanks Thanks Received 
    6,005
    Thanked in
    2,290 Posts

Mislim da se prije prihvatanja stanja radi zapisnik, i da se tamo taksativno nabrajaju svi nedostaci. Svakako, mail ne može da škodi ni u kom slučaju.
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    3,567
    Thanks Thanks Received 
    5,883
    Thanked in
    2,826 Posts

Predugovor.
    Glavni ugovor kad sve bude završeno. Do tad penali svaki 1 u mjesec.
    Nisam pravnik po struci, ekonomista sam, ali ono što prilično sigurno znam jeste da predugovor ne proizvodi pravno dejstvo a evo neka me neko od kolega pravnika ispravi.
    Tako da mislim da od tih penala nećeš vidjeti ništa, a djeluje mi da i investitor to zna pa je ležerniji u komunikaciji.
    Sve i da kreneš na sud sa predugovorom da ga tužiš, možeš jedino da dobiješ troškove za smaranje suda o predmetu koji nema pravno uporište.

Thanks Thanks Given 
    9,658
    Thanks Thanks Received 
    6,005
    Thanked in
    2,290 Posts

Quote Originally Posted by hercules View Post
    Nisam pravnik po struci, ekonomista sam, ali ono što prilično sigurno znam jeste da predugovor ne proizvodi pravno dejstvo a evo neka me neko od kolega pravnika ispravi.
    Tako da mislim da od tih penala nećeš vidjeti ništa, a djeluje mi da i investitor to zna pa je ležerniji u komunikaciji.
    Sve i da kreneš na sud sa predugovorom da ga tužiš, možeš jedino da dobiješ troškove za smaranje suda o predmetu koji nema pravno uporište.
    99% proizvodi, jer ne možeš potpisati ugovor za nešto što ne postoji (za stan koji nije upisan u katastru).
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    3,567
    Thanks Thanks Received 
    5,883
    Thanked in
    2,826 Posts

Quote Originally Posted by MeDo_JE View Post
    99% proizvodi, jer ne možeš potpisati ugovor za nešto što ne postoji (za stan koji nije upisan u katastru).
    Evo oglasiće se neko od kolega pravnika a prilično sam siguran u ovo što pišem.
    Predugovor te može obavezati da potpišeš ugovor, koji će eskivirati stav 3 člana 40. zakona o obligacionim odnosima:

Predugovor
    Član 40
    (1) Predugovor je takav ugovor kojim se preuzima obaveza da se docnije zaključi drugi, glavni ugovor.
    (2) Propisi o formi glavnog ugovora važe i za predugovor, ako je propisana forma uslov punovažnosti ugovora.
    (3) Predugovor obavezuje ako sadrži bitne sastojke glavnog ugovora.
    (4) Na zahtjev zainteresovane strane sud će naložiti drugoj strani koja odbija da pristupi zaključenju glavnog ugovora da to uradi u roku koji će joj odrediti.
    (5) Zaključenje glavnog ugovora može se zahtijevati u roku od šest mjeseci od isteka roka predviđenog za njegovo zaključenje, a ako taj rok nije predviđen, onda od dana kad je prema prirodi posla i okolnostima ugovor trebalo da bude zaključen.
    (6) Predugovor ne obavezuje ako su se okolnosti od njegovog zaključenja toliko izmijenile da ne bi bio ni zaključen da su takve okolnosti postojale u to vrijeme.
    A ugovor o kupoprodaji možeš da potpišeš pa da investitor da mjenice i garantuje upis vlasništva kad se zgrada upiše u katastar npr.

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    107
    Thanked in
    62 Posts

U predugovoru su definisani rokovi i visina penala.
    A dobro bi bilo da znamo da zbog kasnjenja brojila neko od njih placa penale. Jer se ovo sa tenderima nece rjesavati skorije, osim ako se satovi ne kupe mimo Cedisa.

Thanks Thanks Given 
    1,983
    Thanks Thanks Received 
    803
    Thanked in
    363 Posts

U tekstu iz Vijesti se pominje da investitori mogu biti tuzeni zbog kasnjenja, sto znaci da jos niko ne placa penale.
    A ako se i ode na sud, onda mogu samo da zamislim na sta bi to licilo i koliko bi trajalo.
    Sa upitnim ishodom jer investor ima u ugovoru i predugovoru klauzule o visoj sili.
    Ispada da je normalno da se kasni, da nema brojila, da se ne stavljaju pl;ocice na zid u kuhinju, da nema vise klima uredjaja u stanove, jos malo pa nece ni uticnice ni parket stavljat. Ova normalizacija tih defekata koji se desavaju u samom odnosu sa investitorom ne moze donijet nista dobro, ako narod prihvata ove stvari onda ce one nastaviti da se desavaju.
    two things are infinite:
    the universe and human stupidity;
    and I'm not sure about the universe

13. The Following User Says Thank You to jakov_ct For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    107
    Thanked in
    62 Posts

Problem je valjda sto narod prihvata kriminal u Cedisu i visedecenijske rokove za izvidjaje tuzilastava?

Ako neko ima info da investitor placa penale zbog kasnjenja ugradnje brojila, neka javi.

Thanks Thanks Given 
    1,731
    Thanks Thanks Received 
    1,662
    Thanked in
    1,104 Posts

"A ja mislio polovan"
    "Istina ima nedostataka, ali nećemo sve sa spiska odraditi, ništa više niti manje nego smo drugima odradili"
    Ukoliko vi ne možete da otklonite nedistatke ja mogu andažovati majstora i odbiti Vam od konačne cifre sa sve fakturom.
    "A nećemo tako, vi ako niste zadovoljni mi cemo vam vratiti novac ili možemo preko suda pa ko dobije srećno mu bilo".
    "Čim prije mognem javiću vam se, e da Vas pitam i ovo, jeste li voljni da učestvujete u kupovini brojila, pošto Cedis još uvjek nema brojila, a mi smo vas priključili na struju, trebalo bi uplatiti po 100€"?
    Naravno.
    Važi hvala prijatno.

E sad neko će bolje znat, pošto sam juče pošao, islikao nedostatke, dal da mu ja to sa sve slikama pošaljem na mejl. Pošto je mejl isto zvanično sredstvo komunikacije. Ili da ga sačekam da vidim što će da odradi?
    Problem je valjda sto narod prihvata kriminal u Cedisu i visedecenijske rokove za izvidjaje tuzilastava?

Ako neko ima info da investitor placa penale zbog kasnjenja ugradnje brojila, neka javi.
    posalji mail
    svakako, mora postojati zapisnik o primopredaji stana koji se sacinjva kad skupa ispregledate stan - mozes sve da izneses i tad
    zakonski dok se ne usaglasite i ne potpisete isti ti tece "rok za izgradnju"... mozete vi zapisnikom da se dogovorite da nema vrata na stan

sura je imao problem sa KIPSom da su jedna unutrasnja vrata bila ostecena i jos neke stvari mimo projekta - busali su se mjesec dana pa su na kraju zamijenili vrata i popravili sto je trebalo

cak i da tako nesto podje na sud (ne vidim kako to investitoru moze da odgovara) - rok se produzava sve do postizanja dogovora - znaci kostace ga visesturko

ako imate predugovor i on hoce isti da raskine jer se ti bunis da su vrata ostecena/zid kriv/lose dimenzije itd - on ce poprilicno vise da plati od prosto toga da ti vrati pare koje si platio... osim ako mu je sudija brat od tetke mora da ti plati svu izgubljenu dobit, kamatu za kredit (ako ga imas), zatezne kamete i 300 cuda... fino bi se zamislio je li vrijedjelo truda
    no su kod nas svi "malo" bahati pa prvo probaju na to

sto se tice cedisa i vise sile - lose organizovan tender NE MOZE biti akt vise sile... kako su u pitanju brojila koja su dostupna na trzistu onda ratovi, elementarne nepogode, masovni strajkovi itd sto spada u visu sulu ne utice na to... na kraju krajeva, zgrada se gradi godinu dvije - investitori su mogli da nadju nacin da obezbijede repromaterijal...
    isto tako kad smo kucu gradili nijesmo cekali cedis nego pitali koja vrsta brojila, dje ima i posli kupili i obavijestili ih da dodju da ugrade - to moze i svaki investitor pa neka podju da pregovaraju sa cedisom da im se taj iznos umanji nedje dje im odgovara (takse, dozvole, potrosnja...) ili neka "zrtvuju" toliko - jeftinije im je svakako

Studio INtarsia

16. The Following 4 Users Say Thank You to LuTheDuck For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    6,235
    Thanks Thanks Received 
    5,852
    Thanked in
    3,388 Posts

Sto ljudi sve vise imaju problema to vise cijenim zetagradnju

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

18. The Following User Says Thank You to NetworkMaster For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,798
    Thanks Thanks Received 
    2,330
    Thanked in
    1,286 Posts

Ja ne znam jeste li skorije citali neki predugovor?

Oni sebe zastite maksimalno a tebe ko šiša, penali minimalni i to obično imaju fore 6 mjeseci da probiju rok….

Naravno izmjene (kips i jaci ne prihvataju) i tako….

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    107
    Thanked in
    62 Posts

Quote Originally Posted by LuTheDuck View Post
    ...
    Neki investitori su kupili brojila o svom trosku, a Cedis ih je povezao.
    Neki investitori traze da kupac donira 100€ za brojilo.
    Neki investitori nece niti da ih kupe niti da kupac kupi.

U zadnjem navedenom slucaju ako se ode na sud investitor je 99% dobitnik jer obavezu ugradnje brojila ima Cedis kada mu se obratis sa urednim zahtjevom i dobijenom saglasnoscu za prikljucenje na mrezu. Mjerenje potrosene struje, naplata iste i vlasnistvo nad satovima je Cedisovo. Sa tim investitor nema veze.

Moguce je da neko od investitora za ovakve probleme placa penale zbog kasnjenja, ali sumnjam.

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    107
    Thanked in
    62 Posts

Pravila mjerenja električne energije u distributivnom sistemu:

Clan 4, stav 1.11.
    (1) Standardne mjerne usluge iz nadležnosti ODS-a su:
    11) nabavka i ugradnja brojila za nove korisnike sistema

Clan 22.
    (1) ODS obezbjeđuje nabavku i ugradnju brojila i komunikacione opreme u skladu sa uslovima
    datim u saglasnosti za priključenje na distributivni sistem.

https://montenegro.eregulations.org/...n%20system.pdf

Thanks Thanks Given 
    165
    Thanks Thanks Received 
    895
    Thanked in
    374 Posts

Problem sa brojilima postoji jer Cedis izgleda namješta tender poželjnoj firmi, pa se ovi drugi uspješno žale.
    Inače radnici Cedisa prodaju ta brojila za '' prijatelje'' po 1000 Eura, kad nekome treba za kuću.
    Lijepo zarađuju dok padaju tenderi.

Ako ovaj novi ministar energetike želi da se miješa u svoj posao kako je rekao, trebao bi da Upravnom odboru i direktoru Cedisa da rok do koga tender treba da bude završen.
    Pa ako nisu u stanju da naprave tender, neka se miču sa tih mjesta.
    Kada mozak ne koristiš, čekaš da ti kažu
    tada misliš da sve znaš, ne vidiš da lažu

23. The Following User Says Thank You to high For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    2,815
    Thanks Thanks Received 
    3,098
    Thanked in
    1,528 Posts

"A ja mislio polovan"
    Naravno.
    Važi hvala prijatno.

Quote Originally Posted by MeDo_JE View Post
    Mislim da se prije prihvatanja stanja radi zapisnik, i da se tamo taksativno nabrajaju svi nedostaci. Svakako, mail ne može da škodi ni u kom slučaju.

Ja sam ovdje pisala prije dvije godine da sam prije zapisnika i primopredaju napravila spisak stvari koje se trebaju ispraviti, bilo ih je oko 70, i najmanju sitnicu smo tražili jer smo stan platili bez najmanje mane, investitor je kao i tebu prijetio da će nam vratiti novac, rekla sma ok, vratite, ali po predugovoru vratio bi više i naravno da je to bio smao blef. Prošli smo skupa sve mane, ispravili su ih stvarno sve i tada smo pitpisali zapisnik. Sa obzirom da su ispravkama probili rokove, platili su regularni i penale, plus edan kvadrat je bo manje, sve kako treba ali moraš biti upiran i tražiti svoja prava.

Quote Originally Posted by hercules View Post
    Predugovor je portpuno validan dokument jer za zgradu koja je u izgradnji ide predugovor a ne ugovor. Sve iz ugovora se mora ispoštovati jer su rokovi i penali upisani u predugovoru. Ja sam čak i predugovor mijenjala, penale smo sa 200 digli na 250eur i još neke sitnice.

Zato ne bježite od svojih prava.

25. The Following 2 Users Say Thank You to montenegrina For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,983
    Thanks Thanks Received 
    803
    Thanked in
    363 Posts

Pravila mjerenja električne energije u distributivnom sistemu:

Clan 4, stav 1.11.
    (1) Standardne mjerne usluge iz nadležnosti ODS-a su:
    11) nabavka i ugradnja brojila za nove korisnike sistema

Clan 22.
    (1) ODS obezbjeđuje nabavku i ugradnju brojila i komunikacione opreme u skladu sa uslovima
    datim u saglasnosti za priključenje na distributivni sistem.

https://montenegro.eregulations.org/...n%20system.pdf
    Ne potpisujes ugovor sa CEDISOM nego sa investitorom, ali po ovome lobiranju bih rekao da si ti neki investitor ili trol
    two things are infinite:

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    107
    Thanked in
    62 Posts

Ne potpisujes ugovor sa CEDISOM nego sa investitorom, ali po ovome lobiranju bih rekao da si ti neki investitor ili trol
    Druze, investitor ako obezbijedi mjerno mjesto i saglasnost za prikljucak, ostalo ga se ne tice.
    Meni je nejasno kako to ne dopire do tebe, osim ako si nepismen.
    Ladno si kvotovao sta pise, prostoprosirene recenice i opet ne umijes da skontas.
    Last edited by Rigodo; 22-11-23 at 08:37.

Thanks Thanks Given 
    1,983
    Thanks Thanks Received 
    803
    Thanked in
    363 Posts

Druze, investitor ako obezbijedi mjerno mjesto i saglasnost za prikljucak, ostalo ga se ne tice.
    Meni je nejasno kako to ne dopire do tebe, osim ako si nepismen.
    Ladno si kvotovao sta pise, prostoprosirene recenice i opet ne umijes da skontas.
    Tako je, nastavlja se trolovanje
    two things are infinite:

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    107
    Thanked in
    62 Posts

Tako je, nastavlja se trolovanje
    Tvoj utisak je da sam ja investitor ili trol.
    Moj utisak je da si ti funkcionalno nepismen.
    Sve ok.

Thanks Thanks Given 
    1,731
    Thanks Thanks Received 
    1,662
    Thanked in
    1,104 Posts

Quote Originally Posted by montenegrina View Post
    Ja sam ovdje pisala prije dvije godine da sam prije zapisnika i primopredaju napravila spisak stvari koje se trebaju ispraviti, bilo ih je oko 70, i najmanju sitnicu smo tražili jer smo stan platili bez najmanje mane, investitor je kao i tebu prijetio da će nam vratiti novac, rekla sma ok, vratite, ali po predugovoru vratio bi više i naravno da je to bio smao blef. Prošli smo skupa sve mane, ispravili su ih stvarno sve i tada smo pitpisali zapisnik. Sa obzirom da su ispravkama probili rokove, platili su regularni i penale, plus edan kvadrat je bo manje, sve kako treba ali moraš biti upiran i tražiti svoja prava.

Predugovor je portpuno validan dokument jer za zgradu koja je u izgradnji ide predugovor a ne ugovor. Sve iz ugovora se mora ispoštovati jer su rokovi i penali upisani u predugovoru. Ja sam čak i predugovor mijenjala, penale smo sa 200 digli na 250eur i još neke sitnice.

Zato ne bježite od svojih prava.
    eto vidis, a danas vecina drzi 150e kao "penal" za svaki mjesec kasnjenja posle treceg i prs u grlo nece da ga promijene...
    mada, znam da je to "neodrzivo" na sudu - prvo, jer ne moze biti isti penal za nekoga ko je kupio garsonjeru i nekoga ko je kupio trosoban stan - jeste kutara, ali sudovi obicno to preinace u ono sti bi trebalo da bude - cijena prosjecne kirije za velicinu nekretninu
    tako im pise i da se do 1m2 razlika ne obracunava, ali ako je veci manjaka od toga, placaju oni samo ono preko 1m2... ako je veci visak placas sve

Studio INtarsia

Thanks Thanks Given 
    84
    Thanks Thanks Received 
    1,581
    Thanked in
    787 Posts

Ja msm da penali idu u zavisnosti od cifre koju si uplatio/la, a ne da je fixna tarifa.
    Ne plaća ti penale isto ako si dao 60k€ ili 30k unaprijed.

Ja sam npr dao 60k€ ostatak kad se završi i penal mi je 400€ mjesečno.
    S tim da mi je umjesto 82m² stan posle mjerenja izašao 83m² i da sam dužan doplatit taj 1m² tako smo se dogovorili u predugovor.
    Meni zgrada "kasni" za sad 7 mjeseci 2800€ (ući ćemo i u decembar) to je 8 mjeseci iliti 3200€ penali. Tako da meni nije uopšte žurba i da bude u Januar.

Page 195 of 347 FirstFirst ... 95145185191192193194195196197198199205245295 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)