jedva cekam sledeci popis, jer mislim da ce u kvote da izadje koliko ce ko imati procenataovo je ipak Crna Gora, zemlja cuda, pa da ne bude tako, bilo bi cudo nevidjeno, kako rece pokojni Zivko Nikolic.
to tako ide.....
Leo Messi no es de este mundo !!! Gvardiola...14. Grazias Pep.
jedva cekam sledeci popis, jer mislim da ce u kvote da izadje koliko ce ko imati procenataovo je ipak Crna Gora, zemlja cuda, pa da ne bude tako, bilo bi cudo nevidjeno, kako rece pokojni Zivko Nikolic.
eto sto ja rekoh, vec su pocele licitacije![]()
Znači dobro je da se mrzimo, to nekako zaključujem iz tvog posta. :-? Istina je, postoji anticrnogorski naboj u Srbiji, meni lično skoro nepodnošljiv.
S druge strane ako vam standard bude loš, a Srbijanci vas ne budu mrzeli biće više Srba? Tako nekako shvatam ovo što si napisala.
Postoji treća opcija, opcija po mom mišljenju najboljih ljudi. A to je da normalnog čoveka savršeno nije briga šta mu je komšija po etničkoj pripadnosti. I smatra nepristojnim raspitivati se o tome ili napadno isticati svoju etničku pripadnost. Svakodnevnu raspravu o procentima ovih i onih (kao da su ljudi stoka u toru) smatra sramnom. A da se malo razmisli o toj trećoj opciji ne bi bilo loše, šta ti misliš. Eto ti drugačije podele, pritom i dečkić od 5 godina to sve može da razume, toliko je sve jednostavno.
To sto tebi smeta je tvoj problem. Ovo je otvoren forum i misljenje svih je dobro doslo!
Niko ne kaze da mi sami ovo necemo rjesit, ali nije s goreg da cujemo sto o tome i jos poneko misli, narocito ako taj neko ima iskustva jer je i na Hrvatsku Srbija pokusla sapu staviti...
Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah misliš na zahvalnost, onda nisi darovao, već prodao.
Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah misliš na zahvalnost, onda nisi darovao, već prodao.
Ne smeta ti niko od naroda, ali ipas ne bunis kad postuje neko iz Srbije ali se pobunis kad Hrvat postuje, a ?
Pa Srbi su uglavnom ti koji se protive crnogorskom jeziku, pa zato ih i moram pominjat.
Inace, dok me god ne ugrozavaju ne smetaju mi ni oni niti bilo ko drugi.
Pobunio sam se jer mu je to jedini post i nisam bas siguran u to koliko su dobre njegove namjere. I da ti po ne znam koji put ponovim ZELIM DA PITANJE JEZIKA RIJESIMO MI OVDJE, BEZ IKOGA SA STRANE I DA SAMI BUDEMO KOVACI SVOJE SUDBINE KADA SE RADI O TOME. Zar trazim nesto nemoguce?
ne, biće više crnogoraca - kad ovi naši isforsirani (lažni) srbi shvate koliko ih zaparavo srbijanci mrze - naravno i kad im standard bude takav da malo zaborave politiku
što se ove tvoje treće opcije tiče - meni srbi u crnoj gori ne smetaju dok su lojalni građani ove države, dok svakodnevno na nekim drugim forumima čitam postove srbijanaca koji bi srbiju očistili od crnogoraca i poslali ih doma !!!
što se ove tvoje treće opcije tiče - meni srbi u crnoj gori ne smetaju dok su lojalni građani ove države, dok svakodnevno na nekim drugim forumima čitam postove srbijanaca koji bi srbiju očistili od crnogoraca i poslali ih doma !!![/quote]
Uvijek je bilo ljudi koji na stvari gledaju iz najgorih krajnosti. Ako budemo tako gledali propascemo svi i Cg i Srbija i svo okruzenje koje ima slican mentalitet.
Pacijente sa takvim razmisljanjima ne treba uzimati za ozbiljno, vec treba pogledati misljenje normalnog,obicnog gradjanina a ne neke dokone budale koje svoje frustracije lijeci na forumu.
Jos uvijek je svjez ovaj nazovi razvod izmedju Srbije i Crne Gore, pa kad malo stvari slegnu i kad budemo morali da dobro upremo i radimo da bi prezivjeli, zaboravicemo na ove podjele, jer sta cu ja imati od toga sto sam Crnogorac ili Srbin ako nemam od cega da zivim.
Uvijek je bilo ljudi koji na stvari gledaju iz najgorih krajnosti. Ako budemo tako gledali propascemo svi i Cg i Srbija i svo okruzenje koje ima slican mentalitet.
Pacijente sa takvim razmisljanjima ne treba uzimati za ozbiljno, vec treba pogledati misljenje normalnog,obicnog gradjanina a ne neke dokone budale koje svoje frustracije lijeci na forumu.
Jos uvijek je svjez ovaj nazovi razvod izmedju Srbije i Crne Gore, pa kad malo stvari slegnu i kad budemo morali da dobro upremo i radimo da bi prezivjeli, zaboravicemo na ove podjele, jer sta cu ja imati od toga sto sam Crnogorac ili Srbin ako nemam od cega da zivim.[/quote]
tih pacijenata nije malo :o u tome je problem
a najbolja im je fora da nas plaše albancima iz CG - pa kad ja kažem da smo mi s njima uvijek živjeli u miru i da ih ne mrzim, proglase me - pazi - ŠIPTARKOM
toliko o njihovoj "normalnosti"
Da smo jasni, ne branim ja njih, nego se uzasavam takvih komentara bilo odakle da dolaze. Sad kad smo dvije drzave, sami smo kovaci svoje srece i nemamo vise sto jedni druge da optuzujemo.
Samo treba da iskuliras tu pricu, kao sto ja ovdje zelim da nam se na ova skakljiva pitanja niko ne mijesa.
e sad da nam nametnu ekavicu, mislim da je to nemoguce u bilo kom vremenu jer kad ljudi nauce da govore jednom ijekavicom ili ekavicom uvijek tako ostane.
Pogledaj npr jednog Deja Savicevica, kad je davao izjave za medije iz Srbije pricao je ekavicom, isti je Pedja Mijatovic, ovaj mali Simon Vukcevic, Mima Karadzic, a svi se busaju da su veliki Crnogorci.
Ko je nama kriv kad smo takvi!
To je to. To se i meni desava kad diskutujem sa njima.
Nauceni su da mrze sve zivo(ne svi Srbi nego ovi koji se tako ponasaju) i onda im nije jasno kako mi mozemo sa Albancima da zivimo u harmoniji.
Evo onaj lost in space se iz Srbije mijesa u sve sto stigne pa te ne vidim da mu ista kazes?!
Ja tebi ponovo kazem, to cemo pitanje mi rijesiti sami ali nije s goreg da cujemo i misljenja sa strane.
Last edited by shrek; 22-03-07 at 02:06.
evo kad toliko insistiras zamolio bih i njega da se ne mijesa u ove nase stvari, a ni ti sigurno ne znas kako je nama koji ovdje stalno zivimo jer si vani. SIgurno si informisan i imas porodicu i prijatelje ovamo, ali nije isto kad ti neko javlja kako je ovamo i kad zivis. Vrati se da patimo zajedno![]()
Srbi ijekavicu nijesu smatrali za svoj jezik, svjedoči niko drugi do Vuk Karadžić!!!
U knjizi „Narodna srpska pesnarica, čast vtora, Beč, 1815, skupio Vuk Stefanović Karadžić” objašnjava Vuk Karadžić zašto sve pjesme nije donio u ijekavštini:„Da sam sve napečatio Hercegovački (npr. djevojka, djeca, vidjeti, lećeti i pr.), onda bi rekli Sremci, a osobito varošani i varoške: pa šta sada nama ovaj nameće Horvatskij jezik.”
bogami rekao bih da lose prognoziras. 91 je bilo 65% crnogoraca a danas tek 40% . za 10 godina predvidjam identican broj srba i crnogoraca u Crnoj Gori. Ljudi sve vise uvidjaju svoje pravo etnicko poreklo, znaju da su lagani i na silu terani da se 50 godina pod komunizmom izjasnjavaju kao Crnogorci nacijom, i sve se veci broj ljudi u Crnoj Gori vraca svojim pravim tradicionalnim vrednostima - Srpstvu i Pravoslavlju. Naravno sve je stvar izbora ja svaciji izbor postujem . No ovo su samo moje prognoze![]()
ako hocete iskreno misljenje jednog Srbina iz Srbije onda cujte moje. u Srbiji ne postoji nikakav anticrnogorski naboj. Mi volimo nasu bracu Crnogorce i smatramo ih medju najboljim Srbima i sebi jednakima. Naravno pod Crnogorcima podrazumevamo Srbe iz Crne Gore jer je po shvatanju nas Srba iz Srbije Crnogorac regionalna odrednica a ne nacionalna . Odprilike jednako kao recimo Sumadinac, Vojvodjanin, Kosovac, Bosanac, Hercegovac, Krajisnik.
Brat je Srbin mio - ma odakle bio.
Druga stvar poznato je da ne volimo vas montenegrine ili crnogorce nacijom zato sto vas smatramo svojom jednakom odrodjenom bracom koji su izdali svoju naciju i veru i postali nesto drugo. Tacnije volimo vas jednako i cenimo kao Bosnjake, nekadasnje islamizovane Srbe.
Jednostavno , ljutili se vi ili ne , ne mozemo da postujemo ljude koji ne postuju svoju naciju i veru i menjaju je kako vetar duva.
Njegos je uostalom sve to odlicno opisao u Gorskom Vijencu. Tamo su zapisane prave vrednosti pravih Crnogoraca a to su Srpstvo i Pravoslavlje a ne nikakvo Crnogorstvo nabijeno antisrpstvom kako vi to danas predstavljate.
Ne volimo vas i ne cenimo vas zato sto ste vi te prave crnogorske vrednosti tj Srpstvo i Pravoslavlje - izdali i usvojili neke druge.
Surujete sa Hrvatima i Albancima i kujete zavere protiv Srba. Tacnije izdali ste sve ono za sta su se vasi preci borili, ginuli i umirali. Oni se svakako nisu borili za saveznistva sa Hrvatima i Siptarima protivu Srba.
Krst casni i sloboda zlatna.
Naravno ja znam da ce cete vi ove moje reci odbaciti sa prezirom, da je ovo za vas samo jos jedno veliko-srpsko-cetnicko trabunjanje. Ali vecina ljudi iz Srbije koje poznajem , deli ovo moje misljenje.
decko lupas u zapadnoj Srbiji se govori ijekavica tj u Priboju, Prijepolju, Novoj Varosi, Uzicu. Takodje i Vuk Karadzic nas prosvetitelj je govorio ijekavski. Koliko se god trudio da posejes seme mrznje i podele medju nas Srbe - nece ti uspeti. Mi dobro znamo ko smo i sta smo. Nasa je nacija stara preko 1500 godina.
Shreki i svi ostali.
Dok god budete razmisljali u kategorijama "mi" i "oni" i dalje cemo blejat u torovima.
Manimo se mi demagogija o tome kako su svi Srbi nacionalisti. Kao prvo, da je primitivan nacionalizam dominantna politicka crta Srbije - tacno je. Ali ce me tesko iko ubijediti da se kompletan region sustinski razlikuje od toga. Mislis da je u CG situacija bolja? Molim te...
Kreteni su pravilno rasporedjeni na svakoj strani, isto kao i normalni ljudi, otvorenog uma. Prema ovim posljednjima se ravnaj.
Jer citajuci neke postove odje - ispasce da u Srbiji zive samo krvozedni prostaci, koji ne umiju sastavit dvije recenice a da ne pomenu Crnu Goru kao srpsku zemlju i proklete Siptare.
Sto se tice prica oko procenata Srba i Crnogoraca u Crnoj Gori - prosto sam zaprepascen sovinizmom koji povremeno izbija iz rijeci ljudi koji generlano ostavljaj utisak pristojnih i gradjanski usmjerenih osoba. Svaka osoba ima apsolutno pravo da iskaze svoj osjecaj nacionalne pripadnosti. Ako je 30% gradjana Crne Gore odlucilo da se izjasne kao Srbi - ja ne vidim zbog cega sad dizat toliku frku? Ako je Milo mogao od rasnog Srbina u roku od par godina da preraste u paradigmu crnogorstva - vise bi nas trebalo brinuti ta nesigurnost ljudi po pitanju sopstevnog identiteta, negoli prebrojavanja koja danas idu jednima, a sjutra ce drugima u korist.
Crna Gora koja je izglasana 21. maja nije zamisljena kao politicki okvir u kojem ce se bilo sto bilo kome nametati. Zbog toga smo i napustili zajednicu sa Srbijom. Crna Gora mora biti drustveno-politicki okvir u kojem ce se svakom njenom gradjaninu omoguciti da upraznjava svoje potrebe u skladu sa sopstvenim interesima (i naravno domacim zakonima).
Manimo se mi prica oko nacionalnog - to ostaje u domenu intime. Crnogorska drzava se mroa fokusirati na stvaranje drustevnog ambijenta u kojem ce svaki pojedinac biti zadovoljan. U tom slucaju i nacionalno pitanje ce past u drugi plan... tmao dje i zasluzuje da bude.
Vecina ljudi je zla
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks