To su najnovija otkrica!
Послато са SM-A536E помоћу Тапатока
Сваки Црногорац и Брђанин једнак је пред судом.
Sestričina se ove godine upisala na državni fakultet BiH i upala na budžet iako je strani državljanin. Bez ikakvih dodatnih papira ili pitanja.
Ali zato Srbija planski veliko državnim fašističkim projektom razvaljuje Crnogorce.
Kopija popisnice kaže...
![]()
Last edited by mneonly; 27-10-23 at 07:43.
Love, peace and respect.
Makar imamo kontinuitet maloumnih studentskih predstavnika. Oni su prije nekoliko godina organizovali proteste protiv besplatnog školovanja, ovi idu da mole za besplatno studiranje samo za sebe i svoje istomišljenike. Ono bješe da su studenti pokretači promjena?
EDIT: Tek sad viđeh sliku sa dva momka i jednom curom i potpisana imena. Biće da je Marko Milačić jedan od ove dvojice. Baš nije imao sreće sa imenom, roditelji mu nisu mogli znat da će jedan Marko Milačić upropastit ime za sve one koji dolaze poslije njega.
Last edited by NHM; 27-10-23 at 08:21.
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
Ne znam sjeca li se ko protesta studenata zbog pounjenosti studentskih domova, prije 10+ godina, primali i studente privatnih fakulteta.
Ne sjeca niko, nije ga bilo.
Having a parachute greatly increases your chance of surviving a long fall.
Have a parachute.
Sjećam se da je Veso Vukotić zahtijevao za udg studente pravo na smještaj u domu koje je država gradila i ostale beneficije studenata državnog fakulteta. Jer tako funkcioniše slobodno tržište Vesa Vukotića: ono što je moje to je moje, ono što je tvoje to je naše. Glavonji nije palo na pamet da treba sve sam da finansira. Ako mu je škola toliko dobra, fino šini 10-15 hiljada godišnju školarinu pa izgradi kampus sa smještajem i svim potrebnim sadržajima. Mali je problem što niko ne misli da njegovo obrazovanje vrijedi toliko.
Studije u Sloveniji su postale popularne iz razloga što su blizu i što su besplatne. Slovenija ima uređeni sistem, dobar studentski život i solidne univerzitete, što privlači deo studenata da se odluče za Sloveniju. Univerziteti su rangirani malo niže od Univerziteta u Beogradu, ali su bolje organizovani u smislu studentske službe i studentskog života.
STUDIJE SU UGLAVNOM BESPLATNE
Sve studije na slovenačkom ili engleskom jeziku su besplatne za građane Zapadnog Balkana, ako je reč o državnim univerzitetima. Na privatnim univerzitetima studije se plaćaju. Većina studijskih programa je na slovenačkom jeziku.
U Sloveniji ti si u EU, i samim tim imas vise sansi za uspjeh,kontakti,zaposljenje...
A svudje je TUĐ narod i u BG ,Sarajevo,Zagreb ,pa i Tutin.... to zapamtite niko vas nece docekati!
Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
Have a parachute.
Nisam mislio na mišljenje poslodavaca, nego na mišljenje udg studenata. Školovanje na Harvardu košta 150-200 hiljada dolara, ali studenti znaju koje uslove i kvalitet obrazovanja dobijaju tokom studija i koje im se prilike otvaraju poslije školovanja. Znam da djeluje komično poređenje, ali poenta je da Harvard ne bi mogao da naplaćuje tolike pare kad bi im diplomci završavali na birou ili eventualno na državne jasle preko partijske ili porodične veze. Kao što rekoh, da je udg toliko kvalitetan da predstavlja garant stručnog osposobljavanja i dobre profesionalne karijere, ne bi naplaćivao godinu 1000-1500 eura, nego deset puta više. I studenti ne da bi htjeli da plate, nego bi postojali žestoki preduslovi da se uopšte bude kandidat za upis na fakultet i većina kandidata bi ostala ispod crte. Ovako, na priču su avangarda, kače se mape svijeta naopako, vode se sudenti na skakanje padobranom i slične gluposti, a da bi poslovao sa plusom, mora država studentima privatnog fakulteta da plaća smještaj, hranu, studentske kredite i slično. Jedini slučaj kad je takav zahtjev opravdan jeste kad privatni fakultet ima studijski program od opšteg značaja koji ne postoji na državnom univerzitetu pa studente takvog programa treba tretirati jednako kao i studente državnih fakulteta. A to sigurno nije cijeli udg.
Last edited by NHM; 27-10-23 at 08:55.
Nije problem što se ljudi školuju u Srbiji ali jeste problem to uslovljavanje sa državljanstvom.. Mislim ono, odricanje pa ponovo sticanje istog po mojoj računici nije vrijedno osim ako (znajući naš mentalitet) već nisi predodređen za neku poziciju.. Da ne govorim da su to mladi ljudi koji se od starta ubačaju u vatru politike jer je to zapravo politika..
but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding
Nisi uslovljen, samo ako si Srbin imas iste uslove kao drzavljanin Srbije, a ako nisi i dalje se mozes upisati samo pod tezim uslovima. To je tako svudje na drzavnim univerzitetima, pa mi opet nije jasno u cemu je problem. Rekoh i prije, jedini je tu problem sto se to radi ovako javno i sada, logicno je da se radi i iz politickih razloga. Medjutim, ova prica da je to nekakva izdaja drzave je toliko suluda da to nije humano.
Sve je to tacno. Samo sto je mag Veso to isto ostvario s upisninom od 1500€. Ima li neko da je zavrsio UDG da ne radi, posotje li ti ljudi. U sustini isto sto bi i sa 10x vecom cifrom uradio, a da si mu dao ideju za x10 po godini (ili pravilnije - clanarina) i dalje bi imao pun fakultet, mozda bi ti i tu mapu poklonio
Posalice sa strane, UDG, kao i dostina privatnih fakulteta nije ni zamisljen za skolovanje kadra, sto je prava steta jer programi na privatnim fakultetima su cesto napredniji od onih koje nude drzavni.
Nego odosmo u off, a sto se tice teme, logicno da je ovaj postupak studentskog saveza poltronski, a valjda ce oni koji se za tu odluku budu pitali budu pitali imati malo vise u glavi od predlagaca i nece odobriti njihovu poltr.. inicijativu
Have a parachute.
Iz više razloga je jasno da je ova priča sa studentima namjenski pokrenuta kao dio popisne kampanje. Jedan razlog je to što je zimski semestar odavno počeo, tako da do narednog upisnog roka ima dovoljno vremena da se time bave; drugi je to što se sve ovo radi javno; treći, vjerovatno i najbitniji i najočigledniji, jeste to što su studenti iz Crne Gore i dosad mogli da se upisuju kao domaći studenti tako što popune nekakvu izjavu da su Srbi. Znači, ništa ne dobijaju ako se popisni list uključi u priču, osim ako ne žele da isključivo to bude uslov da se studenti iz Crne Gore upisuju pod istim uslovima kao studenti iz Srbije. To je čak i komplikovaniji uslov od postojećeg. Jedino ako im nije namjera da na taj način isključe one koji izjavu popunjavaju isključivo zbog tog ličnog interesa, ali zašto bi njih eliminisali? Za takve prevrtljivce se svi bore, takve će sjutra moći da kupe i za druge potrebe. Ni dps nije trošio pare na one za koje znaju da će za njih da glasaju, nego za one koji se bukaju protiv njih pa kasnije promijene ploču. To što takve prevrtljivce neće cijenit ni jedna ni druga strana ne znači da neće bit korisni.
Last edited by NHM; 27-10-23 at 10:44.
Ja mislim da u CG nije moguće niti treba u kontinuitetu bit srbin ili crnogorac. Taman se opredjelim onda ovi drugi ponude neku povoljnost. Tako sam se oko kablovske mislio. Mozda bih potpisao neki ugovor da budem crnogorac na dvije godine ili godinu uz neki poboljšan paket usluga. Tipa školstvo. Opet treba biti otvoren za nove opcije i mogućnosti. Ovako sam trenutno bez ugovora.
Sent आत्मन:
γνῶθι σαὐτόν
Све тачно, и не могу да вјерујем да мисле да ће им ово упалити, у смислу да ће се због овога више људи писат србима, јер су досад сви знали да се може на ШВ образац уписат србин и да упадаш на буџет био ти неокомита, муслиман или шта већ.
Ово је (по мом мишљењу) посебно увредљиво за ЦГ србе јер се за ХР, МКД или БиХ србе ово не тражи нити је било било какве иницијативе да се уведе.
Ја чекам посао али волим ову земљу!
А што пијем кад ми шкоди
ко ће кући да ме води?
Sve zemlje imaju strategije razvoja, a jedna od bitnih stavki je jačanje ljudskih potencijala, često privlačenjem mladih, pametnih, ambicioznih... Neko te mlade privlači, još u fazi učenja i odrastanja, drugi ih "kupuju" kada ih drugi već iškoluju.
Ne znam da li vam je poznato da i u Norveškoj možete besplatno studirati, naravno na norveškom. Imate pravo i na smještaj u domu, na prevoz po povlašćenoj cijeni...
To možda poneko i zna, ali malo ko zna da Crna Gora, odnosno negdašnji čelnici u ministarstu prosvjete nisu bili zainteresovani za kampuse u Crnoj Gori na kojima bi srednjoškolci ili svršeni srednjoškolci iz Crne Gore i regiona pohađali časove umjetnosti, nekih humanističkih nauka, odabranih poglavlja vezanih za životnu sredinu (na lokalnom i engleskom jeziku). Istovremeno bi imali intezivne kurseve norveškog jezika.
Sticajem okolnosti prisustvovao sam tim razgovorima i nisam mogao da shvatim toliku odbojnost naših "eksperata" prema toj ideji.
Izletjeh van teme... Izvinite.
Odrzava se taj kontinuitet prodaje crnogorskih studenata sto za tudje interese sto za interese domacih kasti zavisno od vlasti. Tradicija vjekovima
ada sns je kupio par stranaka odje a ne da ne kupi studente
тапаталк
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
I do sada se, kada treba da upadnes na budzet a prebivaliste nije u Republici Srbiji, davala izjava da si pripadnik srpskog naroda. Poznajem bar troje koji su iskoristili taj nacin da ostvare prednost i budu na budzetu, u tom slucaju skoro uvijek prevlada taj lukrativni element sto nije ni zacudjujuce.
Tako da ovo nije nista novo sa tog stanovista, samo prilika vlastima Republike Srbije da se i oni pokake na proceduru popisa u Crnoj Gori najavljujuci mogucnost upotrebe popisnice na nacin protivno propisima Crne Gore.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ја чекам посао али волим ову земљу!
А што пијем кад ми шкоди
ко ће кући да ме води?
ne no imaš Srbe iz CG kojima roditelji nisu političari no neki normalni ljudi koji nisu za četničku bratiju df, dobričanin, milača & co i koje boli ćošak za sns i ove koji se prodaju za mjesto u studentskom domu i koji svašta pričaju za CG
тапаталк
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
There are currently 4 users browsing this thread. (0 members and 4 guests)
Bookmarks