Page 47 of 125 FirstFirst ... 374344454647484950515797 ... LastLast
Results 1,151 to 1,175 of 3110

Thread: 44. Vlada Crne Gore

Thanks Thanks Given 
    1,092
    Thanks Thanks Received 
    1,454
    Thanked in
    728 Posts

Jedna noga u kapitalizmu a druga u socijalizmu. Prica se o racionalizaciji troskova a propagira se ideja drzavne maloprodajne samoposluge. Tudje pare nikoga ne bole, samo sopstvene, zato je javni sektor primamljiviji.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    31
    Thanks Thanks Received 
    985
    Thanked in
    531 Posts

Ako bi ES2 ukinula doprinose za privatni sektor a drzavni aparat ostavila bez promjena a uz to ojacali zakon i institucije i inspekcije onda bi se mozda mindset promjenio pa bi htjeli da rade ljudi kod privatnika. Uz to ako bi se povecale plate generalno onda bi mozda neko i radio u turizmu(a ne pamtim da sam vise oglasa vidio nego ove godine, sto se tice turizma).

Послато са SM-F946B помоћу Тапатока
    doslo vrjeme da se promijeni potpis :)

Thanks Thanks Given 
    594
    Thanks Thanks Received 
    582
    Thanked in
    328 Posts

Quote Originally Posted by Hell Raiser View Post
    To mu jeste najbolja opcija i najpametnija, samo on nema podrsku da to i napravi. Za to mu treba zakon u skupstini, a za to neko treba da digne ruku. BS i manjinske za to mozes da zaboravis. Ostaje mu da se moli DF i URA.

Sta mislis, kako ce to da prodje i cime ce to morati da plati.

Pa je li ukinuo te dodatke policiji i Sindikatu pravosudja pa su mu odmah na ulicu izasli....
    Blagi rez će se desiti odmah, jer dobar broj je ugovoraca tako da tu po difoltu ide skidanje sa budžeta. Ovo za varijabile se rjesava uredbom na nivou vlade. Sto se tiče ukidanja naknada to će narod pozdraviti, a dps izglasati zmureci. Ja pričam o onome što može bez ikakvih političkih ustupaka, ovo je samo potrebna volja da se predloži. Skidanje benefita javnoj upravi pozdravice i 80% javne uprave. Znas zašto? Zato što većina u životu nije imala benefit mimo plate, ovo ide sve onima podobnima, ali ne politički nego koji znaju da se nametnu i njisu kako vjetar puše. Nemoj da misliš da isti ne dobijaju povlastice kao u vrijeme dps. Sad su počeli da objavljuju analitičke kartice, pa se da vidjeti čak i imenom i prezimenom.

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    8,732
    Thanked in
    3,879 Posts

I postojeći penzioni sistem je održiv, pod uslovom da ima minimum tri zaposlena na jednog penzionera, a idealno bi trebalo pet na jednog. To znači da treba da se stvara okruženje u kojem će stopa nezaposlenosti biti niska, to treba da bude jedan od glavnih prioroteta bilo koje vlade. Ironično je što Spajić obećava budalaštinu od nulte stope nezaposlenosti, a istovremeno želi da ukine fond pio koji bi lagano bio održiv kad bi dostigao nemoguću nultu stopu nezaposlenosti.

Thanks Thanks Given 
    594
    Thanks Thanks Received 
    582
    Thanked in
    328 Posts

Quote Originally Posted by bojankov View Post
    Ako bi ES2 ukinula doprinose za privatni sektor a drzavni aparat ostavila bez promjena a uz to ojacali zakon i institucije i inspekcije onda bi se mozda mindset promjenio pa bi htjeli da rade ljudi kod privatnika. Uz to ako bi se povecale plate generalno onda bi mozda neko i radio u turizmu(a ne pamtim da sam vise oglasa vidio nego ove godine, sto se tice turizma).

Nema ko da radi, to više nema veze sa platama. Fizički nema ko, jer su svi već zaposleni ili se guraju za javni sektor. Sad čak i razumijem zašto jer su tamo plate porasle. Meni je šokantno bilo kad su se u vrijeme dps gurali za ta mjesta i platu od 300-400 eura. Treba nam plan i želja, plan bi bio povećanje plate, dva tri populisticka poteza u smislu kolektivnog odricanja korištenja službenih automobila, telefona, plata u odborima poslanickog kluba pes-a. Novi izbori na kojima bi bez uslovljavanja neko sastavio stabilnu vladu, pes recimo, četiri godine cilja da se naprave tri preduzeća i prestrukturiranje javne uprave u smislu da se rasterete organi preusmeravanjem ljudi u ta preduzeća. Ko neće usvojiti otpremninu od 6 prosjecnjh plata!? Jačanje inspekcija i konačno kažnjavanje svih. Sto se tice priliva tu imam nekoliko ideja, osnovna porez na nekretnine strancima i domacima, eksponencijalno da raste po broju nekretnina. Drakonski porez na stanove koji se ne koriste. Broj ljudi zaposlenih u inspekciji ozbiljno se mora povećati i uredbom uvesti kazne za mito, zmurenje i hvatanje veza, tolike da niko ne pomisli.

6. The Following 4 Users Say Thank You to pumba For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    31
    Thanks Thanks Received 
    985
    Thanked in
    531 Posts

Ima ko da radi, ali ne po uslovima koji se nude. U turizmu dosta ih ode u HR, dosta nece da radi sezonski nego trazi posao preko cijele godine. Dalje, privatnicima valjas dok im radis dosta vise nego sto te placaju, cim radis koliko te placaju ne valjas im. Zakona nema niti inspekcija da one koje imamo sprovode i radnici nisu zasticeni pa privatnici rade sta hoce, ne placaju prekovremene, odmor kako kad moze i ako moze, rade sa manjkom ljudi da ustede itd.
    Stanovi se silni izdaju a nikakvih poreza, povezes se sa airbnb i booking a paralelno inspektori istrazuju pa samo kazne visoke da ti se jednostavno ne isplati raditi sem legalno. Dalje freelanseri nisu oporezovani, niti bilo kakvi prihodi sa strane. Zatim osnovati neke programerske akademije da nasi ljudi rade remote za strane kompanije i donose pare u zemlju itd...ima ti dosta prostora.

doslo vrjeme da se promijeni potpis :)

8. The Following 2 Users Say Thank You to bojankov For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    4,353
    Thanks Thanks Received 
    8,409
    Thanked in
    3,204 Posts

Po racunici Milosa iz Fidelitija, za ovo povecanje plata treba oko 600 melena godisnje.

Koji su multiplikativni efekti na ekonomiju kad udje extra 600 meleona godisnje?

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    594
    Thanks Thanks Received 
    582
    Thanked in
    328 Posts

Taj voz za programere je prošao. Koliko mi poznanici koji drže it firme kažu tu su kod nas cijene konkurentne, cak i jače od proseka, tako da remote ne vjerujem da bi mnogo dobili jer je jako teško naći nešto što se plaća toliko da bi naše privuklo to da rade.

Situacija u turizmu je takva da će Hrvatska biti dugo ispred nas po uslovima rada, dosta znam ljudi koji su plaćeni i mimo sezone, ne punom platom, da bi se vratili.

Privatni sektor, inspekcije, tu je ključ svega. Prestrukturiranje javne uprave i punjenje tamo dje fali i potrebno je. Inspekcije prvenstveno. Kod nas se pune opšti poslovi, da bi se moglo sa svakim fakultetom upasti. Onamo dje se radi većinom fali kadra.

Thanks Thanks Given 
    411
    Thanks Thanks Received 
    475
    Thanked in
    236 Posts

Quote Originally Posted by Mojsije View Post
    Po racunici Milosa iz Fidelitija, za ovo povecanje plata treba oko 600 melena godisnje.

Koji su multiplikativni efekti na ekonomiju kad udje extra 600 meleona godisnje?

A Fidelity je poznat po tome kako dobre projekcije daje.... Sjetimo se početka covida i apela Fidelityja da svi (pa čak i oni koji su primali redovno platu) uzmu moratorijum na kredite jer će biti haos.
    Sad momak pravi analizu na osnovu ničega, niko ne zna što su tačno planirali.

Sent from my MAR-AL00 using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    62
    Thanks Thanks Received 
    1,491
    Thanked in
    1,001 Posts

Quote Originally Posted by Mojsije View Post

Ljudi ce opet da trose te pare i da ih vrate drzavi na ovaj ili onaj nacin. Na svaku kupovinu ide porez 20% pa ako si trosio 450 eura - 90 eura si davao na porez, sad ako trosis 700 - 140 eura dajes na porez...eto ih vec 50% veci prihodi od poreza.

Jos kad skoce racuni za struju, vodu, komunalno...cijene svega u prodavnici, samim tim skace i cifra koju je drzava dobijala od poreza.

Povecanje plata gradjanima je donijelo vise para drzavi.

Thanks Thanks Given 
    9,692
    Thanks Thanks Received 
    6,015
    Thanked in
    2,294 Posts

Quote Originally Posted by the Genius View Post
    A Fidelity je poznat po tome kako dobre projekcije daje.... Sjetimo se početka covida i apela Fidelityja da svi (pa čak i oni koji su primali redovno platu) uzmu moratorijum na kredite jer će biti haos.
    Sad momak pravi analizu na osnovu ničega, niko ne zna što su tačno planirali.

Sent from my MAR-AL00 using Tapatalk
    Fidelity je poznat po tome da piše kako mu odgovara. Dok su Jakov i Mickey bili u dobrim odnosima, nije se živ čuo, čim su se odnosi pogoršali krenuo je đonom na Mickey-a.

Osim toga, računica mu je preglupa (pretpostavljam sa namjerom). Novac već postoji u sistemu, tako da za "povećanje" plata, a zapravo redistribuciju sredstava, neće trebati ni centa dodatno.

Problem sa ES 2 je kako će se puniti budžet, i hoće li povećanje punjenja budžeta kroz plaćanje raznih dažbina (prije svega pdv-a), moći da nadoknadi rupu za fond PIO.

Sent using Tapatalk
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    6,662
    Thanks Thanks Received 
    6,350
    Thanked in
    2,653 Posts

Quote Originally Posted by Zhuangzi View Post
    Ljudi ce opet da trose te pare i da ih vrate drzavi na ovaj ili onaj nacin. Na svaku kupovinu ide porez 20% pa ako si trosio 450 eura - 90 eura si davao na porez, sad ako trosis 700 - 140 eura dajes na porez...eto ih vec 50% veci prihodi od poreza.

Jos kad skoce racuni za struju, vodu, komunalno...cijene svega u prodavnici, samim tim skace i cifra koju je drzava dobijala od poreza.

Povecanje plata gradjanima je donijelo vise para drzavi.
    Odakle drzavi taj novac?
    Having a parachute greatly increases your chance of surviving a long fall.
    Have a parachute.

Thanks Thanks Given 
    62
    Thanks Thanks Received 
    1,491
    Thanked in
    1,001 Posts

Koji novac? Kako se malo po malo digitalizovalo, novac je postao broj u ekselu. Pa kartica i trosenje sa kartice...ako ne koristis gotovinu, kakve veze ti imas sa novcem? Imas sa brojevima...u ekselu.

Thanks Thanks Given 
    9,692
    Thanks Thanks Received 
    6,015
    Thanked in
    2,294 Posts

Quote Originally Posted by Antares View Post
    Odakle drzavi taj novac?
    Za zaposlene odakle i do sad (ako je plan da se ukinu isključivo doprinosi za PIO).

Faliće za penzionere, i to treba da objasni na koji način će da pokrije.

Sent using Tapatalk
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    4,353
    Thanks Thanks Received 
    8,409
    Thanked in
    3,204 Posts

Quote Originally Posted by MeDo_JE View Post
    Za zaposlene odakle i do sad (ako je plan da se ukinu isključivo doprinosi za PIO).

Faliće za penzionere, i to treba da objasni na koji način će da pokrije.

Sent using Tapatalk
    Vjerovatno da ce od extra prihoda budzeta biti dotirano u Fond PIO da se zamijeni suma koja je dolazila od doprinosa na teret zaposlenog. Isto kao i za zdravstvo.

Ako se ES sprovede, vjerujem da ce procvjetati jos.vise osiguravajuca drustva i osnovati se privatni penzioni fondovi, i/ili bi drzava osnovala novi fond dje bi ljudi samovoljno uplacivali.

Thanks Thanks Given 
    62
    Thanks Thanks Received 
    1,491
    Thanked in
    1,001 Posts

Upravo.

Thanks Thanks Given 
    62
    Thanks Thanks Received 
    1,491
    Thanked in
    1,001 Posts

Uostalom to su sve neka sitna cackanja podesavanja sistema ali nama trebaju ozbiljnije nadogradnje.

Recimo kad smo vec shvatili povecanje prihoda budzeta koje nastaje povecanjem plata, zasto je problem da shvatimo neke druge stvari?

Kao sto su resavanje problema raznog curenja potencijalnih drzavnih para, najblizi primjer je profit koji ostvaruje voli, lakovic i kompanija. Kad oni mogu, ocigledno moze i drzava - samo da oce.

Umjesto 20% poreza sa racuna u prodavnicama, zasto drzavi ne bi islo 40%?

Polako osnovati drzavna preduzeca za sve i svasta i gasiti privatnike jednog po jednog.

Thanks Thanks Given 
    62
    Thanks Thanks Received 
    1,491
    Thanked in
    1,001 Posts

Ja da sam Spajic ja bih sastavio vladu sa dpsom, ako ovi nece. Fino im rekao nudjeni - pocasceni, ajde sad mrs.

21. The Following User Says Thank You to Zhuangzi For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    5,071
    Thanks Thanks Received 
    12,470
    Thanked in
    6,746 Posts

https://www.vijesti.me/vijesti/ekono...liona-godisnje

opet fideliti po Spajku. mora da nema para više za njih

тапаталк
    „Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov

Thanks Thanks Given 
    1,185
    Thanks Thanks Received 
    1,948
    Thanked in
    1,061 Posts

Da vam ja kazem moje misljenje vezano za gasenje Fonda.

1. Sta ce da bude sa mojim parama koje su uplacivane 17 godina? Mogu li prenijet, ne vjerujem.
    2. Otvorice se privatni fondovi, moze da bude i najboljih fondova
    3. Mislite da ce ljudi iz trgovina, kladionica, kada prvi pit vide 1000€ poc u fond i uplatit razumnu cifru ili neki minimum minumima?

Ja mislim da bismo za 20 godina ima 100000 socijalnoj slucajeva koji nisu uplacivali penziono ili uplacivalo minimalac i da bismo opet imali isti problem. Mislite da bi politicari napustili 100K glasova i ne bi ina dalo po nasoj grbaci neke pare, pomoc?

Sa druge strane mozete li zamisliti Crnu Goru sa beskucnicima kao u Amaeriku?

Thanks Thanks Given 
    62
    Thanks Thanks Received 
    1,491
    Thanked in
    1,001 Posts

Nisam shvatio da ce on da gasi fond, samo da promijeni nacin na koji se taj fond finansira.

Ako je do sad bilo od zaposlenih, sad ce drzava poceti da uplacuje pare u taj fond.

Sto ne znaci da neki drugi politicari koji dodju za 5-10-15 godina nece prekinuti sa izdvajanjem para za to.

Thanks Thanks Given 
    2,103
    Thanks Thanks Received 
    3,758
    Thanked in
    1,582 Posts

To je to onda. Rijeseno.

f6

Thanks Thanks Given 
    62
    Thanks Thanks Received 
    1,491
    Thanked in
    1,001 Posts

Isto tako red bi bio da se pokazu neke prognoze gradjanima, tipa budzet ce biti veci za toliko i toliko od cega cemo toliko i toliko uplacivati za fond pio.

Mislim, neka objasni gradjanima da je to bolje...a ne kao prosli put sto je zaduzenje dogovorio dok jos nije dosao do vlasti pa je to odradio prvog dana, i to milijardu cini mi se?

Thanks Thanks Given 
    9,692
    Thanks Thanks Received 
    6,015
    Thanked in
    2,294 Posts

Quote Originally Posted by GaD View Post
    Da vam ja kazem moje misljenje vezano za gasenje Fonda.

1. Sta ce da bude sa mojim parama koje su uplacivane 17 godina? Mogu li prenijet, ne vjerujem.
    2. Otvorice se privatni fondovi, moze da bude i najboljih fondova
    3. Mislite da ce ljudi iz trgovina, kladionica, kada prvi pit vide 1000€ poc u fond i uplatit razumnu cifru ili neki minimum minumima?

Ja mislim da bismo za 20 godina ima 100000 socijalnoj slucajeva koji nisu uplacivali penziono ili uplacivalo minimalac i da bismo opet imali isti problem. Mislite da bi politicari napustili 100K glasova i ne bi ina dalo po nasoj grbaci neke pare, pomoc?

Sa druge strane mozete li zamisliti Crnu Goru sa beskucnicima kao u Amaeriku?
    Ti pare nikad nisi uplaćivao sebi.

Fond je održiv na ovaj način samo ako imamo 3 zaposlena na jednog penzionera, a mi to nikad više imati nećemo.

Vjerovatno je najoptimalnije rješenje da je neki manji dio doprinosa obavezan za državne fondove (pio i zdravstvo), a ostalo privatno kako ko izabere.

Sent using Tapatalk
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    4,353
    Thanks Thanks Received 
    8,409
    Thanked in
    3,204 Posts

Inace vece zarade obicnog pucanstva podsticu vise ulaganja i zaposlenja, u konacnici se jako siri poreska osnovicq, i drzava moze na godisnjoj osnovi da stekne jos nekoliko stotina miliona prihoda. Realno je da bi mogli da dodjemo do 300 000 zaposlenih u drzavi.

Druga stvar je sto cemo mi da uradimo sa dodatnim stotinama miliona... ako nastavimo da umnozavamo javni sektor i damo im 1500e plate...

29. The Following 2 Users Say Thank You to Mojsije For This Useful Post:

Page 47 of 125 FirstFirst ... 374344454647484950515797 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)