Bila sam u Budimpešti. Ranije je bilo sve mnogo jeftinije nego recimo kod nas a sad je bogme poprilicno skuplje. Najjeftinije ulaznice za bilo što su 5 do 10 eura...u prodavnici i na pijaci haos! ...Aldo trgovina je nesto kao Lidl, vidim sličn je organizovano, a imaju i Lidl, sira nema ispod 15 eura (preprodavci u Vojvodini prodaju po 650-700 dinara madjarske sireve?!) a oni nacionalni slatkisi (kirtoš kolač) sto se peku na licu mjesta namotani na neke modle, u Vaci ulici od 1.5 do 2 eura a na pijaci cak 5 eura. Računam da je ta ogromna pijaca svojevrsni brend i da je najvise turisti posjecuju pa je zato tako skupa i da ima u Pešti mnogo drugih pijaca da taj nesrećni narod kupi povrća jer ovdje je u krv! Turističke atrakcije su isto jako skupe i svuda se red čeka.. onaj panoramski točak 10 eura za 5 minuta, puta dva, pa onaj lift što vozi gore na Budim, deset eura puta dva, a i taj lift i točak voznja nije duza od 5 minuta...krstarenje Dunavom najjeftiniji aranžman 15 eura a ako sjednes u kafe da popijes kafu, sladoled limunadu, ne računaj da ces ispod 30 eura platiti račun a Žerbo dva kolaca i dvije limunade, kugla vanile uz Saher tortu mi je sa kartice skinulo 40 eura....eto tako...da ne cujem da je skupo 23 eura petnestominutne voznje zicarom Njegusi Kotor u dva pravca!
Inače, ne bunim se, znala sam šta me čeka i spremila sam se, nego čisto da se zna...ako oćeš da šetaš turistički-plati pa klati! Ako ćeš da jedes u restoranu, onda se spremi da platis najjeftiniju čorbu do 10 eura a jelo od 15 na gore! Brza hrana i čuveni brendovi kojih ima na svaki ćošak je tamo najjeftinija i Mc Donald, Pizza Hat, ili ona Mamma i još nesto, pa Starbucks i Burger King... tu mozes da jedes ispod 10 eura.
Ono što je primjetno jeste da su brendovi koje mi ovdje imamo za srednju klasu, tipa Zara, Mango, H&M su u Pešti mnogo jeftiniji nego u Srbiji, a skuplji nego na zapadu....generalno, istu kosulju koju ovdje lopinčad prodaju za 45 eura (Zara) , plus nema brojeva preko L, u Pešti imaš za 19 eura i to nije na popustu no regularna cijena i ima od xs do 2XL...tako da mi jesmo p*k*o od svijeta i to je to...deru nas ovi naši koliko mogu i neka ih kad mogu.
Sovršenstvo tvorenija, tainstvene sile bože,
ništa ljepše, nit’ je kada, niti od nje stvorit može!
Bookmarks