Ne znam dje cu sa ovim pa neka ga ovdje. Kako su čudna stvorenja ove psihopate.
Sent from my S23 ultra using Tapatalk
A da li ste znali da je naš mozak zapravo Kvantna mehanika,
i da kao takav moze se na njega uticati spoljnom silom nečije kvantne mehanike ili tehnologije, na psihu i ostalo...
Ako se psiha oslanja na kvantnu mehaniku mozga, to znači da je moguće izliječiti sve psihičke bolesti, kvantnom tehnologijom spolja.
Ali isto tako, to znači da smo roboti.
Quantum processes in the brain
Amazingly, we have seen some hints that quantum mechanisms are at work in our brains. Some of these mechanisms might help the brain process the world around it through sensory input. There are also certain isotopes in our brain whose spins change how our body and brain react.
https://bigthink.com/hard-science/br...0brain%20react.
Ne znam dje cu sa ovim pa neka ga ovdje. Kako su čudna stvorenja ove psihopate.
@Solid ne pratiš na času ja sam taj video postavila ne početak neđe oksitocin ne bi preskočila nikad.Zezam se.
Evo nešto još zanimljivo na temu.
Vala baš.Zato rekoh zanimljivo sa dozom rezerve.
Vjerovatno se može posmatrati iz ugla neurotransmitera no i to kod razumne jedinke koja ima self kontrole ne igra ulogu.Moram priznati da je ja recimo u ovaj pms te pominju baš nemam.
Zakonski treba ženama u taj dan uvesti neuračunljivost.
Evo dobar klip u vezi sa hemikalijama mozga:
@Solid ovaj Rus čijim si videom otvorio temu je car carski.Baš sam na ovu temu zadovoljna kako je odradio video.
Pa neka je ovdje.
Tako dobra obrada teme AI kroz neurosajens.
Last edited by Bluemoon; 25-07-23 at 13:17.
Mislim da sam gledao prvi dio tog videa, odgledaću i ovaj kad budem imao vremena.
Prije neki dan sam čitao neki članak o tome kako kitovima i delfinima je mozak dosta razvijen i napredan, ali dio mozga koji se odnosi na ovo mentalno mapiranje, što uključuje rad hipokampusa, im je baš slabo razvijen, hipokampus im je jedva prisutan, za razliku od našeg, i mozga slonova. I ovaj lik valjda kao pravi konekciju, kaže da to vjerovatno ima veze zato što kitovi i delfini nemaju potrebu za mentalnim mapiranjem, jer ono njima je površina vode svuđe ista, kroz vodu fataju ribu, nema nekvih puteva, prepreka itd. što ima dosta smisla jer ako bi uzeo život jednog recimo zeca koji kopa rupe, pa čuva mlade, premješta ih iz jazbine u jazbinu, onda npr. leopard mora da zapamti na koje drvo je stavio plijen, ona vjeverica što skuplja kestenje, pamti đe čuva to kestenje, to pretpostavljam sve spada u ovo mentalno mapiranje, a kitovima i delfinima izgleda to za preživaljavanje ne treba pa im je taj dio mozga / limbičkog sistema slabo razvijen.
Evo nađoh taj članak:
https://blogs.scientificamerican.com...e-mental-maps/
a znaš što je isto interesantno, što neke primitivne životinje imaju cerebrum koji nije baš razvijen, i velik, zbog toga je gladak, a životinje koje imaju napredniji cerebrum, njegova površina je veća od lobanje i zbog toga se stvaraju ti prevoji koji se stručno nazivaju "gyrus" što se odnosi na ispupčenje i "sulcus" što se odnosi na udubljenje, i ljudski mozak ima dosta tih prevoja, ali najviše tih prevoja na mozgu imaju delfini.
Nego da se vratim na glavnu priču, ja sam mislio da se ti prevoji prave samo na cerebrum ali ne i na limbički sistem i ostale primitivnije djelove mozga, ali viđeh juče sliku sken-a hipokampusa slona, i tu se vidi da mu je hipokampus sav na prevoje, što znači da mu je dosta razvijen taj dio limbičkog sistema, što bi značilo da slon ima odlično mentalno mapiranje i dugoročno pamćenje, slika gore lijevo, pogledaj mu hipokampus:
![]()
Istina u onome pamti ko slon a za staklarske radnje vjerovatno se odnosi na njihov gabarit.
Zezam se no moram priznati zanimljivo je sve to @Solid iz ugla nauke.
Moram ti priznati da si jedan od rijetkih koji mi je zaplijenio pažnju a ne sjećam se kad mi je neko zaplijenio pažnju ka ti.
U pozitivnom smislu ofkors.
Fala ti, što znam ja nekako kad sam bio mlađi ništa nisam čitao, nije me puno toliko toga interesovalo, a nekako kako vrijeme prolazi i kako čovjek stari sve te stvari nekako popušte i čovjek se onda manje interesuje za sve te stvari i možda onda manje i uči i čita, a kod mene je izgleda obrnut slučaj, jer kako vrijeme prolizi imam sve veću potrebu da nešto novo naučim, pročitam, pogledam na youtube u svrsi edukacije. Kad je trebalo u školu i na fakultet da se uči tada mi se nije nešto htjelo, sad kad ne treba učim ka ludak.
Ljubav i presija nikad nisu niti mogu ići u istoj rečenici.
Meni je o ljudima više vazda govorilo što im je ljubav i hobi no što im je uloga u svijet i posao.
Ko u onoj knjizi Mali Princ.
"Kada odraslima kažete..Vidio sam prelijepu kuću od bakarne cigle, sa velikim prozorima i golubovima na krovu.. nisu u stanju da zamisle tu kuću. Potrebno je reći im..Vidio sam kuću koja vrijedi više od stotinu hiljada franaka.
Tek tada će oni uzviknuti – "Kako je samo ta kuća lijepa!"
Last edited by Bluemoon; 25-07-23 at 20:00.
Sve objašnjava oko Albert Ajnštajna a i ostalih.U suštini kratak video koji može dati vjetar u leđa ljudima koji imaju autizam.
Ima više anegdota oko Ajnštajna i kad vratim film unazad postaje mi jasnije što je postupao počesto kako bi društvo reklo kao potpuni ekscentrik.
A za Mesija nisam znala to je tek novina barem za mene.
Last edited by Bluemoon; 31-08-23 at 14:43.
Jel simptom autizma ono kad ne mozes da gledas u oci dugo nekog. Ja sam i ranije na forumu rekao da imam neke autisticne crte, mada vidim da je pravilnikom foruma zabranjeno da se analizira psiholoski i ostalo forumas, a meni je to predstavljalo problem dugo vremena. I dan danas. Imam maltene bol kad moram da gledam nekog dugo u oci. Ne krijem nista od te osobe, nemam mrznju prema covjeku ili zeni, niti neke pakosti ili podmuklosti da spremam, samo ne mogu da gledam dugo u oci. I taj slabi eye contact mi je dosta pogorsao zivotnu situaciju u jednom dugom i kljucnom periodu, pa sam morao da kompenzujem nekim losim stvarima to stanje, raznijem losim stvarima i losim nacinima, i propustio krucijalne i fantasticne prilike, e jbg.![]()
Mislim da je to više manjak samopouzdanja nego autizam sad da prebacimo na generalno.
Eye contact ti je jedan od najbitnijih susreta sa ljudima jer tu možeš najviše o čovjeku pročitati pored ostalog body lengvidža.Neđe sam naišla na podatak da je neverbalna komunikacija gotovo 80% govora.E sad zamisli koliko je ova forumska komunikacija nesavršena.
Možda nije ni do tebe možda je do ljudi sa kojima si bio jer ti ne ulivaju povjerenje a do tebe jes što im ne išćeraš istinu na sunce ja sam u tome majstor.Sa ljudima koji vrdaju,lažu uspostavim najjači eye contact pa imaju dva izbora ili da stave karte na sto ili da ustanu od stola uz jedan dobar adio.
Ja sam imao cak i previse samopouzdanja, a ne manjak. Toliko sam ga imao da su me neki ljudi izbacili iz price, jer im je djelovalo da se namecem da ih ponizim ili nesto. A ja samo prirodno takav, iskren i pun energije za znanjima, podacima, analizama i tako time, pa sam ocekivao da mi i oni pomognu da saznam nova znanja, a ne da me jebu u glavu i da me eliminisu, sto sam tek kasnije skontao, naravno. Ali sam istovremeno u to doba imao taj problem sa gledanjem u oci, i to bas jako bolno je bilo, znaci bol, pravi bol kad moram da gledam. Bio sam dosta mlad tad. Znaci smijesno...
Ja nekako iz iskustva sam naučio da ljudi koji te ne gledaju u oči nešto petljaju / da su neiskreni, ili što bi rekli "mute nešto", ali izgleda da ne mora da značni, može biti možda ovo vezano za autizam ili manjak samopouzdanja, nemam pojma.
Prije bi se reklo da preuveličavaš,dramiš a počesto i paničiš na neke teme.To nema veze sa ovim jer ovo je ozbiljna stvar.
Radila sam volonterski sa djecom sa problemom autizma neđe na neki internacionalni kamp i isti se uočava relativno rano već oko 3 godine u punom kapacitetu.
I sad da se vratim na temu jako je bitno odvojiti autizam od HSP-a odnosno 20% stanovništva spada u tu grupu što nema veze ni sa jednim dizorderom nego je priroda visoko osjetljive osobe.Takva djeca đe sam ja pisala i otvorila temu o razvoju fine motorike od rođenja pa na dalje (koja ofkors nikoga ne zanima jel) zahtjevaju posebnu pažnju.
Ako djeca koja imaju HSP a što će reći su daleko osjetljivija od druge prolaze ovaj balkanski način vaspitanja posebno dječaci đe od njega očekuju da ne smije emociju pokazati odma ide ono šta plačeš ka pi..šta izvodiš sad,što ti ovo što ti ono smeta a ta djeca su osjetljivija i na zvukove,jaka svjetla počesto i gužve da ne govorim o roditeljima koji galame ka da se dovikuju sa djetetom ka da je na planinu neku i tako unište u njemu sve ono što bi mogao kao odrasla osoba biti.
Ljudi koji su u grupi HSP-a odnosno visoko su osjetljivi su jednostavno jedan dio populacije koja intezivnije proživljava neke društvene pojave i teže se snalazi u međuljudske odnose i to se mora odvojiti od autizma.Ako je društvo na nivou "pećinskog razvoja" zna biti posebno okrutno prema njima.Najčešće su dio umjetnika,književnika i onoga fronta gdje emocija i kreativnost više dolazi do izražaja.
A to se nikako ne može poistovjećati sa autizmom koji se čak i na MGI fizički zna detektovati.
Manipulatori i petljavine,lažovi gledaju u oči no onda ima onaj drugi dio koji ih odaje kroz "slučajne pokrete".Ima čak manipulatora koji su toliko u vještini da im je pogled čvrst ka stamen dok lažu ali tu se već primjenjuju druge taktike da im se istina istjera na čistac.
Jedna od taktika je dobrog i lošeg policajca.
Erik Bern je napisao genijalnu knjigu Koju igru igraš na temu transakcione analize i kad neko tu knjigu pročita pa razumije prije svega i posmatra grupu ljudi u nekom kontinuitetu sa strane može jasno da prepozna ko koju od učesnika igru igra.
Autizam je već specifičan ja sam ga prepoznala recimo iz onog video-a i kod Ajnštajna i Elon Maska za Mesija mi jes iznenađenje može bit što nisam njega jer me fudbal ne zanima ispratila da bi donijela zaključak.
I sad dolazimo do one najmračnije strane čovječanstva a to su Psihopate đe si ti video postavio.
Psihopate u toku jednog ali jednog razgovora znaju odigrati sve te uloge iz ove knjige Erik Berna to su najza*ebaniji igrači i što je najgore nemaju trunku ali trunku empatije prema drugom čovjeku u prevodu spremni su na sve kad neki cilj zacrtaju.Kad se njihovu fajlovi čitaju na šta su spremni to je da se ljudski um (normalni) zamrzne.
Zadatak čovječanstva je upravo da bilo koja zajednica je takva da pojedinac ima najmanje mogućnosti (odnosno jak sistem) kad čini greške nastavlja nego da se stvori reakcija na njegove postupke iliti diskvalifikavija jer ako u društvu đe jedan čovjek može stvoriti atmosferu da donosi odluke a po profilu je psihopata dolazi se do jezivih posljedica.
Last edited by Bluemoon; 31-08-23 at 16:59.
Onaj Elon Mask je priznao u neku emisiju da ima Aspargarov sindrom, e sad ne znam dali to spada u autizam.
A to što kažeš za psihopate, ti ljudi žive među ostalim ljudima i mislim da generalno sad u moderno doba oni mogu da se prepoznaju po skenovima mozga, što u prošlosti nije bilo moguće pa su bilje bolje infiltrirani među ljude. E njima bi trebala možda da se posveti posebna pažnja, eventualno da budu odvojeni od ostalog društva, jer osoba koja uopšte nema taj kapacitet da mu mozak radi normalno kao svim ostalim ljudima, on ne bi ni treba da bude među ostale ljude zbog svega ovoga što si ti navela i što je objašnjeno na onaj klip što sam ranije kačio. Isto kao što postoje ustanove za ljude sa mentalnim problemima, tako neka posebna zajednica za psihopate bi bila dobra, čisto da se izoluju od ostatka svijeta. A to nažalost ne samo da nije slučaj nego imaš da te iste psihopate se nekako dočepaju vlasti i drugih bitnih pozicija i onda zbog manjka empatije i razumijevanja namjerno ili nenamjerno zloupotrijebe svoj položaj, naprave katastrofu itd. Onda imaš neke što bi mi rekli "sekte", to su po mojem nekom mišljenju bukvlano klubovi psihopata, jer ono nekako gledajući davno klipove i čuda po youtube-u kad vidiš što sve ti ludaci vjeruju i kakve rituale rade, tu odma možeš da vidiš da su to sve neki ljudi kojima mozak ne radi baš normalno, već imaju nekakav kratak spoj u glavu. Tako da tu vidiš da smo mi daleko od nekog uređenja u tom smislu.
Evo klip o profesoru koji ima mozak psihopate:
https://youtube.com/shorts/mMWXILmSt...hWk4KkX_NxrKGn
Spada no ja ne vidim ništa loše u tome u njegovom slučaju jer je imao lude ideje kao ono kad je pokrenuo NASA iz mrtve tačke a sprdali su mu se svi odreda.On je Tesla automobil poslao u svemir sa dont panic iz autostoperskog vodiča kroz galaksiju to auto još kruži neđe po svemiru.Šalu na stranu no po mnogim njegovim postupcima i intervjuima mogu nekako to prepoznati.
A što se tiče psihopata za*ebana tema.Ne mislim da ih treba izolovati treba jednostavno stvoriti toliko jak sistem da ne mogu sprovesti neke svoje bolesne naume u djela.To se zove jak sistem.
Recimo imam neku filozofiju da po zatvorima najbolje vidiš kakva je društvena zajednica.Norveška recimo ne ide na to da zatvorenici budu maltretirani,mučeni i pod torturu nego naprotiv da shvate što su kao ljudi pružajući im mogućnost da nađu sebe kao dio zajednice kroz bilo što što ih čini ljudima.
Manevar njihovih postupaka mislim da je ispravno ograničiti a njih same nikako ne jer to bi bilo protivno svakom konceptu humanizma.
E ne znam, danas sam OK kad se gledam sa ljudima u oci, valjda je to bio taj period. Nije vise kao prije, bolno. A primjetio sam da mi je od cigara na primjer dosta taj eye contact bolji. Zbog toga sam i propusio jos tada, valjda. Sto ce mu reci da nije samopouzdanje, nego anksioznost. Ja jesam imao samopouzdanje, ali anksiozno samopouzdanje. To je kad iscekivas nesto sav srecan ili nesrecan, nebitno, ali si pod nekim strahom. Nije to strah manjka samopouzdanja, nego jednostavno anksioznost, anxiety, ne znas sta te ceka.
Teska anksioznost. Generalizovana anksioznost, odnosno GAP, kako se to pise tamo u knjigama. Bas zajebato, ali ja sam to povezivao sa nekim blazim autizmom jer imam i dobar filing za osjecaj da pamtim detalje od prije 10, 15, 20 godina, perfektno i do tancina. Znaci sjecam se pojedinosti iz djetinjstva koje niko normalan ne bi se sjetio da se sjeti, i kad pocnem ljudima pricati o tim stvarima, oni se ni ne sjecaju, cak i pijan stvari koje sam radio, ja se sjecam svakog svog pijanstva bez ikakvih problema, i najtezeg i najblazeg, znaci, evo sad se mogu sjetiti pijanstva od prije 10, 15 godina, i sve sta se tu desilo, pa i koje su slike na zidove bile, i koja je pjesma bila, koji tekst je isao u tom trenutku, ko je dje stajao, cijelu sliku dogadjaja, iako sam popio mozda litar vodke, viskija, shtoka ili nesto tako...
A i jos jedan simptom autizma je da je osoba psihicki prisutna zapravo u prostoriji u kompletu, nije nidje drugo... ja ponekad imam disocijacije i odlutanja u mislima, ali sam stalno prisutan, osjecam tu okolinu, uvijek sam na onom mjestu gdje jesam. Pricam sa osobom koja me zovne da pijemo pice, ne gledam u telefon i ne razmisljam o necemu. Tu sam, prisutan u prostoru. A osobe sa autizmom isto tako su zapravo prisutne u kompletu u prostoru, nemaju disocijacije i ne lutaju u mislima, ne mogu da se zamisle, iako izgledaju zamisljeno i u nekim razmisljanjima, sa strane ko ih posmatra, jer imam u blizoj rodbini 2 osobe s autizmom, pa znam to. Ni ja se ne zamislim.
Evo ne znam, necu zorom na forum da budem autistican, lol, samo mi je pomalo puno poklapanja simptoma sa autisticnom ekipom, mada vjerovatno imam ja nesto daleko kompleksnije od autizma. Empatija, eh, ta empatija...![]()
Eto tako.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks