Page 13 of 17 FirstFirst ... 391011121314151617 LastLast
Results 301 to 325 of 415

Thread: bog je jedan

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Quote Originally Posted by Lommy View Post
    Ne vjerujem u boga u ulozi sudije (to kao raj, pakao i kazne i nagrade) .
    Vjerujem u boga kao stvaraoca. Samo ne mogu ni da pretpostavim u kakvom obliku.

Pretpostavljam da bi nesto/nekog smatrali za boga, ono/on mora stvoriti neku stvar. Ali posto i ljudi stvaraju, onda to nije dovoljno. Mora da moze stvoriti i svijest i stvar zajedno.

Nesto mi govori da ako znas na koji nacin nesto funkcionise, onda mozes to i da stvoris.
    Mozda smo mi bog, samo jos ne znamo.
    Pa u to ti vjeruju ovi Quantum fizičari.

Univerzum ne bi mogao biti stvoren da ga neko nije osmatrao.
    Univerzum postoji samo zato što ga mi posmatramo.
    Sve postoji samo zato što ga neko posmatra.
    Svaki čovjek prema quantum fizici ima svoju istinu i oblikuje predmet koji gleda. Pa tako i univerzum.

Kvantna fizika smatra Quantum za boga. Quantum je stvorio BigBang, Quantum energija ima svoju Svijest i Volju. Dakle, isto što i bog u religijama.

Kvantna fizika je zanimljiva religija.

Thanks Thanks Given 
    2,235
    Thanks Thanks Received 
    2,985
    Thanked in
    1,246 Posts

Why Carl Sagan believed that science is a source of spirituality

https://bigthink.com/thinking/why-ca...box=1689292149

Sent आत्मनः
    γνῶθι σαὐτόν

3. The Following User Says Thank You to Caesar For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    2,235
    Thanks Thanks Received 
    2,985
    Thanked in
    1,246 Posts

Sent आत्मनः
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Quote Originally Posted by pecaros View Post
    Možda se ne ponižavam nego mi je stvarno mjesto toliko nisko.
    Ajnštajn je bio jedan inteligentni šarlatan.
    Tesla je genije koji je intelektom gledao u same dlanove Bogu.
    Sad vidjeh ovo.

Cinjeca je da Tesla nije shvatao teoriju relativiteta i da je smatrao da je njegova teorija etra bila bolja. Cik pogodi - nije.

I ne samo da nije, nego se Ajnsajnova specijalna teorija relativiteta, koju Tesla nije kapirao, i dan danas potvrdjuje. Postoji logicno objasnjenje zasto Tesla nije kapirao ove stvari. Tesla je bio prakticar, njegov rad se bazirao na fizickim eksperimentima. Ajnstajn je bio teoreticar. Teorija je beskrajno apsktraktnija od eksperimenta kojem mozes da prisustvujes, kao sto su bili oni na koje je Tesla bio navikao. Koliko god neko da je pametan, ne moze da bude pametan za sve. To samo u filmovima postoji.

Kad smo kod sarlatanta, ironicno, Tesla je bio mnogo blizi sarlatanstvu, imajuci u vidu njegove javne nastupe koji su nekad bili nalik cirkusantskim, a nije prezao ni od preuvelicavanja svojih dostignuca kako bi prodao svoje izume i obezbijedio finansiranje svojih projekata. Nema u tome nista lose, ali simpaticno je sto si pored toga Ajnstajna nazvao sarlatanom. Vidi se koliko znas i o jednom i o drugom.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

6. The Following User Says Thank You to VanjaTheMan For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    105
    Thanked in
    77 Posts

Tačno je to što reče za Teslu da je imao tu ŽICU za to u čemu je bio ispred svih drugih, ali da to ne znači da bi i u nekim drugim poljima nauke bio isto tako superioran u odnosu na druge. Ali ja sam njega uzeo za primjer jer je igrom slučaja??! bio bliži od svih drugih da vidi ČAROBNA svojstva energije. Razumio ih je, ušao u njih, igrao se sa njima .....nevjerovatno je to koliko je bio u stanju da ide daleko i razumije energiju. Ali ipak i pored svega toga on Kreacionistu nije mogao da (ne mogu reć... prepozna) prihvati! Naš ljudski intelekt je nemoćan da STVORI vjeru, ona dolazi isključivo od Boga i to samo onda ako joj naš karakter odškrine vrata. Zato je intelektualcima uzaludno da traže dokaz , jer nisu u stanju da ga vide i pored toga što im je bliži i od vrha nosa.
    Što se tiče Ajnstajna..... ne bih se premnogo osvrća na njega.... nije mu teško bilo da šarmira svijet.....
    Kad se radi o VRLO visokoj inteligenciji karakter je u najtješnjoj vezi sa njom. Čakkk toliko tijesnoj da se ne može sa stopostotnom sigurnošću reći što VIŠE stimuliše jedno drugo. Albert nije bio neki karakter za recimo... besprekornog Teslu.

8. The Following User Says Thank You to pecaros For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Naš ljudski intelekt je nemoćan da STVORI vjeru, ona dolazi isključivo od Boga.
    Vjera i ideja boga su apsolutno, u svakom pogledu 100% ljudska tvorevina.

Zato je intelektualcima uzaludno da traže dokaz , jer nisu u stanju da ga vide i pored toga što im je bliži i od vrha nosa.
    A vjernici su u stanju da vide dokaz? Kako onda Hriscani nisu u stanju da vide dokaze Muslimana, i obratno? Ili Hindusa, Budista itd. Kako to da svi vjernici mogu da vide samo dokaz svoje vjere, a kad im se ti dokazi traze, sve sto mogu da ponude su djetinjaste logicke greske kojih bi svaka odrasla osoba trebala da se stidi?

Kad se radi o VRLO visokoj inteligenciji karakter je u najtješnjoj vezi sa njom. Čakkk toliko tijesnoj da se ne može sa stopostotnom sigurnošću reći što VIŠE stimuliše jedno drugo. Albert nije bio neki karakter za recimo... besprekornog Teslu.
    Tesla je imao kompulsivno-opsesivni poremecaj licnosti i pricao je sa golubovima. Ajnstajn je bio beskrajno funkcionalnija licnost od njega.

10. The Following 2 Users Say Thank You to VanjaTheMan For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    105
    Thanked in
    77 Posts

Ideja Boga "bi mogla" bit ljudska tvorevina, ali vjera NIKAD! S tim što sam siguran da pod pojmom vjere ja i ti podrazumijevamo različite stvari.
    Ogromna je razlika između vjere i vjerovanja. Svi ljudi mogu da vjeruju u što hoće, a vjera u stvoritelja dolazi direktno nadahnućem Duha Svetoga. I ona je samo jedna, sve ostalo su svojevrsni falsifikati.
    Ajnštajn je bio mnogo sličniji prosječnim ljudima. Tesla je imao skoro sve karakteristike pravog i vrlo rijetkog "genija"(ja samo Boga držim za genija). Što uključuje neke vrline ali i pregršt mana tj. mentalnih devijacija koje nekako po pravilu prate izrazito visoku inteligenciju.

12. The Following 2 Users Say Thank You to pecaros For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

vjera u stvoritelja dolazi direktno nadahnućem Duha Svetoga.
    Dolazi od istih onih koji vjeruju da sveti duh postoji. To je nauceno ponasanje. Kao kad dresiras psa.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    105
    Thanked in
    77 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Dolazi od istih onih koji vjeruju da sveti duh postoji. To je nauceno ponasanje. Kao kad dresiras psa.
    Ima ljudi koje čisti razum i logika osvjedočavaju da Kreacionist mora postojati. Isto kao i onih(poput tebe) koji tvrde suprotno tome. A! Opet ima i onih koji su NAUČENI da moraju vjerovati u to, too i tooo iz takvog i takvog razloga.
    Ali nijedan od svih njih se ne može sam od sebe duhovno uzdići toliko visoko iznad svih i "zaslužiti" spasenje. Prosto zato što to nama grešnicima nije moguće.
    Da bi se to desilo čovjek mora doživjeti iskreno pokajanje koje iz već navedenog razloga bez uticaja(nadahnuća) Svetog Duha opetttt nije moguće.
    Vanja, ljudima koji ne vjeruju je stavljena zavjesa ispred njih. Oni ne vide ništa i zato smatraju ludima one koji stvarno i vide. Znam da me držiš za kao nekog zanesenjaka kome je ispran mozak Ali eto ipak ti kažem da se ima mnogo čega viđet iza I stvarno imam neku empatiju prema ljudima koji imaju sve drugo što im je potrebno OSIM što ne vide

Thanks Thanks Given 
    2,235
    Thanks Thanks Received 
    2,985
    Thanked in
    1,246 Posts

Mi jedinstvo razumijemo kao dualnost. Svaka dualnost je jedinstvo u potaji. Zato se kaze “tajna je to”. TO nije nesto sto se pronalazi je sve sto se nadje moze da se i izgubi. Tajna jednom kad se otkrije vise nikad ne moze da bude tajna. Zato rijec “tajna”

Sent आत्मन:
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Vanja, ljudima koji ne vjeruju je stavljena zavjesa ispred njih. Oni ne vide ništa i zato smatraju ludima one koji stvarno i vide.
    Ne lupaj zivota ti. Ne padaju nevjernici na testovima elementarne logike.

Nekad su vjernici bili mnogo kreativniji. Ovo je bas lose. Treba li opet da otvaramo sve one teme o svim nelogicnostima koje ne mozete da opravdate, a jasne su i vama, samo ste previse slabi da bi odbacili indoktrinaciju.
    Last edited by VanjaTheMan; 07-08-23 at 13:20.

Thanks Thanks Given 
    24,158
    Thanks Thanks Received 
    10,002
    Thanked in
    7,494 Posts

Quote Originally Posted by Caesar View Post
    Why Carl Sagan believed that science is a source of spirituality

https://bigthink.com/thinking/why-ca...box=1689292149

Sent आत्मनः
    On može da vjeruje u šta oće ali je "legendaran" članak na temu: "Doveli smo našu civilizaciju i našu vrstu u opasnost", napisao je,pa - "Srećom, još nije kasno. Možemo zaštititi planetarnu civilizaciju i ljudsku porodicu ako to želimo.Nema važnijeg ili hitnijeg pitanja."

Pun raznog populizma u vrijeme nečega što se može izjednačiti kao On the 8th Day (1984) i sličnih doomsday storija.

Niko više ne širi paniku ko teoretičari zavjere a nekako im se najviše prikloni religiozna zajednica statistika kaže tako.

Thanks Thanks Given 
    24,158
    Thanks Thanks Received 
    10,002
    Thanked in
    7,494 Posts

@Caesar mala dopuna inače mi u posljednje vrijeme artikli sa big tinka baguju kao ovaj.

Karl Sagan je bio vjernik koliko je i Fridrih Niče bio vjernik.Njegova knjiga Svijet progonjen demonima upravo nauku i kritičko razmišljanje kao i skepticizam vide kao svijeću u mraku.Meni to dovodi u suprotnost sa svim religijama.

Autor ovog članka me podsjeća na ono da on u njegovom radu vidi nešto je njegov subjektivan doživljaj.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    105
    Thanked in
    77 Posts

Ne lupaj zivota ti. Ne padaju nevjernici na testovima elementarne logike.

Nekad su vjernici bili mnogo kreativniji. Ovo je bas lose. Treba li opet da otvaramo sve one teme o svim nelogicnostima koje ne mozete da opravdate, a jasne su i vama, samo ste previse slabi da bi odbacili indoktrinaciju.
    Logika?! Obožavam tu riječ U njoj sve stoji. Nema tu premnogo mjesta za neku kreativnost, jer i ako stvari izgledaju komplikovanim,u stvari i nisu..... čak štoviše baš zahvaljujući toj logici su vrlo jednostavne.
    U početku bješe RIJEČ! Ta riječ prožima sve što postoji i potpuno je nezavisna od pojma VRIJEME. Odnosno ova logika kaže.... da vrijeme ni ne! postoji, već je samo posljedica stvaranja koje je u suštini samo jedan trenutak u odnosu na ono što će POstojati u vječnosti.
    Logika? A?

Thanks Thanks Given 
    2,235
    Thanks Thanks Received 
    2,985
    Thanked in
    1,246 Posts

Default bog je jedan

Quote Originally Posted by Bluemoon View Post
    @Caesar mala dopuna inače mi u posljednje vrijeme artikli sa big tinka baguju kao ovaj.

Karl Sagan je bio vjernik koliko je i Fridrih Niče bio vjernik.Njegova knjiga Svijet progonjen demonima upravo nauku i kritičko razmišljanje kao i skepticizam vide kao svijeću u mraku.Meni to dovodi u suprotnost sa svim religijama.

Autor ovog članka me podsjeća na ono da on u njegovom radu vidi nešto je njegov subjektivan doživljaj.
    Ja to vise gledam kao da je ljudima dosta i sterilnog shvatanja nauke kao i dogmatskog shvatanja religije. Potrebno im je nesto sto ce da im pruzi mir. Da vjeruju i u nauku i u nesto vise. Pomirenje. U tom smislu mnogi dozivljavaju nauku kao na praktično otkrivanje Boga. Atesiti kao i dogmaši ne gledaju na ovo blagonaklono al obje vrste su ionako u izumiranju pa nije toliko ni bitno.

Sent आत्मन:
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    24,158
    Thanks Thanks Received 
    10,002
    Thanked in
    7,494 Posts

Ja to vise gledam kao da je ljudima dosta i sterilnog shvatanja nauke kao i dogmatskog shvatanja religije. Potrebno im je nesto sto ce da im pruzi mir. Da vjeruju i u nauku i u nesto vise. Pomirenje. U tom smislu mnogi dozivljavaju nauku kao na praktično otkrivanje Boga. Atesiti kao i dogmaši ne gledaju na ovo blagonaklono al obje vrste su ionako u izumiranju pa nije toliko ni bitno.

Sent आत्मन:
    Razumijem o čemu ti govoriš iako mi nije blisko nego meni je ovdje bila poenta tumačenja Sagana.Nije mi blisko jer ne mogu izjednačiti dogmaše i ateiste jer su ateisti rasterećenji bilo kakvih dogmi a ovi su u čvrste stege.

Čak je negdje rekao parafraziram ne želim da vjerujem nego da znam.
    Ja Sagana izuzetno cijenim kao naučnika iako nije dobio priznanje autoriteta promovisao je i popularizivao nauku.Kad se samo prisjetim knjige Kosmos i njegovog učešća u timovima poput Galilea i Vojadžera.Da ne nabrajam.

A ovaj tekst kao da navodi da je sav taj njegov rad bio u traženju nekakve "spiritualnosti" iliti bog šta god a ne da razumije sam Kosmos onakav kakav jes.

Inače ne vidim da su dogmaši u izumiranju a ni fašizam nekako se to dvoje uklapaju porastom jednog raste o drugi trend a u osnovi su gotovo isto.
    Last edited by Bluemoon; 09-08-23 at 10:00.

Thanks Thanks Given 
    2,235
    Thanks Thanks Received 
    2,985
    Thanked in
    1,246 Posts

Default bog je jedan

Dogmaši i ateisti imaju jedan zajednicki set karakteristika. Iskljucivi, rigidni, surovi u osudi suprotnosti… Cesto taj set karakteristika pravdaju Bogom i kako se oni bore za Njega, a ateisti samo njima znanom “istinom”. Meni te stvari nisu bliske. Razumijem da nisu ni svi isti ali kad navodim ove dvije vrste iskljucivo mislim na one medju njima koji imaju potrebu da se deklarišu. Opasna i surova bića. Mada ateisti moram priznati manje jer neke civilizacijske norme nece nikad zaobići u ime ateizma. Pitam se samo oko ovog “nikad”. Ali takvi su samo trenutno i svi nosimo potencijal za bolje. U čast tog potencijala i vjerujemo u ljude bili oni ovo ili ono.

Sent आत्मन:
    Last edited by Caesar; 09-08-23 at 10:15.
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    24,158
    Thanks Thanks Received 
    10,002
    Thanked in
    7,494 Posts

Ta "surovost" ateista ogleda se u tome da neće prihvatiti recimo tumačenje Sagana kao spiritualnog druida što li i nikome ne može nauditi jer je njihov stav.
    Dok "surovost" dogmaša od srednjeg vijeka pa do dana današnjeg nosi razne žrtve kršenja ljudskih prava.U ime ovoga, u ime onoga odnosno u ime dogme odrubite mu glavu i tako.

A još nisam čula da je neko rekao u ime pitagorine teoreme spalite ju na lomačU.
    Pa sad treba nauka da se "začini" spiritusom kako bi bilo sve to "humanije".
    Last edited by Bluemoon; 09-08-23 at 11:00.

Thanks Thanks Given 
    2,235
    Thanks Thanks Received 
    2,985
    Thanked in
    1,246 Posts

Default bog je jedan

Quote Originally Posted by Bluemoon View Post
    Ta "surovost" ateista ogleda se u tome da neće prihvatiti recimo tumačenje Sagana kao spiritualnog druida što li i nikome ne može nauditi jer je njihov stav.
    Dok "surovost" dogmaša od srednjeg vijeka pa do dana današnjeg nosi razne žrtve kršenja ljudskih prava.U ime ovoga, u ime onoga odnosno u ime dogme odrubite mu glavu i tako.

A još nisam čula da je neko rekao u ime pitagorine teoreme spalite ju na lomačU.
    Pa sad treba nauka da se "začini" spiritusom kako bi bilo sve to "humanije".
    Mislim na surovost kada je jedan nas kolega vjernik tonuo usled gubitka kotrole, a kako su mu mjesto pruzene ruke ateisti dali oštricu mača da se uhvati za nju. Sa velikim sam interesovanjem pravo da ti kazem gledao sve to. Nisam ja sad neka cvećka ni sam ali ono je bilo kao u onim emisijama o flori i fauni. Vidis surovost iz emisija, a ne humanizam kako kazes. A mozda je samo on kriv i dobio sta je zasluzio pa nebio se “ponašat” tako.

Moze ovo sve i da se isjece i zalijepi u temu Ateizam

Sent आत्मन:
    Last edited by Caesar; 09-08-23 at 11:48.
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    518
    Thanks Thanks Received 
    1,418
    Thanked in
    905 Posts

Ja sam to razumio kao surovost u smislu identifikacije sa uvjerenjima, ucenjem, pa tu nema ni mrvu prostora za nesto drugo sto bi imalo odudaralo.
    Nekad su nauka i filozofija isle pod ruku a onda su raskinule i to je lose. Zato je nauka izgubila bitno svojstvo. Pioniri kvantne fizike su mnogo objasnjenja i inspiracije nasli upravo u duhovnosti istoka.

Thanks Thanks Given 
    24,158
    Thanks Thanks Received 
    10,002
    Thanked in
    7,494 Posts

Mislim na surovost kada je jedan nas kolega vjernik tonuo usled gubitka kotrole, a kako su mu mjesto pruzene ruke ateisti dali oštricu mača da se uhvati za nju. Sa velikim sam interesovanjem pravo da ti kazem gledao sve to. Nisam ja sad neka cvećka ni sam ali ono je bilo kao u onim emisijama o flori i fauni. Vidis surovost iz emisija, a ne humanizam kako kazes. A mozda je samo on kriv i dobio sta je zasluzio pa nebio se “ponašat” tako.

Moze ovo sve i da se isjece i zalijepi u temu Ateizam

Sent आत्मन:
    Znam na šta misliš jer me dobro služi sjećanje kako je izgledalo to "gubljenje kontrole" ja bih to prije nazvala da je pokazao svoje pravo lice.A bolje i to nego prethodna mu konstanta malicioznost prema ateistima i nekakvo mahanje paklenim odajama.Bar ja tako revidiram događaj.

E sad bezveze je da zborimo o nekome ko nije prisutan nek ostane na ovome kao pod generalno.

27. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Dogmaši i ateisti imaju jedan zajednicki set karakteristika. Iskljucivi, rigidni, surovi u osudi suprotnosti… Cesto taj set karakteristika pravdaju Bogom i kako se oni bore za Njega, a ateisti samo njima znanom “istinom”.
    Kako su ateisti iskljucivi, rigidni i surovi u osudi suprotnosti?

I btw, ateisti, da ja znam, ne propovjedaju nikakvu samo njima znanu istinu, vec negiraju tzv. istinu koju propovjedaju razlicite religije.

Baziras svoje misljenje o ateistima na komentarima par ateista sa foruma?
    Last edited by VanjaTheMan; 09-08-23 at 12:54.

Thanks Thanks Given 
    2,235
    Thanks Thanks Received 
    2,985
    Thanked in
    1,246 Posts

Kako su ateisti iskljucivi, rigidni i surovi u osudi suprotnosti?

I btw, ateisti, da ja znam, ne propovjedaju nikakvu samo njima znanu istinu, vec negiraju tzv. istinu koju propovjedaju razlicite religije.

Baziras svoje misljenje o ateistima na komentarima par ateista sa foruma?
    Vanja, kakva su ovo pitanja i dje mislis da ce nas nastavak u polemici odvesti? Nidje. Ovako da ne ulazim u profilisanje pojedinaca ili grupe jer je zabranjeno zadržaću se na konstataciji da smanjimo priču o humanosti ateista jer realnost nije takva ni kad su vjernici ni ateisti u pitanju. Ateisti i vjernici koji imaju potrebu za deklarisanjemi i isticanjem po pravilu su surova bića. Važi i za sve ljude koji se na ovaj način identifikuju sa nečim. Srbi,crnogorci, rusi, ukrajinci... Ulaziti detaljnije u sve ovo bila bi greška. Ako misliš da ipak ateisti zaslužuju više od ovog rečenog predlažem plašt, uske vinil gaće i neku masku da nabacite i u akciju.
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    24,158
    Thanks Thanks Received 
    10,002
    Thanked in
    7,494 Posts

Ovo na tvoju konstataciju humanosti ateista da razgraničimo pojmove.

Da među jednima i drugima ima fukara neosporna činjenica.

Razlika?

U ime ateizma niko nije ubio nikoga.Može biti da je neki ateista ne može no sigurno da ih ima počinio zločine ali nije rekao ovo činim jer ne vjerujem u boga.

Suprotno - zilion primjera.

Što se tiče deklarisanja ja tu ne vidim nikakvo deklarisanje.Evo ne vjerujem u deda mraza,vile,boga šta god jednostavno ne vjerujem u to za mene je sve to bulšit storije izmišljene ka priče za malu djecu kako sad može to da se deklariše?I onda neki vjernik izgubi kompas,kontrolu kako ti reče kad ja to nazovem pravim imenom.

Jer čoče kako je strašno dirati nekome u njegovo nevidljivo božanstvo koje bi branio na sve načine.

Humanost je stvar pojedinca kao pojedinca a nema veze sa ovim "kategorijama".

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    8,666
    Thanked in
    3,833 Posts

Zar je iko ikad tvrdio da su ateisti obavezno i humanisti?

32. The Following User Says Thank You to NHM For This Useful Post:

Page 13 of 17 FirstFirst ... 391011121314151617 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)