Page 11 of 17 FirstFirst ... 789101112131415 ... LastLast
Results 251 to 275 of 415

Thread: bog je jedan

Thanks Thanks Given 
    2,295
    Thanks Thanks Received 
    3,114
    Thanked in
    1,316 Posts

Default bog je jedan

Moram da vam kazem kako sam zadovoljan i sa svima nama koji uzimamo ucesca ovdje. Bio sam po nekih foruma u regionu na temu isto religija. Majko sveta sta se sve tamo aveta. Eto svima nama kompliment od mene.

Sent आत्मनः
    Last edited by Caesar; 29-06-23 at 15:30.
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    24,860
    Thanks Thanks Received 
    10,634
    Thanked in
    8,033 Posts

Quote Originally Posted by Caesar View Post
    Ne pravim razliku medju polovima ni medju religijama. Razlikovanje, diskriminacija, fragmentacija… za mene su vid nasilja. I ne pretpostavljam da muskarci znaju nesto vise od zena. Samo muskarce neke stvari interesuju vise, a zene manje uopsteno govoreci.

Ne mogu da govorim o ulozi zene u religijama jer je to osjetljiva stvar i moguca su pogresna tumacenja tako da bih se suzdrzao od toga.

Porodjajni bol. Od šamara isto. Fizika i medicina govore da u prvom slucaju kosti se rastavljaju i nervni zavrsetci reaguju. U slucaju šamara prevrnes se od udarca. Naravno da ovo implicira bol. “Implicira” je karika koja zapravo ne postoji. Ne postoji ni lanac.

I opet, misliš dogma, a kazes religija. Jel imas neki poseban razlog za nerazlikovanje to dvoje?

Sent आत्मनः
    To je prosto moje seciranje religije koja je na astal i na spise,a tvoje viđenje je nešto u promile i to smo već raščistili.

To veze nema sa zvaničnim religijama.

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    9,012
    Thanked in
    4,019 Posts

Quote Originally Posted by Saruman View Post
    Ali kako sa sigurnošću znaš da i ateizam nije samoobmana? Mislim kakav dokaz imaš da apsolutno nikakva Sila, Energija, metafizika ne postoji?

Vjeruješ li da postoje Vanzemaljci? Šta bi po tebi značilo recimo otkriće civilizacije u Svemiru preko ovog teleskopa James Webb NASA? Baš ono otkriju druge ljude na drugim planetama? Jel bi i dalje mislila da je sve samo puka slučajnost?
    Sila i energija postoje, naravno. U ranzim formulama i odnosima sa drugim stvarima. Jes da je tema bog je jedan, ali evo jedna simpatična ilustracija načina na koji nauka funkcioniše i kako objašnjava fenomene koji su nekad bili neobjašnjivi i koji su se pripisivali božanskim sposobnostima:

- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..

5. The Following User Says Thank You to NHM For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Ja više poentiram na Silu, Energiju u nekom metafizičkom obliku. Nešto transcendentno, nešto što djeluje van naše dimenzije, zvalo se to Bog ili Sila, Energija, nije bitno. I ta Sila, Energija utiču na naše ljudske procese kroz nama nevidljive transdimenzionalne kanale, te energije određuju sastav sudbine, ponašanje, definicije naših ličnosti u ovoj dimenziji u kojoj obitavamo... To je samo još jedna teorijica. Ja ostajem skeptik. Toliko ponekad imam navalu osjećaja da postoji ta energija, odnosno, da nema šansi da je sve slučajnost. Da postoji Tajni Red te Energije u Teoriji Haosa, da je sve zapravo sinhronizovano u lancu te energije poput lanca DNK. Ali ona nije ni dobra ni zla. Na nama ljudima je da odlučimo to u ovoj dimenziji. Energija samo pokreće svaki naredni ljudski proces istorije i razmišljanja, ona ne utiče direktno na njegov ishod, nema nikakvu obligaciju prema tome. Nakon smrti, duša prelazi u novu dimenziju. Energija je stvorila Dušu. U Dimenziji Duša odvijaju se nama nepoznati procesi. To nije ni Raj ni Pakao. Ne postoji ovo uslovljavanje iz Mozga koje dolazi. Dopamin, serotonin, adrenalin. Duša nije dio toga. Ona u transcedentnoj dimenziji prevazilazi sve to i susreće čistu Energiju. Oblik Duše u toj dimenziji je isto nepoznat. Ne znam kako bih ga mogao zamisliti. To nije ljudski oblik anđela ili slično, nego nešto što mi iz ove dimenzije ne mozemo ni da zamislimo ni opišemo. Poenta je da se čovjek nakon ove dimenzije vrati u premordijalnu dimenziju energije iz koje je potekao i tu se on skrašava, jer kako ono kazu, upokojio se, e to, vječni smiraj u Energiji. Energija nastavlja sa sljedećim generacijama ljudi i taj točak koji pokreće energija nikad ne staje. Perpetual motion. Smrt zato ne treba izbjegavati, ali joj se ni radovati, iz tog razloga, ona je prirodni ciklus Energije i neutralna je kao ishod, nema pobjednika ni gubitnika, nema vatre i nema seksa u Raju. Smrt samo naš prirodni i urođeni neuralni strah od gubitka kontrole nad svjesnim, nagon za prezivljavnjem iliti strah od boli i prolaznosti čine terorom i paklenim ishodom. Smrt mora da je lijepa, rekao je Oscar Wilde, oprostiti zivotu, sebi i ljudima, i nastaviti tako u vječnosti pod nekim drvetom, u tišini.

U drugom scenariju koji vole ateisti, bezgranično ništavilo i crnilo kao vječnost smrti mi djeluje tako kliše i dosadno. A prilično je dosta vjerovatno kao ishod, na našu nesreću ili sreću. Sve zavisi kako je ko prozivio.

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    9,012
    Thanked in
    4,019 Posts

Nema tu vole ili ne vole. Tako je kako je, nema potrebe za uljepšavanjem realnosti.

8. The Following 2 Users Say Thank You to NHM For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Quote Originally Posted by NHM View Post
    Nema tu vole ili ne vole. Tako je kako je, nema potrebe za uljepšavanjem realnosti.
    Only one way to find out. Lol.

10. The Following User Says Thank You to Saruman For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    105
    Thanked in
    77 Posts

Da sam malo imućniji ja bih ženama za 8.(neki mjesec ) kupovao ronilačku opremu sve sa dvije boce kiseonika.

Thanks Thanks Given 
    2,295
    Thanks Thanks Received 
    3,114
    Thanked in
    1,316 Posts

Our language is inadequate to describe quantum reality

https://www.freethink.com/science/qu...box=1688057555

Nas jezik je zapravo nas um. Monet je rekao - ako zelite da razumijete stvarnost zaboravite sva imena. Prvedeno, nas um nije u stanju da shvati realnost. Mahamaya. I onda mi ustvrdimo da nesto postoji ili ne postoji.

Sent आत्मनः
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Bog nije jedan, dva su boga.

Kim Jong Ill i Kim Il Sung.

Thanks Thanks Given 
    1,227
    Thanks Thanks Received 
    734
    Thanked in
    533 Posts

Postavljamo granice uma, da bi ih prešli jednog dana. Kad trčiš, trčiš li 100 metara ili beskonačno, kolko trčiš metara...Naravno da postoji granica spoznaje, ali mi ne ulazimo u to gdje je ta granica DEFINITIVNO, ona moze biti potpuno i krajnje besmisleno, gotovo nihilistički relativna i apsurdna, a moguće je i da je za nekog agnostika granica skoro precizno definisana, samo još uvijek nije siguran, jer ostavlja lufta za dodatnu kontemplaciju i dodatno poboljšavanje sopstvenih spiritualnih performansi.

Dobra stvar kod agnosticizma je što vlada potpuna šarenolikost, nema 1 stava oko kojeg su svi okupljeni kao u ritualu, nego milijardu stavova koji se međusobno dopunjuju.

Ateizam sa druge strane odbacuje sve, i suštinski je antiteizam.
    Kaže "Атеиста је и онај који никад није чуо за бога, па према томе код таквог човека није присутно негирање бога."
    Meni je kod agnosticizma najprivlačniji metafizički element, to je filozofski pogled u suštini. Ateizam je prosto, možda ne antiteizam danas nego.......marksizam.
    Yes, I'm in need of something
    But it's something you ain't got​

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Ateizam je biti "cool"

Biti "poseban"

Biti protiv "patrijarhata"

Biti "nezavisan"

Biti pripadnik "vrijednosti"

Biti bogoti obični plaćenik zapadnih NVO, LGBT, Marksista i ostale ekipe. Pare su u pitanju zašto je neko ateista. Kao što su i pare u pitanju zašto je neko pompezno religiozan, često.

Ja kao agnostik nemam nikakvu novčanu naknadu niti me ko želi u svom taboru. Niti ja želim u njihove tabore.

Thanks Thanks Given 
    1,227
    Thanks Thanks Received 
    734
    Thanked in
    533 Posts

Ateizam je biti "cool"

Biti "poseban"

Biti protiv "patrijarhata"

Biti "nezavisan"

Biti pripadnik "vrijednosti"

Biti bogoti obični plaćenik zapadnih NVO, LGBT, Marksista i ostale ekipe. Pare su u pitanju zašto je neko ateista. Kao što su i pare u pitanju zašto je neko pompezno religiozan, često.

Ja kao agnostik nemam nikakvu novčanu naknadu niti me ko želi u svom taboru. Niti ja želim u njihove tabore.
    Većinom se dešavalo da neko ko se diči ateizmom i originalnim mišljenjem (!) prilazi i propovijeda, ispituje, provocira...daleko bilo, neko odgovori "da" na pitanje vjeruje li u boga i onda slijedi salva olinjalih fraza, pitanja o starosti zemlje, o raju i paklu..."jeftini cinizam koji se prodaje kao pamet". Dok se ovaj "pitani" opasulji da je on samo odgovorio na pitanje vjeruje li, ateista likuje. Nešto tu postoji drugo, ateista, ovaj -agent provocateur- ateista, nečega je svjestan, a to nije nepostojanje boga, upravo suprotno nešto

17. The Following User Says Thank You to Raulio For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Postojanost materijalnih dobara kroz svoj angažman na tom planu je dosta cijenjena (meta)fizička varijabla, da ne kažem, vrlo progresivna i lukrativna vrijednost, kod nekih ateista, ne kažem svih. Dobar dio. Onako solidno parče kolača. Marksizam Zapada i Istoka želi ljude bez ikakvog duha, da bi im dao svoj duh - materijala, hartije od vrijednosti ili kreditne plastike. Marksizam je najjači i najciničniji derivat materijalnih paradoksa. Ljudi koji bi se trebali odreći novca zarad radničke klase, zapravo su milijarderi. Marksistički milijarder. To lijepo zvuči.

Ali isto tako i religiozni, ima ih dobar dio koji vjeruju bez "očekivanja" bez "zauzvrat" iliti Quid Pro Quo, s Bogom.

Ali ima i onih koji koriste Boga u Quid Pro Quo u razmjeni materijalnog dobra, i to pozamašnih svežnjeva papirnatih novčanica i kojekakvih kovanica.

Agnostik je usamljen i nema ekipu. Agnostik je znak upitnika.
    Niko ne voli upitnike. Svi vole pluseve, zagrade i posebno znak jednakosti u računici bilansa i budžeta, pod uslovom da se često koristio plus, a ne minus, osim ako nije tuđ minus..

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Da pojasnim malo bolje - ja u gornjem postu ne napadam materijalizam per se. Mi ne možemo bez njega. Ja ističem samo simptome jedne degeneracije - a to je prodavati muda pod bubrege, odnosno maglu, bez ikakvog poreza (dokaza) i računa državi (umu i inteligenciji), i tako u nedogled i beskrajno.

Ali valjda je to OK kad svi učestvuju u tome, pa jel. Baš kao i indulgencija tokom Renesanse...

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Thanks Thanks Given 
    1,227
    Thanks Thanks Received 
    734
    Thanked in
    533 Posts

Nije to mržnja nego potreba da se pomogne čovječanstvu da iziđe iz srednjevjekovnog mraka.

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Quote Originally Posted by Raulio View Post
    Nije to mržnja nego potreba da se pomogne čovječanstvu da iziđe iz srednjevjekovnog mraka.
    Srednji vijek je u šokantno dosta parametara bio 21. vijek za 21. vijek.

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    9,012
    Thanked in
    4,019 Posts

Ateista ne može da mrzi boga. Kako da mrzi nešto što ne postoji?

24. The Following User Says Thank You to NHM For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Ateista ne može da mrzi boga. Kako da mrzi nešto što ne postoji?
    Kako bi ateista znao da li mrzi ili ne mrzi boga, da on ne postoji? Kako bi ateista izgradio svoj ateizam, da ne postoji generalna presumpcija postojanosti? Evo sad da ostane na planeti zemlji samo 1 ateista. Čime bi se bavio? Bogom bi se bavio.

Ateizam je antiteza.
    Prosto je, nema tu puno filozofije.
    Ljudi su vjerovali u nešto i u doba Altamire... Aboridžina... Vilendorfske venere.
    I sad im dođem ja i velim im, to u šta vjerujete k**** ne valja. Ne postoji ništa!
    A ništa ne dolazi iz ničega. Odnosno Ničea.
    Ex nihilo nihil fit.

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Recimo ovako to ide.

Teza, Bog postoji
    Antiteza, Bog ne postoji
    Sinteza, Ne znamo da li Bog postoji, agnostik.

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    9,012
    Thanked in
    4,019 Posts

Kako bi ateista znao da li mrzi ili ne mrzi boga, da on ne postoji? Kako bi ateista izgradio svoj ateizam, da ne postoji generalna presumpcija postojanosti? Evo sad da ostane na planeti zemlji samo 1 ateista. Čime bi se bavio? Bogom bi se bavio.

Ateizam je antiteza.
    Prosto je, nema tu puno filozofije.
    Ljudi su vjerovali u nešto i u doba Altamire... Aboridžina... Vilendorfske venere.
    I sad im dođem ja i velim im, to u šta vjerujete k**** ne valja. Ne postoji ništa!
    A ništa ne dolazi iz ničega. Odnosno Ničea.
    Ex nihilo nihil fit.
    Nope. Ateista bi bio ateista sve i da ne postoji nijedan vjernik ili uopšte koncept boga. Malo je naopako što uopšte postoji riječ za nekoga ko ne vjeruje u boga. Ne postoji riječ za nekoga ko ne vjeruje u Đeda Mraza, Zubić vilu, Uskršnjeg zeca i slično.

Imam utisak da agnostici, makar u smislu u kojem ih ti shvataš, gledaju blagonaklono na kvantnu fiziku...

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Nope. Ateista bi bio ateista sve i da ne postoji nijedan vjernik ili uopšte koncept boga. Malo je naopako što uopšte postoji riječ za nekoga ko ne vjeruje u boga. Ne postoji riječ za nekoga ko ne vjeruje u Đeda Mraza, Zubić vilu, Uskršnjeg zeca i slično.

Imam utisak da agnostici, makar u smislu u kojem ih ti shvataš, gledaju blagonaklono na kvantnu fiziku...

Albanija je bila jedina zvanično ateistička zemlja na svijetu ikad. Zašto Albanci nisu ostali ateisti i posle Envera Hodže? Sad jeste i dalje sekularizam, zašto ponovo izgradiše džamije i crkve, kad ih je Enver sve porušio i ostavio samo 1 u centru Tirane? Šta će im to?

Zar nisu povjerovali u ateizam dovoljno!? Sram ih bilo. A Enver Hodža je toliko hiljada bunkera napravio i učinio za Albaniju! Zabranio "muslimanska" imena i naredio neutralna, uveo svinjetinu da se masovno jede i ostalo. Baš je bio visokoracionalan ateista, odnosno antiteista, kao i svi ateisti, da ne kažem marksisti iliti komunjare, koji vide sebe na tronu Boga. Ako postoji, a marksisti su ga vratili u te okvire kulta ličnosti, boga astečkih i maja, Cara Boga.

Agnostik može da gleda na nauku kako hoće, ne spori mu se. Ja stvarno nisam do značajnih i temeljnih upućen u quantum physics... Niti mi znamo kako će uticati na naš svijet. Neki misle i da je quantum izmišljotina. Skeptici. Svačeg ima...

Quantum mysticism, sometimes referred pejoratively to as quantum quackery or quantum woo, is a set of metaphysical beliefs and associated practices that seek to relate consciousness, intelligence, spirituality, or mystical worldviews to the ideas of quantum mechanics and its interpretations.

Kvantni misticizam...od Quantuma jedino sam skoro približno uvjeren da već postoje i rade Kvantni superračunari i da je sve ovo u zadnje vrijeme izvodila ta neka mašinerija. Koronu i vakcinu, finansije i berze, politike, Bitcoin, pa čak i neke sreće i nesreće koje su se desile u prethodnih 5-7 godina...Nemoguće je da su obični računari bili u mogućnosti da sa takvom preciznosti izvode pojedine operacije i naprave od Bitcoina, korone, AI inteligencije, na ovamo, novi svijet i pogled na njega maltene. Kvantni misticizam, mislim da je quantum izmijenio svijest, a ne ljudski faktor.

Poenta je da kad velike korporacije krenu govoriti o nekom novom projektu, on je zapravo već završen i spreman za proizvodnju, tada je samo testiranje javnog mijenja. Microsoft se hvali kako će napraviti kućne Quantum računare prije neki dan. Znači da već imaju Quantum superračunar.

I da,
    zaboravih Ex nihilo ne koristim u naučnom smislu u postu iznad, nego u onom u kom raja razmišlja, nemoguće je iz ničeg da nastane nešto. A da li je stvoreno i kako, pa stvarno to niko ne zna kao 100 percent dokaz, iako ima teoriju svoju ličnu ili zajedničku.
    Last edited by Saruman; 02-07-23 at 13:58. Reason: Edit

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    9,012
    Thanked in
    4,019 Posts

Kako misliš zašto nisu "ostali ateisti"? Oni nikad nisu ni bili ateisti, kakve veze ima što je Enver Hodža proglašavao državu ateističkom? Tako smo i mi ekološka država i država vladavine prava i socijalne pravde.

Sklonost ideologiji je ono što se kod ljudi koristi u religiozne, političke i druge svrhe. Potpuno je nebitno da li je ta ideologija hrišćanska, islamska, komunistička ili kakva god. Eto i po ovom forumu imaš ljudi koji su prvo sebe izgubili u partijskoj ideologiji da bi je kasnije zamijenili religijskom. To su i dalje isti ljudi, samo su ranije sektašili u okviru jedne sekte, a sad u okviru druge. Nije pitanje u šta neko vjeruje, nego koliko intenzivno vjeruje, sa koliko uključenog mozga, šta je spreman da uradi u ime toga što vjeruje, zbog čega vjeruje baš u to u šta vjeruje i slično.

30. The Following User Says Thank You to NHM For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Ne razumijem kako ljudi mogu vjerovati u Boga, iako sam razmišljam o njemu svakodnevno.

— Emil Cioran

(The Book of Delusions, 1936)

Page 11 of 17 FirstFirst ... 789101112131415 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)