Page 9 of 17 FirstFirst ... 5678910111213 ... LastLast
Results 201 to 225 of 415

Thread: bog je jedan

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    105
    Thanked in
    77 Posts

Upravo je i bilo tako. A što se tiče tog konačnog mira na OBNOVLJENOJ (nikako ovoj ovakvoj sad) zemlji.... too tekkk poslije TREĆEG njegovog dolaska.
    Ne postoje ni raj ni pakao

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Quote Originally Posted by pecaros View Post
    Upravo je i bilo tako. A što se tiče tog konačnog mira na OBNOVLJENOJ (nikako ovoj ovakvoj sad) zemlji.... too tekkk poslije TREĆEG njegovog dolaska.
    Ne postoje ni raj ni pakao
    Pa da, ni pravoslavni hrišćani koliko sam shvatio, ne vjeruju u Raj i Pakao, kao ni Jevreji.

Jevreji imaju predznake dolaska Mesije, i svi su maltene ispunjeni. A zadnji je svakako bio i glavni, stvaranje drzave Izrael i okupljanje svih plemena u Izraelu.

Što se tiče zemljotresa, ratova, haosa i ostalog, to se sve već desilo i dešava. Još jedino dugotrajni mir fali od tih predznaka.

Problem koji su Jevreji imali sa Isusom je što on nije ispunjavao uslove mesijanstva u to doba. Jer tada je Judeja bila pod vlašću Rimljana i nisu imali vlast, Jevreji nisu bili u svojoj domovini svi. Bili su u Persiji, Iraku, Španiji, Rimu, širom svijeta, i da ne nabrajam...

Inače mi u CG imamo dosta veze sa jevrejskim mesijanstvom, o čemu dosta ljudi baš u CG ne zna. Šabataj Levi, Lazni jevrejski Mesija iz Ulcinja koji je svojedobno napravio dar mar. On je osnovao kripto Jevreje u Solunu, odnosno Donmeh u Osmanskom carstvu. Muslimani, a jevreji.

Jedan od njih je bio i Mustafa Kemal Ataturk, Jevrejin iz Soluna, otac turske nacije i Republike Turske, koja je među prvima priznala Izrael.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    105
    Thanked in
    77 Posts

Quote Originally Posted by Saruman View Post
    Pa da, ni pravoslavni hrišćani koliko sam shvatio, ne vjeruju u Raj i Pakao, kao ni Jevreji.

Jevreji imaju predznake dolaska Mesije, i svi su maltene ispunjeni. A zadnji je svakako bio i glavni, stvaranje drzave Izrael i okupljanje svih plemena u Izraelu.

Što se tiče zemljotresa, ratova, haosa i ostalog, to se sve već desilo i dešava. Još jedino dugotrajni mir fali od tih predznaka.

Problem koji su Jevreji imali sa Isusom je što on nije ispunjavao uslove mesijanstva u to doba. Jer tada je Judeja bila pod vlašću Rimljana i nisu imali vlast, Jevreji nisu bili u svojoj domovini svi. Bili su u Persiji, Iraku, Španiji, Rimu, širom svijeta, i da ne nabrajam...

Inače mi u CG imamo dosta veze sa jevrejskim mesijanstvom, o čemu dosta ljudi baš u CG ne zna. Šabataj Levi, Lazni jevrejski Mesija iz Ulcinja koji je svojedobno napravio dar mar. On je osnovao kripto Jevreje u Solunu, odnosno Donmeh u Osmanskom carstvu. Muslimani, a jevreji.

Jedan od njih je bio i Mustafa Kemal Ataturk, Jevrejin iz Soluna, otac turske nacije i Republike Turske, koja je među prvima priznala Izrael.
    Što više znaš(a dovoljno znaš) veća ti je odgovornost ako ne prihvatiš istinu. A ako postaviš pitanje... što je istina, znači da je odbijaš.
    Prilikom vaskrsenja spaseni će se najviše čuditi zašto nema nekih ljudi za koje se vjerovalo da će sigurno biti tamo, ali ne manje će biti iznenađeni kad vide pojedince za koje su mislili da su bili previše loši da bi mogli biti opetttt "tu".
    Od onih koji su imali malo ili nimalo SVJETLOSTI će se i najmanje TRAŽITI. Ali od ljudi koji su bili dovoljno informisani i prosvijetljeni očekuje se MNOGO.
    Ulog je vječnost, kockanje je nenormalno glup čin.

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Ako je Isus Hrist već unaprijed stradao za moje i tvoje grijehe, zašto onda da brinemo? Već smo spašeni.

Moram li da se molim? A što kad je sve već završeno?

Sa druge strane, Kur'an kaže da to nije bio Hrist, nego da "im se to samo učinilo"

To jest, da nije ubijen i da nije stradao.

A, kakvu je fintu tu izveo Bog, koja može da se posmatra iz više uglova. Jedan od tih uglova je da Hrist možda jeste ubijen, ali da nije ubijena njegova IDEJA i da on živi vječno u ideji, vaskrsenje je druga tema, a i Islam ima veze sa ponovnom dolaskom Isusa, koji je centralna figura islamskog mesijanstva odnosno, antiHrista i Sudnjeg dana. Da im se zbog toga učinilo.

Inače, Islam generalno smatra Isusa mnogo većim od Muhammeda, a o tome se malo govori. Pa i krstaši su sve do krstaških ratova vjerovali da su Muslimani zapravo odmetnuta Hrišćanska sekta, a ne zasebna religija.

Moj ulog: kladim se na monoteizam, ali ostajem po strani.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    105
    Thanked in
    77 Posts

Pazi.... mnogi hrišćani su upali u tu zamku kao da je sve završeno i gotova stvar. Hristova krv je toliko dragocjena da je istina to što si rekao da smo svi(cjelokupno čovječanstvo) otkupljeni, ali ne znači da će nas sve Hrist i odvesti sa sobom. Mnogo iiii mnoooogo će bit onih kojima će u ONAJ DAN Hrist reći...."idite od mene ne poznajem vas"
    Sarumane, taj tvoj ego se mora razbiti u paramparčad. Ukoliko se to ne desi....mrka kapa

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Kad se ego razbije u paramparčad, to je po definiciji psihijatrije, ili samoubistvo ili šizofrenija. Hvala ti na željama.

Ja niđe ne ističem ego, nego stavove koji mogu ili ne moraju biti istiniti, na njih se može i ne mora odgovarati, tu su radi kontemplacije i diskusije, a ne preispitivanja ili veličanja mog ega.

Ipak, nisam potpuni nevjernik. Vjerujem u horoskopske karakteristike, izvinite ako vam ponekad smeta dosadni Jarac u horoskopu, kao ja. Jarac nije pun sebe, ali ima rogove i voli da se penje po planinama.

Što se tiče Hrista, time da će mnogima reći da odu... samo me još više guraš u agnosticizam. Ako ima toliku moć kao Bog ili Božiji sin, onda treba imati barem zeru samilosti za griješnike. Jer šta je za njega da spasi jednog griješnika? Ništa.

Religija jako utiče na EMOCIJE. Na serotonin generalno, jer serotonin je zadužen za empatiju. Isus je ovaploćenje empatije. Ali dopamin je mnogo jači od serotonina, pa zato većina nisu ispravni vjernici, nego vole da se kockaju i prave grijehe.

Thanks Thanks Given 
    2,237
    Thanks Thanks Received 
    2,985
    Thanked in
    1,246 Posts

Pakao je individualna stvar.

Sent आत्मनः
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Quote Originally Posted by Caesar View Post
    Pakao je individualna stvar.

Sent आत्मनः
    Pakao je prazan, svi đavoli su ovdje.

ili ona druga

Pakao, to su drugi ljudi.

9. The Following User Says Thank You to Saruman For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,160
    Thanks Thanks Received 
    10,004
    Thanked in
    7,496 Posts

Pazi.... mnogi hrišćani su upali u tu zamku kao da je sve završeno i gotova stvar. Hristova krv je toliko dragocjena da je istina to što si rekao da smo svi(cjelokupno čovječanstvo) otkupljeni, ali ne znači da će nas sve Hrist i odvesti sa sobom. Mnogo iiii mnoooogo će bit onih kojima će u ONAJ DAN Hrist reći...."idite od mene ne poznajem vas"
    Sarumane, taj tvoj ego se mora razbiti u paramparčad. Ukoliko se to ne desi....mrka kapa
    Dragocjeno je kad neko dobrovoljno da krv i spasi nekome život na zemlji a evo ja neću da meni neki hrist zbog mene prolijeva krv da bi bila na nekom mjestu sa gomilu licimUra.

Thanks Thanks Given 
    2,237
    Thanks Thanks Received 
    2,985
    Thanked in
    1,246 Posts

Za Ego nisam siguran. Ako bih izdvojio jednog svog neprijatelja to bi bio ego. Siguran sam da svi imaju slicna iskustva. Nema te kotrole ega vec samo unistenje radi posao. Ego je ono zasta sebe smatramo, a to su tijelo i um. Kako u snu ega nema a kad se probudimo ima? To cas me ima, a cas nema nije odlika istine i posledicno reqlnosti. Postojanje van tijela i uma je dokaz postojanja. “Leap if faith” je neophodan. Neko to vidi kao smrt, a neko kao liberation. Inace liberation je stvar oslobodjenja od osobe (ega), a ne osobe. To znam. Ali da li sam spoznao to je pitanje. Bez toga prica moze biti tacna ili netacna ali nebitna je u sustini. Ko ono znam sve o vatri al kad te pitaju jesi li joj se kad priblizio i opekao se ja kazem ne.

Sent आत्मनः
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

A vi kao da nikad niste slušali ovu pjesmu.

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Sve pjesme Dina Merlina su zapravo sufijskog karaktera, iako mirišu moderno, misticizam islamski kasnije se dosta razvio pod uticajem hrišćanskog i jevrejskog misticizma.

Umri prije smrti je gašenje Ega pred Bogom u sufizmu. Mislim da je to napisano u Mesneviji Mevlane Rumija... a nema poente da bude napisano, to je 1. pravilo svakog sufijskog reda.

Koliko to ima smisla... pa ima, ako si sposoban zivjeti u tekiji narednih 20, 30 godina. Kao derviš. Derviš i Smrt. U ovo moderno doba, kako izgledaju derviši...

Mevlevijski red. Nakšibendijski. Havletijski, Kadirijski, inače Ramzan Kadirov je sufija...

Svašta su ljudi izmislili da bi došli do Boga. Ili je Bog izmislio to za njih.

A šta ako je sve simulacija. Teorija simulacije, teorija haosa...

Thanks Thanks Given 
    2,237
    Thanks Thanks Received 
    2,985
    Thanked in
    1,246 Posts

Default bog je jedan

Naravno da je projekcija, iluzija, simulacija... Sjetimo se one “Sta bi bila radost sunca da nema onih kojima sija” Niče. Sunce ne bi postojalo. Svjet ni univerzum ne bi postojali. Da bi nesto postojalo neizostavno mora da postoji svjedok. Ako nema života nema ni univerzuma, jednostavno. Nema ko da svjedoci. Subjekat i objekat su jedno u percepciji. Kazemo, ja sam rodjen, a zapravo je svijet nastao - projektovan je. Ako vazi na nivou kolektiviteta vazi i na nivou pojedinca. Sa fizickom smrću nestaje svijet koji jeste projekcija. Drugi dio jednacine je sta ostaje tj cija projekcija? Tu iz filozofije prelazimo u religiju.

Interesantna je ona: u pocetku bijese rijec i rijec bijese u Boga. Prije rijeci je misao… Sta ako je prva projekcija misao Ego, a odatle dalje. Sta ako smo mi samo misao u Boga kako neki vole da to nazivaju.

Sent आत्मनः
    Last edited by Caesar; 28-06-23 at 12:05.
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Time se žestoko bavi serija 1899.

Odlična serija, i pomalo me bacila u paranoju i razmišljanje.

Radi se o tome, šta ako mi pronađemo Boga? Ono kao, GPS lokaciju, dođemo do njega. Šta onda? Lol, mind-blowing.

Da li Bog ima antropomorfne atribute raspravlja se cijelu istoriju u Islamu recimo. Vehabijski pokret prihvata to. Zbog toga se ne slažu sa sufijama koje odbacuju svojim asketskim stilom mogućnost da je Bog antropomorfan. Da spušta ruku u zadnjoj trećini noći... Kako prevodi vehabijski pokret. Bog nema ruku, prema sufijama. Bog ima milost. Spušta svoju milost u zadnjoj trećini noći.

Ali, zar i milost nije ljudski atribut?

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Za jednog agnostika, mislim da sam previše opsjednut temom: bog je jedan.

Brzo ću ja izgleda u gnostike. Jer me evo neki nagovaraju.

Uglavnom, svijet se mijenja iz korijena ovih dana, suptilna globalna revolucija. Ko primjećuje sve što se čini, taj padne u depresiju i psihozu. Jer kako je moguće? Pa moguće je. Jer postoji skupina koja je uigrana već milenijumima u ovoj priči života i smrti, Boga i ateista. Agnostika i gnostika.

Skupina koja kontroliše svaki aspekt istorije i prepravlja je kako joj je milo, svako malo. Ispisuje budućnosti svake jedinke i kolektiviteta, naroda, država.

Tajni red... Oni nam to i javno govore. Ako je neko igrao igru Assassin's Creed, oni tu zapravo objašnjavaju svoj angažman i hidden in plain sight efekat postižu.

Ne znam kako im se možete priključiti, jer ih ne možete pobjediti, ali samo se prepustite osjećaju... Fiktivne slobode.

A ja ću ostati agnostik, dok ne postanem gnostik. Mislim da u smrti svi postajemo gnostici, tako da nema smisla da ja sad nešto filozofiram koji *****. Konačno.

Thanks Thanks Given 
    2,237
    Thanks Thanks Received 
    2,985
    Thanked in
    1,246 Posts

Time se žestoko bavi serija 1899.

Odlična serija, i pomalo me bacila u paranoju i razmišljanje.

Radi se o tome, šta ako mi pronađemo Boga? Ono kao, GPS lokaciju, dođemo do njega. Šta onda? Lol, mind-blowing.

Da li Bog ima antropomorfne atribute raspravlja se cijelu istoriju u Islamu recimo. Vehabijski pokret prihvata to. Zbog toga se ne slažu sa sufijama koje odbacuju svojim asketskim stilom mogućnost da je Bog antropomorfan. Da spušta ruku u zadnjoj trećini noći... Kako prevodi vehabijski pokret. Bog nema ruku, prema sufijama. Bog ima milost. Spušta svoju milost u zadnjoj trećini noći.

Ali, zar i milost nije ljudski atribut?
    Ne mozes ga naci. Nalazenje implicira i gubljenje. Nesto bez kraja i pocetka sto je sveprisutno se ne nalazi niti gubi. Mi jesmo TO. Samo jos to i da spoznamo. One way trip.

Gore greskom stavih Ego=misao zapravo je Ego=rijec. Misao =Ja=Hrist=Jastvo=Atman. Zasto rijec a ne misao? Otac i sin jesu jedno. Ego jeste prva projekcija i derivat Ja. Odatle pocinje shetstorm da se desava.

U hriscanstvu je odnos misli i Mislioca u ovom kontekstu odslikana kroz Otac i Sin. Sveti duh je druga tema.

Ovo gore sve sa velikom rezervom uzeti. To ja proizvoljno povezujem stvari i odricem se svake odgovornosti ako neko zabudali zbog napisanog. Cisto da se ogradim

Sent आत्मनः
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Ne znam, ja se ne razumijem u te duboke filozofske teme i termine. Jesam jednom čitao Egzistencijalizam i Marksizam od Jean Paul Sartre i bukvalno sam na pola knjige rekao, šta će meni ovo u zivotu... Inače tu knjigu u biblioteci niko nije otvorio od 1967. Kako to znam, pa našao sam tiket kladioničarski sa tim datumom iz doba Jugoslavije, kad su igrale sve ekipe bivše Juge, i neko ga ostavio na pola knjige negdje... Tad sam zaista shvatio o čemu se radi.

19. The Following User Says Thank You to Saruman For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    105
    Thanked in
    77 Posts

Kad se ego razbije u paramparčad, to je po definiciji psihijatrije, ili samoubistvo ili šizofrenija. Hvala ti na željama.

Ja niđe ne ističem ego, nego stavove koji mogu ili ne moraju biti istiniti, na njih se može i ne mora odgovarati, tu su radi kontemplacije i diskusije, a ne preispitivanja ili veličanja mog ega.

Ipak, nisam potpuni nevjernik. Vjerujem u horoskopske karakteristike, izvinite ako vam ponekad smeta dosadni Jarac u horoskopu, kao ja. Jarac nije pun sebe, ali ima rogove i voli da se penje po planinama.

Što se tiče Hrista, time da će mnogima reći da odu... samo me još više guraš u agnosticizam. Ako ima toliku moć kao Bog ili Božiji sin, onda treba imati barem zeru samilosti za griješnike. Jer šta je za njega da spasi jednog griješnika? Ništa.

Religija jako utiče na EMOCIJE. Na serotonin generalno, jer serotonin je zadužen za empatiju. Isus je ovaploćenje empatije. Ali dopamin je mnogo jači od serotonina, pa zato većina nisu ispravni vjernici, nego vole da se kockaju i prave grijehe.
    Ne znam ja što tvoja struka "velii " za ego, ali znam da sa njim takvim savit svoja koljena pred Isusom nećeš.

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Ne znam ja što tvoja struka "velii " za ego, ali znam da sa njim takvim savit svoja koljena pred Isusom nećeš.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    105
    Thanked in
    77 Posts

Quote Originally Posted by Bluemoon View Post
    Dragocjeno je kad neko dobrovoljno da krv i spasi nekome život na zemlji a evo ja neću da meni neki hrist zbog mene prolijeva krv da bi bila na nekom mjestu sa gomilu licimUra.
    S obzirom da si žensko ja te u potpunosti razumijem E da neki muškarac pokaže takvu površnost prekrižio bih ga

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    105
    Thanked in
    77 Posts

Ego nastaje kao reakcija našeg odbrambenog mehanizma na sve strahove koje imamo. Osim ovoga pravi je magnet za sakupljanje kompleksa. Ego! To nije realna slika našeg JA već slika SVIH ONIH koje bismo voljeli viđet i u sebi, jer u pozadini svega stoji nezadovoljstvo samim sobom. Razbit ego nije ravno samoubistvu, već pravedna egzekucija uljeza koji želi da živi u našem tijelu

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Ego nastaje kao reakcija našeg odbrambenog mehanizma na sve strahove koje imamo. Osim ovoga pravi je magnet za sakupljanje kompleksa. Ego! To nije realna slika našeg JA već slika SVIH ONIH koje bismo voljeli viđet i u sebi, jer u pozadini svega stoji nezadovoljstvo samim sobom. Razbit ego nije ravno samoubistvu, već pravedna egzekucija uljeza koji želi da živi u našem tijelu
    A mogao si reć slobodno, pravedna giljotina, e a znaš da je čovjek koji je izmislio giljotinu i sam završio na giljotini.

Zelim i ja tebi pravednu egzekuciju ili giljotinu. Što prije da eliminišemo i neutrališemo taj uljez u tebi.

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Forumaški intelektualci ne zanosite se, kad Nikolica nije mogao ne možete ni vi.
    Ovo je tuzno. Ponizavas sam sebe ovakvim razmisljanjem.

Sta je Tesla mogao ili nije mogao da shvati nije relevantno. Tesla nije bio genije za apsolutno sve sto postoji. Tesla nije razumio pola stvari koje je Ajnstajn pricao, a danas djeca u skoli uce o tim stvarima koje jedan Tesla nije mogao da shvati.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    24,160
    Thanks Thanks Received 
    10,004
    Thanked in
    7,496 Posts

S obzirom da si žensko ja te u potpunosti razumijem E da neki muškarac pokaže takvu površnost prekrižio bih ga
    To je bio sarkazam jer raj i pakao ne postoje.Znam da je teško osloboditi se bajki i maloj djeci poput deda mraza a kamoli odrasloj osobi koja cio život u neku bajku vjeruje.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    105
    Thanked in
    77 Posts

Quote Originally Posted by Bluemoon View Post
    To je bio sarkazam jer raj i pakao ne postoje.Znam da je teško osloboditi se bajki i maloj djeci poput deda mraza a kamoli odrasloj osobi koja cio život u neku bajku vjeruje.
    Dva štrika

Page 9 of 17 FirstFirst ... 5678910111213 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)