Kad biste "dobili" dokaz tek onda vjera ne bi bila moguća. Ovako bar imate šansu da povjerujete. Ako je ne iskoristite vi niti postojite niti ste ikad postojaliSamo vas pojam VREMENA drži na aparatima te imate subjektivan osjećaj života. Bog je život i ako ne zaživi i u vama onda ja ovo pišem sam sebi
![]()
Zato sam ja agnostik kukavica.
Bog postoji ili ne, ja neću priznati samo 1 stranu u ovom "sukobu". Više sam za agnostički duh kompromisa sa sobom i svijetom. Diplomatija metafizike. A i manje stresiranja...
Inače, mala je jezička razlika u gnostik i agnostik.
Pa možda i ja jednog dana izvršim transfer u gnostik.
Nikad se ne zna.![]()
Dogme, dogme draga moja, a ne religije. Budimo precizni kad mozemo i kad ima rijeci. Antipod tome je ateizam. Zapravo zajednicko im je ispodprosjecnost i ogranicenost.
Moj inicijalni post implicitno sadrzi tvrdnju “dokaz se ne moze pruziti” koja je argumentovana logikom. Tvoj post sadrzi implicitnu tvrdnju “nije tako” i argumentaciju “how convinient”. Rekao bih samo jos nice try na sve ovo.
Ne smarajte vise jer ovdje se igraju odrasli. Idite na politiku pa tamo sklapajte Zvjezdu smrti od Lego kompleta za Milenium Falcon. Zamislite kad danas citiramo “filozofe” tipa Riki, Miki, Tiki… Poslednja vremena su dosla a klovnovi-mislioci ih obiljezvaju.
Hm, mozda sam preostar ali Riki, Riki…me unistava
Sent आत्मनः
Last edited by Caesar; 26-06-23 at 17:56.
γνῶθι σαὐτόν
Onda zanemari ime i odslušaj šta priča.
Logikom si objasnio da se dokaz ne može pružiti? Dooobro...
Usput, nemam ja problem sa religioznim ljudima poput tebe jer je najgore što me od religioznog tebe može zadesit upravo ovo što si već uradio - da me otkačiš i da nećeš više da pričaš, uz tvrdnju da ne znam ništa i da sam ograničen. To je potpuno benigno i bez negativnog uticaja. Ali takvih kao ti je među religioznim ljudima zanemarljiv procenat. Većina ih ne samo da ne misli o bogu, vjeri i religiji kao o nečem nedokučivom ili, daleko bilo, nečem metaforično prikazanom u svetim knjigama što treba da navede pojedinca na introspekciju i na želju da postane bolji čovjek, nego misle da je sve jasno napisano u jednoj knjizi, ako je uopšte čitaju, ili misle da su sve jasno objasnili razni brokeri religije kroz svoje propovijedi i tumačenja onoga što je bog i šta on znači i poručuje.
P.S. Nađi mi duhovitog čovjeka koji nije pametan i sposoban za filozofsku misao i povlačim sve što sam rekao.
Last edited by NHM; 26-06-23 at 18:10.
Postavljamo granice uma, da bi ih prešli jednog dana. Kad trčiš, trčiš li 100 metara ili beskonačno, kolko trčiš metara...Naravno da postoji granica spoznaje, ali mi ne ulazimo u to gdje je ta granica DEFINITIVNO, ona moze biti potpuno i krajnje besmisleno, gotovo nihilistički relativna i apsurdna, a moguće je i da je za nekog agnostika granica skoro precizno definisana, samo još uvijek nije siguran, jer ostavlja lufta za dodatnu kontemplaciju i dodatno poboljšavanje sopstvenih spiritualnih performansi.
Dobra stvar kod agnosticizma je što vlada potpuna šarenolikost, nema 1 stava oko kojeg su svi okupljeni kao u ritualu, nego milijardu stavova koji se međusobno dopunjuju.
Ateizam sa druge strane odbacuje sve, i suštinski je antiteizam.
Riki je jedan.
Izvinite, prepoznao sam se u paleo dijeti.
Ne znam koliko sam ubjeđen da potičemo od Homo Erektusa i Homo Habilisa, Neandertalaca i ostale ekipe.
Ali nisam toliko ubjeđen da je svijet star baš precizno 6000 i kusur godina.
Naravno, sve je na stolu, što bi rekle diplomate. A ja bih rekao da je i vrijeme relativno. Pa je mozda 6000 isto što i 6 milijardi.
Ma @Caesar ako sam i sa kim više se filozofski ispričala na temu boga no s tobom vjeruj u to da nisam.Da napomenem to je tema koju u RL ne otvaram ni pod tačku razno (sa vjernicima samo sa nevjernicima) odmah prebacim na vremensku prognozu ja da ti rečem.
Razumijem da ti odvajaš klasične religije i dogme od nekog tvog viđenja no sam ja nepopravljiva na tom planu.
E sad malo da se našalim zamisli sad balkan đe prijete djece vidjećeš ti svoga boga kako ga djeca zamišljaju.U svakoj šali malo istine no se meni čini da se više religija ovdje koristi kao utjerivanje straha i manipulaciji,kao i posljednjoj karti kad neko nema argumenta a specijalno političari koji su u sprezi sa "duhovnim poglavarima." A to što ti govoriš je nešto ne sasvim drugo no za većinu totalna nepoznanica.
Last edited by Bluemoon; 26-06-23 at 19:03.
Ja razumijem savrseno, ali ti i dalje ne kapiras o cemu ja govorim.
Cak i ako podjemo od pretpostavke da postoji nesto sto ne mozemo da vidimo i osjetimo, nesto "to", zasto bi to odjednom sad bilo bog? Ko odlucuje o tome da je bas to bog, a ne nesto drugo? Ne pravimo se blesavi. Znamo da je ideja boga uvijek bila vezana za neku licnost koja je itekako svjesna i koja komunicira sa ljudima. Sve mimo toga je pokusaj da se jedna krajnje moronska ideja koju nijedan racionalan covjek danas ne prihvata, izmjesti i pretvori u nesto sasvim deseto. A ja opet pitam, zasto bi bilo ko pristao da to nesto, cak i ako bi postojalo zove bogom? Valjda je neki apsolutni minimum da se to nesto identifikuje kao bog.
Kako i dalje ne vidite problem? Svako moze da uperi prstom u nesto i da kaze "ovo je bog" i bice jednako u pravu kao da je uperio prstom u kliker i kao da je rekao da je bog Isus itd. Ti sad mozes da kazes da sam ja bog ali da mi je priroda takva da ja to ne znam i da to ne mogu da dokazem. Toliko je citava ideja boga u sustini besmislena.
Last edited by VanjaTheMan; 26-06-23 at 20:46.
Look upon my works ye mighty and this pear...
Ako kazes da si bog ili Mesija, u psihijatriji je to šizofrenija. Pa kako će onda Hrišćani ili Muslimani, pa i Jevreji, znati ko je Mesija, ako bude u ludnici...
Inače, neki simptomi šizofrenije su bavljenje politikom, bavljenje religijom, nadnaravnim stvarima, takođe.
Što dosta objašnjava političare i religijske vođe. lol
Ta riječ gnostik i ne zvuci toliko loše. Ali na žalost naš intelekt skoro pa nimalo ne može da pomogne čovjeku da povjeruje Hristu, tj. da prihvati spasenje kao BESPLATAN dar od Boga. Čak štoviše može vrlo lako i da se ispriječi kao neprelazna barijera jer onaaa granica našeg realnog je milijardama svjetlosnih godina ispod onoga što je u Božijoj moći. Tako da ta želja čovjeka da se intelektualno suoči sa Bogom tražeći na taj način neki dokaz je SUUULUUUDA toliko da je na nivou nekoggg troIPOgodišnjaka![]()
Pogledajte samo Nikolu Teslu(vjerovatno najveći um ikad) toliko je bio dubok da je bio u stanju da "nasluti" na koji način Bog stvara. Imao je viziju stvaralačke moći energije koja uveliko prevazilazi ljudski um. I? I? Iiiiiiii? ......opet ništa![]()
Forumaški intelektualcine zanosite se, kad Nikolica nije mogao ne možete ni vi.
Ta prijeko potrebna SLIJEPA VJERA je Božije ČUDO i nije stvar vezana za naš intelekt već je u NAJTJEŠNJOJ mogućoj vezi sa našim KARAKTEROM.
Tako da dokaz koji tražite ne možete naći u riječima nijednog intelektualca koji je ikad živio, NEGOO on se nalazi duboko u vama. Sagledajte sebe nepristrasnosurovorealnim(jedna riječ) očima i viđećete da vam je Bog toliko mnogo potreban.
Kad kažemo dokaz. Mi ne mislimo na 1 matematičku jednačinu koja će nam otkrit Boga. Dokaz ne mora da bude sajentifičan. Ne mora da bude ni metafizički. Može da bude pčela. A i ne mora. Ja sam nekad bio jako religiozan. Kao veoma mlad tinejdžer. Onda su se desili događaji koji su me odvojili od dogme i gurnuli u neke druge pravce gdje sam počeo prihvatati iz hiljadu različitih ideja, ideologija i religija, nešto što sam smatrao korisnim za sebe i druge. Normalno, bez Boga, kao moralnog policajca, ponekad bi se ponašao kao muva bez glave. Ali vremenom se ispraksa čovjek u tom nalaženju "dokaza", pa svi najveći romani i poeme su uvijek koncipirani tako da protagonista sve do kraja NE ZNA, ne zna šta je, ko je, gdje je, postoji li Bog ili ne, ljubav, istina, prijatelji. Svi su oni na neki način agnostici, ograničeni, u potrazi za dokazom. Drame bi se završavale tako što Deus Ex Machina dolazi i riješava sve nesuglasice i otkriva tajnu. Poaro Agate Kristi sve do kraja NE ZNA, on isključivo sumnja na sve. Dubito ergo cogito, cogito ergo sum. Sumnjam, dakle mislim, mislim, dakle, postojim.
Bog ispunjava čovjeka i religija djeluje, barem na mene, djelovala je kao narkotik. Ja sam gutao slova iz tih knjiga. Kupovao još knjiga. Onda razlagao knjige, pa tražio druge knjige. Pa čitao antropologije, arheologije, mitove i legende, popularnu i nepopularnu nauku, filozofije dekonstrukcije, Kamija, Marksa, Ničea, Kirkegarda, Muhameda, Isusa...
Evo ja nisam vjernik sada, religiozan, šta će promjeniti fakat da danas povjerujem u neku religiju? Evo recimo tvoju? Isusa kao spasitelja. Mada sam u njega vjerovao kao proroka odnosno Božijeg poslanika. A onda sam pročitao da Jevreji nisu prihvatili Isusa jer nije ispunjavao uslove jevrejskog mesijanstva. A to su bili okupljeni Jevreji u Izraelu, dugotrajni mir i još neki drugi. Što ne bih prihvatio Jevrejsku religiju? Jednog dana će Mesija ući kroz Golden Gate u Jerusalemu, popeti se na Temple Mount i spasiti i vladati nad Jevrejima. Izabranim narodom. Izgradiće Treći hram. Molićemo se YHWH. Beskonačnom.
A onda opet, što ne bih prihvatio i Papu, kao legitimnog nasljednika trona Svetog Petra? In nomine patri, et fili, et spiritus sancti.
A što ne bih bio samo ateista i mrzio sve vas vjerujuće i mislio da ste glupi jer ne vjerujete u moju Nacionalnu Geografiju i popularnu nauku. A onda opet, žena može biti muškarac, muškarac žena... Što ne bih i to?
Ipak, ne treba meni dokaz, koliko mi treba jednostavne bistrine malo... Svježeg vazduha. Prirode, energije, punoće života. Ako je taj Bog riješio da me kazni, ja ne mogu tu ništa učiniti, osim da evo kažem da mi je žao, al' onda se ne razlikuje od policije ili sudije.
A kao agnostik, ne moram imati nikakvu potrebu da razmišljam o svemu ovome.![]()
Lako je dokazati da nešto postoji ali dokaži majčin sine da nešto NE POSTOJI.
U tome je sva intelektualna igrarija i perverzija.
A druga stvar je tek kategorizacija nečega pod taj pojam kako Vanja reče po kojim kriterijumima se to stavlja u kategoriju pojma boga.
Koje je tijelo za standardizaciju.Buahaha.
Kako je ba lako dokazati da postoji. Upiranjem prsta što veli Vanja? Ne možete ni jedni ni drugi dokazati ništa. Za sada. Vidjećemo šta život nosi. Može se desiti u ovom stoljeću da čovječanstvo otkrije Boga, metafiziku, da siđe Isus ponovo, da se Had otvori, da Zevs se pojavi, da Prometej donese neko čudo naučno ljudima, da Izida i Horus (Isus i Marija egipatski) prošetaju zemljom... Može svašta nešto da se desi. Pa i da ljudi kvantnim fotonskim superračunarima naprave biotehnološki bogove od ljudi, besmrtne. Svašta može...
A najveća šansa je da se ništa spektakularno neće desiti.
Teorija simulacije je jako primamljiva agnosticima.
Šta ako je ovo igrica? A neko se igra sa nama? Kao šah ili simulator, Sims...
Onda postoje igrači...
A mi smo pioni.
Sve je to Ok.
Poslato sa kornjo komunikatora P50
Davno je Čorba rekao
Svet se deli na pione
Pione i na masone
Vidi kako tvoj brod tone
Lopovčino i zlikovče
Al Kapone
Premda ne volim konotaciju pjesme, jer se odnosi na druga Tita. Ali to je ta suštinska enigma simulacije.
Al Kapone je na kraju umro od sifilisa...i kažu da je u zadnjim danima često govorio o komunizmu... Da je samo trabunjao u bunilu o komunizmu dok mu je sifilis jeo to mozga što je ostalo.
Trazenje dokaza nije drugacije od trazenja dokaza u nauci. Mukotrpan rad i predanost . Za razliku od nauke ovaj dokaz je namjenjen pojedincu, a ne masi koja sa dignutom obrvom ceka isti. Kao i u nauci potrebna je vjera u to sto radimo da bi dokaz isplivao. Kad se nadje dokaz to se zove ujedno “prosvjetljenje, realizacija, individuacija… I opet je to samo za pojedinca. Dokaza za masu ne može i ne treba da bude jer “blaženstvo” nije moneta pa da je prebacujemo sa racuna na racun. Ko zaista zeli “dokaz” potrazice ga sam, a ko ne zeli zahtjevace od drugih dokaz. Jos jedan aspekt, pored ovih koje sam vec pomenuo, zasto je zahtjevanje dokaza neracionalno. Ovo ne implicira da Bog postoji ali isto tako ni da ne postoji.
Sama ideja postojanja je dovela mnoge u stanje koje nekako svi prizeljkujemo i sasvim je legitimno biti na tom putu dok ideja postojanja jednoroga nema isti efekat i zato nije za poredjenje.
Sent आत्मनः
γνῶθι σαὐτόν
Ovo je neko moje iskustvo a radi se o dvije totalno intelektualno različite osobe. Dok ova prva spada u one malo skromnijih intelektualnih mogućnosti ovu drugu ubrajam među one sa malo(ali baš malo) visočijom inteligencijom. Ono što im je bilo zajedničko je čisti materijalizam, odnosno potpuno iscijeđene osobe što se tiče neke duhovnosti. S tim što je ova druga osoba još posjedovala i jednu popriličnu dozu iskvarenosti koju nikako ne volim da vidim u tom bezobraznom pogledu. I da me je neko pita spreman sam bio da stavim desnu ruku na panj pod $ekiru ako bi te dvije osobe bile u stanju da povjeruju u Hrista. I! Upravo to se i desilo!?!? Oboje su povjerovali da je Hrist Božiji sin i da je umro na krstu kako bi i njihove grijehe oprao svojom nevinom krvlju i da će zahvaljujući tome dobiti nova tijela i vječni život prilikom drugog Isusovog dolaska.
E sad, pitanje je kako se to moglo desit?! Kako sam moga toliko da omanem u procjeni?! Kako je uopšte moguće da takve osobe mogu okrenuti svoja lica KA Gospodu? Moje poimanje ljudi i njihovog mentalnog sklopa je totalno sravljeno do temelja.... otada sam i samopouzdanjeizgubio ...... više ni ne pokušavam da procjenjujem. Jednostavno vjerujem da Bog može svakoj osobi da se otkrije samo ako ona to zatraži od njega..... i zavjesa će "uskoro" biti pocijepana.
Shalom Aleichem, pecaros.
Odlučio sam da povjerujem da postoji YHWH, naš Gospodar, Svemoćni, Bezgranični, Beskonačni, Sveznajući, bez ikakvih limita, nije stvoren i stvorio nije, niko YHWH nije ravan, Svjetlost nad Svjetlošću.
Postoji samo Elohim, Adonai, Shaddai, Tzevaot, Ehyeh, Elah, Hashem, Shekhinah, Kadosh Israel, Shomer Yisrael!
Baruch Hashem!
ברוך השם ✡️
Jedini, prvi i poŠljedni Bog je Hrist. Odnosno OTAC, SIN i SVETI DUH. Jer je Hrist u Ocu i Otac u Hristu. A Sveti Duh je taj koji nas osvjedočava da je to tako. I jedini grijeh koji Hristova krv ne može da opere je hula na Duha Svetoga. To bi otprilike značilo.... na razne načine prkositi sili istine.... jer kad Duh osvjedočava nema nerazumijevanja, samo kao odgovor postoje dvije opcije.... tj. DA ili NE. Treća opcija... "ja ne razumijem" je laž, zato i ne postoji.
Svi drugi "Bogovi" su mrtvi. A Hrist je živ, došao na zemlju, pokazao svoj karakter, skupo NEPRIJATELJU platio naše spasenje a nas kupio za cijelu vječnost neograničenom ljubavlju i požrtvovanjem.
Ko mu je ravan?
Ko je kao On?
Čiji su to "Bogovi" dali svoje živote kao što je naš dao svoj za naše spasenje?
Čiji je to "Bog" živio poniženo, saosjećajući i pateći sa svojim narodom kao što je to Hrist uradio.
Sve je drugo filozovija i ljudsko mudrovanje osim hrišćanstva! Hrišćanstvo je činjenica!
Hrišćanstvo je ULAZNICA za vječni život na obnovljenoj zemlji!
Mesija u Judaizmu će biti običan čovjek, rođen od ljudskih roditelja, ali potomak po muškoj liniji od kralja Davida, biće harizmatičan politički lider, koji će izgraditi Treći Hram i pomiriti sve ljude, vladaće saosjećajno i donijeti trajni mir na planeti Zemlji i narodu Izraela. Biće vješt poznavalac Bozijeg zakona i vladaće u ime jedinog Boga nad cijelim čovječanstvom.
Jevreji ne vjeruju u Raj i Pakao.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks