komentari djece su zastrasujuci.
nothing comes from violence and nothing ever could
Pa sta ce se onda desiti sa ovim djetetom uzevsi u obzir da nema 14 god ? Jel zaista ovakav ide nazad u drustvo ili neka institucija ima pravo da ga preuzme ?
Sent from my SM-S908E using Tapatalk
So I will come back from the dead and lay claim to what I am owed. - captain Flint
Pa vec kad ides ka tome da nazivas stvari pravim imenom onda se potrudi pa nauci sta znaci rijec monstrum uzmes recnik pa listaj i ti i ovaj doticni jer tako upotrebljavati rijeci a ne znati sta znaci i jos kad vam djeca cuju pa oni nekoga nazovu tako a ne znaju sta znaci onda lepi se nemoj cudit reakcije
So I will come back from the dead and lay claim to what I am owed. - captain Flint
Evo ga i psiho da pokupi par poena
B92: UŽIVO Vučić otkrio gde je dečak koji je izvršio masakr: "Biće smešten u posebnom delu..." http://www.b92.net/info/vesti/index....nav_id=2327534
Sent from my phone
Mali monstrum treba da bude objesen na sred trga i tako tu da trune nekih mjesec dana.
Jesam li ja kul sad?
- Baba, zašto za nas Zećane vele da govorimo: "Ovizi, onizi"?
- A kojizi to vele, sine??
Do navršenih 14 godina je dijete, nije maloljetnik, i ne može krivično odgovarati, niti se može voditi postupak. Predviđene mjere se odnose isključivo na centar za socijalno staranje, i isključuju držanje ''pod ključem''.
Znači krivične odgovornosti nema, i zatvora nema, niti će ih ikad bit.
Konkretne mjere koje će socijalna primijenit zavise od dosta stvari, u velikoj mjeri i od psihijatrijskog vještačenja u ovom slučaju, ali svakako i u najtežem mogućem obliku ne može doći do lišavanja-ograničavanja slobode.
Tako da će vjerovatno u vaspitni zavod neko vrijeme, a onda u resocijalizaciju. Odnosno, dalje u život.
Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.
Evo komentara vršnjaka, sve potencijalne psihopate, đe mi živimo jbt, je li moguće da su stvari koje ste naveli krive, pa bilo je toga i u naše vrijeme pa ovakvih monstruma (da, monstruma na kvadrat) nije bilo ni u pričama
Sent from my iPhone using Tapatalk
Last edited by BiTrAtE; 03-05-23 at 18:02.
Uhvati se, prika, ti gramatike i pravopisa, nemoj meni lekcije da držiš. Znaš ono, tačka, zarez...
http://staznaci.com/monstrum
Sent from my SM-S901E using Tapatalk
Stay salty.
Iskreno ne shvatam zasto ljude ovo cudi uopste... Klinac je ocigledno veoma inteligentan, sposoban i ima psihicki poremecaj. Ne zelim da umanjim sve sto se desilo jer je stvarno zalosno ali najgore u ovom slucaju je sto je ovakvih itekako mnogo medju nama a nadlezne institucije i porodice ne rade nista po tom pitanju, nebitno dal' se radi o djeci, tinejdzerima ili odraslima.
Ne znam koliko su pojedini u toku ali ne bas tako davno je u Novom osoba masakrirala porodicu sjekirom, prije par mjeseci je psihicki poremecena osoba napala komsije sa namjerom da ih usmrti (opet ce naravno da seta slobodno poslije sesije u Dobroti) a sve to nakon sto su "rehabilitovani" i pusteni na "slobodu' iz Dobrote... Itekako neuopredivo sa ovim sto se desilo u BGDu ali isto tako i, na odredjeni nacin, drasticno gore jer se radi o osobama koje su markirane kao potencijalni problemi po drustvo pa su ipak zavrsili na taj nacin da se slobodno krecu i rade sta zele medju normalnim stanovnistvom.
Sto se tice klinca u BGDu tice ako zakon ne dozvoljava da odgovara kao maloljetnik onda treba dugi, dugi niz godina da bude na psihijatriji te barem da na taj nacin sluzi kao pouka mladjim generacijama da svijet ipak nije PUBG i Fortnite, te da nema RESTART-a vec se za svoje postupke mora odgovarati.
Last edited by beatnological; 03-05-23 at 18:04.
Tipičan profil sociopate i okvir socijalne službe ono što posebno brine jesu komentari vršnjaka što reče @BiTrAtE.
Užas.
Last edited by Bluemoon; 03-05-23 at 18:15.
Mene ne cude komentari djece (niti ih pravdam da se razumijemo)
Mada, ne bih da zvuci politicki ali neka se vlast malo zabavi ovim problemom (koji je i kod nas uzeo maha takodje) a nazalost u komsiluku kulminirao ovakvim cinom
Meni nije jasno nazivanje ovog klinca monstrumom. On nije sam od sebe postao monstrum vec smo ga mi ucinili takvim. Svi mi. Ako je odgovornost svih nas onda rijec monstrum nije opcija. To izuzeće od odgovornosti je odlika ljudi koji ne percipiraju sebe kao dio ove realnosti. Mi biramo politicke elite. I ko ne bira kriv je jer nije birao. I ko misli da je birao neke druge elite kriv je jer je moga da vise ucini. Svi smo krivi makar za ono sto nismo ucinili, a mogli smo. I mi ovdje i oni u NY sto zive. Jesmo li svi mi prihvatili ovaj civilizacijski pad i ucestvovali u njemu ili eto samo roditelji? I vele jos monstrum jer tu njihove krivice nema?
Meni cemo mi biti najinteresantniji u svemu. Ta glad za ovim zlocinima i upiranjem pratom. ima jedna prica iz perioda osvajanja Troje. Kad je Troja osvojena ispred zidina Kosovo. Masakr. Prepolovljena i obezglavljena tijela. Pokidani udovi na sve strane. Krv zemlju u blato pretvorila. Grcki vojnik pokriva rukama oci da ne vidi strahote. Hoda i spotice se. U jednom trenutku mice ruke sa ociju i kaze: “evo oci moje, ne izdrzaste, nagledajte se ove ljepote.”
I kad se nagledaju kazu jos monstrum. Al ok idemo dalje.
Sent आत्मनः
Last edited by Caesar; 03-05-23 at 18:23.
γνῶθι σαὐτόν
Nažalost, oni široko rasprostranjeni termini ''psihopata'' i ''sociopata'' su po sadržini drastično različiti, i medicinski i pravno.
Sva poenta da se lice ispod 14 godina smatra đetetom i da ne može pravno odgovarati i jeste jer se do tog uzrasta smatra nerazvijenom ličnošću, i bez sposobnosti razumijevanja svojih djela i odgovornosti.
U ovom slučaju, možeš skoro sigurno potpisat da on ne može dobit psihijatrijsku dijagnozu, jer je premlad, tj. nerazvijen, a uz to, bilo koja koju bi mu sa namjerom dali se iz tog istog razloga lako obara, i isto tako se na kraju i izliječi- odnosno, nema je nakon određenog vremena. Ovo iz razloga jer su mu je iz starta dao da bi ga zadržao u mentalnoj instituciji, umjesto kazne za koju nisi imao pravo.
Po svijetu je ovo odavno nešto što privlači pažnju, i većinom se akcija kretala u pravcu snižavanja starosne dobi sa kojom se pojavljuje krivična odgovornost, iako Konvencija UN o pravima djeteta to suštinski zabranjuje.
Tako recimo, u USA, krivično ali pod posebnim uslovima mogu odgovarati čak i đeca dobi 6-12 godina, zavisno od pojedinačnih država, u Engleskoj si imao suđenje za ubistvo desetogodišnjacima, koje je Evropski sud za ljudska prava oborio, ali ne po osnovu neprihvatanja postojanja krivične odgovorosti u toj dobi, već zato što u njoj nisu mogli imati pravično suđenje- koje su sposobni da razumiju, itd.
Imajući u vidu koliko su današnji uslovi života progresovali, pa sa njima i razvoj đeteta, i koliko j sve to intenzivnije, lično mislim da bi tu starosnu granicu svakako trebalo spustiti, i to za više od godine.
Nema potrebe da se filozofira toliko, vidim da je nekima duševna hrana prosipati neku duboku pamet, povlačiti ove i one paralele i pisati kiritike na račun društva, po forumu.
Mali je monstrum, činjenično, a i po definiciji, eto, koju me kolega natjera da pogledam.
- Zašto?
- Zato što se psihopata rađa, a ne postaje.
Ma koja količina rada sa ovim djetetom ne bi spriječila da nešto slično ne napravi u kasnijem životnom dobu.
Sent from my SM-S901E using Tapatalk
Stay salty.
Iskreno, da je bio nadrogiran, pijan, teško udaren u glavu, skroz pomračene svijesti, pa na primjer bacio bombu i pobio toliku đecu, ni ja ga ne bih nazvao monstrumom.
Ali je ovo bilo krajnje promišljeno, precizno, pribrano, ciljano, namjereno, i bez trunke bilo kakvog afekta. I sa totalnim odustvom bilo čega dobrog i dobrote, da ne uvodimo suvoparne riječi tipa morala i etike, i sa totalnim odustvom svega što čini ljudskost.
Zbog toga ga ne mogu ni nazvat ljudskim bićem, i monstrum mi je sasvim prikladno.
Probajmo da se sjetimo kakve su nama bile misli sa 13 godina.
To je dijete.
Ne znam sta se desava sa svijetom.
Pametnima smatramo samo one koji misle jednako kao i mi.
Fransoa la Rošfuko, francuski filozof
Dešava se brže sazrijevanje,hibridno odrastanje.Internet,društvene mreže,masmediji i dostupnost istih.I loša regulativa.Današnjoj djeci su na dohvat ruke kako dobre tako i loše stvari,uz sve to nedostatak kontrole.Slobode su veće.Ranije se susreću s stvarima za 18+.
Da li treba pomjeriti granicu punoljetstva,po meni da.
Dešava se to da se promijenio, i da je najveća greška koju možeš da napraviš upravo da ga posmatraš iz svojih očiju. Jer više nije takav.
Đeca su danas i mentalno i fizički sasvim drugačija nego ranije, i kompletno okruženje kao i život koji vode su, u svemu, drastično različiti od našeg poimanja. Znače im sasvim neke druge stvari, i sasvim nekim drugim stvarima teže. I znatno se umanjila uloga roditelja u njihovom poimanju svijeta, sada veći dio odradi totalno slobodni dostup informacijama iz komplet svemira.
I sva poenta je da mnogo kasnimo sa razumijevanjem toga.
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks