Koja služba je zadužena za intervenciju, ukoliko vlasnik stana iz kojeg curi voda neće da sarađuje?
Pročitajte zakon malo. Sve tamo piše.
Ako ne postoji razlog da se pije, to nije razlog da se ne pije...
A sta komunalna inspekcija moze da uradi. zatekne stanje , napravi izvještaj i sta dalje bas me interesuje ako je ko imao ove neprijatne situacije
Sent from my 2201117TY using Tapatalk
Sto bi koleginica rekla, procitaj zakon![]()
Komunalna inspekcija(ispod Stadiona pod Goricom),ali,da ti kažem kako to u stvarnosti funkcioniše:
Ako to "neće da sarađuje" podrazumijeva da neće da otvori vrata majstorima da poprave,odnosno inspekciji,samo vatrogasci smiju da uđu na silu(bez naloga) i to ako zaključe da je ugrožen nečiji život neposredno
Danas slucajno u pricu sa drugaricom pomenusmo odrzavanje pa mi rece kako oni ne placaju od kad se 'prebacilo' sa komunalnog na 'Art Gloriju'.
Mislim da ona/njeni duguje jedno 300+ eura za nekih godinu ipo dana. Zar ne dolazi kakvo 'utuzenje' ili sto nakon 2 mjeseca dugovanja?
Inace u toj zgradi Art Gloria jedva da i cisti, ako uopste... svinjac zgrada, lift vise ne radi nego sto radi, vecina stanara ne placa a sjednica stanara se nikad nije odrzala jer nikad niko ne prisustvuje na istoj.
Pitam se kad ce joj 'harac' zakucat' na vrata...
--------------------------
Do Not Disturb.
Ukoliko je dug za održavanje 3 ili više mjeseci, upravnik je po zakonu dužan da tuži dužnika.
Zato je i takvo stanje u zgradi, jer niko od stanara ne udara na trag zajednickoj imovini. Realno potpuno
Sent from my iPhone using Tapatalk
Vjerovatno skupina nesposobnih ljudi koji nisu u stanju da odrade nista.
Izbor i razrešenje upravnika
Član 29.
Kad je broj vlasnika veći od četiri, imenuje se upravnik stambene zgrade. Upravnika bira i razrješava skupština većinom glasova članova skupštine, za period od četiri godine. Za upravnika se može imenovati vlasnik odnosno drugo fizičko ili pravno lice registrovano za poslove upravljanja. Skupština sa upravnikom zaključuje ugovor o međusobnim odnosima. Imenovanje i razrješenje upravnika upisuje se u registar upravnika stambene zgrade, koji vodi nadležni organ lokalne uprave. Upravniku, po pravilu, za obavljeni rad pripada naknada koju obezbjedjuju vlasnici iz sredstava održavanja.
Privremeni upravnik
Član 30.
Ako vlasnici nijesu obrazovali organe upravljanja na način propisan ovim zakonom, nadležni organ lokalne uprave imenovaće, na zahtjev jednog ili više vlasnika ili po službenoj dužnosti, privremenog upravnika. Privremeni upravnik ima sva ovlašćenja upravnika iz člana 29. ovog zakona, i ovlašćenje za sazivanje skupštine vlasnika radi njenog konstituisanja. Privremeni upravnik imenuje se na određeno vrijeme, do izbora upravnika.
Kod nas se od 27 stanara pojavilo nas 6-7.
Ako na prvu sjednicu nema 50+1% stanara da se osnuje Skupstina i izabere Upravnik i Preśednik, na sledecoj koja se zakazuje poslije 2 nedelje, nema potrebe za 50+1% prisustvom, nego se sve odredjuje glasovima prisutnih, pa makar ih i dvoje samo bilo.
Sent from my SM-A536B using Tapatalk
Znam, znam, pominjano je ovdje to vise puta.
Vjerovatno je tako i u ovom slucaju bilo... na prvoj zakazanoj se pojavilo njih par, na drugoj isto i donijeta je odluka da se izabere 'Art Gloria' iako niko nije htio da "ucestvuje" u tome s' obzirom da su stanari placali po 5-6e odrzavanje od strane komunalnog a sad treba da placaju preko 20e za odrzavanje Art Gloriji koja ne odrzava zgradu nista bolje (ako ne i gore) od dotadasnjeg komunalnog.
Kontam da tih 20c po kvadratu mora da se plati pa sve da Art Gloria stvarno nista ne cisti a na stanarima je da promijeni smecare iz Art Glorije ukoliko im ne odgovara.
Do Not Disturb.
Nesto razmisljam, kako svi placamo samo po 20 centi mjesecno po kvadratu, nije sad da imamo neke pare na racunu. Opet sve to ode na redovne stvari iako je zgrada relativno novija.
Mislim da treba izmijeniti zakon da minimalno bude 1e/kvadratu.
Btw. jel' samo meni nelogicno da se odrzavanje stanova placa na osnovu kvadrature a ne fiksno po stanu?
Mislim logika mi ide u smjeru da se ne ciste sami stanovi pa je kvadratura nebitna vec se ciste hodnici i druge stvari koje nemaju apsolutno nikakve veze sa samom kvadraturom stana...
Kakva je praksa 'vani'? Od koga smo 'pokupili' ovo?
Do Not Disturb.
20c po m2 nije samo sa čišćenje i uplaćuje se na račun zgrade, a sa agencijom se nezavisno dogovara cijena održavanja.
Ne znam po kom kriterijumu se odredila minimalna cijena na nivou države, ali obračun po m2 prilično logičan. Obično u stanovima veće kvadrature žive višečlane porodice, što će reć da više "prljaju" i više utiču na "trošenje" ostalih zajedničkih djelova zgrade. Takođe, obično imaju veću kvadraturu fasade i sl.
Sent using Tapatalk
#fakenews
I isto tako je identicna cijena po kvadratu za zgradu u kojoj ima 2 sprata kao i u onoj koja ima 12 spratova.
Isto za zgradu koja nema lifta kao za onu koja ima 2 lifta.
Isto za onu sa podzemnom garazom od stotinu mjesta kao i sa onom bez garaze.
itd. itd.
Ne znam, samo razmisljam na glas i ne znam koliko mi sve to ima smisla na osnovu kvadrature stana... Iskreno to "veca kvadratura, vise clanova, vise prljaju" mi i ne pije vodu jer mozda u teoriji ima nekog smisla, u praksi mnogo manje.
Evo se u mojoj zgradi osim ciscenja nije ulozio 1 cent u bilo sto drugo... kao sto napisah prije, upravnik je odustao od moljenja Art Glorije da se prefarba ograda, da se instaliraju bolje/stedne sijalice po hodnicima itd. Gdje su ona sve te pare sad? Na racunu "zgrade"? Iako nema zvanicnog upravnika vec je Art Glorije valjda preuzela kompletnu ulogu 'predsjednika skupstine stanara' ili sta vec?
Ne znam, po meni je to i dalje jedna siva zona dje se rijetko kad zna ko pije a ko placa... Pogotovo kad vidim da jos ima zgrada koje ne placaju te pare za odrzavanje vec im komunalno i dalje odrzava iste za 5x manju cijenu.
Do Not Disturb.
U Italiji se placa na osnovu vrijednosti stana i na osnovu koriscenja zajednickih dijelova zgrade. Recimo ako ne koristis lift jer zivis na prvom spratu ne placas njegovo odrzavanje.
Do Not Disturb.
A zašto onda lift ima vrata na prvom/drugom spratu?
Tako jedna komšinica nije htjela d a plaća održavanje jer ne koristi lift.Naravno,svaki put s pjace-liftom,dok je jedan dan upravnik nije snimio,potrča do kućice,oborio osigurač i zaglavio komšinicu.E kako se slatko smija kad je lupala da je odglave:"A ti ne koristiš lift,ne,a?"
To mogu samo stari od 60+ da se time bave.Kraljevi
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks