Moramo se baviti generalnim političkim prizmama svjetskog nivoa, odatle nam termini ljevica i desnica i dolaze. No da ne produbljujem semantičku raspravu, shvatio sam šta želiš da kažeš. Gro tog dijela mog odgovora se svodio na to da Crna Gora nije izrod u političkom smislu, te da su se naizgled nelogična grupisanja događala i i dalje se događaju se širom svijeta, iz prilično očiglednih razloga, koja sam pokušao da navedem.
Što se tiče radioaktivnosti DPS-a i DF-a, moj odgovor na tvoju tvrdnju da je DF radioaktivniji, je da lokalni i parlamentarni izbori nisu isto. Bez neke prevelike želje da se raspravljam oko toga ko je radioaktivniji.

Mada, ono što je zanimljivo je da, koaliranje sa DPS-om na lokalnom nivou kasapi broj glasova nesrećne partije i na parlamentarnom, dok sa DF-om to i dalje nije slučaj.
Opet, meni zaista nije drago što je to tako, ali vjerujem da će biti tako ili dok narod ne zaboravi, što može potrajati, ili dok DPS ne odradi više neko poželjan rebranding, u najširem smislu te riječi. Te odluke zaista nisu na meni i treba pitati DPS zašto im je sva moć apsolutno skoncetrisana u čovjeku koji je najkontroverznija ličnost naše političke scene.
A na tvoje pitanje koje sadrži kontroverznu pretpostavku, zaista ne mogu dati odgovor. Moje je lično mišljenje da regresije ili nema, a ako je negdje i ima,
definitivno se ne radi o 'opštoj faktičkoj regresiji u svim pravcima'.
Na tim mjestima gdje se možda i možemo složiti da se percipira neka regresija, krivim političku nezrelost, malicioznost i oportunizam vjerovatno svih, a makar većine, političkih aktera i preraspodjelu njihovih snaga.
Ali neka, ja plakat za recimo sudijama Ustavnog suda neću. Neka se dogovore junaci. Radije bih da se glavonje dogovaraju i pregovaraju 10 godina, nego jednoumlje.

Bookmarks