Results 1 to 25 of 3930

Thread: Predsjednički izbori - 19.03.2023.

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Thanks Thanks Given 
    4,798
    Thanks Thanks Received 
    5,593
    Thanked in
    2,761 Posts

Galimatijas pravni.

Univerzalno je pravno pravilo da vas neznanje/nepoznavanje zakona ne isključuje od njegovih posledica.
    Naš Zakon predviđa da lice koje dobrovoljno uzme tuđe državljanstvo gubi crnogorsko, po sili zakona, tj. bez dodatnih pitanja. Da bi to još pritvrdio, predviđa i da gubitak crnogorskog državljanstva nastaje onog trenutka kada predmetno lice uzme tuđe državljanstvo.
    Znači, u slučaju da je istinito da ima državljanstvo Srbije, Milojko više nije naš državljanin, po sili zakona. I čak i da tako nešto ne zna, ili nije znao, svejedno, posledica je ista.
    I onda on da bude biran za preshjednika ne može.

Sa druge strane, još unverzalnije pravno pravilo- zakon mora biti isti za sve.
    U ovom slučaju, podzakonski akt. Tj. jedna, tj. dvije odluke MUP-a CG. Prva, iz doba vlade Duška Markovića, i druga, iz vremena Krivokapićeve.
    Koje obije jednako predviđaju da se lice, za koje je pokrenut postupak za gubitak crnogorskog državljanstva zbog uzimanja tuđeg, pita da se dobrovoljno izjasni koje želi da zadrži.
    Obije odluke su jednako nezakonite, odnosno, neusklađene sa Zakonom. Jer se to lice već jednom dobrovoljno izjašnjavalo, kada je uzimalo državljanstvo druge zemlje. I jer je to i takvo lice bez našeg državljanstva već prethodno ostalo, voljom Zakona, onog momenta kada je steklo tuđe.
    Ali se po obijema postupalo, i postupa. Kao što objaviše danas da će i za Milojka, ako do toga dođe.
    A, kao što rekosmo, po zakonima svima isto, pa i Milojku. I onda i Milojko ima pravo da ga eventualno pitaju koje želi, odabere crnogorsko, i može za preshjednika.

Onako malo pravnije.
    Zamislite slučaj, Milojko, na vrijeme ispisan iz državljanstva Srbije, Preshjednik Crne Gore.
    Naš pravosudni sistem izađe iz kome, ocijeni zakonitost pomenute odluke MUP-a, i nađe da je nevaljana, kao što jeste.
    Posledica bi bila da imate preshjednika koji nije naš državljanin, niti je to bio u momentu kada je izabran.
    Ahahahahahahaha, e to je, drugari, već galimatijas totalni.

A politički?
    I dalje mislim da Milojko treba na izbore, i da ne bi bili adeekvatni bez njega.
    Ono što ne valja je što Milojko sve ovo gore što sam napisao zna. A ništa ne preduzima.
    Npr., da se ispiše iz državljanstva Srbije prije formalnog podnošenja kandidature. I mirno gura dalje.
    Što mi sve nekako govori da je ovo što radi samo marketing. I da je sva ova kataklizmična halabuka neviđena strašan boost za PES, koji će više direktne političke koristi imati od toga, nego da Milojka pet puta izaberu za preshjednika. Ono kao ''šćedoh ja za preshjednika da se žrtvujem za narod, ali ne dadoše mi sva arhi-zla ovog svijeta, udružena...''
    Isto tako mi nešto govori da će, iz svega ovoga, DPS i blok oko njega, kao hebena strana. Jer izgleda još ne kapiraju da će, iz sveg ovog ovolikog čuda, kako god se okončalo i išo Milojko na izbore ili ne, da profitiraju upravo Milojko, DF, i uopšte me ne bi začudilo Aleksa.
    Za kojeg me isto tako ne bi mnogo ni začudilo da na kraju doobije podršku PES-a za te iste izbre.

Elem, imamo situaciju u kojoj jedan politički subjekt pravno apsolutno ne može biti kandidat za preshjednika. Pod uslovom da ima državljanstvo Srbije, naravno, što izgleda krajnje vjerovatno. Prebivališe koje su mu tamo utvrdili apsolutno sa time nema veze.
    A u isto vrijeme imamo situaciju da taj isti politički subjekt od te iste situacije ima najviše direktne političke koristi.
    Osim ponekog zalutalog idealiste koji istinski misli da će, to što je direktno i otvoreno lažinjao sve, pa i ovaj narod, da mu uzme neke bitne političke poene.
    Neće, kao što neće ni pojava imovine koja daleko nadilazi sve što je isti mogao da zaradi za sav radni vijek, sa sve snajkom, sa sve prijavljenim primanjima.

Blago nama s nama
    Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.

2. The Following User Says Thank You to Buva+gacce For This Useful Post:

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)