Spisak kreditnih institucija koje otvaraju i vode račun za plaćanje sa osnovnim uslugama:
- Crnogorska komercijalna banka AD Podgorica member of OTP Group
- NLB Banka AD Podgorica
- Hipotekarna banka AD Podgorica
- Erste Bank AD Podgorica
- Universal Capital Bank AD Podgorica
Zakon o uporedivosti naknada povezanih sa računom za plaćanje potrošača, prebacivanju računa za plaćanje potrošača i računu za plaćanje sa osnovnim uslugama, od danas je u primjeni, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore (CBCG).
Usvajanjem i primjenom ovog Zakona, Crna Gora je, kako su istakli, regulatorni okvir iz ove oblasti u potpunosti uskladila sa Direktivom 2014/92/EZ o uporedivosti naknada povezanih sa računima za plaćanje, prebacivanju računa za plaćanje i pristupu računima za plaćanje sa osnovnim uslugama (Payment Accounts Directive – PAD).
“Primjena ovog Zakona otvara mogućnost bolje informisanosti potrošača, kao preduslov za veću zaštitu njihovih prava, lakše uporedivosti naknada za platne usluge povezane sa računom za plaćanje, povećanje konkurentnosti na tržištu, smanjenje troškova i administrativnih poteškoća prilikom prebacivanja računa za plaćanje i razvoja inovacija u oblasti pružanja finansijskih usluga potrošačima. Takođe, Zakon otvara mogućnost finansijske uključenosti za one potrošače koji nisu u stanju da otvore račun za plaćanje zbog prebivališta ili loše finansijske situacije”, navodi se u saopštenju CBCG.
Iz CBCG su naglasili da se ovaj Zakon odnosi isključivo na potrošače, odnosno na svako fizičko lice koje zaključuje ugovor o platnim uslugama u svrhe koje nijesu namijenjene njegovoj djelatnosti, poslovanju ili zanimanju, već samo za lične potrebe.
“Ovim zakonom postiže se sljedeće: Obezbjeđuje se dodatna transparenost i lakša uporedivost naknada u vezi sa računima za plaćanje potrošača, čime se unapređuju usluge platnog prometa, a potrošačima omogućava da lakše izaberu pružaoca platnih usluga čije će platne usluge koristiti. Ovo se dodatno obezbjeđuje objavljivanjem jedinstvene liste uporedivih naknada povezanih sa računima za plaćanje potrošača na internet stranici Centralne banke Crne Gore. Ovim rješenjem potrošačima je omogućeno da na jednostavan i praktičan način uporede ponude različitih banaka i donesu odluku o tome koji račun za plaćanje najbolje odgovara njihovim potrebama (link: https://www.cbcg.me/me/kljucne-funkc...trosaca“, pojasnili su u saopštenju.
“Pružaoci platnih usluga se obavezuju da najmanje jednom godišnje, bez naknade informišu potrošače o svim naplaćenim naknadama i kamatama, čime se obezbjeđuje da potrošači na jednom dokumentu imaju pregled troškova po ovom osnovu na godišnjem nivou”, dodaju u saopštenju.
Takođe, ukoliko potrošač želi da promijeni kreditnu instituciju, sada će biti dovoljno da se obrati novoj banci i ovlasti je da umjesto njega izvrši prenos svih ili određenih platnih usluga koje je koristio kod prethodne kreditne institucije.
“Stvaraju se uslovi da prebacivanje računa za plaćanje potrošača vrši jedan pružalac platnih usluga na drugog, pri čemu se postupak pokreće zahtjevom potrošača, a sve ostale aktivnosti obavljaju pružaoci platnih usluga. Naime, do sada je potrošač, ukoliko želi da promijeni pružaoca platnih usluga, to morao da sprovede lično, što je – sa pratećim administrativnim zahtjevima, predstavljalo opterećenje. Od danas, ukoliko potrošač želi da promijeni kreditnu instituciju, biće dovoljno da se obrati novoj banci i ovlasti je da umjesto njega izvrši prenos svih ili određenih platnih usluga koje je koristio kod prethodne kreditne institucije. Potrošačima se tako omogućava znatno jednostavnije prebacivanje računa za plaćanje bez velikog administrativnog i finansijskog opterećenja”, navode iz CBCG.
Dalje se navodi da kroz obavezivanja kreditnih institucija da nude “račun za plaćanje sa osnovnim uslugama” omogućava se licima sa zakonitim boravkom u Crnoj Gori koja nemaju otvoren račun, da imaju pravo da otvore račun.
“Usluge povezane sa ovim računom, kreditna institucija pruža bez naknade ili uz razumnu naknadu, osim usluga platnih transakcija putem kreditnih kartica za koje može naplatiti naknade prema svojoj uobičajenoj politici određivanja cijena”, pojašnjavaju iz CBCG.
Prema njihovim riječima, u cilju zaštite potrošača koji pripadaju osjetljivoj grupi, “kreditna institucija je dužna da određene usluge povezane sa računom za plaćanje sa osnovnim uslugama pruža bez naknade”.
“To su usluge koje omogućavaju otvaranje, vođenje i ukidanje računa za plaćanje; usluge koje omogućavaju uplatu gotovog novca na račun za plaćanje; usluge koje omogućavaju isplatu gotovog novca sa računa za plaćanje, na šalteru ili bankomatu tokom ili van radnog vremena kreditne institucije, kao i prvih deset nacionalnih platnih transakcija u mjesecu. Takođe, za ovu grupu potrošača, usluge direktnih zaduženja, usluge platnih transakcija putem platne kartice, uključujući plaćanja putem interneta, kao i usluge kreditnih transfera, uključujući trajne naloge, na terminalima, šalterima i putem interneta ako su dostupni, novim zakonom kreditna institucija smije naplatiti najviše u visini od 70 odsto naknade koju naplaćuje drugim vlasnicima računa za plaćanje osnovnih usluga”, ističu u saopštenju.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Ko je najpovoljniji trenutno po pitanju stambenih kredita sa fiksnom kamatnom stopom?
Ne postoji univerzalno najpovoljnija banka.
Samo neki od kriterijuma:
- Poznanstva (ako znaš direktora banke/poslovnice ili nekog visoko rangiranog, sve ovo ispod postaje manje bitno)
- Pregovaranje
- Visina plate
- Je li državna ili privatna firma, i njen rejting u različitim bankama
- Kolateral (sama nekretnina ili u idealnoj soluciji keš)
- Da li se nekretnina kupuje od investitora (različiti investitori za različite objekte mogu imati dogovorene povoljne kredite kod različitih banaka)
Kad sam uzimao kredit, najniža ponuda koju sam dobio na prvu loptu je bila 5.1%, kombinacijom prva dva nabrojana kriterijuma sam došao do 4.49% (prva ponuda referenta u toj banci je bila 5.4%, i mogu maksimalno da spušte na 5.2%). U istom periodu je kum, sa lošijim polaznim uslovima, uzeo povoljniji kredit 3.99%, jer je investitor imao dogovorenu kamatnu stopu sa tom bankom.
Najbolje odvoj bar jedan dan i obiđi redom, bar za početne informacije.
#fakenews
E pa ljudi ja ne znam sta je ovo, ne bih duzio, nisam uspio, tako da pamet u glavu dje drzite pare kod kuce, za razliku od dj3da lredlazem neko bolje mjesto, dje nemre vlaga da udje
Sent from my SM-S908E using Tapatalk
So I will come back from the dead and lay claim to what I am owed. - captain Flint
Šta su ti rekli? Ima li kakva agencija da se možeš žaliti? Sa advokatom nekim da se savjetuješ?
Nerealno mi je da ne možeš da zamijeniš pare, ako se može utvrditi da su prave tj da nijesu falsifikat.
#fakenews
Pa njemačka i dalje mjenja marke za euro a ne da ne mozes eure da zamjenis... Meni su novcanicu od 50e koja je bila pocjepana na 20 komadića zamjenili bez ikakvih problema
Sent from my Mate 40 pro using Tapatalk
Satelitski resiveri/oprema
Kažem ti, ubaci pare u aparat u sportsku kladionicu ukoliko nijesu pocijepane i sl i prihvatiće ih, odštampaš potvrdu i podigneš ih na šalterE sad ne znam postoji li neki limit na aparatima, znaće to kladioničari
može da proba i na one j&a terminale po pumpama i pojedinim prodavnicama. uplatiš na online nalog kladionice, pa ih posle isplatiš.
Last edited by masija; 10-01-23 at 18:56.
Fixna, ali to ne bilo prije godinu ipo, sad mislim da su otišle značajno gore.
Sent using Tapatalk
#fakenews
Jesi probao da operes jednu da vidis moze li se skinuti? Papirne novcanice trpe vodu dobro. X puta mi se desilo da ih operem u ves masini i budu kao noveMozes na jednu da probas ne kosta te nista recimo deterdzentom za sudje i sundjerom ili da razblazis varikinu sa vodom 1:10 pa ostavis 2-3 minuta da djeluje. Imanz da se kupe i neka gotova sredstva protiv budji.
Samo da se nadovezem na ovo, bio sam ljut kad sam pisao pa nisam ovo fino razradio
Elem, nisam stigao dalje od recepcije CBCGu kratkim crtama, taj sto radi tamo i jos jedan sto je u tom trenutku pricao s njim, mi (nakon sto pokazah jednu novcanicu da vide o cemu se radi jer su pitali) pocese nekaku pricu da ako odem dalje od porte da cu da zavrsim u nekakvu istragu. E necu lagat malo me prepadose, ne sto sam neregularan, novac je cist ka suza, znam odakle je, a i nije neka kolicnica sad basnoslavna, ali kako nikad nisam imao ovaku situaciju, ja se okrenuh i podjoh, reko da se ne pravim pametan.
@MeDo_JE imam jednog advokata, moram ga zvat za neke druge stvari, pa cu se konsultovati s njim oko ovoga, ako treba papirologiju o prodaji placa mogu lako da nadjem, ali ne nosih ovo sa sobom, stvarno nije neka ogromna svota u pitanju, mislio sam da nece biti problema.
Sent from my SM-S908E using Tapatalk
Last edited by Shadow'91; 11-01-23 at 02:17.
So I will come back from the dead and lay claim to what I am owed. - captain Flint
Oli nam slikat jednu novčanicu da vidimo kako to izgleda?
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
I ja imam dvije novčanice po 10€ koje sam dobio na CKB bankomati ali koje oni neće da zamijene.... Kažu "idi kod bombe, tamo će ti zamijeniti"
TT
Kako se registrovati na PayPal https://forum.cdm.me/showthread.php?...75#post3771875
Ako imaš čisto proijeklo novca, moraju ti zamijeniti. Pođi slobodno sa papirima o prodaji placa i završićeš sve sam, bez advokata.
Inače su recepcioneri i šalteraši kancer Crne Gore, svaki put dobijem ospice kad prilazim nekom šalteru jer znam da će i ako je sve 100% čisto, krenuti da zakeraju.
#fakenews
Potpiši to što ti daju, iako zvuči kao da možeš da stradaš. Pošto mi ne štampamo euro, mislim da cbcg serijske brojeve tih novčanica provlači kroz neku bazu koju kontroliše EU i da im je procedura takva da provjeru ispravnosti novčanica i serijskih brojeva vrše u saradnji sa njima. Insistiraju na toj proceduri i vjerovatno to što se potpisuje zvuči kao da će da te hapse ako se novčanice pokažu lažnim. Mislim da je najgore što može da se desi da ti oduzmu novčanice ako se pokažu lažnim. Ne znam kako bi i mogli da dokažu da je neko namjerno pokušao da zamijeni lažne novčanice za prave. I ova žena o kojoj sam pričao se prvo bojala da potpiše, ali je njoj tih 600-700 eura značilo dosta jer radi za neku bijednu platu pa je rizikovala i dobila pare. Kad reče da si ljut, pomislio sam da su te izbacili ili da su rekli da ne može. Inače, mislim da se to ne završava istog dana. Sad se sjetih da je jedna žena iz Nikšića za 50 eura čekala par dana. A isto je popunjavala i potpisivala neke izjave.
Ipak je bolje da naglasim da sam ja uvijek mijenjao samo male apoene pa možda i nemam pravo da bodrim druge ljude da pođu sa par stotina eura. Ali kad znaš da su pare čiste, ne bi trebalo da bude problema.
Ja sam prije 5-6 godina završio odmah nekih 20ak minuta trajalo sve... Ne bi trebalo da se mjenjalo sta tu
Ovaj ckb je stvarno baš lopovska banka…
Provizija na 3000€ - 13,50€ , na 2000€ - 10,50€
Sad gledam u novembru je bila 5,90€ na 3000€ što je opet dosta…
Na HB je 4,50€ (doduše ebanking)
Sve banke su digle proviziju za uplatu na salteru i spustile na ebanking... Samo sto kad nas narod voli imati papir i to ti je
Dobio sam neki NLB Klik Basic uz moj paket i instalirao aplikaciju na mobilnom. Pa nevjerovatno koliko je nefunkcionalna i ružna.
Nije se odnosilo na tebe, nego kazem generalno
There are currently 7 users browsing this thread. (0 members and 7 guests)
Bookmarks