Page 26 of 47 FirstFirst ... 1622232425262728293036 ... LastLast
Results 626 to 650 of 1172

Thread: Ateizam - vrsta vjerovanja

Thanks Thanks Given 
    19,192
    Thanks Thanks Received 
    8,948
    Thanked in
    4,365 Posts

Znači sad ipak mogu šale na temu...mene upozoriše da ne mogu.

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,944
    Thanked in
    1,459 Posts

Quote Originally Posted by brutajle View Post
    Nema veze što je neko ateista i tvrdokorno sebe smatra potomkom majmuna....Njegovo pravo.
    Covjek nije nastao od majmuna. Covjek i majmun imaju zajednickog pretka. Razlika je velika i ovo ti je receno vise puta. Nemas izgovor da ne zapamtis. Na kraju krajeva nemas izgovor da ne znas ove stvari. Imas pristup internetu i dovoljno si sposoban da se edukujes. To sto neces je tvoj problem.

Samo mi smeta što ne poštuju svoje pretke iz treće-ćetvrte generacije unazad. Možda im je otac ili đed bio komunjrara, njihov problem, ali zašto brukati pretke koji su umirali za svoju vjeru...Čak i ako ste bezbožnici, poštujte svoje pretke, sram vas bilo.
    Sta uopste znaci ovo? Sta znaci postovati pretke? Treba li idem kroz zivot i da konstantno mislim o nekim mrtvim ljudima koji su umrli prije vise od 100 godina i da se pitam da li ih bruka nacin na koji zivim i stvari u koje vjerujem ili ne vjerujem? Mrtve ljude koje nikad nisam upoznao i koji su sigurno bili nepismeni i koji se nisu kupali dva puta u mjesec dana, imali dva zdrava zuba u glavi i sigurno nisu znali ni 1% stvari koje moderni covjek zna? Da postujem njih? I sta ako ih ne postujem? Kako sam ih obrukao? Sta to znaci? Sta se desava ako obrukam pretke?
    Last edited by VanjaTheMan; 03-01-23 at 14:24.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

3. The Following User Says Thank You to VanjaTheMan For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    19,192
    Thanks Thanks Received 
    8,948
    Thanked in
    4,365 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Covjek nije nastao od majmuna. Covjek i majmun imaju zajednickog pretka. Razlika je velika i ovo ti je receno vise puta. Nemas izgovor da ne zapamtis. Na kraju krajeva nemas izgovor da ne znas ove stvari. Imas pristup internetu i dovoljno si sposoban da se edukujes. To sto neces je tvoj problem.

Sta uopste znaci ovo? Sta znaci postovati pretke? Treba li idem kroz zivot i da konstantno mislim o nekim mrtvim ljudima koji su umrli prije vise od 100 godina i da se pitam da li ih bruka nacin na koji zivim i stvari u koje vjerujem ili ne vjerujem? Mrtve ljude koje nikad nisam upoznao i koji su sigurno bili nepismeni i koji se nisu kupali dva puta u mjesec dana, imali dva zdrava zuba u glavi i sigurno nisu znali ni 1% stvari koje moderni covjek zna? Da postujem njih? I sta ako ih ne postujem? Kako sam ih obrukao? Sta to znaci? Sta se desava ako obrukam pretke?
    Kakvo crno brukanje predaka.Ne razmišljaj o tome.Gledaj to s vedrije strane,npr.koliko su oni sad ponosni na tebe što se kupaš svaki dan po jednom ili više puta.Možda bi trebali da se kupamo po 4-5 puta na dan kako bi ostavili neki legat svojim potomcima,odnosno da se imaju čime ponositi

5. The Following 4 Users Say Thank You to joni For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,307
    Thanks Thanks Received 
    10,099
    Thanked in
    7,582 Posts

Njih su saprofiti pojeli odavno tako da im je svejedno.

Nothing travels faster than the speed of light with the possible exception of bad news, which obeys its own special laws..

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,944
    Thanked in
    1,459 Posts

Quote Originally Posted by joni View Post
    Kakvo crno brukanje predaka.Ne razmišljaj o tome.Gledaj to s vedrije strane,npr.koliko su oni sad ponosni na tebe što se kupaš svaki dan po jednom ili više puta.Možda bi trebali da se kupamo po 4-5 puta na dan kako bi ostavili neki legat svojim potomcima,odnosno da se imaju čime ponositi
    Hvala na sugestijama. Ako nije previse, da li mi mozes preporuciti koliko puta da perem zube, isto za legat?

Thanks Thanks Given 
    19,192
    Thanks Thanks Received 
    8,948
    Thanked in
    4,365 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Hvala na sugestijama. Ako nije previse, da li mi mozes preporuciti koliko puta da perem zube, isto za legat?
    Ma kolko god samo da ih pereš više no preci i ti si svoju misiju na zemlji ispunio
    PS.Aj da skalam malo sa sarkazmom.Ja, a garantujem i ti, da se postavimo u njihovo vrijeme i okolnosti ne bi se umjeli ni mogli okupat ni približno puta koliko su se oni mogli.I za zube mogu garantovat.Npr ako si mislio da ti je predak imao 2 zdrava zuba u glavu u recimo 40-50g.života,nas sad da vrate u njihovo vrijeme sa znanjem i vještinama koje imamo ne bi ni umjeli doživjeti te godine,odnosno pitanje je u koje godine života bi spali na ta dva zuba u glavu,tako da se ja ponosim svojim precima kolko god da su se kupali i zuba u glavu zdravih imali
    Last edited by joni; 03-01-23 at 15:27.

9. The Following User Says Thank You to joni For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,944
    Thanked in
    1,459 Posts

Ja, a garantujem i ti, da se postavimo u njihovo vrijeme i okolnosti ne bi se umjeli ni mogli okupat ni približno puta koliko su se oni mogli.I za zube mogu garantovat.Npr ako si mislio da ti je predak imao 2 zdrava zuba u glavu u recimo 40-50g.života,nas sad da vrate u njihovo vrijeme sa znanjem i vještinama koje imamo ne bi ni umjeli doživjeti te godine,odnosno pitanje je u koje godine života bi spali na ta dva zuba u glavu,tako da se ja ponosim svojim precima kolko god da su se kupali i zuba u glavu zdravih imali
    Pricaj u svoje ime. Samo poznavanje nekih osnovnih stvari o ljudskom organizmu i prirodi koja je oko tebe bi trebalo da je vise nego dovoljno da mozes mnogo bolje da se staras o svom zdravlju od ljudi koji nisu znali kako se skida temperatura, recimo.

Ali malo si poentu promasio. Nije ni kupanje niti pranje zuba od sustinskog znacaja. To su samo elementi koji donekle ilustruju kako se na ovom prostoru zivjelo, jer necu doktorsku tezu da pisem da bih objasnio zasto me ne dotice da li bi mrtvi ljudi koje nikad nisam upoznao bili ponosni na mene ili bi se osjetili obrukanim. Na kraju krajeva isto me ne zanima ni kad su zivi ljudi u pitanju. Imam svoj zivot i zivjecu ga onako kako zelim.

Jos jedna stvar. Mogu da se kladim da tebe ne zanima niti razmisljas o tome kako ce tvoji potomci da zive 100-200 godina od danas i da li ces biti ponosan na njih. I cisto sumnjam da je nase pretke zanimalo da li ce moci da se ponose nama. Oni su zivjeli svojim zivotima, onako kako su znali, u skladu sa okolnostima i mogucnistima koje su imali i nije ih mnogo mimo toga zanimalo. To je ljudska priroda. A i da ih je zanimalo, mene ne zanima. Zasto bi?
    Last edited by VanjaTheMan; 03-01-23 at 16:35.

11. The Following User Says Thank You to VanjaTheMan For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,307
    Thanks Thanks Received 
    10,099
    Thanked in
    7,582 Posts

Vjerovatno su živjeli ko onaj lik u ultimate surviver kao neka simulacija kako se snaći u divljini.Mislim, za adrenalin je super to onako povremeno, ali baš tako cio život.A i da njega neki otrovni pauk ujede ne bi ga pustili da umre i to pred kamerom.
    Živjeli su tako što su imali po desetoro djece pa pola ostane i tako, čisto preživljavanje u borbi sa infekcijama za koje tad nije bilo ni lijeka.

Nothing travels faster than the speed of light with the possible exception of bad news, which obeys its own special laws..

Thanks Thanks Given 
    19,192
    Thanks Thanks Received 
    8,948
    Thanked in
    4,365 Posts

OK.Izvinjavam se što i tebe stavih u isti koš samnom.Pretke,njihov broj zdravih zuba u glavu,učestalost kupanja nisam ja prvi spomenuo.
    Iako mi racio govori da me đed ne gleda svaki čas odozgo jer ne bi ima ni kad ako bi sve potomke gleda što čine i brukaju li ga,ipak sam ponosan na njih ako ništa drugo jer se života nisu bojali.Za smrt sam siguran.
    Zbog tog nekog ponosa onda čoek ponekad i porazmisli, ili bi trebao,kad nešto čini da li će se neko od potomaka stiđet toga.
    I na kraj,ne mogu odoljeti,mada,ovaj put u svoje lično ime:ja se tamo đe mi je prađed živio ne bi umio okupat ni jednom za cijeli život a kamoli onoliko koliko je po Vanjinim standardima trebao neki moj predak da se kupa.
    Takođe, za koleginicu,koja poznaje statistiku ni da je NBA liga zapisivala i brojala pa dođe do procenta 50%:đed mi je imao dvanaestoro đece.Jedno umrlo s godinu jedanaestoro doživjelo duboku starost.Ja i žena dvoje đece,dvije trudnoće poodmakle izgubila pored svih dr crnogorskih

14. The Following User Says Thank You to joni For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,307
    Thanks Thanks Received 
    10,099
    Thanked in
    7,582 Posts

Stvar je u tome što si ti sad sveo na ličnu ravan a činjenica je da prije mnogih otkrića u medicini se umiralo od obične upale pluća.Nema potrebe za svođenjem na ličnu ravan pa onda odjednom lete i prozivke.Ne razumijem čemu to sad kad ne vodi ničemu.

Uostalom, sumnjam da je sve te žene u prošlosti i pitao neko da imaju 12-ro djece, meni je tako nešto nezamislivo i jezivo realno, posebno ako nije njihov izbor.

Last edited by Bluemoon; 03-01-23 at 20:54.

Thanks Thanks Given 
    19,192
    Thanks Thanks Received 
    8,948
    Thanked in
    4,365 Posts

Ja sam sveo to na ličnu ravan u dijelu gdje spominjem moje pretke,mene,moju suprugu...
    Neslaganje moje sa statističkim podatkom(5/10) i izvlačenjem nekakvih zaključaka iz te paušalne procjene, koje je saopštio neko koga ne poznajem i čije ni ime ne znam osim da je u virtuelnom svijetu Bluemoon,nema veze i ne može biti svođenje na ličnu ravan

Thanks Thanks Given 
    24,307
    Thanks Thanks Received 
    10,099
    Thanked in
    7,582 Posts

Onda se nismo razumjeli ništa strašno.
    Ali, ovaj brutalni je prozvao Vanju i mene konkretno i zbog nekih prošlih prepiski kako treba da se stidimo nekih predaka koji su se borili za religiju. (?) I u redu da je njegovoj osjećaj takav povodom toga za neke njegove pretke, ja taj osjećaj nemam.Ti si podijelio svoju priču i to je ok, samo nemamo svi isti osjećaj na tu temu.Nego, izgubismo nit svi skupa i pravo da ti rečem ne znam ni što je bila poenta cijele priče oko predaka, religije i to na kraju krajeva.Valjda znaš da nisam to sa (pola) rekla sad vadeći statističke podatke, nek bude i paušalno ok.Mislila sam da je jasno na što se misli na globalnom nivou prije dolaska nekih pronalazaka u samoj medicini.

No da ne idemo u detaljisanje to je skroz druga tema.

Last edited by Bluemoon; 03-01-23 at 21:42.

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,944
    Thanked in
    1,459 Posts

Zbog tog nekog ponosa onda čoek ponekad i porazmisli, ili bi trebao,kad nešto čini da li će se neko od potomaka stiđet toga.
    Onda je u tome razlika izmedju mene i tebe. Ponos mi generalno nije bliska emocija. Ali kapiram ponos u dovoljnoj mjeri da mi bude malo cudno kad je neko ponosan na nesto sto nije njegov licni uspjeh. Ispravi me ako grijesim, ali mislim da nisi mogao da utices na to ko su ti preci. Nije mi jasno cime opravdavas tu emociju.
    Last edited by VanjaTheMan; 03-01-23 at 22:12.

19. The Following User Says Thank You to VanjaTheMan For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    19,192
    Thanks Thanks Received 
    8,948
    Thanked in
    4,365 Posts

Jedino na svoj lični uspjeh čovjek ne treba biti ponosan,jer to onda prelazi u nešto drugo.Valjda je lični uspjeh nešto što čovjek podrazumijeva kod sebe.Znači biti zadovoljan svojim ličnim uspjehom,to može.Ponosan...?Jok.Prirodnije je biti ponosan na pretke i potomke i na njihove lične uspjehe jer ni od jednih ni drugih nemaš pravo očekivati neke lične uspjehe ali kad se već dešavaju ili su se desili, e onda se tim ponosiš.Svoj lični uspjeh treba podrazumijevati
    Eto,još jedna razlika između mene i tebe,a u stvari je to ista razlika koju si ti vidio samo drugačije interpretirana

Last edited by joni; 03-01-23 at 23:47.

Thanks Thanks Given 
    24,307
    Thanks Thanks Received 
    10,099
    Thanked in
    7,582 Posts

A ovi što nisu bili uspješni, a možda čak barabe,i razbojnici njih treba izbrisati jel? Ko lošu genetiku..ali, čuči taj neki rĐa gen i čeka pravu priliku.

Preživio bi i ti u uslovima tim da si se tad rodio, ne bi se izgubio slobodno.

Last edited by Bluemoon; 04-01-23 at 06:37.

Thanks Thanks Given 
    19,192
    Thanks Thanks Received 
    8,948
    Thanked in
    4,365 Posts

Svi ovi koje si nabrojala su najponosniji na svoj lični uspjeh.
    Rđa gen?Svi ga imamo, samo je pitanje koliko nam živi preci te kritične tačne u početku života redovno šmirglaju. Kasnije je to na nama da to sami šmirglamo ne bi li koroziju smanjili ili spriječili.E tu nekima od nas pomogne ponos na pretke a što ne i na potomke.Samo da se ne ponosimo sami sobom.To ostavimo drugima.

Last edited by joni; 04-01-23 at 07:35.

Thanks Thanks Given 
    24,307
    Thanks Thanks Received 
    10,099
    Thanked in
    7,582 Posts

Sad se sjetih nekih ljudi starog kova kad hoće da kritikuju nekoga iz familije pa kažu povukao je na onog Todora.

Šta znam meni je i to da neko bude ponosan na mene teret i generalno mi je stran osjećaj.Recimo, onih najstarih kojih se sjećam iz djetinjstva bez obzira na njihove uspjehe i to ja pamtim njihove osmjehe, riječi, a posebno pamtim kad su znali biti potpuno djetinjasti bez obzira na godine.Ti trenuci su bili rijetki ali njih baš najviše pamtim jer previše je okova i zahtjeva koje društvo čovjeku nameće a čovjek svaki je na kraju krajeva "zarobljeno" dijete.Voljela bih taj koga više nema da je imao više takvih trenutaka no previše su očekivali od njega, i on od sebe pa svi koji ga po tome pominju meni je ništa naspram trenutaka kad je potpuno rasterećen od svega se smijao iskreno kao neko dijete.

Eto po tome pamtim nekoga koga više nema.

Last edited by Bluemoon; 04-01-23 at 08:02.

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,944
    Thanked in
    1,459 Posts

Jedino na svoj lični uspjeh čovjek ne treba biti ponosan,jer to onda prelazi u nešto drugo.
    U sta prelazi?

Thanks Thanks Given 
    19,192
    Thanks Thanks Received 
    8,948
    Thanked in
    4,365 Posts

Mala pomoć:Nije tastova nego .......

Thanks Thanks Given 
    625
    Thanks Thanks Received 
    2,093
    Thanked in
    779 Posts

Osjećaj ponosa ja lično mogu vezati samo za ono što su moja postignuća i postignuća drugih gdje imam svojih zasluga (djeca i roditelji npr). Biti ponosan na nešto sa čim nikakve veze nemaš je promašaj epskih razmjera. Kada imaš pretke čija je biografija zadivljujuća, to je samo splet okolnosti sa kojim mi nikakve veze nemamo i ja za takvo nešto nemam tu vrstu osjećaja.

27. The Following 2 Users Say Thank You to Djed_Djuro For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    6,660
    Thanks Thanks Received 
    6,345
    Thanked in
    2,650 Posts

Meni je na ovoj temi najkul kad religiozni forumasi krenu da objasnjavaju kako je nastao covjek.

Cekaj... Oni to ne objasnjavaju. Imaju zapisano.
    Having a parachute greatly increases your chance of surviving a long fall.
    Have a parachute.

29. The Following User Says Thank You to Antares For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    2,250
    Thanks Thanks Received 
    3,011
    Thanked in
    1,260 Posts

Default Ateizam - vrsta vjerovanja

Realno pretke poštujemo jer su nam očuvali i prenijeli neke univerzalne vrijednosti. Ovi naši baš i nisu ali uzimajući u obzir istorijske okolnosti “preživjeti” je sasvim ok vrijednost pa iako je jedina. Tim prije treba se zahvaliti i nastaviti svoj put. Oni su ratovali i komatili se da bi mi mogli danas da se posvetimo nauci, filozofiji, umjetnosti… Religija je imala veliku ulogu u tom preživljavanju i gradjenju identiteta. I to je ono sto nam jeba maiku danas. Ratna retorika i religija u sprezi, nekad dobri i potrebni, su i dalje naš modus operandi iako zivimo u miru. Jedna reforma pravoslavlja might be in order. Organizaciono. Malo da se te “boje” saperu i sve u bijelo da se “prekreči”.

Sent आत्मनः
    Last edited by Caesar; 04-01-23 at 19:20.
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    105
    Thanked in
    77 Posts

Evo guglah da viđu kako stručnjaci gledaju na ponos.... kome nije dosadno neka i sam vidi koliko tu ima protivrječnosti od pozitivnog do negativnog, te pozitivan je u nekim situacijama te negativan u drugim....gluposti.
    Ponos je želja za veličanjem sebe u očima drugih bilo da se radi o ličnim dostignućima ili nekih nama bliskih osoba. U bilo kojem smislu bio, radi se o ogromnom egoizmu. Ponosni otac, ponosna majka, ponosni đed ili ponosni na pretke..... uvijek iza svega ovoga stojimo SAMO MI, odnosno onaj osjećaj zadovoljstva koji donosi isticanje sebe u tuđim očima. Svi ga imamo a nimalo nema bliskosti sa vrlinama.
    Jedino đe ja vidim tome ponosu mjesto a da se koliko-toliko može reć da se radi o nekom "zdravom"(ako uopšte može bit) osjećanju ponosa jeste kad se odnosi na kulturu naroda kojem pripadamo. Niđe drugo mu ne nalazim opravdanje.

Thanks Thanks Given 
    24,307
    Thanks Thanks Received 
    10,099
    Thanked in
    7,582 Posts

Jedna mala intervencija.

..Majka božija zove kao ONA, a ne obrnuto?
    To je ime samo, a ja ga birala nisam no je maj mader čitala tad Ernesta Hemingveja i tako mi ime dade po Mariji iz knjige Za kim zvona Zvone nema to veze sa nekim likom ženskim iz Biblije.A i nauci su se moji cio život posvetili a vjernici nikad bili nisu nismo svi isto odrastali, no nebitno.Da ne svodimo sad na lično nego radi neke slike kako nije poželjno gledati samo iz sopstvene perspektive.
    A sad..to što je Vanja rekao da je Isus bio hipik, ono jes.Zato ga je Crkva razapela na krst pa povrh svega uzela ko simbol spasitelja ljudskog roda, a onda mačem u njegovo ime svašta činila.

Perverzija.

Onda ovi što stavljaju krstove na retrovizore i to..i badnjake na hladnjake.
    Pokušavaš kvantnu fiziku da nađeš u tim spisama i onda drugi krivi što vele da je tamo nema.Udžbenik biologije iz osnovne škole šamara ozbiljno sve te spise jer ne može žena ostati trudna od nekakvog duha,i sad kad neko to kaže to ti smeta.Da se izbaci ta lekcija djeci da ne vrijeđa vjerska osjećanja kako, ha?

E pa ne znam što bi rekla na to, a da budem ozbiljna.

Last edited by Bluemoon; 04-01-23 at 21:23.

Thanks Thanks Given 
    625
    Thanks Thanks Received 
    2,093
    Thanked in
    779 Posts

Quote Originally Posted by pecaros View Post
    Evo guglah da viđu kako stručnjaci gledaju na ponos.... kome nije dosadno neka i sam vidi koliko tu ima protivrječnosti od pozitivnog do negativnog, te pozitivan je u nekim situacijama te negativan u drugim....gluposti.
    Ponos je želja za veličanjem sebe u očima drugih bilo da se radi o ličnim dostignućima ili nekih nama bliskih osoba. U bilo kojem smislu bio, radi se o ogromnom egoizmu. Ponosni otac, ponosna majka, ponosni đed ili ponosni na pretke..... uvijek iza svega ovoga stojimo SAMO MI, odnosno onaj osjećaj zadovoljstva koji donosi isticanje sebe u tuđim očima. Svi ga imamo a nimalo nema bliskosti sa vrlinama.
    Jedino đe ja vidim tome ponosu mjesto a da se koliko-toliko može reć da se radi o nekom "zdravom"(ako uopšte može bit) osjećanju ponosa jeste kad se odnosi na kulturu naroda kojem pripadamo. Niđe drugo mu ne nalazim opravdanje.
    Ponos je lični osjećaj. To što neko želi da prikaže tuđim očima se drugačije zove, to nije ponos.

34. The Following 2 Users Say Thank You to Djed_Djuro For This Useful Post:

Page 26 of 47 FirstFirst ... 1622232425262728293036 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)