Ovog Indusa sam gledao u nekoj emisiji Henrija Kola, to je onaj što je vozio motor svuđe po svijetu. Jesam malo poremetio s godinama ali toga se odlično sjećam.
Nego,
Razmišljat godinu dana o nečemu, a ne doći do nekog, da kažemo, rezultata, koliko je to energije utrošeno, jer i mozak troši energiju, kaže nauka, ne da bi se mogao zagrijat neki bojler, ali opet, utrošeno ni za što.
Neki bi ljudi, globalisti, svjetska vlada, vladari iz sijenke, korporacije, nova internacionala (dobro, to ne postoji), voljeli da se suzbije kritička misao! E, šipak. Mogli su Francuzi, Rusi, Ameri i ostali da se zamonaše, samo da rata ne bude, revolucija ili bar zlih jezika, no se čovjek buni, nekakvo je bunovno biće, majku mu...samo...ne smrde "zlim kapitalistima" ni pare kritičara, i sve te blagodeti koje padaju s neba, pa još ćemo pomislit da su od Boga, ili bogova, ko zna, niko ništa ne zna, a posebno Sokrat i Džon Snou (ako je vjerovat riđoj ženi)...
"Kakvo zadovoljstvo nalazimo u svim tim pronalascima kojima nauka najiskrenije misli da obogaćuje čovečanstvo (a osiromašuje ga, jer toliko mnogo staju), pa čak i onda kad im se divimo?...
Pa ipak, mislio sam, nauka obmanjuje da ljudski život olakšava, da ga čini udobnijim! Ali ako i pretpostavimo da ga zaista olakšava sa svim tim mašinama tako teškim i složenim, pitam se ja: - Ne činimo li medveđu uslugu onome ko je osuđen da besciljno pati, kad mu tegobe olakšavamo, mehanizujemo."
To veli Pirandelo, nije poluđeo od vjere, da ja znam...
A ja kažem, uzmite me s rezervom, jer, vidim, uzimate me kako se kome prohtje (Indus!): Upravo hrišćanstvo, koje je i dovelo do nauke, kapitalizma, socijalne pravde...ima glavnu ulogu u propasti Zapada. Ono ga je rodilo, ono će ga i ubiti, da parafraziram nekog lika iz knjige.
Čemu to izigravanje superiornosti, mračnjaštvo, humor, ali isključivo na račun drugih ljudi. Djela a ne riječi. Ima jedna fina pjesma, što slušah dok bijah mlad učenik loše škole:
Open your eyes, open your mind
Proud like a god, don't pretend to be blind
Trapped in yourself, break out instead
Beat the machine that works in your head
Isha....

Reply With Quote
Bookmarks