Ne bi ja rekao da je Spajke došao da zaradi pare. Došao je iz ideala, a u međuvremenu mu se sviđelo da ga zovu "ministre", isto kao i svakog ko je stupio na tu funkciju kod nas.
Preokret je, nažalost, one man show, možda i najpoštenijeg čojeka što je kročio Crnom Gorom. Problem su oni iza njega na listi, tj nema ih, ili su stručnjaci za sve.
Cenzus će proći ako glasači budu vjerovali u to.
Evo mišljenje crnogorca proevropski orjentisanog, zašto ne bih glasao ES.
1. Zato što su Miki i Jakov bili uz Zdravka i još par ministara nosioci klerikalne Vlade, kršeći Ustav ove države na svakom koraku, namećući crkvu kao ultimativnu vrijednost i parametar svega. Ljudi koji nijesu u stanju da se povinuju Ustavu nijesu sposobni da budu ozbiljni državnici. Otvorena klerikalizacija društva bi nanijela štetu koja je daleko veća od sve ekonomske koristi koju svojim programom mogu da proizvedu. Srećom pa nije dugo potrajalo. Ne vidim da su se ogradili od tog dijela svoje ružne prošlosti, a sigurno i neće jer znaju da bi ih to politički upropastilo, jer dosta njihovih glasača voli to kod njih.
2. Preagresivan PR u kojem sve vrišti od JA EKSPERT VI POJMA NEMATE, a pritom gomila grešaka, brzopletosti i nestručnosti. Ja jednostavno ne vjerujem ljudima sa takvom retorikom.
3. ES program je u osnovi dobra ideja ali sasvim pogrešno sprovedena. Program je morao fazno da se sprovede, da se mjere efekti i da se u skladu sa efektima primjenjuje. Već sad se pokazuje da je to bio preveliki šok za naš budžet. Sami program nije ni bio njihova ideja, već je stigao od eksperata iz Srbije. I samo u tom dijelu i jeste bio dobar, do nivoa programa. Kad se došlo do realizacije, sve je urađeno brzopleto i neplanski. Reforme takve snage se prije svega sprovode u uslovima kakve-takve stabilnosti, kada je moguće planiranje budžeta. Kad imaš globalnu ekonomsku nestabilnost, potpuno je ludilo ulaziti u ovakve reforme.
4. Nerealna obećanja - Samo budala može da vjeruje u priču o prosječnoj plati od 1000 € i nultoj stopi nezaposlenosti, što stoji u njihovom zvaničnom programu. Problem je što Miki dolazi iz sfere špekulativnog biznisa (hartije od vrijednosti i blockchain) đe je moguć vrtoglavi rast. U realnoj ekonomiji ako se na makro nivou događa isuviše brz rast, to je pokazatelj raznih poremećaja. Kad god smo imali brz rast iza toga su se krile problematične investicije, visoka korupcija i pranje novca, pa nam se na kraju sve vraćalo kao bumerang. CG treba stabilan i stalan rast ekonomije, a ne skokovite trendove.
5. Spajić je još kao ministar najavio da će dati Bechtelu posao izgradnje Jadransko - jonske magistrale, vrijedan milijardu eura, bez tendera. Treba 5 minuta da se vidi da je Bechtel sinonim za korupciju, da su u crno zavili sve države u ovom regionu đe su izvodili infrastrukturne projekte. Dati Bechtelu ovakav posao bez tendera je čista korupcija i potvrda za koga radi. Miki je teška korupcija u najavi.
Možda oni jesu bolji od ostalih, ali za mene dovoljno dobri nijesu, a zbog stavke 1 ih sigurno neću glasati, ni njih ni bilo kog drugog ko baštini slične vrijednosti.
Preokret je priča sa zdravom idejom. Perić je čovjek koji zna šta priča, pokazao je kao političar da ima integritet, ali nema ljude iza sebe niti ima finansijsku snagu i infrastrukturu da izgura neki ozbiljniji rezultat, čak ni na lokalu.
Last edited by Djed_Djuro; 12-09-22 at 07:49.
Sve da je ovo što si naveo tačno, a nije sve, koga glasati?
Sent from my SM-G998B using Tapatalk
Pa mrzi i mene
Postavih prosto pitanje koje ne zahtijeva duboku analizu
Sent from my SM-G998B using Tapatalk
Zamisli neko glasa DPS u Tivat, popljackali grad i pojedinci milijarde zaradili.
Bas moras bit ili nečoek ili mentalno bolesan, nema trece opcije zasto bi neko zaokruzio DPS.
Sent from my Mi 9T using Tapatalk
Ja ne znam sto je CG ekonomija toliko komplikovana i sve nesto dramimo.
Nas je 650 000.
Neki manji svjetski grad.
Da smo normalni i da nam je IQ iznad 80 svi bismo zivjeli kao bogovi u ovoj divnoj zemlji sa milion mogucnosti.
Ali mi smo samo NESPOSOBNI da ista dobro uradimo za sebe.
Mi bismo i Svedsku pokvarili i doveli na prosjacki stap.
Pametnima smatramo samo one koji misle jednako kao i mi.
Fransoa la Rošfuko, francuski filozof
Logika je prosta glasas za onog koji je dao narodu
Pa ce nac mozda resenje i za ostalo
Cijenim da su strucniji zeru od ovih ovdje
Sent from my POCO F2 Pro using Tapatalk
Logika je da je narod glup i da ga ne zanima odakle mu se daje. Narod je glup, jer na primjeru države neće da primijeni istu logiku koju primjenjuje u svom domaćinstvu.
Ja dođem kući i kažem: "Ženo, kupujemo novo auto, ajde sa mnom da izabereš boju. Šćeri, tebi novi iPhone, samo izaberi koji ćeš." Moja ćerka bi bez razmišljanja izabrala telefon, a žena bi prvo pitala odakle, pa konstatovala da to ne možemo sebi da priuštimo. E naši građani su kao moja ćerka, taj nivo svijesti. Samo što ona ima 7 godina i njene kognitivne sposobnosti ne dosežu do nivoa razmišljanja o tome možemo li nešto sebi da priuštimo ili ne.
Žao mi je što će se neki uvrijediti, ali ko ne vidi da su Miki&Jakov sve ovako zbrzali da bi time sebi napravili bombastičan ulaz u politiku, taj je vrlo kratkovid i politički glup.
A je li narod isto glup ako placamo garancije tajkunima i ako gledamo oko sebe bogatu elitu koja je pokrala drzavu "sitotiljo nap***te nam se ***ca"?
Taj narod je svih ovih godina vrlo pametno glasao
Na cemu je pocivala politika DPS-a???
Na sivoj ekonomiji, crkavici (inzenjerska plata 350-500€) i ENORMNOM BOGACENJU ODABRANIH.
Para ima ocigledno. Samo je problem izgleda njegova raspodjela.
Narod je GLUP kad trazi raspodjelu takvu da konacno i njega zapane dodatnih 50-100€.
E vala jes.
Minimalac unisti ovu ekonomiju. Najvaznije je da se odrzi i ne dira u Maksimalac odabranih.
Last edited by Kliker17; 12-09-22 at 11:16.
Sledeći izbori će biti interesatni jer neće biti odraz volje građana, već odraz najbolje složene ,,partijske vojske''. Zašto ovo kažem?
1. Sistem se nije promjenio, ali ono što je dobro (bar nešto), niko sa sigurnošću ne može da tvrdi ko će biti na čelu sistema. To stvara konfuziju među glasačima (kojih ima u najvećem procentu) koji se priklanjaju ,,uz pobjednike''. To su ljudi koji se nikada neće razočarati i uvijek će izaći na izbore.
2. Na prošlim parlamentarnim izborima izašao je največi broj apstinenata (oni koji su imali minim dva izborna kruga prije, a nisu iskoristili to pravo) čija je snaga bila respektabilnih 8%. Većina njih je sada u fazonu ,,svi su isti'', ,,za*ebah se prošli put, više neću''. Na to glasačko tijelo (a koje je večinom glasola ZBCG, DCG i CnB) na sledeće izbore zaboraviti, vratiće se u apstineciju, a vjerujem da će im se još građana pridružiti. Ovo je zapravo najveća katastrofa, jer ovim dobar dio ljudi neće više uticati na stavranje (nove) političke elite (znam kako zvući, ali da budem korektan).
3. Partije koje misle da imaju ozbiljne procente dobro znaju za prve dvije tačke i moraju da se pozicioniraju kao sportski tim koji treba dosta navijača iza sebe (a navijači praštaju i greške svom voljenom timu, bitne su pobjede). To će stvoriti takvu atmosveru (predizbornu) da će ova tačka dva biti još primetnija, ali to nije bitno jer svako se na njih ne računa.
4. To će dovesti do toga da će veče partije dobiti više procenata (nego što realno imaju) sa manje glasača. Apatija, se ne računa, računa se procenat. Zato će predizborna kampanja biti (odvratana) koja se zasniva na obraćanju ,,navijaćima'', a ne građanima.
5. Ako se i pojavi neko ko bi se obratio građanima ,,zalud im trud'' jer je njihov potencijal među onima iz tačke dva, a oni ,,se neće opet za*ebat''.
Ne zvući lijepo ovo što sam napisao? E, tako zvuči propuštena šanasa...
Vidi, pokazali su da se mogu povecati i plate i penzije i vratiti djeciji, samo kad se kontrolisu svi i kad se ne kradu milioni i milioni kojima se ne zna trag...
Da li smo mi koji mislimo da oni rade pravu stvar kratkovidi i politicki glupi, vidjecemo kad oni dobiju puni mandata da rade bez pritisaka i ucjenjivanja, do tada prica ti je suplja...
Rijetko pišem o politici na forumu, a ovo iznad je odgovor zašto. Čovjek pita zašto neko ne bi glasao ES, daš argumente, bez da pobije ijedan od datih argumenata vraća se na priču "DPS". Samo vi uživajte u toj logici i bolje će nam biti nikad.
I kad kažete "para očigledno ima" ne zaboravite da se ES i ove godine finansirao iz duga, a tek će više. Nije pitanje para već je pitanje izvora tih para. Što je najgore, među vama ima i ekonomista.
Dok Crnogorci nauče značenje pojma "održivost" odavde će otići svi koji imaju đe.
Zasto se pominje DPS?
Pa koga drugog? BS? SD?
Ako je ovo sad lose, to znaci da je prethodno bilo dobro. I da bi ekonomija bila stabilna da se nisu povecali minimalci.
Ja sam tako razumjela ovo sto pises:
Da ne treba glasati ES jer su unistili CG koja je bila skroz ok prije njih.
DF ne dolazi u obzir, Demokrate su tek nesposobni, manjinskw takodje, SDP ekstreman na jednu stranu, ostali na drugu, URA izdala CG, Preokret nema sansi....
Znaci, ostaje nam samo DPS - savior CG.
Ako sam pogresno razumjela, izvinjavam se, ali evo, posto je narod glup, red je da ga vi pametni prosvijetlite i kazete mu - ZA KOGA GLASATI NA NAREDNIM IZBORIMA A NE UNISTITI SVOJ GRAD I SVOJU ZEMLJU?
Evo da kazemo da jesi u pravu, ali mi od 30+ god mozemo da uporedjujemo samo dvije vlasti, onu koja nas je dovela na nista bukvalno, pozatvarala sve, preko ledja naroda se enormno bogatila i ovih sad, koji jesu dali narodu, osjetili smo skoro svi, losih poteza sig ima, ali mene je Djede lak izbor.
Ja imam osjecaj da problem sa ES imaju samo "gazde" trafika sto sad moraju da osiguraju radnika i daju mu 450 umjesto 200 na ruke...
Tu es mon héro!
Znaci ES ce dovesti do bankrota drzave u skorije vrijeme, dok ce familije tokom tog vremena imati 200-400e vise mjesecno.
Njihov oponent na izborima, DPS i sateliti, ce dovesti:
a) do revitalizacije ekonomije ukidanjem ES programa i smanjivanjem prihoda domacinstva 200-400e mjesecno
b) do bankrota drzave nastavkom ES programa
c) do bankrota drzave ukidanjem ES programa i smanjivanjem prihoda domacinstva 200-400e mjesecno, a u medjuvremenu sebi pribaviti jos koju milijardu koristi.
Evo ih izbori. Pa izaberi...
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks