Results 1 to 25 of 14337

Thread: Iz raznih medija [Edicija 2022]

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Thanks Thanks Given 
    24,812
    Thanks Thanks Received 
    10,594
    Thanked in
    7,996 Posts

Cio članak na kraju.

"Pitanje kako tolerisati netolerantne lijepo je postavio filozof Karl Poper 1945. godine.

"Neograničena tolerancija neizbežno vodi ka nestanku tolerancije", pisao je Poper. "Ako proširimo neograničenu toleranciju čak i na one koji su netolerantni, ako nismo spremni da branimo tolerantno društvo od nasrtaja netolerantnih, tolerantni će biti uništeni, a sa njima i tolerancija."

Tako da će, u suštini, ako ih tolerišemo, netolerantni na kraju zbrisati toleranciju sa lica zemlje.

Majkl B. Tejger, pisac iz Baltimora i urednik u izdavačkoj kući Mason Jar Press, nedavno je sa čitaocima podjelio sličan scenario na Twitteru, što je izazvalo dosta pažnje. Ispričao je kako je bio u pank baru kad je osoba sa nacističkim obeležjima sjela do njega.

Pank rok scena morala je da se nosi sa uplivima nacističkih njuški od svojih početaka krajem 70-tih. Jedni od utemeljivača hardkor pank žanra, bend Dead Kennedys, izrazili su svoju frustriranost prisustvom "padobranaca" na sceni svojim klasikom iz 1981, pesmom "Nazi Punks **** Off" ("Naci pankeri odjebite").

U Tejgerovoj priči, šanker pokazuje nultu toleranciju za naciste čak i ako ne prave probleme, i daje vrlo upečatljiv odgovor na pitanje zašto to radi:

"Jednom sam svratio u jedan prljavi krast-pankerski bar na pivo-posle-posla. Jedna od onih rupčaga u kojima te šankeri očigledno mrze. Dakle, šanker i ja ignorišemo jedan drugog, kad neko sjedne do mene, a on ispaljuje "NE! Marš napolje!"
    A lik do mene kaže: "Hej, ne radim ništa loše, ja sam mušterija koja plaća". A šanker posegne ispod šanka za palijom ili tako nečim, i viče: "Napolje! Odma'!" I pobježe lik, ispuštajući nešto nalik na vrisak. A primjetio sam da je bio odjeven po pankerskom PS-u.

U svakom slučaju, pitam ja šankera o čemu se tu radilo, a on veli: "Nisi mu vidio prsluk, sav je prekriven nacističkim sr*njima. Gvozdeni krstovi i tako to. Znaš već."

Ja sam bio u fazonu "Aaa, okej", i on nastavlja: "Moraš to sasjeći odmah. Krenu da dolaze ovamo, i u početku je to uvek neki fin, pristojan batica. A ti ga poslužuješ jer ne želiš da praviš scenu. Onda postane redovan, i poslije izvjesnog vremena dovede drugara. Taj je isto kul. Onda ONI dovedu drugare, koji dovedu drugare, i onda prestanu da budu kul, i ti onda shvatiš, ovo je sada nacistička kafana!
    A onda je već prekasno, pustili su korjenje i ako pokušaš da ih izbaciš napolje, imaćeš problem. Zato im moraš odmah začepiti labrnju".

Ja reko' "U j*bem ti", a on kaže: "Da, da, moraš ignorisati njihove razumne argumente zato što je njihov krajnji cilj da budu grozni, užasni ljudi!"

I onda je nastavio da me ignoriše. Ali ja nisam zaboravio cio taj događaj."

Tokom Španskog građanskog rata, čuveni ljevičarski propagandni poster prikazivao je mrtvu djecu, koju su pobili Frankovi nacionalisti, uz propratni tekst:
    "Ako tolerišeš ovo, tvoja djeca će biti sljedeća."

To je moćna poruka koja važi i danas. Ako tolerišemo netolerantne ideologije, poput bjelačkog suprematizma, dozvoljavamo im da bujaju. To ne znači da društvo mora biti nasilno, nego da neprijatelje tolerancije treba potisnuti na margine društva.

Izbacite ih iz svojih kafana, bogomolja, sa društvenih mreža, iz komšiluka, školskih dvorišta i politike. Ako nacistima ikad bude dozvoljeno da otvoreno djeluju u tolerantnom društvu, biće nam potrebno mnogo više od pesnica da ih se otarasimo."

Eto tako.
    https://www.upworthy.com/bartender-e...thering-anyone

Poslano sa mog M2006C3MNG koristeći Tapatalk
    Last edited by Bluemoon; 17-07-22 at 08:01.

2. The Following 5 Users Say Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 5 users browsing this thread. (0 members and 5 guests)