Zato i volim vise 'old school' objasnjenja... Nisu bas od prije 250 godina ali jesu prije 70-80 godina
--------------------------
Do Not Disturb.
Znam da su prvi "self-winding" automatici nastali krajem 18. vijeka, naravno u vidu dzepnih satova, "rucni" su se pojavili tek pocetkom 20. vijeka.
Ne znam tacno ko je prvi izmislio/napravio taj tip mehanizma, ali znam da je Breguet na osnovu njih napravio i patentirao prvi "tourbillon" mehanizam 1801. godine.
Gledao sam skoro ovaj video o Bregeu i svemu sto je covjek napravio, definitivno vrijedi pogledati ako vas interesuje taj dio istorije satova.
Mislio sam na sam klip, iz koje godine datira, ne na izum i petente.![]()
Do Not Disturb.
Napokon stigli NATO strap-ovi... iz 3. pokusaja.
Kakve su ove narukvice za more inace? Kontam da bi brzo posle dodjavola i da je bolje da se drzim gumenih na G shock-u ili Casio Duro al' eto da pitam ako ih je ko 'mocio' dugorocno u slanoj vodi![]()
Do Not Disturb.
Ao dobra kombinacija
Ovaj pagani je sa aliexpressa?
Sent from my iPad using Tapatalk
Ako su od onog "balistickog najlona" od kojih su obicno "zulu" kaisevi prave, onda ne bi trebalo uopste da bude neke stete (ipak je to onaj najlon koji se koristi za izradu padobrana i slicnih vojnih stvari), samo ih ispreri pod cesmu kad dodjes doma, da ne ostaju one bijele fleke od soli po njima kad se osuse.
Ako je onaj finiji materijal kao na pojasevima za sjedista koje obicno koriste za tanje "nato" kaiseve, e taj je dosta osjetljiviji i mnogo brze ce se ostetiti, ne bi ti preporucio sa njima u slanu vodu da ides.
Ja koristim skoro pet godina na moj "vostok" sličnu samo zelene boje i jos se nije raspala. Kad god sam na more bez "vostoka" ne idem. To se pravi od "najlona" tako da bez brige slicno ti je materijalu za slepanje kola
Prije ce ti se sat raspast u vodu nego on
Poslato sa puslice upotrebom Tapatalk-a
Pa ima ga i na Ali-ju ali imaju oni i svoju prodavnicu van Ali-ja kao i mnoge druge (pre)prodavce... Ovaj je konkretno uzet' preko eBay-a a pored njega imam jos i hronograf.. To je to sto mi je bilo zanimljivo, nisam fan "omaza" koji cine 99% njihove ponude sto ne znaci da su losi ali jednostavno nisu moj fah.
Pa od istog prodavca sam narucio vise a jedan dio je kao "obican" a drugi "high quality". Nisam ni ocekivao ni da ce ti "high quality" bit' ista bolji ali makar ovako po dodiru definitivno izgleda da su kvalitetniji i bolje odradjeni.
A nema G Shock-u smrti iako i Vostok zna da gazi a da ne osjeti![]()
Do Not Disturb.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Taj sto si ga slikao lici na najlon. Ne znam kako tacno da opisem al taj najlon od kojeg prave "zulu" narukvice ima malo deblji "plet" od onog "seatbelt" materijala sto koriste za klasicne "nato" kaiseve, koji je obicno tanji i ima sitniji plet/vez, kako se to vec zove.
Lijevi je "seatbelt" nato kais, desni je "balistic nylon" zulu kais.
![]()
^ I jedan i drugi svakako izgledaju bolji od ovog sto sam ja slikao al' nema veze, milo mi je da su napokon stigli nakon otkazivanja i dolazenja prazne posiljke kojom su se vjerovatno nasi posteni carinici castili.
Slikacu sjutra i neku od tih "high quality", samo da vidim koju cu s' kojim satom da uparim... Kad sam narucivao tacno sam znao al' davno to bijase![]()
Do Not Disturb.
Lijeva je Haglund (Svedska), desna je Haveston (Britanija), tako da relativno brzo dodju (preko obicne poste). Obicno imaju i neke popuste za vise komada. Odlicne i jedne i druge, zavisno koji tip vise volis.
Ja imam 5-6 komada ovih Haveston, i nato i zulu, ali su sve "single pass" kao ove "General Service" na ovom videu, nekako mi ljepse kad nemam onaj dupli kais ispod sata.
https://www.haglundstrapco.com/shop
https://www.haveston.com/2-home
Kakva čuka ... Uh...
Sent from my iPhone using Tapatalk
Prelijep. Veoma zanimljivo rješenje za day/date mehanizam.
Koja mu je tačna oznaka?
Orient King Master
Do Not Disturb.
Kolege.. Valja li se iskoristiti ovaj popust?![]()
Veoma je nezahvalno govoriti ljudima da li neki sat vrijedi neke pare, pogotovo ako ne nosis tu vrstu satova, kao ja na primjer, ali cu probati koliko-toliko da objektivno odgovorim na tvoje pitanje.
Ako ga porucujes da ti dodje u CG, vjerovatno ce te sacekati carina, porez i spediterski troskovi, tako da racunaj jos 150-200 eura troskova na tu cijenu ako je to slucaj.
Sat ima kvarcni mehanizam, ako ti nekad dosadi i odlucis da ga prodas, racunaj da ces dosta para izgubiti u preprodaji jer postoji veoma malo satova koji imaju kvarcni mehanizam i drze solidnu prepordajnu cijenu.
Maloprodajna cijena tog sata na Frederique Constant sajtu je oko 800 eura - ako ti je bas merak da kupis bas taj sat i od tog brenda, to je pristojna cijena sa popustom (pod uslovom da te ne sacekaju sve ove gorepomenute dazbine).
Ako zelis neki sat sa bijelim licem i tim klasicnim dizajnom, otidji u centar Podgorice, tamo imas nekoliko prodavnica satova (Leandro, Monte i dr.) koji imaju finih modela slicnih tome od dobrih svajrcarskih i japanskih brendova poput Seika, Tissota, Citizena, Certine i slicnih, pa proberi i vidi ima li jos nesto sto ti se vise svidja za te pare.
edit: cisto da ne bude zabune - Frederique Constant je dobar svajcarski brend, tu negdje u rangu Certine i (mozda) Longinesa.
Last edited by Bor1s; 22-06-22 at 23:21.
A nekim brendovima ne pomaze ni taj heritage, npr. TAG Heueru cijena se bukvalno prepolovi kad ga izneses iz prodavnice. Panerai je takodje krenuo slicnim putem, mada nije toliko strasno ko TAG.
Suprotno je sa nekim dosta mladjim brendovima koji su zauzeli svoje parce trzista i drze svoju cijenu sasvim solidno, poput Bremonta (imali su svoje "bubice" u samom pocetku vezano za njihove mehanizme), Christopher Warda, Mauron Musy, Brellum...
Eo Furlan Marri nakon ultra popularnog (i jednog modela koji su izbacili od postajanja prosle godine) hronografa...
Izbacili sad i sektor dial, takodje sa 'retro vajb'-om iz 30-ih godina...
Hronogoraf je bio megaquartz sa jako konkurentnom cijenom a sad su ipak zagazili malo ozbiljniju teritoriju sa svjacerskim mehanickim mehanizmom a cijena ce bit' oko 'iljadu eura...
Ne vidim ovakve satove na svojoj ruci (nisu moj stil) ali mi se ovako "sa strane" svidjaju...
Do Not Disturb.
Xiaomi prije koji mjesec izbacio nixie tube sat, naidjoh na jednu kratku recenziju i ne zvuci obecavajuce, iako mu je povelika cijena - oko 500€ online.
https://xiaomiplanets.com/new-non-tr...h-light-tubes/
Having a parachute greatly increases your chance of surviving a long fall.
Have a parachute.
Hipsterski, do bola.
Not my style, definitivno. Ne bih ovo na ruku stavio da mi plate...
Do Not Disturb.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks