Kakvih sve zamjena teza.
Ovo me podsjeća na onu bajku Carevo novo ruho.
Pojave se dva nepoznata lika,kažu da su vrhunski tkači,ali dok ne satkaju ruho da niko ne ulazi.
Zaduže se od nepoznatog izvora 750 miliona,ovdje sad na red dolazi priča o nepovoljnom rejtingu budućeg kredita koju neko gore pomenu.
Ako kažeš da ne vidiš ruho ili si glup ili si zlonamjeran.
Ali,ima nade za tebe neko ti dobacuje ma zagledaj se malo bolje nisi ti baš toliko glup,a ni zlonamjeran.
Poslano sa mog M2006C3MNG koristeći Tapatalk
Meni bodu oci ovi navedeni primjeri cijene koštanja sira i ulja. Domaći sir je poskupio u prosjeku do 30-40% a ne 100 %. Znaci da se ipak može kupiti vise kila sira po recimo 7 eura za 450 nego po 5 za 250.
Davno se je moglo kupiti 5 lit ulja za 5 eura. Prije ove krize , bilo je 1.5 Eura.
Dolazimo do toga da je otprilike 5/ 1.5E = 7/2.0 E.
Sto se tice boranije, mene ne pogađa njena cijena. Posijem u baštu, par grana po kojima se penje,malo vode i nek raste. Cijena koštanja je sjeme i voda za zalivanje.
Seljackom logikom, cijena boranije ce da padne kad se proizvodnjom ponuda poveća i a potražnja smanji jer ćemo,jeli imati svoje.
Svako ima nedje komadic zemlje, zato motičicu u ruke pa da smanjujemo inflaciju. To se tako radi.
Ostalo je sve palamuda.
Nije ti objasnjavao po cijenama, nego kako prelivanje cijena funkcionise.
I da nema veze sto je babi sijeno mozda isto...
Povecali su joj se zivotni troskovi, sto utice na povecanje njene cijene.
Sad, ako babi pocne da propada sir jer se smanjila potraznja, i to ce da utice na inflaciju
Ne bih ja to nista diro
Azra Jasavić najavila političku aktivaciju.
Biće interesantno vidjeti buduću strukturu te partije.
Što se sira tiče mogu te povesti na pjacu pa da pitaš sam ali nema potrebe. Ulje nije bilo 1eura. no 1i15 ali dobro. Ne napisah ja da je inflacija 100% nego da se kupovna moć minimalne zarade smanjila.
Mada ti sam napisa da je inflacija 30%-40% a i to je premnogo.
Znači rješenje je motikom protiv inflacije. Ja prinazjem, završio sam Momišićku školu ekonomije, ali nas nisu učili da se protiv inflacije boriš motikom. Moguće da negdje drugo zbilja uče studente da se protiv inflacije boriš motikom.
Sjećam se 90tih kako smo se borili sa inflacijom isto motikama, pa nam nije davalo rezultata. Mada je tada bio neki embargo pa si bio prinuđen da motikaš zemlju jer ni pare nisu pomagale.
Tako da borba sa inflacijom motikama jeste palamuda.
Last edited by hercules; 18-04-22 at 09:38.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Zoran Mikić (ura) u linku nedavno izjavio da je vlada spremna samo se dogovaraju oko tehnikalija.
Zapravo,koliko sam shvatila usaglašavanje potpisnika memoranduma ( snp prije svega) sa nekim planom i programom.
Najavio je i konačno regulisanje izbornog zakona (vjerovatno je mislio na propust 2007) i zakona o parlamentu.
Inače,potvrdio je da će SDP držati bezbjedonosni sektor.
Pominju se stalno neke zabe sto Dritan guta, ali ja mislim da za njega licno i njegovu sujetu nema vece zabe nego sto SDP-u mora da prepusti sektor bezbjednosti.
Sent from my XQ-AS52 using Tapatalk
"Anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac"
Sir je u prosjeku poskupio sa 5e na 6-7e, to sto si ti nasao taj izuzetak nije relevantno.
Za ulje opet pricas napamet, u martu prosle god je bilo 1.5e a nakon toga je izlazilo i do 1.7e.
Kazes poslodavci su u prosjeku isplacivali 250+200e, kako ne, prije ce biti 50 ili 100e a neki ni centa preko 250.
Tako da ti sva racunica pada u vodu...
Umoran sam od svega sto znam
Da,posebno što su se poremetili odnosi njega i Rakčevića još na onom odboru gdje je tražio da ura napravi manjinsku vladu u ovom obliku odmah nakon izbora.
Ipak SDP je pravio iskorak na lokalnom nivou ulazeći u savez sa URA pa je bilo sasvim predvidivo da će ući u ovu vladu.
Vidjelo se to još na Cetinju uprkos svim kritikama jednog dijela njihovih glasača.
Programski te partije su gotovo identične kao i DPS ali ima dosta onih koji nikad neće glasati za isti.Opravdano zbog njihovog balasta iz prošlosti.
Zato je u bitno imati više opcija.Pijedinačni ego je ovdje nebitan.
Last edited by Bluemoon; 18-04-22 at 10:48.
Kad već pišete o poskupljenjima, mislim da ne postoji artikal koji nije žestoko poskupio u CG. Primjera radi, jedna krema koju kupujem već godinama u cosmetics i cijena je stalno bila ista, za vikend bio da je kupim kad ono skuplja za eur i po.
Bukvalno je sve otišlo gore žestoko, da li je to zbog korone ili zbog rata u Ukrajini ili zbog Evrope sad, ne znam, to bih prepustio ekonomistima da disktutuju. Samo znam da će veći dio stanovništa da najebe. Tu ne računam biznismene, poslanike i funkcionere.
U Albaniji krenulo bilo nesto slicno, narod je izasao na ulice i vlada povukla cijene.
Nije dps-u problem samo balast iz prošlosti, nego i ovaj iz sadašnjosti. A programi su tek mrtvo slovo na papiru.
Jutarnji list - Inflatorni udar u Hrvatskoj: Državni zavod za statistiku objavio najviši rast cijena u 13 godina
Znas li da je u citavom regionu ista situacija, bez ES?
Opet su povecanja pomogla ljudima da koliko toliko ispeglaju rast cijena, iako su neke cijene skocile zbog programa, opet je korist daleko veca.
Umoran sam od svega sto znam
Aj ne pričaj. Ozbiljno?
Kačio sam ja početkom marta kolika je inflacija u EU, nego se tada kod nas narod bavio brojanjem Evropa sad plate i izadjom volje naroda.
Ne bi škodilo da pažljivije čitaš što pišem. Npr ovako neke stvari da konstatuješ:
Vidjećemo kad dođe ES na naplatu, jer je prvobitno zamišljena iz pozajmica da se finansira. Te pozajmice neko mora da plati.CG kao država koja koristi EUR valutu za plaćanja, inflaciju eurozone uvozi, tj preliva se na nas.
.
.
.
Evropa sad je u principu dobar program za krajnjeg korisnika. Povećava se i minimalana i prosječna zarada. Za statistiku je to super. Glavni problem je bilo planirano da se finansira pozajmicama sa usvojenim akciznim povećanjima. S obzirom da to nije izlglasano, onda je problem njegovog finansiranja još veći. Za sad ih je sreća pogledala pa akcize od goriva peglaju stvari.
.
.
.
Na to dodaj međunarodnu inflaciju, koja je došla kao spoj 3 nevjerovatne stvari: rat u Ukrajini i energetska kriza, COVID-19 šokovi po ekonomiju, i dugogodišnje držanje kamatnih stopa negativnim. I onda imamo ovo što imamo.
Treba biti realan, pa reći da je cijena struje ostala netaknuta, što nije slučaj sa nijednom zemljom u Evropi, nego nas je spasilo što se KAP ugasio i dobra hidrološka situacija pa imamo viškove koje prodajemo papreno.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
vazda se sjetim ove izjave i koliko je čoek u pravu
Mogu da kažem na osnovu principa i ličnog iskustva političari koji uđu u Sektor bezbjednosti ponašaju se kao dijete kada uđe u prodavnicu igračaka, svaka igračka je zanimljiva i svaka igračka bi da se proba, ali kada političari dok oni shvate da nisu eksperti iz te oblasti, onda je šteta već pričinjena.
Sent from my M2101K9AG using Tapatalk
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
Nije problem inflacija nego prica da je inflacija=ES+Uvezena inflacija.
Generalno nije. Inflacija od ES se samo uklopila u onu koju smo uvezli.
Da li bi ovolika inflacija vila i da nismo pokrenuli ES. Bi i to ne zavisi od nas.
Da li bi da je sve normalno ES povecao inflaciju. Bi i to za odredjeni procentni poen.
E koliki je taj procentni poen, nikad saznati necemo, zbog dogadjaja u svijetu
Ne bih ja to nista diro
Mislila sam na bazične programe,ove druge izgleda sam jedna od rijetkih koja čita jer vidim ljudi su skloni populističkim izjavama posebno u predizbornim kampanjama.
Pa kako se ponašaju glasači,tako i partije to je tango u dvoje.
Dakle, ulazak u NATO, EU integracije, ovdje se podrazumijevaju sve tačke koje se tu traže kao i korupcija i zakonodavno tijelo.
Stranke koje koketiraju sa SPC križam sa spiska jer se kriju pod šinjel FSBa i da ne nabrajam što sve mislim o toj organizaciji.
I onda dolazim do toga što je meni URA bila nejasna pred izbore kad iskoketira sa SPC tako da mi je sve skupa blago rečeno dalo potpuni salto mortale i da izađem na izbore.
Jedino dobro je što vidim da je DPS oslabio,kakav su monopol zauzeli dokaz je i ovo što nemamo zakon o parlamentu jer na ovakve situacije ne računaš kad se učvrstiš tri decenije na vlast.
Mogu da se reformišu koliko oće i šta oće,nikad im neću vjerovati da će svoju politiku promjeniti u smislu da vladaju Crnom Gorom sami,da su alfa i omega,i da stavljaju tapiju na ono što gore navedoh.
Iako znam da i tu ima ok ljudi,ali partija je partija.Ima ih u svim partijama zato i ne volim prepucavanja između njih dokaži se na svom polju a ne kao borim se protiv nekoga.
Što mene briga njihova unutrašnja razmirica nek stvore dijalog valjda je to i postulat parlamentarizma.
Nek stvore institucije a ne da hapse po studijama i u parlamentu da se tako obraćaju jedni drugima.A za to treba ozbiljna većina.
Imali smo klackalicu ko nikad 41/40.
Last edited by Bluemoon; 18-04-22 at 12:11.
Samo ti...
U mome srcu si...
Jedna jedina, nepobjediva -
Zvezdo ljubavi!
Injac je postala ministarka odbrane jer su Ameri tako tražili, toliko o tome koliko je bitno ili ne. CG je članica NATOa tako da je to ministarstvo izuzetno bitno. da se nešto pitam, nikad mi ne bi političari pokrivali resore unutrašnjih poslova i odbrane
Sent from my M2101K9AG using Tapatalk
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
Pretvori se tema u ulje i boraniju.
Kad sam ja pisao na jednoj sasvim drugoj temi o inflaciji i poskupljenju koje nam slijedi nakon covida19, neki magovi sa ovog foruma su pisali da cemo umrijeti od korone i da je to najveci problem sa kojim se covjecanstvo susrelo, kad ono medjutim, oni se povukose u svoje rupe i vise nema problema sa koronom, sad je kriva vlada sto su cijene svega skocile, aha kako da ne, covid19 je bio tu upravo zbog ovoga, da se ima ko okriviti za ogromnu inflaciju i ogromnu ekonomsku krizu, a da to nije USA i MMF.
Spajic je vrlo moguce i znao sto nam slijedi pa je pokusao da nam produzi zivot za koju godinu sa ES, jer svaki covjek koji ima malo siri spektar znanja o ekonomiji i koji ekonomiju prati na globalnom, a ne lokalnom nivou mogao je da zna/pretpostavi zasto je korona tu i kako ce biti nakon korone, o tome sam pisao 2020, a evo sve se polako obistinjuje, a vi odje krivite Spajica, babu sa sela, frizera i koronu. Kek.
Sto bi rekao nas veliki Katnic sadite luka jer nam slijede mrcne godine.
Da Injac pod administracijom Rajnke,pardon Trumpa.
Ah da i Viola Fon Kramor saradnice URA.
Nego,prilike su se promjenile na svetskom nivou.
Očito,je najbitnije vidjeti koje strukture spolja kontrolišu ove naše a to što izjavljuju po medija je obraćanje glasačima.
I dokaz koliko ih poštuju,nego reverzibilna reakcija.
Last edited by Bluemoon; 18-04-22 at 13:30.
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks