Možeš li sa sigurnošću da tvrdiš da nisu?
Šta rade civili po ulicama punima tuđe vojske?
KO ZNA ko su i šta su i kakva je priča iza onih sa vezanim rukama.
Ja samo kažem da se ne zalijećemo, previše je dezinformacija i glumatanja bilo do sada.
Sent from my OnePlus 8 Pro using Tapatalk
Stay salty.
Kakve su slike iz bucha, ovo je pakao. Katastrofa
Podgorica Podgoricanima!
Zamislite kad bi ovdje krenuli da kačimo slike i snime sa Telegram kanala "Borbeni Efektivi" koji je pun anti Ukrajinske propagande, baš kao Twitter anti Ruske.
Cijeli topic bi se pretvorio u shit show.
Stay salty.
Last edited by Gagarin; 03-04-22 at 05:40.
Tko leti, vrijedi...
Last edited by outline; 03-04-22 at 10:05.
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
Do sad sam smatrao da si makar ti korektniji od ovih koji se ne srame da lupetaju svashta u svojoj nesvjesti,da ne pricham o obrazu,moralu,itd.
Ovo se moze protumachiti jako loshe,prema tome da se zaustavim da ne otvaram lanchane reakcije jer bih sa gnushanjem bio prinudjen da chitam pojedine,usudicu se da kazem i to cu biti blag,bljuvotine.
...
Odjednom se traže garancije životom da je bilo ovako ili onako, a za poginule u sukobu od 2014. naovamo uzalud i konretne brojke o tome koliko je poginulo Rusa, Ukrajinaca, koliko civila a koliko vojnika, papagajski se ponavlja priča o 14 hiljada Rusa koje su ubili ukrajinski nacisti. Možete da ne vjerujete da su Rusi ubili nenaoružane civile, ali imajući u vidu standarde koji su dovoljni da se prihvate ruske priče, skalajte sa pričom "možeš li životom garantovat" da su nastradali Ukrajinci obični civili, a da nisu bili militarizovani.
Kao i obično, biće da je istina na pola puta. Nije sve crno-bijelo.
Stay salty.
Ne znam cemu takav odgovor. Samo sam zelio reci da nikad nista nije crno-bijelo te da se u ratu desava sve i svasta, sto je cinjenicno stanje. Ne znam na koji si nacin moj post shvatio uvrijedljivim, bljuvotinom ili sta vec ali mi se cini da si ga shvatio kao da pokusavam da opravdam stranu A ili stranu B a to mi je bilo daleko, daleko od namjere.
Jos pri prvom postu, ako se ne varam, na ovom topicu rekoh da sam protiv bilo kakve invazije ma koji razlozi bili ali vidim da pojedini shvataju moje postove kao opravdavanje Rusije al' mi je cilj daleko od toga, cilj mi je uvijek pribliziti svima da nista, nikad, nije crno-bijelo a pogotovo ne u 21. vijeku gdje sa relativno malim budzetom mozes da promijenis svijest jednog naroda bez ikakvih problema.
Na neki nacin mi je posao indirektno vezan sa medijima a u zadnje dvije godine jos vise nego ranije (iako se radi o istoj bransi), te znam sta se sve radi u tom krugu na najnizim nivoima, ne zelim da zamislim sta se desava na samom vrhu. Uz to poucen iskustvom devedesetih (iako sam bio klinac) sa svih strana (bio sam zaglavljen, na zalost u ratu kako u HR, tako u BiH, a na kraju i prosao kroz NATO *ranje sa kraja decenije) i iz licnog iskustva znam sta se sve radi u ratu i da nikad nista nije crno-bijelo te propagande napadnutih rade svoj posao nista manje od propagande agresora.
Last edited by Zedd; 03-04-22 at 11:07.
but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding
Mediji mogu mnogo toga i ne mogu izmijenit činjenicu da je Rusija napala Ukrajinu i urnisala je. Na raspolaganju ostaju teze koje čitamo i ovuda, da su Ukrajinci nacisti pa Rusi u stvari spašavaju svijet, da su Ukrajinci glupi što se brane jer će ih Rusija pregazit, itd itd.
Preskočimo 2021. godinu jer su podaci zaključni sa septembrom, pa je konačni broj vjerovatno veći.
Za cijelu 2020. godinu u ratu u Donbasu je poginulo ukupno 26 civila na obje strane demarkacione linije.
Nađoh podatak da je 2018. 40% civila stradalo od mina i drugih neeksplodiranih ubojnih sredstava, dakle ne od aktivnih borbenih dejstava.
Pretpostavljam da taj procenat za 2019. ili 2020. može biti sličan ako ne i veći.
Ostale žrtve su stradale mahom u minobacačkim napadima u pograničnoj zoni.
A pazi sad ovo:
Prije nekoliko dana ruska vojska je gađala krstarećom raketom oblasnu administraciju Mikolajeva/Nikolajeva.
Na početku invazije su tvrdili da nemaju namjeru da raspuštaju civilne vlasti na zauzetim teritorijama, no da ovi treba da nastave sa radom i prihvate rusku "specijalnu operaciju", koja nije protiv njih no protiv "nacista u Kijevu".
Inače Ukrajinci su odbacili ruski napad na grad nekih 15+ dana prije ovoga, tako da ovo nije bilo neko odbrambeno uporište.
Kao što je rečeno, ovo bi mogla da bude legitimna meta da je u zgradi bila smještena neka ukrajinska vojna komanda, centar za vezu, itd.
Međutim, koliko nađoh, među žrtvama ima 3 vojna lica, a preko 30 civilnih službenika administracije.
Prisustvo nekog broja vojnika radi obezbjeđenja administracije i nekog broja oficira radi koordinacije aktivnosti sa civilnim vlastima je sasvim normalno.
Dakle, ruska vojska je u napadu jednom raketom ubila više ruskojezičnih civila no što ih je stradalo u Donbasu na obje strane za cijelu 2020. godinu (ili 2021, ili 2019)
Last edited by ASC; 03-04-22 at 11:55.
Krivci s ruske strane za masakr u Buči bi eventualno mogli da se traže u jednoj privatnoj vojnoj grupi.
I pored činjenice da je ruska vojska odgovorna za veliki broj nastradalih, hladnokrvne egzekucije vezanih civila nijesu baš karakteristične za regularne trupe. Isto mišljenje imam i za one snimke mučenja i ubijanja ruskih zarobljenika. To obučena i regularna vojska rijetko radi. Jeste rat ludilo. Ali krivce treba tražiti na sve strane i bilo kakvu zvaničnu verziju događaja uzeti s blagom rezervom.
Ovo kažem najviše zbog toga da se drži nivo diskusije. I ako nam je zaista cilj da dođemo do prave istine u ovom ludilu, a ne samo da se držimo zvaničnih narativa.
Na kraju, a i ono osnovno - tragedija je što je taj narod ubijen. I ne treba ih nanovo 'ubijati' s nekim proizvoljnim pričama i konstrukcijama.
Nemojte što zamjerit 🙂
Meni je interesantno, da neko iz Ukrajine pokaze slike stradalih civila i kaze da su Rusi krivi, a neki ljudi s ovog foruma bez da i zastanu samo u duhu propagande koju su culi nastave "ovo je uzas, ada evo slike, sta ce ti vise, Rusi demoni, Genocid, katastrofa sta Rusi rade..."
Mislim ne kazem da nije, ne kazem da jeste, ali daj minut tisine, i ne donosi zakljucke a da nisi cuo i drugu stranu, nisi nista pametniji, nisi donio svoj zakljucak, nisi analizirao nista nego si primio svarenu informaciju i ponasas se kao da si licno izvjestavao sa terena, da si izbjegao sa mjesta zlocina i sad znas vise nego ljudi na liniji.
Za istu Buchu ili kako li se zove, Ruska propaganda kaze prije nego li je krenula Ukrajinska, da su civili stradali zbog UA granatiranja na tom potezu dok su radili ofanzivu.
Ne treba da vjerujem RU ili UA strani samo jer vise gotivim jedne ili druge.
Niti ratujete tamo, niti znate sta se desava iz prve ruke, kupite informacije od jedne strane zavisno od toga za koju navijate i ne date trunku sumnje.
Istina ce se mozda saznati kad prodju godine, ali je oni koji info traze od samo Ukrajine ili samo Rusije, nikad nece saznati.
Svakodnevno u Luhansku i Donetsku regiju Ukrajina radi isto sto i Rusija u druge krajeve. Granatiraju zgrade, stradaju Ruski civili, maltene Ukrajinska propaganda je ista i sa Ruske strane, samo su regije u koje se to desava druge u zavisnosti ko ima vlast nad njima.
Gledajte malo konflikt sa strane, kad vec imamo srecu da nije nas rat, dajte sebi slobodu da ne birate strane i budete samo stado koje prati pastira, a ni jedan pastir od ovih nije dobar.
Njak Njak Njak
A ti znaš da se prati samo jedna strana priče...?
Sjediš pored svakog forumaša i provjeravaš kojim izvorima se služi...
Ili radiš ono za šta drugima spočitavaš, izvodiš zaključke iz dostupnih informacija...?
Sent using Tapatalk
#fakenews
Ovo sve više i više uzima jasan oblik koji se nazirao od starta ove "specijalne operacije" - ogromno antirusko raspoloženje u Ukrajini koji će oni uz maksimalni pr da ga "prodaju" ostatku svijeta..
Nažalost, za takvo nešto je krivac jasan a svakim danom postaje sve očiglednije da zapad nije kriv za fejl ruske diplomatije i da su se Rusi okrenuli onome za šta su optuživali upravo taj zadrigli zapad i njihov imperijalizam..
Što je još najgore od svega, praktično to rade protiv svojih najbližih (i komšija i srodnika i krvi i vjere).. Nego zabolje onog botoksiranog đuturuma za cijenu koju su platili i Rusi i Ukrajinci u životima, sve će on to ispeglati veličanstvenom paradom na dan pobjede..
Nema te ruske rijeke koja će ih oprati od ovoga ma koliko se vrdali sa opravdanjima..
Last edited by Zedd; 03-04-22 at 12:56.
but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding
+18
https://twitter.com/visegrad24/statu...75613542907907
Индетификоване су неке од жртава руског ратног злочина над цивилима сјеверозападно од Кијева.
Наводно у питању је градоначелница Мотижина, њен суприг и син, које је руска војска отела 23. марта.Иначе Мотижин је једна од најјужнијих тачака ка западнокијевском фронту до којих је руска восјка стигла.
Руска војска редовно је хапсила и хапси цивилне руководиоце у мјестима које су окупирали.
Црногорце је одржало црногорско срце.
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks