Page 192 of 494 FirstFirst ... 92142182188189190191192193194195196202242292 ... LastLast
Results 4,776 to 4,800 of 12341

Thread: Rusko-ukrajinski rat 2022

Thanks Thanks Given 
    5,071
    Thanks Thanks Received 
    12,475
    Thanked in
    6,751 Posts

koliko sam skapirao, Ameri im šalju neke modernije dronove jel? ili ostaju sa Barjaktarima
    „Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov

Thanks Thanks Given 
    252
    Thanks Thanks Received 
    248
    Thanked in
    144 Posts

Thanks Thanks Given 
    2,074
    Thanks Thanks Received 
    3,373
    Thanked in
    1,856 Posts

Quote Originally Posted by Mitro View Post
    Moguće da su rusi našli lijek za Bajraktare. Ali su zato usporili ofanzivu. Od toliko pvo sistema i elektronskih ometača, nešto im sigurno radi protiv njih. Problem su isturene ruske oklopne jedinice bez prave zaštite, vidjeli smo prvih dana kako je to prolazilo..
    Zavisi koliki je domet tih ometača koji se vjerovatno pare sa radarima, pitanje je koliko su ti radari sposobni da detektuju takve dronove.. Plus može da gađe mete sa ogromne udaljenosti..
    Mislim da su ih najviše uništili vizuelno tj. kalsicnim načinom sa pvo-om..

Eno i japanci kupili global hawk, prosto to je budućnost ratovanja (osmatranja i svega drugog)..

Ps. @Dejan fakin ISIL je koristio primitivne dronove protiv Iračana/Amera pa su ih o jadu zabavljali..
    but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding

Thanks Thanks Given 
    2,074
    Thanks Thanks Received 
    3,373
    Thanked in
    1,856 Posts

Quote Originally Posted by outline View Post
    koliko sam skapirao, Ameri im šalju neke modernije dronove jel? ili ostaju sa Barjaktarima
    Ostaju i sa Bayraktarima, ameri su im poslali male samoubica dronove (par kg eksploziva u njima i samo ih uputiš u metu), a čak i takvi su jako zajebani..
    but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

I dalje mi je barjaktar nejasan. Kao da posaljes avion iz drugog svjetskog rata.
    Poprilicno veliki, niska visina leta, spor ko mala cesna, sija na radaru, lako ga elektronski ometati....
    Ocigledno je ruska tehnika opasnija na papiru nego u stvarnosti...

Ne bih ja to nista diro

Thanks Thanks Given 
    2,074
    Thanks Thanks Received 
    3,373
    Thanked in
    1,856 Posts

Quote Originally Posted by Hell Raiser View Post
    I dalje mi je barjaktar nejasan. Kao da posaljes avion iz drugog svjetskog rata.
    Poprilicno veliki, niska visina leta, spor ko mala cesna, sija na radaru, lako ga elektronski ometati....

Ne bih ja to nista diro
    Zavisi koliki je to odraz na radaru, a nije da Rusi nemaju savremenih radarskih sistema.. Vjerovatno je dovoljno mali da se ne bi mogao naciljati klasičnim pvo sistemima S300/BUK, jedino onaj Tor je valjda u mogućnosti da ga obori koliko sam do sad vidio..
    E sad zamisli šta ostale zemlje sa razvijenijom vojnom industrijom imaju u svom arsenalu..

Thanks Thanks Given 
    2,341
    Thanks Thanks Received 
    634
    Thanked in
    331 Posts

Scholz said that Germany is able to abandon Russian gas faster than is commonly believed.

The Chancellor also added that the process of EU countries gaining independence from Russian gas has now become irreversible.
    SMRT FAŠIZMU!

Thanks Thanks Given 
    39
    Thanks Thanks Received 
    986
    Thanked in
    584 Posts

Quote Originally Posted by Hell Raiser View Post

Ne bih ja to nista diro
    Ne bih rekao da je opasna na papiru. Inače se ne bi digla tolika frka oko turske kupovine S400 sistema. Pa pogledajte samo ove UKR sisteme, koji nisu baš najmoderniji, a pokidali su ruske avione na početku agresije. Mislim da sa tom sovjetskom i ruskom PVO nema zezanja. Ali je drugo kad ideš ofanzivno i imaš isturene jedinice bez odgovarajuće zaštite.

Mislim da su Ukrajinci itekako iskoristili taj nedostatak koordinacije i brzanje ruskih trupa na početku agresije. Vidimo da su se u potonje vrijeme utanjili Bajraktar klipovi, sad kad su rusi povezali redove.

Rat je iskustvo. Inače gledam sve više klipova gdje rusi koriste dronove. Kao da je ta inicijativa krenula da se mjenja.

Ali sad kad stižu novi Bajraktari i ovi američki kamikaza dronovi, vidjećemo. Zato rusi i gađaju skladišta na zapadu Ukrajine i uništavaju protivničke BPL dok su još na zemlji.

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

Sa 30tak dronova su oni dosta stete napravili. To meni licno djeluje da su mobilni radarski sistemi losi.
    S300 je sistem za stratesku avijaciju i balisticke rakete. I to je odbrambeni sistem. Ne mozes ga koristiti u napadu.
    Mislim da ce se poslije ovoga ratne taktike brzo promijeniti, tj. smisljati taktike kako da se ovo obori. Mislim da bi helihopteri igrali veliku ulogu, ali su helihopteri osjetljivi na pjesadiju sa protivavionskim raketama....
    Bice zanimljivo gledati kako ce se razvijati taktika oko ovoga

Ne bih ja to nista diro

Thanks Thanks Given 
    6,295
    Thanks Thanks Received 
    6,824
    Thanked in
    3,267 Posts

Sledece idu anti-dron dronovi (u kracem roku) i robot pjesadija (u duzem roku). Pa da se regrutuju najbolji gejmeri svijeta. Nista misici i mooda vojnika.
    Не бојим се вражјега кота, нека га је ка' на гори листа, но се бојим од зла домаћега!

Thanks Thanks Given 
    2,446
    Thanks Thanks Received 
    5,126
    Thanked in
    2,750 Posts

Ok su dronovi za isturenu pješadiju i oklopne jedinice, već za one koje su pokrivene sa PVO, tu već gubi svoju nadmoćnost.
    A i dalje ostaje neupotrebljiv protiv druge vazdušne tehnike, nema nijedno svojstvo lovca da bi moga da se takmiči u vazduhu sa lovačkim avionima, ima tu primjenu kao mali bombarder.
    Njegovi veliki plusevi su relativno mala cijena i očuvanje ljudstva.
    Forever young, i want to be forever young

Thanks Thanks Given 
    2,332
    Thanks Thanks Received 
    2,094
    Thanked in
    946 Posts

"For God's sake, this man cannot remain in power".
    Ovako je zavrsio govor Bidena danas u Varsavi.
    "Anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac"

Thanks Thanks Given 
    6,295
    Thanks Thanks Received 
    6,824
    Thanked in
    3,267 Posts

Quote Originally Posted by Dejan View Post

"For God's sake, this man cannot remain in power".
    Ovako je zavrsio govor Bidena danas u Varsavi.
    White House odmah reagovao. Izgleda da se djedo malo zanio rijecima.

Biden says Putin "cannot remain in power," but White House says it's not call for regime change

US President Joe Biden declared forcefully Saturday that Russian President Vladimir Putin "cannot remain in power," but the White House said afterward that it was not a call for regime change.

"For God's sake, this man cannot remain in power," Biden announced at the very conclusion of a capstone address delivered at the Royal Castle in Warsaw.

“The President’s point was that Putin cannot be allowed to exercise power over his neighbors or the region. He was not discussing Putin’s power in Russia, or regime change," a White House official said.

Biden's line that Putin "cannot remain in power" was not in his prepared remarks, a White House official said.

US officials had said previously said removing Putin from power was not their goal.

"For us, it's not about regime change. The Russian people have to decide who they want to lead them," Secretary of State Antony Blinken said earlier this month.

The Kremlin's response: “This is not to be decided by Mr. Biden," Kremlin spokesman Dmitry Peskov said. "It should only be a choice of the people of the Russian Federation.”
    Не бојим се вражјега кота, нека га је ка' на гори листа, но се бојим од зла домаћега!

Thanks Thanks Given 
    2,049
    Thanks Thanks Received 
    6,299
    Thanked in
    2,928 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Siguran sam da ima dovoljno glupih ljudi koji ce u ovu verziju price povjerovati.
    1. Denacifikacija, u prevodu smjena vlasti u Kijevu. Vjerovatno da bude neka kao što je Lukašenko. Ček, nema toga, ili je još uvijek na stolu.
    2. Demilitarizacija, dobro, svakako neralan zahtjev, ali postavljen kao cilj. Neko postavi u međuvremenu da će zahtjev biti da snage vojske budu petina postojeće.
    3. Priznavanje Krima kao teritorije Rusije, a Donjeck i Lugansk da se priznaju kao samostalne države je zahtjev koji nije imao evoluciju od 24.2.

Sent from my moto e5 using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    5,071
    Thanks Thanks Received 
    12,475
    Thanked in
    6,751 Posts

@Dejan dobar tvit na ovu temu

naravno već je reagovala i WH, i odgovorila da nije mislio na promjenu režima u Rusiji, već da Putin ne smije vladati susjednim državama ili regijom. a i što napisa u tvitu, često se dešava da kaže neke stvari kojih nema u pripljenim govorima

Thanks Thanks Given 
    6,295
    Thanks Thanks Received 
    6,824
    Thanked in
    3,267 Posts

Dosta veliki fakap Bajdena. Sad ce ga Ruje vrcet na loop na TV1 kao rekosmo vam da je bilo samo pitanje dana kad ce nas zapad napasti. I zaro je specijalna operacija bila neophodna.

17. The Following User Says Thank You to avet For This Useful Post:

ASC

Thanks Thanks Given 
    2,332
    Thanks Thanks Received 
    2,094
    Thanked in
    946 Posts

Ako je rekao nesto sto nije htio da kaze, tesko ce odje iko odraditi damage control. Ali mislim da je rekao bas ono sto je htio da kaze. Zanimljiva vremena, kao iz one kletve
    "Anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac"

Thanks Thanks Given 
    17
    Thanks Thanks Received 
    367
    Thanked in
    214 Posts

Thanks Thanks Given 
    2,049
    Thanks Thanks Received 
    6,299
    Thanked in
    2,928 Posts

Quote Originally Posted by Massaro View Post
    Ni pomenuo u svom postu rat u Jugoslaviji.

Nemam razloga ni da ga pominjem, jer dovoljno je ratova i invazija bilo i nakon toga ,u ovom vijeku.
    Voleo bih da vjerujem kako si svo to vrijeme čvrsto bio na istim moralnim osnovama i da se nijesi bavio hronologijama sukoba i razlozima, nego si prije svega osudjivao agresore.
    Ali koliko znam, ti si lik koji voli napisati neku hronologiju zbivanja. Valjda baš zato da bi forumaši sagledali korijene i razloge nekih dešavanja.

A sad samo ponavljaš "nema razloga, nema razloga". Sve je nebitno, sve pada u zaborav.
    Naravno da svaki rat ima svoje razloge i objašnjenja, svejedno da li su ona jasno i iskreno arktikulisana od aktera ili se kriju pod plaštom denacifikacije, humanitarne intervencije, širenja demokratije ili oružja za masovno uništenje.

Možda ne postoje valjani medjunarodno pravni ili moralni razlozi za pokretanje rata i invazija, ali neki razlozi uvijek postoje.

I ovdje kad god se pomene NATO bombardovanje SRJ, bar dvojica-trojica odmah skoče i kažu "eeej, to je nešto drugo, to je bilo s razlogom".
    Pa vjerujem da je bilo. Možemo uvjek o tim razlozima pričati. Kako o onim zvanično proklamovanim od strane agresora, tako i o onim skrivenim.

Pogotovo što NATO bombardovanje SRJ, itekako ima veze sa ovim što se danas dogadja u Ukrajini.
    Ne samo zato što Putin taj dogadjaj danas koristi kao alibi za svoje invazije i kršenje medjunarodnog prava. Nego je generalno taj dogadjaj u velikoj mjeri i uzrokovao dolazak Putina na vlast i radikalni zaokret u medjunarodnoj politici Rusije.
    Naravno, nije se to desilo zbog prevelike ruske empatije prema Srbima, nego zbog načina na koji su oni lično popišani u Savjetu Bezbjednosti, kao bivša sila koja se više ništa ne pita.

Ovdje na forumu postoji stara tema o Ukrajini, iz 2014 godine, koja nosi naziv "Ukrajina-sraz dva svijeta".
    Neko je tako nazvao temu, koja je započela sa demonstracijama na Majdanu.
    Piše se o superiornosti Zapada, Rimskom carstvu, naoružanim pripadnicima Desnog sektora.
    Nije tajna, još je Bžežinski 90-ih pisao o Ukrajini kao ključnoj tački na kojoj bi moglo doći do sukoba Zapada sa Rusijom.
    Eto i neki su na forumu su te demonstracije vidjeli kao početak tog "sraza".

A sad 2022 godine treba da se ponašamo kao vjeverice i tvrdimo da se sve ovo desilo bez razloga.
    Ovaj rat nije počeo 24.2.2022 god., to je samo ,,krešendo" događaja koji su počeli 2014 god., pa je sama hronologija ovog rata bespredmetna bez dešavanja od 2014 do 2022 god. Nadam se da je to jasno.
    To što ponavljam ,,nema razloga", ajde još jedanput. Do sada nagluplji (najdebilniji ili kako god, bilo koja uvredljiva kvalifikacija je odlična) povod za rat (lično mislim da je svaki glup, ali odradimo gradaciju) je onaj kada su Britanci tvrdili da Sadam ima oružje za masovno uništenje. Ruska administracija je uspjela po gluposti da se probije na prvo mjesto (denacifikacija i demilitarizacija).
    Mislim da prilično jasno pišem bez floskula (možda grešim zbog ega) i ne volim da se ponavljam. Dosta toga sam napisao i u staroj temi (Ukrajina sraz dva svijeta).

Thanks Thanks Given 
    5,071
    Thanks Thanks Received 
    12,475
    Thanked in
    6,751 Posts

Quote Originally Posted by Dejan View Post
    Ako je rekao nesto sto nije htio da kaze, tesko ce odje iko odraditi damage control. Ali mislim da je rekao bas ono sto je htio da kaze. Zanimljiva vremena, kao iz one kletve
    vjerujem da će Rusi upirati da je mislio na promjenu vlasti (i pozivati se na neke događaje kojima je kumovala US administracija u prošlosti), a ovi će pričati da nije baš tako i da se Biden pogrešno izrazio. naravno, pokušavaće to da ispeglaju koliko mogu
    Last edited by outline; 26-03-22 at 20:08.

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Quote Originally Posted by BAR View Post
    Можда су спремни и да баце атомску бомбу на Украјину и да затраже капитулацију, но колико је то реално?
    Питање је колико им авиона стратешке авијације може полетјети, могу ли да гарантују стратешкој авијацији да је украјинска РВ и ПВО неутралисана.А сваки Тупољев је злата вриједан.

Оно што је папир а шта су реалне могућности су двије различите ствари.Остаје да видимо.
    večeras su gađali Mikolayv krstarećim raketama, dakle ili ih imaju višak (u šta sumnjam jer su masu skupe) ili im je ipak Mikoalyv bitan pa pripremaju teren

a u ovakvim situacijama ne šalju se Tupoljevi bez lovačke pratnje, ispred idu manji lovci + MiG-31 koji rade SEAD i treba da prime raketu umjesto Tupoljeva

sad za sad svi ruski avioni oboreni su na relativno malim visinama, tako da bi bombarderi koji gađaju sa 5+ kilometara trebali da budu relativno bezbjedni bar na istoku Ukrajine

veći im je problem što imaju manjak navođenih bombi a sa velike visine je teško nabosti cilj sa ovim običnim
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    102
    Thanks Thanks Received 
    612
    Thanked in
    381 Posts

Quote Originally Posted by wulfy View Post
    Ovaj rat nije počeo 24.2.2022 god., to je samo ,,krešendo" događaja koji su počeli 2014 god., pa je sama hronologija ovog rata bespredmetna bez dešavanja od 2014 do 2022 god. Nadam se da je to jasno.
    To što ponavljam ,,nema razloga", ajde još jedanput. Do sada nagluplji (najdebilniji ili kako god, bilo koja uvredljiva kvalifikacija je odlična) povod za rat (lično mislim da je svaki glup, ali odradimo gradaciju) je onaj kada su Britanci tvrdili da Sadam ima oružje za masovno uništenje. Ruska administracija je uspjela po gluposti da se probije na prvo mjesto (denacifikacija i demilitarizacija).
    Mislim da prilično jasno pišem bez floskula (možda grešim zbog ega) i ne volim da se ponavljam. Dosta toga sam napisao i u staroj temi (Ukrajina sraz dva svijeta).

Denacifikacija i demilitarizacija nisu razlozi, nego proklamovani ciljevi ruske vojne operacije u Ukrajini.
    A razlozi intervencije su upravo militarizacija Ukrajine u saradnji sa NATO, koju s obzirom na ukrajinski geostrateski polozaj, vojne i nuklearne potencijale, ruska vrhuska posmatra kao neposrednu prijetnju po bezbjednost svoje drzave.
    To je sazeto Putinovo obrazlozenje.

Ipak je i dalje mnogo gluplji onaj razlog koji je Bush naveo prije intervencije u Iraku, a to je da Sadamovo oruzje za masovno unistenje ugrozava americki nacin zivota.

Ali dobro, bar se slazemo da je ovo samo kresendo desavanja i procesa u Ukrajini od 2014 godina.
    Last edited by Massaro; 26-03-22 at 21:00.

Thanks Thanks Given 
    4,228
    Thanks Thanks Received 
    3,265
    Thanked in
    1,407 Posts

Sudeći po komentarima ispod, jedni te isti ljudi se predaju svake neđelje...

Odavde ---------->
    Dovde <-----------
    --------------->
    <---------------
    Odavde dovde...

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    9,004
    Thanked in
    4,016 Posts

I Ameri su promijenili priču kad je postalo jasno da je oružje za masovno uništenje u Iraku glupost. Naknadno im je priča bila da su išli da svrgnu diktatora i da se uspostavi demokratija. Zvuči poznato?
    - .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..

26. The Following User Says Thank You to NHM For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    102
    Thanks Thanks Received 
    612
    Thanked in
    381 Posts

Quote Originally Posted by NHM View Post
    I Ameri su promijenili priču kad je postalo jasno da je oružje za masovno uništenje u Iraku glupost. Naknadno im je priča bila da su išli da svrgnu diktatora i da se uspostavi demokratija. Zvuči poznato?
    Da. Tako su kasnije obrazlagali intervencije u Libiji i Siriji.

Page 192 of 494 FirstFirst ... 92142182188189190191192193194195196202242292 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)