Page 179 of 494 FirstFirst ... 79129169175176177178179180181182183189229279 ... LastLast
Results 4,451 to 4,475 of 12341

Thread: Rusko-ukrajinski rat 2022

Thanks Thanks Given 
    8,909
    Thanks Thanks Received 
    3,935
    Thanked in
    2,353 Posts

Quote Originally Posted by BAR View Post
    Није ми јасно како овако гину толики команданти бригада руске војске.Ово му дође шести командант бригаде да се зна.
    Sjetih se josh iz doba JNA ali ne mogu se sjetiti tachno o kojem se roku radi u sluchaju rata,koliko je bilo predvidjeno za vojnika,razvodnika,desetara...pa preko kapetana sve do generala,vjerovatno si upucen u to pa ako znash iznesi,jer i mene ovo chudi da generali bivaju smaknuti manje vishe jako brzo.
    ...

Thanks Thanks Given 
    2,074
    Thanks Thanks Received 
    3,373
    Thanked in
    1,856 Posts

Није ми јасно како овако гину толики команданти бригада руске војске.Ово му дође шести командант бригаде да се зна.
    Mislim da je to pitanje za kontraobavještajnu službu vojske Rusije.. Pošto nisu u mogućnosti da uspostave sigurne komunikacije (sa svojim čuvenim ERA sistemom) ako koriste ukrajinske mobilne operatere, onda cure na sve strane.. A možda su baš zbog te loše komunikacije bliže prvoj liniji fronta kako bi omogućili neposredno i brzo komandovanje čime ih opet izlažu rizicima da budu otkriveni..
    Putin je najavio istragu o gubicima elitnih jednica čime je optužio ogranak FSB-a da su im informacije curile..

Poslednji general ili tako visoki čin US vojske je poginuo kad je obrušen avion na Pentagon (septembarski napadi).. U bitkama od tad ni jednog nisu izgubili..
    Last edited by Zedd; 23-03-22 at 20:18.
    but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

Quote Originally Posted by AL no1 View Post
    Sjetih se josh iz doba JNA ali ne mogu se sjetiti tachno o kojem se roku radi u sluchaju rata,koliko je bilo predvidjeno za vojnika,razvodnika,desetara...pa preko kapetana sve do generala,vjerovatno si upucen u to pa ako znash iznesi,jer i mene ovo chudi da generali bivaju smaknuti manje vishe jako brzo.
    Ово је модернији рат.Овдје су команде неке од главних мета артиљерије, диверзантских група итд.Разбије се командни ланац и координација са другим јединицама, те се значајно умање борбене могућности јединице.А озбиљнан је ударац на морал трупа.У дефанзиви је јако опасно, у офанзиви трагично.
    Знамо за једног генерала поуздано, за остале није потврђено па не бих журио са тим процјенама, и више бих се фокусирао на оно што поуздано знамо.

Е да поред ових шест команданата бригада, треба додати и команду Росгвардије из Владимира, једног пуковника и два потпуковника.
    Црногорце је одржало црногорско срце.

4. The Following User Says Thank You to BAR For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    102
    Thanks Thanks Received 
    612
    Thanked in
    381 Posts

Quote Originally Posted by Zedd View Post
    Sve je to lijepo, samo zaboravio si bitnu stavku - nobles iliti "silovike".. FSB, GRU ti čine isto đeca te elite a kako vidimo da FSB uveliko nije u milosti Putina čim im hapsi određene glavaše.. Poluga koja i Putina i oligarhe drži na vlasti.. Druha bitna stvar - Rosgvardija (elitna jedinica policije kao naša PJP), koja je ogromne gubitke doživjela u Ukrajini, uključujući i visoko rangirane oficire.. Druga bitna poluga Putinove vlasti.. Guglaj ko hapsi neposlušne guvernere i oligarhe (ukoliko ih ne uklone na suptilniji način)..
    Imaš izvještaje a i video snimke koliki je "mjehur" oko Putina znadnjih mjeseci, navodno zbog zdravlja a više zbog nepovjerenja u prvi ešalon ljudi koji ga drže na vlasti.. Neko bi rekao paranoja..
    FSB i GRU čine djeca ruske elite?
    Druže, djeca ruske elite žive na zapadu gdje snimaju rijalitije o svom rasipništvu i bahanalijama.
    Jel ti misliš da su takvi doveli Putina na vlast prije 20 i kusur godina?
    Da se oni pitaju, njima bi neki pijani Jeljcin najviše odgovarao.

Ne može se s tobom ozbiljno polemisati, kad ti kao "bitne stavke" i polazne osnove uzimaš twitove i pisanja zapadnih tabloida.

Thanks Thanks Given 
    5,071
    Thanks Thanks Received 
    12,470
    Thanked in
    6,746 Posts

naišao sam bio na članak u kome vojni analitičari pokušavaju da objasne zašto se ovo dešava. ne mogu ga sada naći kompletnog, samo neke djelove

“If you have generals at the front and putting themselves in dangerous positions, it’s often because they need to be there,” said Phillips O’Brien, professor of strategic studies at the University of St Andrews in Scotland. “It would normally be the result of having a lot of screw-ups they’re trying to deal with.”
    "The bottom line is their command and control has broken down," he said, citing reports of Ukrainians blocking and intercepting Russian radio conversations.
    "So, what happens? The column gets stopped. An impatient general is sitting back there in his armored or whatever vehicle. He goes forward to find out what’s going on because there’s no initiative," said Petraeus.
    "Again, there’s no noncommissioned officer corps. There’s no sense of initiative at junior levels. They wait to be told what to do. So he gets up there. And the Ukrainians have very, very good snipers, and they have just been picking them off left and right."
    „Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov

Thanks Thanks Given 
    2,074
    Thanks Thanks Received 
    3,373
    Thanked in
    1,856 Posts

Quote Originally Posted by Massaro View Post
    FSB i GRU čine djeca ruske elite?
    Druže, djeca ruske elite žive na zapadu gdje snimaju rijalitije o svom rasipništvu i bahanalijama.
    Jel ti misliš da su takvi doveli Putina na vlast prije 20 i kusur godina?
    Da se oni pitaju, njima bi neki pijani Jeljcin najviše odgovarao.

Ne može se s tobom ozbiljno polemisati, kad ti kao "bitne stavke" i polazne osnove uzimaš twitove i pisanja zapadnih tabloida.
    Ne žive svi, na svaku ludu koja se bahanališe od Moskve do Los Anđelesa imaš jednog koji se školuje na elitnim univerzitetima za bezbjednost ..

Nisu ga oni doveli na vlast, oni ga održavaju.. A opet, imaš pristup informacijama kako je Putko došao i šta je sporadično izazivao kako bi se održao na vlast..
    Mali hint: svako 5-10 je pokretao "specijalne operacije"..
    but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

Елиминисана диверзантска група.
    https://mobile.twitter.com/UAWeapons...28095331622921

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

Quote Originally Posted by outline View Post
    naišao sam bio na članak u kome vojni analitičari pokušavaju da objasne zašto se ovo dešava. ne mogu ga sada naći kompletnog, samo neke djelove
    То са снајперском ватром јесте могуће, али мало вјероватно.Барем десетак пута до сад сам видио на снимцима уништена руска командна возила.Артиљерија.

Thanks Thanks Given 
    2,074
    Thanks Thanks Received 
    3,373
    Thanked in
    1,856 Posts

То са снајперском ватром јесте могуће, али мало вјероватно.Барем десетак пута до сад сам видио на снимцима уништена руска командна возила.Артиљерија.
    I dronovi.. Doduše i rusi ih koriste najviše za navođenje i osmatranje..

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

Quote Originally Posted by ASC View Post
    Jedina taktička balistička raketa koja je zvanično u službi u Rusiji je Iskander-M. Točka-U je navodno povučena iz upotrebe, ali se špekuliše da je jedan dio vraćen iz "penzije" za Ukrajinu.
    "Balističke rakete sa brodova"? Koje?
    Sa brodova su lansirane krstareće rakete Kalibr. (navodno 30 komada prvi dan)
    Iz vazduha su lansirane krstareće rakete Kh-555 i Kh-101 (sa strateških bombardera) i još nekoliko vrsta.
    Prvi dan je na Ukrajinu ispaljeno 160 balističkih i krstarećih raketa. Rat je otvoren njima.

Pentagon je objavio da je do 18. marta na Ukrajinu ispaljeno 1080 balističkih i krstarećih raketa.

Russia has unleashed its cruise missile arsenal on Ukraine

Dakle, ne ulazimo u nikakvu novu fazu.
    Šta više, ovolika upotreba krstarećih i balističkih raketa će da ozbiljno da skala, i da se koristi mnogo štedljivije, pošto su potrošene ogromne količine.
    Moguce. Uglavnom se na telegramu mogu naci raketiranja visecjevnih bacaca i avijacije.
    Nisam nesto naisao na snimke koji su sad izasli o koriscenju crnomorske flote i krstarecih raketa.
    A cifre koje pentagin daje su mi u rangu ruskog ministarstva odbrane.
    Nesto nisam primijetio da UKR ima ima toliko jaku protivraketnu odbranu, da obali toliki broj, da razaranja nisu tolika na zapadu zemlje.
    Ali s obzirom da ni Rusi nemaju rjesenje za Barjaktar, a realno je kao da upravljas avionom iz drugog svjetskog rata.... Spor i nikakvih manevarskih sposobnosti.... Svasta je moguce

Ne bih ja to nista diro

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

I dronovi.. Doduše i rusi ih koriste najviše za navođenje i osmatranje..
    Навођење и корекција ватре, ефикасна ствар.

Thanks Thanks Given 
    2,440
    Thanks Thanks Received 
    5,125
    Thanked in
    2,749 Posts

Mislim da Rusi i nemaju dronove za napade, već samo navodeće.
    Forever young, i want to be forever young

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

Diverzantska grupa sa slovom Z na sva cetvora vrata.
    Jos da su ponijeli zastavu SSSR i da sprdnja bude kompletna

Ne bih ja to nista diro

Thanks Thanks Given 
    2,074
    Thanks Thanks Received 
    3,373
    Thanked in
    1,856 Posts

Quote Originally Posted by technus View Post
    Mislim da Rusi i nemaju dronove za napade, već samo navodeće.
    Imaju one samoubice od par kg ali izgleda da nisu ni pribložno efikasni..

Thanks Thanks Given 
    2,251
    Thanks Thanks Received 
    3,015
    Thanked in
    1,264 Posts

Nesto razmisljam da sam kralj sta bih uradio da mi velika sila napane zemlju. Bil se borio i sjebao zemlju jer me lože “saveznici” il bi izdrzao pod čizmom koju godinu? Ima kraljeva i ima kraljeva. Zelenski je od ovih drugih.
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

Quote Originally Posted by Hell Raiser View Post
    Diverzantska grupa sa slovom Z na sva cetvora vrata.
    Jos da su ponijeli zastavu SSSR i da sprdnja bude kompletna

Ne bih ja to nista diro

Па није баш да су се крили.Цивилна возила за брже кретање.Можда и нека извиђачка једница.Било је слика руских специјалних снага како користе цивилне пикапове, са све фиксираним противоклопним средствима.

Thanks Thanks Given 
    2,440
    Thanks Thanks Received 
    5,125
    Thanked in
    2,749 Posts

Imaju one samoubice od par kg ali izgleda da nisu ni pribložno efikasni..
    Ili ako računamo one Sovjetske kamikaze što padnu u sred glavnog grada NATO države kad ostanu bez goriva
    Forever young, i want to be forever young

19. The Following User Says Thank You to technus For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    102
    Thanks Thanks Received 
    612
    Thanked in
    381 Posts

Ne žive svi, na svaku ludu koja se bahanališe od Moskve do Los Anđelesa imaš jednog koji se školuje na elitnim univerzitetima za bezbjednost ..
    Pričaš kao da znaš za nekog od njih ili si čuo za njega.
    Pa daj neko ime ili pišeš samo onako, jer misliš da je tako?

Nisu ga oni doveli na vlast, oni ga održavaju.. A opet, imaš pristup informacijama kako je Putko došao i šta je sporadično izazivao kako bi se održao na vlast..
    Mali hint: svako 5-10 je pokretao "specijalne operacije"..
    Kako god, da ne širimo priču, Rusija pod Putinom je nebo i zemlja u odnosu na onu prije njega.
    Ponajviše možda zbog toga što je disciplinovao oligarhe koji su opljačkali državu 90-ih.

U aktuelnoj situaciji, ruski oligarsi mogu samo da plaču nad imovinom koju im uzimaju na zapadu. A uzimaju im baš zbog toga jer ne smiju da pisnu protiv Putina.
    A opet, ne smiju sa debelim razlogom.

Thanks Thanks Given 
    5,071
    Thanks Thanks Received 
    12,470
    Thanked in
    6,746 Posts

dobro je Putin unaprijedio Rusiju. napravio od nje autokratiju u kojoj u zatvor šalješ političke protivnike i vodiš rat za teritoriju u 2022. godinu
    „Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov

22. The Following User Says Thank You to outline For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    2,074
    Thanks Thanks Received 
    3,373
    Thanked in
    1,856 Posts

Quote Originally Posted by Massaro View Post
    Pričaš kao da znaš za nekog od njih ili si čuo za njega.
    Pa daj neko ime ili pišeš samo onako, jer misliš da je tako?

Kako god, da ne širimo priču, Rusija pod Putinom je nebo i zemlja u odnosu na onu prije njega.
    Ponajviše možda zbog toga što je disciplinovao oligarhe koji su opljačkali državu 90-ih.

U aktuelnoj situaciji, ruski oligarsi mogu samo da plaču nad imovinom koju im uzimaju na zapadu. A uzimaju im baš zbog toga jer ne smiju da pisnu protiv Putina.
    A opet, ne smiju sa debelim razlogom.
    Guglaj, imaš 1000 izvora za ovo što rekoh gore, a jedan od najpoznatijih slučaja fsb elita:
    https://www.google.com/amp/s/www.new...9.html%3famp=1

Dalje, niko ne spori da je Putin digao Rusiju nakon Jelcina, što mu i nije bilo teško.. Nećemo se složiti da je način na koji je digao Rusiju vrhunski, čak štaviše imali smo ga jedno 30 godina u sopstvenoj državi..
    On nije disciplinovao oligarhe nego ih je naćerao da rade u njegovu korist, što je bitna razlika..

Međutim, svaki put kad se lomilo političko jedinstvo u Rusiji, imao je vojnu kampanju kojom je vraćao tu političku prednost, Čečenija 2x, Gruzija itd..

Thanks Thanks Given 
    2,319
    Thanks Thanks Received 
    5,860
    Thanked in
    2,041 Posts

Quote Originally Posted by AL no1 View Post
    Da ja znam samo je jedan general poginuo u ratovima 90-tih Bratić, a i on slučajno od minobacačke mine.

Thanks Thanks Given 
    7,469
    Thanks Thanks Received 
    4,812
    Thanked in
    2,465 Posts

Očajni sistemi veze. Koriste silom prilija otvorene komunikacije i moraju prići bliže liniji fronta.
    Uz real time obavještajnu podršku NATO ukrajinski snajperi i vođene rakete ih onda lako nađu.
    Tko leti, vrijedi...

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

Quote Originally Posted by remark View Post
    Da ja znam samo je jedan general poginuo u ratovima 90-tih Bratić, a i on slučajno od minobacačke mine.
    1991. Контрадмирал Крсто Ђуровић као једна првих жртава рата на Дубровачком ратишту.Сумња се да га је елиминисаала Контраобавештајна служба.

1999. Генерал пуковник Љубиша Величковић.Направио лошу процјену пред крај бомбардовања, што је коштало и њега и јединицу којој иначе није био директно надређен.

Thanks Thanks Given 
    2,074
    Thanks Thanks Received 
    3,373
    Thanked in
    1,856 Posts

1991. Контрадмирал Крсто Ђуровић као једна првих жртава рата на Дубровачком ратишту.Сумња се да га је елиминисаала Контраобавештајна служба.

1999. Генерал пуковник Љубиша Величковић.Направио лошу процјену пред крај бомбардовања, што је коштало и њега и јединицу којој иначе није био директно надређен.
    Jel to ono kad su im pogodili radarski centar?

28. The Following User Says Thank You to Zedd For This Useful Post:

BAR

Thanks Thanks Given 
    2,287
    Thanks Thanks Received 
    631
    Thanked in
    328 Posts

Ovaj kanal je zlato

Патриот за деньги

SMRT FAŠIZMU!

Page 179 of 494 FirstFirst ... 79129169175176177178179180181182183189229279 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)