Results 1 to 25 of 669

Thread: Rat u Ukrajini i Budućnost Crne Gore

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Thanks Thanks Given 
    23
    Thanks Thanks Received 
    661
    Thanked in
    302 Posts

Quote Originally Posted by extravaganca View Post
    Pričate o stranom uticaju i interesima, a jedan zamjenik sekretara nam sastavlja vladu i govori nam ko u istoj ne može biti. I to vam je ok, ali vam mnogo smeta debil od Strahinje koji se sastao sa nekim ruskim diplomatom. Da li ste vi normalni?
    Evo ja mislim da sam normalan, i nije mi svaki strani uticaj isti - ima neki koji je na fonu dugoročnih interesa Crne Gore, ima neki koji nije.

Ima ona čuvena 1918-ta, o tome nema šta dalje; ima posle 2SR domaćega jada, odnosno manje više bjelaške vlasti u drugoj polovini postojanja SFRJ, koja se sjetila osnivanja univerziteta i akademije nauka kad se sjetila, koja je zaje*ala svaki grad u Srbiji, sa ulicama Nemanjina, Karađorđevića i Vuka Karadžića, i spomenik Karađorđu oko republičkih institucija; onda ima 1989-te i AB revolucija, đe je Crna Gora pala bez odbrane, i narednih 8 godina pravila društvo Miloševićevoj Srbiji u suludim avanturama devedesetih, što nas je unazadilo da se još nismo oporavili; pa dođe Koštunjavi, da postavlja crkve po Rumiji i ne pita nikoga; Tadić da šalje Vuka Jeremića da posjeti opoziciju u Bijelom Polju, a da nijednom nije došao u posjetu zvaničnoj Podgorici; i na kraju Vučić, koji najotvorenije rovari po našoj državi, finansira političke partije, medijske kuće, šalje kojekakve Vlade Mandiće da kupuju glasove na lokalnim izborima u Crnoj Gori. Mogu do sjutra da nabrajam, šlag na tortu je banjalučki stručnjak za bezbjednost Laković, savjetnik premijera, koji referiše Dikić Bratislavu, prenosi povjerljive podatke - i ima obraza da ga zove "operativnom vezom".

Na to dodajmo i SPC koja se potpuno instrumentalizovala u političku alatku srpske države nakon smrti Amfilohija.

U novije vrijeme imamo situaciju da je Srbija proksi Rusije, te da od pristupanja Crne Gore NATO-u Rusija dodatno rovari ovuda, nekad posredstvom srbijanskih vlasti, a bogami i direktno. Pogotovo je problematično što se to rovarenje sve više radikalizuje, kroz djelovanje DF-a i raznoraznih zborova, klubova, sabora i sličnih čuda.

Dakle, u zadnjih 100 godina ja nijesam čuo za period duži od 5 godina, u kom vlasti u Beogradu nijesu imale ambiciju da nam kroje kapu, i u kom su poštovali Crnu Goru kao ravnopravnu republiku / državu. A od članstva Crne Gore u NATO, Rusija pomaže u tim naporima. Buduće ponašanje je najlakše predvidjeti po prošlom ponašanju, i za mene ambicije vlasti u Srbiji predstavljaju prijetnju samom postojanju ove države.

U tome je suština razlike između jednog i drugog "rovarenja". Rovarenje je neminovno, jer suštinski nezavisne države nema bez 50ak miliona ljudi i nuklearnog oružja - mi drugi imamo stepene autonomije. Ali je razlika u tome čemu rovarenje vodi, i kad se sagleda čemu vodi - jedno je mnogo opasnije od drugog po Crnu Goru.

Mi ovdje nemamo dvocifren postotak Amerikanaca ili Engleza, kao populacionu bazu podložnu za stvaranje pete kolone; nemamo "ovo je američko more", niti "Crna Gora i Velika Britanija to je jedna familija", nikad mi nije Francuz objašnjavao da sam i ja Francuz, i da pričam Francuskim jezikom.

Eto tako...ja bar pišem šta mislim, a vi se gradite agentima svjetske pravde i moralnim vertikalama, đe vas boli nepravda i dupli aršini da može Eskobar, a ne može Antipin... To se zove interes, a priče o moralu i jednakim aršinima za sve u geopolitici, to je više priča za nekog do 14 godina.

2. The Following 9 Users Say Thank You to Nije bitno... For This Useful Post:

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)