Danas mi otac kaze da su mu u erste banku ratu za kredit samovoljno podigli sa 170e na 270e, razlog je jer mu se plata povecala(primio 550e na banku). Ozbiljno ljudi, je l ovo zakonito? Mislim, kako moze banka, pogotovo sa ovim presmijesnim izgovorom da na svoju ruku smanjuje/povecava ratu?
Pa jeste se nesto kasnilo i cuda bila, ali i da se kasnilo 5 godina cus 100e da se podigne rata to je presmijesno. Ajde da su rekli iz banke, kasnili ste i obracunali smo zateznu kamatu tolko i tolko i vece je, sve ok. Rade ljudi, pa vama je sad veca plata samim tim se povecava rata?????? A cega druze, jeste li vi normalni?
Imaš li više detalja?
Potencijalni jedini opravdan razlog jeste pomenut:
a) ko ima neplaćene dospjele obaveze onda imaju svako pravo da uzmu pola plate (definisano zakonima). Dodatno, ako su mu raskinuli ugovor zbog kašnjenja, ta uvećana rata će potrajati do zatvaranja poslednjeg eura tog kredita ako se drugacije ne dogovori sa bankom (pricam o mozda nekom reprogramu koji moze da se dogovori sa bankom)
b) ako nije kasnio, imate sva prava da vam vrate uzeto odnosno: protivzakonito je da banka naplaćuje obaveze koje nisu dospjele na plaćanje. Moraju i oni u tom smislu da poštuju ugovoreni otplatni plan, jednako kao klijent. To bi bilo kao da EPCG krene u prinudnu naplatu računa za naredni mjesec. Ako nemaju osnov - ne smiju
Sent from my M2101K6G using Tapatalk
Koliko euribor realno može da poraste u narednom periodu? I kad bi trebalo da počne da raste?
Provjerih opet sa njim, nije radio u onom periodu prvom korone 3-4 mjeseca, tad je kasnio jer nije trazio moratorijum. Medjutim, kad je opet poceo da prima platu to je sve isplatio kako treba, to je bilo prije 2 godine skoro. Sad su mu bukvalno rekli ovako "plata vam se povecala, samim tim i rata se povecava"
Dokazujes i da kao neko ko je u ovom poslu nema bas sve informacije. Priliv nikada ne placa primalac ukoliko je posiljaoc poslao sa OUR naznakom a o tome je bila prica.
Nope vec iskreno mi nije ni palo na pamet da pogledam kod njih jer imam ekstremno negativna iskustva iz proslosti. Svakako su to paprene cifre za "normalne korisnike" te u mom slucaju pricamo o cifri vecoj od 0.5% u slucaju hipotekarne.
Jos jednom, omashio si.
Daleko od toga da sam ocekivao da se ne placa, sta vise, upoznat sam poprilicno dobro o tarifama u zemljama u regionu, pogotovo o tarifama u HR jer tamo takodjer imam racun. Cak i banke koje si naveo imaju manje tarife nego vecina banaka u CG.
Ne baratas, vidi se upravo iz svega gore navedenog.
Volio bih da znam koja je to uvreda u pitanju, moze i na PM, nije nikakav problem.
I rekoh da se vidi, vise mi se ne brisu random postovi no da je srece ti bi bio banovan sa foruma za sva vremena za ono sto si radio u proslih godinu+ dana.
Dje je sad najbolje uzeti stambeni kredit daju 4.1% ima li dje nize....
Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
Prijatelju, nije to kupus pa da imas 2 ulazna parametra tipa: je li iz zete i je li prskan?
Koliki je kredit, koliko ti je ucesce, na koji rok trazis, ko ti je poslodavac, prosjecna plata, da li ga uzimas za kupovinu nepokretnosti ili adaptaciju, imas li dodatno obezbjedjenje kao kolateral, trazis li fiksnu ili varijabilu kamatnu stopu itd. To su informacije na osnovu kojih trazis i od kojih zavisi odgovor a ne: ocu stambeni, ima li dje ispod 4,1%.
Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
To ne smije tako ako je on 100% siguran da nema dospjelih dugova
Ima vise adresa na koje moze da provjeri i vise nivoa. Predlazem sledece:
Nađi e-mail za žalbe klijenata te banke (to je najjednostavnije i najbrze). Posaljite upit sa podacima (ako ti otac nije prijavio neki mail banci za kontakt onda posalji podatke/ugovor ili bilo sta sto bi identifikovalo klijenta). Trazi zvanicno pojasnjenje
Ako to ne upali naredni korak, probaj da prikupis par stvari za dokaze: ugovor otplatni plan i promet po racunu, neku potvrdu od banke o danima kasnjenja đe će se viđet da ne kasni tada kad su mu povecali anuitet i to sve posalji bankarskom ombudsmanu. On ima moc slicno kao tuzioc/sud/Centralna banka i moze da naćera banku da se potrudi oko odgovora pri cemu banka ne smije pogresno da ga informiše
To su neke opcije bez troskova na tvojoj strani koje mogu vratiti tokove u ispravan kolosjek. Greske se desavaju svima ali je bitno da su banke voljne da ih isprave. Ako neki pojedinacni zaposleni zakaze jer mu je muka da provjeri/objasni/savjetuje: tu su ova dva navedena kanala koja mogu da se koriste.
Nadam se da je bilo od pomoći
Sent from my M2101K6G using Tapatalk
Moguće da je ugovor bio potpisan na iznos od 270e ili veći a da mu je penzija bila u jednom momentu zbog žiriranja ili neke administrativne zabrane smanjena.
Samim tim banka nije mogla da "skida" ugovorenu penziju već je skidala maksimalni dio od 170e.
Kada se penzija oslobodila vratili su na staro skidanje..
Poslato sa kompaktne pisaće mašine
............ Ż\_(ツ )_/Ż.............
iskreno, smijesno mi je sto umjesto da nazoves banku, posaljes email (nije to dz ili neka druga drzavna institucija dje se na tel nikad ne javljaju), ti pitas i cekas odgovor na forum. kao da mi znamo sto moze bit. Jesi ocekivao da kreditni referent iz erste prati forum i zna koja je tvoja kreditna partija
evo ti broj kreditnog referenta u erste, nazovi ga, pitaj, ali nam obavezno jav,i danilo 063 299 663
isto kao majke koje cekaju gostovanje dermatologa na tv da pitaju sto joj moze sinu bit. nevjerovatno.
ima, u erste banku, ispod 4.1% uz varijabilnu kamatu
Lagano brate cemu nervoza, nisu ih tebi uzeli no nama
Nisam nidje napisao da cekam odgovor sa foruma pa da vidim sta dalje da radim. Ovo sam napisao u medjuvremenu dok je otac otisao i zavrsavao stvari, mada ne moze se ni sve to za sekund zavrsit a valja napisat nedje da ljudi vide sa kakvim indijancima se posluje u cg, tako da bez brige umijemo se za sebe brinut![]()
Ne pominji penziju bugi brate mlad mi je otac naljutice se
Sve je regularno skidato, nije mu se plata u medjuvremenu smanjivala/povecavala, tacnije jeste tek kad je pocela evropa sad. Januar i februar je sve normalno bilo kao i do sada, sad su uzeli tih dodatnih 100e tek. Bio je i danas tamo, mislim da je sredjeno. Samo mi je bilo nerealno da tako odjednom, bez ikakve najave uzmu 100e preko i prave se ludi, i dalje ne mogu da vjerujem da kad je zvao prvi put tamo da su ladno odgovorili "povecala vam se plata pa se i rata povecava"
Bas pitah suprugu jer mi je stojalo negdje u podsvijesti da je pomenula da su joj skinuli neku sitnicu prilikom uplate za platu prije par mjeseci... Yep, "skinuto" takodjer i veoma slicna situacija kao kod kolege forumasa.
Provjerih kolika je cifra u pitanju i tacno 0.2% svaki put (oktobar, novembar, decembar i januar) sa time za februarsku platu nije nista skinuto.
CKB skida, ali ako je u nalogu navedeno da je LD ne smije.
Ako nije navedeno onda skida.
Poslato sa kompaktne pisaće mašine
............ Ż\_(ツ )_/Ż.............
Je li zaboga CKB banka umanjila neto dobit za 2021. Godinu za ovih 14 miliona zna li se?
Nerealno mi je da je NLB sa sve Komercijalnom ostvarila vecu dobit od njih..
I don't give a damn.
I am not i danger, I am the danger.
There are currently 10 users browsing this thread. (0 members and 10 guests)
Bookmarks