Page 4 of 27 FirstFirst 1234567814 ... LastLast
Results 76 to 100 of 669

Thread: Rat u Ukrajini i Budućnost Crne Gore

Thanks Thanks Given 
    1,850
    Thanks Thanks Received 
    5,399
    Thanked in
    2,078 Posts

Quote Originally Posted by high View Post
    Kako nije bilo. Turci su 74 zauzeli dio Kipra, a obje zemlje su ušle u Nato 1952.
    150-ti put na ovome forumu:
    Kipar nije Grčka, nego zasebna država koja nije članica NATO-a.

2. The Following 4 Users Say Thank You to ASC For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    2,237
    Thanks Thanks Received 
    2,985
    Thanked in
    1,246 Posts

Quote Originally Posted by joni View Post
    A ako zemlja Nato članica napane drugu nato članicu?

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk
    Kipar je tako otisao Turskoj. Neki kazu i nikom nista al mislim da je Turska tada izgubila neku evropsku perspektivu. Na drugoj strani mozda ih je to natjeralo da se pozabave sobom umjesto da se oslanjaju na druge. Mislim da su jedna od 5 zemalja koje mogu same da se prehrane i mozda medju prvima ako ne i prvi po izdvajanju za obrazovanje iz budzeta. Uzmi ovo sa rezervom nedje procitah al ne znam gdje.

Nas rat u Ukrajini moze kostati na drugi nacin. Vučko je rekao da ako budemo dobri biće “njam, njam” a ako ne… Sa druge strane demokratske vrijednosti EU , a “njam, njam” je pod znakom pitanja. Ocu da kazem, NATO savez ce morati da pretrpi transformaciju u ekonomski savez inace ga nece biti.

Vidjecemo sta ce biti. Za sada sam misljenja da je geopoliticki reset u toku, a gdje cemo mi zavrsiti nije mi čisto.

Sent from my iPhone using Tapatalk
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    557
    Thanks Thanks Received 
    2,709
    Thanked in
    1,396 Posts

https://apnews.com/article/russia-uk...906459543b1fbe

analysts warn that even NATO members could be at risk, such as Estonia, Latvia and Lithuania on Russia’s doorstep, as well as Montenegro, either from Moscow’s direct military intervention or attempts at political destabilization.
    Montenegro, a former ally that turned its back on Russia to join NATO in 2017, has imposed sanctions on Moscow over the war in Ukraine and is seen as next in line in the Western Balkans to join the EU. The country is divided between those favoring pro-Western policies and the pro-Serbian and pro-Russian camps, raising tensions.

Russia has repeatedly warned Montenegro's pro-Western President Milo Djukanovic, who led the small Adriatic state into NATO, that the move was illegitimate and without the consent of all Montenegrins.

Russia may hope to eventually improve its ties with Montenegro in a bid to strengthen its presence in the Mediterranean.
    Pipun je mozda zabavan. Ali raditi protiv svoje, a za interess druge zemlje nije zabavno. To se zove peta kolona. Popularnim rjecnikom, izdaja.

Da je umjesto Katnica bio neki normalni tuzilac, Pipun bi sad bio u Spuzu. I on i Mandic.
    Last edited by Ostoja; 11-03-22 at 02:19.

5. The Following User Says Thank You to Ostoja For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    113
    Thanks Thanks Received 
    4,470
    Thanked in
    2,627 Posts

Ko brani ovim novim da ga procesuiraju?

Poslato sa kompaktne pisaće mašine

............ Ż\_(ツ )_/Ż.............
    -> Forma za naručivanje online stvari <-

Bugi Vugi tapši Raduj se!

Thanks Thanks Given 
    6,232
    Thanks Thanks Received 
    5,850
    Thanked in
    3,387 Posts

Kad su svi jaci oko tebe vazda valja imati jednog Ljesljanina za igru ili za hendlovanje....

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    26,223
    Thanks Thanks Received 
    8,419
    Thanked in
    4,145 Posts

Quote Originally Posted by Ostoja View Post
    https://apnews.com/article/russia-uk...906459543b1fbe

Pipun je mozda zabavan. Ali raditi protiv svoje, a za interess druge zemlje nije zabavno. To se zove peta kolona. Popularnim rjecnikom, izdaja.

Da je umjesto Katnica bio neki normalni tuzilac, Pipun bi sad bio u Spuzu. I on i Mandic.
    Kako naši prosvijetljeni forumaši više ne pominju hapšenje Ivanovića, Gvozdenovića, Đukanovića nego daj da hapsimo bre Mandića i Kneževića. Daj da vadimo oružje iz jezera. Sigurno su ga tamo sakrili. To su bre petokolonaši. Koju muku doniješe ovoj državi, uništiše je skroz. Zamalo i Lovćen u Vrbas da prebače. To su ljudi bre koji rade za interese druge države. . I onda dođe pomoćnii sekretara i bukvalno nam odredi ko će biti u vladi, kakvu će politiku da vodi ta vlada, ko može a ko ne u tu vladu, vi građani džabe glasajte. Ali on to ne radi za interese druge države već za naše interese bajo moj. To ti je demokratija.
    I onda kad forumaše koji ovo potenciraju povežeš sa DPS-om počnu vratolomije. Eee ko vas ne zna...

Sent from my KB2003 using Tapatalk

9. The Following 4 Users Say Thank You to extravaganca For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,238
    Thanks Thanks Received 
    1,668
    Thanked in
    905 Posts

Da su na svim bitnim pozicijama u državi normalni ljudi a ne politički i korumpirani isprdci, ovo bi bila normalna država a likovi poput Pipuna bi bili potpuno nebitni i ne bi se na njih ni obraćala pažnja. A pomenuti Spuž bi bio previše tijesan.

11. The Following 2 Users Say Thank You to Dzi For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

U normalnoj drzavi bi i Mandic i Pipun i DPS dream team dijelili zatvorske celije. Jedni zbog 30 godina pljacke, drugi zbog pokusaja drzavnog udara. A vi koji i dalje mislite da se nista nije desilo 2016 samo neka ste zivi i...zdravi, valjda. Ne znam kako...
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

13. The Following 3 Users Say Thank You to VanjaTheMan For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    557
    Thanks Thanks Received 
    2,709
    Thanked in
    1,396 Posts

Quote Originally Posted by extravaganca View Post
    Kako naši prosvijetljeni forumaši više ne pominju hapšenje Ivanovića, Gvozdenovića, Đukanovića nego daj da hapsimo bre Mandića i Kneževića. Daj da vadimo oružje iz jezera. Sigurno su ga tamo sakrili. To su bre petokolonaši. Koju muku doniješe ovoj državi, uništiše je skroz. Zamalo i Lovćen u Vrbas da prebače. To su ljudi bre koji rade za interese druge države. . I onda dođe pomoćnii sekretara i bukvalno nam odredi ko će biti u vladi, kakvu će politiku da vodi ta vlada, ko može a ko ne u tu vladu, vi građani džabe glasajte. Ali on to ne radi za interese druge države već za naše interese bajo moj. To ti je demokratija.
    I onda kad forumaše koji ovo potenciraju povežeš sa DPS-om počnu vratolomije. Eee ko vas ne zna...

Da si pazljivo pratio sto sam pisao, nasao bi da sam napisao da cu da castim kad vidim Petra Ivanovica u Spuzu. Ili da cu popit u cast toga. Ali, kakve to veze ima s odgovornoscu lidera DF-a zbog njihove saradnje sa ruskim spijunima? Svak za svoje odgovara.

Zar je toliko tesko da se stvari ne gledaju crno-bijelo? Da ako sam nesto napisao protiv lidera DF-a, da to ne znaci da podrzavam DPS? Ili, obrnuto? Koji je to defekt da neko moze razmisljati na takav nacin? Pisao sam i o Gvozdenovicu, o Prvoj familiji, korupciji, za DPS sam nebrojeno puta napisao da je najvise zlo koje je snaslo Crnu Goru. Sto jos treba da uradim da bi bio zadovoljan? Da kazem da je normalno da Strahinja Bulajic razgovara s ruskim spijunima u nekoj kafani u Dg i da to cak smatra normalnim? Druga je stvar sto je Katnic upropastio optuznicu pokusavajuci da fabrikuje nesto cega nije bilo. Naravno da nije bilo oruzja u jezeru. Ali to ne znaci da lideri DF-a nijesu imali kontakte sa ruskim spijunima. Sem ako su zapadni obavestajci izmislili pricu o sastancima ruskih obavestajaca s DF politicarima 2016. godine i oni ljudi kpje su tajno snimili nijesu bili ruski spijuni.

Izvini, nemoj se uvrijediti, ali ja stvarno ne vidim nacin na koji mogu imati ozbiljnu komunikaciju s nekim ko na takav nacin razmislja. Ne ljutim se na tebe. Ne mislim da kod tebe postoji losa namjera. Navikao sam na takav nacin razmilsljanja na ovom forumu. Da ako nesto kritikujes, onda mora da podrzavas neku suprotnu stranu. Koju?! U CG ne podrzavam nikog. Nijednu stranku. Nijednog politicara. Omaklo mi se pa sam u jednom trenutku podrzao Abazovica. Pa nesto kasnije Becica u vrijeme izbora u Nk (vjerujem da se moze naci moj glas za Demokrate u poll-u odje na forumu kad su bili izbori u Nk). U poceku sam imao simpatije za Zdravka Krivokapica. Dok nijesam shvatio da su svi oni, svaki na svoj nacin, prevara. A to da sam podrzavao Abazovica, Becica i Krivokapica, dosta govori o tome sto mislim o DPS-u.

Za DPS nijesam nikad bio. Never ever. Po naski, nikad u zivotu.

Nemam te namjeru ubjedjivati.

Thanks Thanks Given 
    161
    Thanks Thanks Received 
    1,238
    Thanked in
    740 Posts

svako ko je i na tren podrzao becica i dps sebe automatski diskvalifikuje za ozbiljno razmisljanje.ja bi da sam u toj poziciji sjeo i ozbiljno razmislio sta je samnom kad na tu pricu mogu da padnem.koji dio ovog ukrstanja ruka,dva broja manjih odijela,duvanje uz svaki vjetar,kupljenih diploma i sektasenja ne moze instant da se provali?ozbiljno me zanima,sve mogu da pojmim ali da iko sa bar dvije zdrave celije ne moze da rasazna o cemu se tu radi ali zaista ne mogu da razumijem.

pitao sam i na drugim temama,niko mi nikad nije dao odgovor - zna li iko koji je njima program?za sta se oni tacno nominalno zalazu,sem da budu sto mocniji?

Thanks Thanks Given 
    557
    Thanks Thanks Received 
    2,709
    Thanked in
    1,396 Posts

Quote Originally Posted by umart View Post
    svako ko je i na tren podrzao becica i dps sebe automatski diskvalifikuje za ozbiljno razmisljanje.ja bi da sam u toj poziciji sjeo i ozbiljno razmislio sta je samnom kad na tu pricu mogu da padnem.koji dio ovog ukrstanja ruka,dva broja manjih odijela,duvanje uz svaki vjetar,kupljenih diploma i sektasenja ne moze instant da se provali?ozbiljno me zanima,sve mogu da pojmim ali da iko sa bar dvije zdrave celije ne moze da rasazna o cemu se tu radi ali zaista ne mogu da razumijem.

pitao sam i na drugim temama,niko mi nikad nije dao odgovor - zna li iko koji je njima program?za sta se oni tacno nominalno zalazu,sem da budu sto mocniji?
    Mislim da je dosta naroda u CG podrzalo trojac Krivokapic-Abazovic-Becic. Koliko se sjecam, odje na forumu je u to vrijeme vladala euforija. Bila je to neka nada za bolju buducnost Crne Gore.

Budjenje je brzo stiglo. Nekom ranije, nekom kasnije.

Ljudi su prevareni.

17. The Following 2 Users Say Thank You to Ostoja For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    578
    Thanks Thanks Received 
    775
    Thanked in
    389 Posts

Quote Originally Posted by avet View Post
    Evropski parlament usvojio rezoluciju o stranim mešanjima u demokratske procese u Evropi

Rusija preko Pravoslavne crkve u Srbiji, Crnoj Gori i BiH raspiruje sukobe na Balkanu

https://www.danas.rs/svet/rusija-pre...gcQFxI31nZA3q8

Prorekoh onomad da će se dobar dio "litijaša" stidjeti svog angažovana i učešća u nacionalističkoj mekoj kontra-revoluciji. I da neće proći puno vremena dok se to ne desi. Kao što vidimo, sada se mahom prave mrtvi.

Kada sam pisao da su "litije" = "AB revolucija" i da baš odnos prema SPC treba da bude prva tačka ujedinjenja građanske Crne Gore i bitan civilizacijski iskorak, rušenje posljednjeg stuba velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori, preko kog se ostvaruje maligni imperijalistički uticaj (ne samo Srbije) - bitnije je bilo srušiti Đukanovića i meni zalijepiti etiketu "ekstrema", "nedemokrate" koji podržava stabilokratiju i korupciju. Dvije godine kasnije, Đukanović je i dalje na vlasti, a ovi koji se predstavljaju građanistima, koji su, što direktnim i indirektnim činjenjem, što nečinjenjem, bacili nuklearnu bombu na državu i državne institucije, utrkuju se sada za podršku njegovog DPS-a, samo što buzz word više nije korupcija, nego baš stabilnost, a "Neće je ponijeti za Čačak" više nikom nije smiješno.

Kao da nam je trebala EU da nam kaže šta je SPC. Pisalo se i znalo, ali drugi su interesi bili u igri... Kao što su sada neki odjednom, sa decenijom kašnjenja, neke jade progledali, pa shvatili šta je DF (progledali do mjere da ga i dalje bezuslovno podržavaju na vlasti).

Ne završava se priča sa "litijama", tek ćemo i mi i Evropa shvatiti šta se listom nalazi iza zelenog pokreta i eko-aktivizma. Pa onda određenih medija, NVO itd. Bio bih i srećan zbog ovoga da imam nade da smo kao društvo naučili i izvukli pouke. Ali onda popričam sa ponekim, pogledam i pročitam ponešto, dobijem neki uvid u javno mnjenje...

Vidjećemo, u svakom slučaju. Krupni globalni procesi su nezaustavljivo pokrenuti ovom invazijom, Zapad je u stanju mobilizacije i nikad većeg jedinstva, pa bi red bio da i nama dođe iz Sinjajevine u glavu. Što prije to bolje.
    Last edited by johnny bravo; 11-03-22 at 08:05.
    In vino veritas

19. The Following User Says Thank You to johnny bravo For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    8,666
    Thanked in
    3,833 Posts

Nije bomba bačena na državne institucije, jer da je dps htio da izgradi te institucije ne bi ni spc, ni špijuni, ni izdajnici, ni lopovi, ni organizovani kriminalci orgijali po našoj državi.
    - .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..

Thanks Thanks Given 
    578
    Thanks Thanks Received 
    775
    Thanked in
    389 Posts

Vidim da istrajavaš na tezi, koja se može opovrgnuti na hiljade primjera. Pomalo je i vučićevska u svojoj suštini. Tako i Milo Đukanović postaje neko mitsko biće, drač svih ključeva pakla, baš kao što su u Srbiji Đilas i Šolak.

Evo, iz glave nabacano, bez nekog reda... Spoljna politika. Šta nam je sa diplomatskom mrežom? Gdje su nam ambasadori? Koliko uopšte imamo ambasada u punom kapacitetu? Ko su nam direktori škola? Gdje nam ja ANB? Za koga radi? Šta je sa Ministarstvom odbrane? Otkad ono ne postoji Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava? Skuština? Zakoni? Sekretarica Duška Kneževića drži ključeve od kompetnih državnih prihoda? Šta smo napravili od sudstva i tužilaštva? Šta je sa evropskim integracijama? Ko nam je na čelu UCG?

Nemoj da se sprdamo. Ne postoji institucija u Crnoj Gori koja nije ozbiljno kompromitovana i urušena. Čak smo i sport uspjeli da dovedemo do potpunog kolapsa i ivice izbacivanja sa svih takmičenja. A da ne pričam ja o tome, imamo relevantne izvještaje i direktno uplitanje Zapada da razmontira ovu vlast, a Zapad to u Evropi ne radi bez velike nužde i vrlo, vrlo rijetko. Takve države se obično nazivaju failed države.

Moramo se pogledati u oči. Imali smo izbor 2020. godine - ili ćemo sa SPC ili protiv SPC. Izabrali smo ovo prvo. Ovo su posljedice. Ende. Sada kada smo shvatili konačno da SPC predvodi petu kolonu, ne možemo kriviti DPS, jer smo otišli sa SPC. Ne ide tako, jednostavno.

Toliko o tezi da nije bomba bačena na institucije.

A što se vladavine DPS-a tiče, njihove odgovornosti za postojeće stanje i komparativne analize - sve što je DPS dobro radio, a radio je i bilo ga je - ovi su listom i mahom sistematski uništavali. Sve što je loše DPS radio, oni su skalirali i razradili na nivo masovne produkcije i disemnacije. Sve čemu je DPS držao odškrinuta vrata, oni su širom otvorili.

Na primjeru SPC. DPS je flertovao sa SPC - da (dok nisu shvatili da će ih progutati), dok ovu vladu direktno delegira SPC. Nekad su bili privilegovani, sada otvoreno imaju carde blanche za djelovanje po Crnoj Gori. I tako redom, sistem po sistem, instituciju po instituciju, teško je prstomuprijeti, pa pokazati napredak.

I zaista ne znam kako u martu 2022. uopšte moramo da diskutujemo o ovome, ako oboje živimo u Crnoj Gori.
    Last edited by johnny bravo; 11-03-22 at 08:41.
    In vino veritas

Thanks Thanks Given 
    561
    Thanks Thanks Received 
    3,088
    Thanked in
    1,621 Posts

Quote Originally Posted by johnny bravo View Post
    ....

Nemoj da se sprdamo. Ne postoji institucija u Crnoj Gori koja nije ozbiljno kompromitovana i urušena. Čak smo i sport uspjeli da dovedemo do potpunog kolapsa i ivice izbacivanja sa svih takmičenja....
    Vrijedi ovo još jednom postovati

DPSovac koji priča da je neko urušio institucije...

23. The Following User Says Thank You to SKOJ For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    578
    Thanks Thanks Received 
    775
    Thanked in
    389 Posts

Ipak je tragijčnije Skojevac u službi interesa SPC.
    Gotovo kao... Zdravko Krivokapić.

Šalu na stranu, falilo je tvog spina. Razumijem da je trebalo vremena da se rastumače ovi tektonski poremećaji globalno. Trebalo je usvojiti nove strategije, jasno.

Dobrodošao nazad.
    In vino veritas

25. The Following User Says Thank You to johnny bravo For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    557
    Thanks Thanks Received 
    2,709
    Thanked in
    1,396 Posts

Quote Originally Posted by Bugi View Post
    Ko brani ovim novim da ga procesuiraju?

Poslato sa kompaktne pisaće mašine

............ Ż\_(ツ )_/Ż.............
    Ne vidjeh post, izvini. Ko brani? Ama nema drzave, niti sudstva. Sve se bazira na nekakvim partijskim i politickim kalkulacijama. Da se to desilo u nekoj normalnoj drzavi, ti ljudi bi bili iza resetaka. Zbog saradnje sa stranim obavestajnim sluzbama. Kao sto bi bio i dobar broj ljudi iz DPS-a. Zbog korupcije.

U CG se obje stvari mogu raditi nekaznjeno. Tek poneko bude procesuiran. Pa i onda je to cesto stvar "dogovora" . Kao u slucaju Marovica.

Thanks Thanks Given 
    26,223
    Thanks Thanks Received 
    8,419
    Thanked in
    4,145 Posts

Quote Originally Posted by Ostoja View Post
    Da si pazljivo pratio sto sam pisao, nasao bi da sam napisao da cu da castim kad vidim Petra Ivanovica u Spuzu. Ili da cu popit u cast toga. Ali, kakve to veze ima s odgovornoscu lidera DF-a zbog njihove saradnje sa ruskim spijunima? Svak za svoje odgovara.

Zar je toliko tesko da se stvari ne gledaju crno-bijelo? Da ako sam nesto napisao protiv lidera DF-a, da to ne znaci da podrzavam DPS? Ili, obrnuto? Koji je to defekt da neko moze razmisljati na takav nacin? Pisao sam i o Gvozdenovicu, o Prvoj familiji, korupciji, za DPS sam nebrojeno puta napisao da je najvise zlo koje je snaslo Crnu Goru. Sto jos treba da uradim da bi bio zadovoljan? Da kazem da je normalno da Strahinja Bulajic razgovara s ruskim spijunima u nekoj kafani u Dg i da to cak smatra normalnim? Druga je stvar sto je Katnic upropastio optuznicu pokusavajuci da fabrikuje nesto cega nije bilo. Naravno da nije bilo oruzja u jezeru. Ali to ne znaci da lideri DF-a nijesu imali kontakte sa ruskim spijunima. Sem ako su zapadni obavestajci izmislili pricu o sastancima ruskih obavestajaca s DF politicarima 2016. godine i oni ljudi kpje su tajno snimili nijesu bili ruski spijuni.

Izvini, nemoj se uvrijediti, ali ja stvarno ne vidim nacin na koji mogu imati ozbiljnu komunikaciju s nekim ko na takav nacin razmislja. Ne ljutim se na tebe. Ne mislim da kod tebe postoji losa namjera. Navikao sam na takav nacin razmilsljanja na ovom forumu. Da ako nesto kritikujes, onda mora da podrzavas neku suprotnu stranu. Koju?! U CG ne podrzavam nikog. Nijednu stranku. Nijednog politicara. Omaklo mi se pa sam u jednom trenutku podrzao Abazovica. Pa nesto kasnije Becica u vrijeme izbora u Nk (vjerujem da se moze naci moj glas za Demokrate u poll-u odje na forumu kad su bili izbori u Nk). U poceku sam imao simpatije za Zdravka Krivokapica. Dok nijesam shvatio da su svi oni, svaki na svoj nacin, prevara. A to da sam podrzavao Abazovica, Becica i Krivokapica, dosta govori o tome sto mislim o DPS-u.

Za DPS nijesam nikad bio. Never ever. Po naski, nikad u zivotu.

Nemam te namjeru ubjedjivati.
    Sve si ti to lijepo objasnio. Osim ono glavno koje navedoh. Pričate o stranom uticaju i interesima, a jedan zamjenik sekretara nam sastavlja vladu i govori nam ko u istoj ne može biti. I to vam je ok, ali vam mnogo smeta debil od Strahinje koji se sastao sa nekim ruskim diplomatom. Da li ste vi normalni?

28. The Following User Says Thank You to extravaganca For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    561
    Thanks Thanks Received 
    3,088
    Thanked in
    1,621 Posts

Ipak je tragijčnije Skojevac u službi interesa SPC.
    Gotovo kao... Zdravko Krivokapić.

Šalu na stranu, falilo je tvog spina. Razumijem da je trebalo vremena da se rastumače ovi tektonski poremećaji globalno. Trebalo je usvojiti nove strategije, jasno.

Dobrodošao nazad.
    Bolje te našao, junače!

Malo šta mi je na ovom forumu milije od tvojih priča o urušavanju negdašnjeg ANBa koji je u visokoprofesionalnom stilu ilegalno prisluškivao opoziciju. I ja dijelim tvoju ljubav prema alternativnoj realnosti kao književnom žanru

Thanks Thanks Given 
    557
    Thanks Thanks Received 
    2,709
    Thanked in
    1,396 Posts

Sve si ti to lijepo objasnio. Osim ono glavno koje navedoh. Pričate o stranom uticaju i interesima, a jedan zamjenik sekretara nam sastavlja vladu i govori nam ko u istoj ne može biti. I to vam je ok, ali vam mnogo smeta debil od Strahinje koji se sastao sa nekim ruskim diplomatom. Da li ste vi normalni?

Naravno da Crna Gora nije sasvim nezavisna i neutralna, cim je clanica NATO i zeli da postane clan EU. Sa time se preuzimaju i neke obaveze. CG je mala zemlja koja nema mnogo izbora i ne moze da izigrava neku nesvrstanu drzavu. Mislim da je mnogo normalnije da se vlada sastavlja uz konsultacije sa partnerima sa kojima se saradjuje, ako zeli da bude clanica NATO i EU, nego da se sastavlja pod pokroviteljstvom crkve. Posebno kad ta crkva promovise rusofilsku politiku, a radi se o retrogradnoj organizaciji pod cijim pokroviteljstvom se ne moze ocekivati napredak i demokratizacija. To je otpocetka bila "fabricka greska" vlade ZK, zbog cega se na kraju i raspala. Naravno, pitanje je sta se zeli. Da se gradi demokratsko drustvo po uzoru na zapadne demokratije, ili retrogradni rezim pod patronatom crkve. Jasno je da u ovakvoj CG znacajan dio naroda lakse motivisati na pitanju nacionalizma, nego na pitanju demokratizacije. Jos gora je stvar kad se politicari tajno sastaju sa ruskim spijunima po kafanama te se u dogovoru s njima blokira rad skupstine, kao sto radi Strahinja.

Ovo, "da li ste normalni" radijenne bih komentarisao.

31. The Following User Says Thank You to Ostoja For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    26,223
    Thanks Thanks Received 
    8,419
    Thanked in
    4,145 Posts

Ne vrijedi izgleda. Ali Ajde da probam još jednom.

Nisu strani partneri, već jedan strani partner koji kaže bukvalno možete vi narode glasati koga god hoćete ali ćemo Ipak mi odlučiti ko će vladati sa vama i vašim novcem. I mi ćemo vam reći šta je najbolje za vas. I radićete samo onako kako je u interesu nas i naše države. I to je Isti onaj partner koji je držao Đukanovića na vlasti 30 godina. Outline se radovao što će jedan nosač ući u Jadran. A sad kuka što se Bulajić susrijeće sa nekim Rusom.
    I to što ti misliš šta je bolje je toliko nebitno. Nisi ti ili bilo koji drugi pojedinac mjerodavan da kaže šta je dobro za ovaj narod i ko je retrogradan, a ko nije. Zato postoje izbori u normalnim državama. Što mi naravno nismo. A oooogromnu zaslugu za to ima DPS sa svim satelitima kojeg je kao što već rekoh držao taj strani partner koji nam jelte toliko dobra želi. Toliko dobra da imamo divan prirodni priraštaj, da nam 30 posto djece nije vidjelo more itd itd. Tako da nemoj o tome šta je dobro za nas. Evo smo vidjeli koliko nam dobra žele. I odmah da se ogradim, i ja želim prema zapadu, ali ne baš na ovakav način. A to što smo mali pa ne možemo bez stranog uticaja, itekako možemo. Odnosno mogli smo. Sad je dosta kasno.

Thanks Thanks Given 
    7,414
    Thanks Thanks Received 
    4,788
    Thanked in
    2,451 Posts

Pročitam ovdje ponešto i doživim prosvetljenje.

Na primjer, poptuno je isto kad se sastaneš sa diplomatom iz NATO zemlje USA, koja predvodi savezničku alijansu čiji si član, kao i ako se sastaneš sa dplomatom iz zemlje Rusije, koja je Crnu Goru proglasila neprijateljskom, a gdje se par dana kasnije istjera taj diplomata zbog špijunaže.
    To je sve isto.

I da, neću da zakažem skupštinu, nisu se stekli politički uslovi. Politički uslovi se stiču kada ja imam većinu. To je ta demokratija o kojoj smo sanjali tokom Milove diktature!

Sa ovoga foruma se baš pametniji ode doma
    Last edited by Gagarin; 11-03-22 at 10:38.
    Tko leti, vrijedi...

34. The Following User Says Thank You to Gagarin For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    26,223
    Thanks Thanks Received 
    8,419
    Thanked in
    4,145 Posts

Toliko si zavrtio priču da nećeš doći sebi jedno pola dana

Thanks Thanks Given 
    557
    Thanks Thanks Received 
    2,709
    Thanked in
    1,396 Posts

Nisu strani partneri, već jedan strani partner ...

Pogresna ti je adresa. Glavni problem Crne Gore nije SAD, vec sopstveni narod. Kad znacajno vise od polovine naroda podrzava ili DPS (korupcija), ili DF (ekstremni nacionalizam i rusofilstvo), postavlja se pitanje sposobnosti ovog naroda da sam gradi demokratsko drustvo. U ovoj fazi tranzicije ka demokratskom drustvu Crna Gora ne moze izbjeci uticaj SAD i EU. Ako zeli da bude dio NATO i EU. Najradiji bih bio da CG sama kroji svoju sudbinu. Ali, ako se vec mora birati izmedju Zapada i Rusije, izbor je jasan. Narocito sada, kad smo vidjeli kakvo zlo prijeti iz Rusije. Ulazak u sferu Rusije bi znacio medjunarodnu izolaciju.

Ne sumnjam da bio dobar dio gradjana CG odabrao Rusiju. Srecom, vjerujem da je to ipak manjina.

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    8,666
    Thanked in
    3,833 Posts

Vidim da istrajavaš na tezi, koja se može opovrgnuti na hiljade primjera. Pomalo je i vučićevska u svojoj suštini. Tako i Milo Đukanović postaje neko mitsko biće, drač svih ključeva pakla, baš kao što su u Srbiji Đilas i Šolak.

Evo, iz glave nabacano, bez nekog reda... Spoljna politika. Šta nam je sa diplomatskom mrežom? Gdje su nam ambasadori? Koliko uopšte imamo ambasada u punom kapacitetu? Ko su nam direktori škola? Gdje nam ja ANB? Za koga radi? Šta je sa Ministarstvom odbrane? Otkad ono ne postoji Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava? Skuština? Zakoni? Sekretarica Duška Kneževića drži ključeve od kompetnih državnih prihoda? Šta smo napravili od sudstva i tužilaštva? Šta je sa evropskim integracijama? Ko nam je na čelu UCG?

Nemoj da se sprdamo. Ne postoji institucija u Crnoj Gori koja nije ozbiljno kompromitovana i urušena. Čak smo i sport uspjeli da dovedemo do potpunog kolapsa i ivice izbacivanja sa svih takmičenja. A da ne pričam ja o tome, imamo relevantne izvještaje i direktno uplitanje Zapada da razmontira ovu vlast, a Zapad to u Evropi ne radi bez velike nužde i vrlo, vrlo rijetko. Takve države se obično nazivaju failed države.

Moramo se pogledati u oči. Imali smo izbor 2020. godine - ili ćemo sa SPC ili protiv SPC. Izabrali smo ovo prvo. Ovo su posljedice. Ende. Sada kada smo shvatili konačno da SPC predvodi petu kolonu, ne možemo kriviti DPS, jer smo otišli sa SPC. Ne ide tako, jednostavno.

Toliko o tezi da nije bomba bačena na institucije.

A što se vladavine DPS-a tiče, njihove odgovornosti za postojeće stanje i komparativne analize - sve što je DPS dobro radio, a radio je i bilo ga je - ovi su listom i mahom sistematski uništavali. Sve što je loše DPS radio, oni su skalirali i razradili na nivo masovne produkcije i disemnacije. Sve čemu je DPS držao odškrinuta vrata, oni su širom otvorili.

Na primjeru SPC. DPS je flertovao sa SPC - da (dok nisu shvatili da će ih progutati), dok ovu vladu direktno delegira SPC. Nekad su bili privilegovani, sada otvoreno imaju carde blanche za djelovanje po Crnoj Gori. I tako redom, sistem po sistem, instituciju po instituciju, teško je prstomuprijeti, pa pokazati napredak.

I zaista ne znam kako u martu 2022. uopšte moramo da diskutujemo o ovome, ako oboje živimo u Crnoj Gori.
    Auh. Sudstvo sa Medenicom na čelu, tužilaštvo sa Katnićem, univerzitet sa Vojvodićkom i njenim dif saradnicima, anb, policija, carina sa Veljovićem, Lazovićem, Mugijem 2 i klanovskim saradnicima na čelu i logistikom za šverc, škole sa dps kadrom koji je po zaslugama izabran kao i ovaj Vesnin amanet, odbrana sa Nije te prepoznao teren kobilama, diplomatska mreža sa vedetama poput Mugija, Jeknićke, Ministarke Plagijatorke, Pajovića i sličnih... Nije diplomatska mreža puko fizičko postojanje ambasade. O spc je dovoljno da kažem dpspc.

Nas dvojica se ne sporimo oko toga koliko su loši sadašnji pokrivači funkcija, ali se baš nećemo složit da su institucije bile razvijene pa se sad urušavaju. Da su bile razvijene, sadašnja postava nikad ne bi dobila priliku da pokuša da ih preoblikuje potrebama Srbije ili Rusije. A i kad bi dobila takvu priliku, lupili bi glavom u zid.

EDIT: Zaboravih funkcionalnu skupštinu sa Brajovićem i ponavljajte glasanje jer ste digli ruku za tuđi predlog.
    Last edited by NHM; 11-03-22 at 12:43.
    - .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..

38. The Following 8 Users Say Thank You to NHM For This Useful Post:

Page 4 of 27 FirstFirst 1234567814 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)