Slile su se na razne račune po inostranstvu. Jedino je bemax uložio u mehanizaciju zbog autoputa, naravno da bi im se te pare višestruko vratile. Mala smo mi sredina da se ne bi znalo. Pričaju da su "neki" preko noći dolazili do miliona kreirajući vještačke nestašice, podižući cijenu tuđe robe koja im je data na povjerenje. Zbog toga su mnogi kasnije plaćali velike zverke u mupu da ne bi završili na Čepurcima...Sve u svemu, 3 decenije , sve živo uništeno. Vidiš kako niko ne pominje Vesa Vukotića, a da je sreće trunuo bi u zatvoru za pljačku i veleizdaju, kao i svi koji se kunu u patriotizam iz velike elite, koja je poharala CG.
To je druga stvar. Domaće tržište je bukvalno statistička greška u tim ciframa oko duvana.
Plus, ja kad vidim kako izgledaju ti koji po ulici prodaju cigare - ja ne bi imao obraza da krenem od njih. Muka naćerala po npr. ovakvom danu, da te šiba vjetar i kiša, da prehraniš familiju, i treba takvoga da svežeš, a ovamo kontejneri prolaze. I noćas prolaze, svaki dan prolaze, smanjeno je, nije stalo.
Ja ovdje ne mislim na Mila, niti mislim da se danas on bakće sa tim. Ima tu podizvođača čudo božije...možda mu plaćaju neku taksu, možda ne... Ali mnogo jakih firmi u CG funkcioniše kao paravan za šverc cigara. Mnogo ljudi posredno ima benefite od toga. Direktne ekonomske štete nema skoro niko u CG, oštećeni su u EU.
Ono, ja se ne bi ovuda gađao imenima bez dokaza, ali ako guest uzme 2 miliona godišnje od "tranzita", i potroši milion ipo u CG, a "Nije bitno..." je preduzimač koji bozu renovira kućerinu, pa mojih 5 radnika ima koristi od toga - pitanje je kako ćemo da gledamo na to.
Ljudski, da moji radnici pizde što đeca od guest pored njih prolaze u Audi Q7; ili strogo ekonomski, đe je CG na neto dobitku...
Naravno, najgora društva na svijetu su ne ona đe su svi siromašni - Crna Gora u SFRJ, Butan itd... Najgora su đe je izražena nejednakost - Južna Afrika, Brazil itd. Tako da, razumijem i kontra argumente. Samo kažem, faliće ni para, svima.
5 radnika ima korist? Poznati su inače ti tranzit magovi, angažuju sirotinju, pa im umjesto plaćanja nude kompenzacije, a euro im je veći nego onom kukavcu što se pomete u njegoševu da proda 3 kutije marlbora. Inače, što bi oni umjeli da urade osim da kupe auto, stanove za izdavanje, kafane...
Оћемо ли преживјети како ову муку од европе сад, да ми је знати?
Е колико нам је љепше и лакше било ових последњих 30 година. Пи ђе дођоше ови да нам покваре идилу преживљавања и макар покушају да побољшају живот људи. Вратите оне стручњаке из дпса и мањина што су нам покрали све да себи праунучад обезбиједе. Оћу ли даље?
Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk
Sate sate sate
Treba biti pakosnik pa zeljeti da "Evropa sad" program ne uspije. S druge strane, treba biti oprezan zbog ukupne situacije, both ekonomske i politicke. Ekonomska situacija je uznemirujuca. Ukupan ekonomski sistem je nestabilan i zavistan od turizma. Nema proizvodnje. Skoro pa - nista. Najveci izvoznik, KAP je na samrti. To ce imati posledica ne samo na povecani trgovinski deficit, vec i na povezana drzavna preduzeca, posebno Luku Bar, i Zeljeznicu, koje gube najveceg klijenta i najveci izvor prihoda. Plantaze su u problemu. TO Montenegro takodje. Pomorske kompanije su pocele da posluju pozitivno (konacno!), ali treba vratiti kredite uzete za brodove. EPCG bi trebala da posluje pozitivno, ali i tamo su problemi. Nema novih investicija. Neki investitori se povlace iz CG, neki uz moguce milionske odstetne zahtjeve protiv CG. Politicka nestabilnost je ozbiljna smetnja za nove investitore, koji bi mozda dosli. Ozbiljni investitori ne investiraju u politicki nestabilne zemlje.
Ponovicu pitanje koje sam jednom postavio: Otkud pare? Koliko sam pratio, budzet je baziran na vrlo optimistickim prognozama za sledecu turisticku sezonu. Sto ako sezona ne bude toliko uspjesna? Sto ako CG bude trebala da plati ogromne iznose u dvije arbitraze koje su pokrenute protiv Crne Gore? Ukupan iznos koji se trazi u ove dvije arbitraze je 800 miliona. To je ogroman novac. Zahtjevi su vjerujem nerealni, ali i deseti dio toga je opterecenje za budzet. Pretpotsavljam da ce doci do rebalansa budzeta, novih pozajmica, jer para vjerovatno nece biti dovoljno. Sve ovo dovodi u pitanje odrzivost programa "Evropa sad".
Veliko je pitanje da li je ovaj program baziram na realnim i odrzivim ekonomskim osnovama, ili na - populizmu.
Da ne baksuziramo i ne gatamo, vrijeme ce pokazati.
Ja sam za to da oni koji su glasali protiv akciza na štetne proizvode i PDV-a za ugostitelje nađu način da program uspije. Ili da ih mičemo iz parlamenta, da je sreće...
Najveći problem za ekonomiju trenutno je partijsko zapošljavanje i tu se slažem sa @Nije bitno. Možda nema krađe ali ajde ti opstani kad na DPS-ov aparat dodaš DF/DCG/URA uhljebe.
Odjednom briga hoće li biti novca za isplatu plata. Čim se ne radi o taloženju miliona podobnih...
Natjera me da potražim.
Kao što vidiš, odlično se sjećam. Prve demonstracije koje je DPS organizovao su bile 6. septembra, šest dana posle izbora
Tako da koliko je mirno Milo tada predao toliko mirno ovi sad predaju. Mada je, po meni, neuporediva situacija gdje ti praviš proteste šest dana pošto je narod na izborima izrazio svoju volju i situacija gdje jedna partija pređe iz jedne koalicije u drugu, i sama priznajući da je ne podržava u tome značajan dio njenih birača.
A logika ti je ekonomski jasna, ali je to logika Kolumbije ili Meksika i profita koji se ostvaruje time što se droga prodaje u nekoj drugoj državi i tamo ubija neke druge ljude.
Na kraju se takve "trgovine" uvijek vraćaju da unište državu koja je samo pridržavala kutije dok su se tovarile na brodove. Što se bjelodano vidi na primjeru i Kolumbije i Meksika (gdje se narko karteli bore sa vojskom i policijom u pozicionim bitkama, samo im teška artiljerija fali). A bogami i u nas, gdje se jedno vrijeme po ulicama ginulo kao u Bejrutu, a i danas jedan kompleks koji čine najveća partija, najveće kompanije i najveći klanovi ne prestaje sa uvozom banana.
Odje je stvarno tesko nesto pisati, a da ne bude potpuno promasenih komentara. Mislio sam da bar tebi ne treba da objasnjavam. Napisao sam
U cemu je problem? Samo sam postavio neka logicna pitanja. Normalno je kad planiras da nesto potrosis, istovremeno moras da planiras od cega ces to da platis. To je osnova ekonomije. Pa valjda i doma to radis, kad planiras nesto da kupis. Stara je izreka da se treba pruziti koliki ti je guber. Lako se zaduziti, ali treba vracati. Ako sam napisao da samo pakosnik moze da zeli neuspjeh programa "Evropa sad", pa valjda je jasan maj odnos prema tom programu. Zasto ovakvi maliciozni komentari? Na kraju sam napisao:Treba biti pakosnik pa zeljeti da "Evropa sad" program ne uspije. S druge strane, treba biti oprezan zbog ukupne situacije, both ekonomske i politicke.
Dakle, u ovom sto sam napisao nema ni mrvica kritike. A valjda smijem da postavljam pitanja.Da ne baksuziramo i ne gatamo, vrijeme ce pokazati.
Ako prema necem imam negativan stav, to je zakon o majkama. Potpuno promasena svrha. Uz to, krajnje nepravedan zakon.
Spjic i Milatovic nisu ovdje radili i otimali od CG kao ovi domaci strucnjaci, nego su imali poslove po inostranstvu i dosli ovdje da svoje znanje preusmjere u poboljsanje socioekonomskog standarda, nikome uzeli nisu nista niti su bili na drzavnoj sisi evo 30 godina kao sve sto gledamo u parlament, tako da su u startu drugaciji i bolji od ovih sadasnjih, e sad sto toliko oni smetaju to ne znam...
Mi smo zapravo ludi, pa se ne sjećamo komitskih auto kolona, okupljanja ispred murala saradnika fašista krsta zrnova...svakog dana su se kačile slike i pozivi na protest da nam ne prebače CG u Stepojevac... Ne znam o kakvom mirnoj predaji vlasti da pišemo kada je otac nacije obećavao djelovanje iz šume... Presmiješno.
https://www.slobodnaevropa.org/a/pro.../30823921.html
"Protest posle crnogorskih izbora u Podgorici"
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
Prvo je bilo paljenje guma i Veljovicev napad na policajca sto se desilo ravno 9 mjeseci od formiranja Vlade. Nekako taj dio si zametnuo nedje.
Mada to se zove spin. Tj. u ovom slucaju los pokusaj spina.
Ali dobro razumijem te zbog sveipste situacije u kojoj funkcionises pogrijesi covjek. Opraosteno ti je.
Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Izgleda da ovog svetosavskog diktatora ne interesuju odluke skupštine,navjerovatniji ishod će biti da će tužilac po službenoj dužnosti morati da pokrene postupak i da se osoba koja vrši tehnički mandat privede pravdi,a da potpredsjednik do izbora nove 43 Vlade CG obavlja tu dužnost.
Last edited by holiday; 08-02-22 at 10:21.
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks