Originally Posted by
Nije bitno...
Koliko sam ja razumio kako ide taj posao - ide na štetu budžeta Italije, Velike Britanije itd... Dok ovuda prolaze cigare koje inače nikad ne bi prošle legalno (odnosno, nema mjesta priči "naš budžet je zakinut za XY, neplaćene akcize", jer ne bi bilo cigara, a samim tim ni jednoga centa akciza, da se iste moraju plaćati - tad više nemamo "komparativnu prednost" za "tranzit").
Te pare su se svakako slivale u privatne džepove, ali privatne džepove u Crnoj Gori...u kojoj se posle i troše, i provrte kroz legalnu ekonomiju, dižu potražnju, pa se dobar dio skotrlja do radnika u prodavnici automobila, zavjesa, do konobara, stolara, koga sve ne...
Elem, šteta po CG je u domenu međunarodnog ugleda, ako se s tim pretjera; i šteta po socijalnu koheziju, jer neki su gladni i gledaju neke druge kako žive dolce vita. Ali, strogo ekonomski, mimo etike i pravičnosti, ako gledamo Crnu Goru kao cjelovit ekonomski sistem, i samo kao ekonomski sistem - neto dobit.
Iskreno, kako mi ovo sve izgleda - ne priželjkujem da se sivi sektor pridavi u ovom trenutku, jer s obzirom na troškovnu stranu budžeta - nijedne pare ne smrde, viđeće se u mjesecima koji dolaze...
Bookmarks