A mozda bi i postojalo, samo sto su sve ostale proglasene nevazecim, a u zakonu o javnim nabavkama ne postoji stavka da ukoliko je cijena nenormalna da odbijes ponudu.
Tako imamo povezane ponude, kada postoji mogucnost "padobranaca".
Pa ako moze da se obori ponuda "padobranca" firme pocnu da odustaju do zacrtane ponude. A ako ne moze onda ga radi neka od povezanih firmi
Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
Možda ne postoji mogućnost da neko naebe zbog toga što je prihvatio nenormalnu ponudu, ali može da naebe što je procijenjena vrijednost tendera bila 7 puta skuplja od normalne cijene. Neko mora da procijeni vrijednost tendera prije nego što se raspiše, a ne nama treba ovo pa ponuđači neka kažu koliko to treba da košta. Stručne službe unutar firme moraju da učestvuju u izradi tenderske dokumentacije, a ako su stručne, treba da znaju koliko nešto vrijedi. Najbolje je sad da raspišu tender za 100 računara i da ne definišu vrijednost nabavke, nego neko da dostavi ponudu od 500 hiljada pa da bude prihvaćena jer je jedina važeća.
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
nije to problem nego to zašto se ne stavi max vrijednost koja se može ponuditi.
Nula
evo je NHM fino objasnio, ja po običaju jednom polupismenom rečenicom
Nula
Aha. Iz ovoga bih rekao da ili radis u drzavnoj upravi, ili na poslu nidje veze sa tim kako nabavke funkcionisu.
Elem, da ti objasnim. 30 godina 90% najvecih tendera su pisale firme same za sebe i procjenjivale posao.
A kako je funkcionisalo. CEDIS hoce da uzme nova daljinska brojila. 90% zaposljenih ne zna odakle su suplji i sta im za taj posao treba. I onda sjedne direktor CEDISa sa inzenjerima Mezona da im oni kazu kako ce da sprovedu projekat. U 100% slucajeva oni sami napisu projektnu dokumentaciju koju daju CEDISu, u kojij pise sta im je u CEDISu potrebno da bi projekat uspio.
Oni to uzmu i prebace u tendersku dokumentaciju, koja se uglavnom pise tako da je Mezon favorit. Ukoliko se neko javi, najcesce su uslovi takvi da ti ponudu proglase nevazecom. A vrijednost tendera naravno da postoji, kao sto je postojala i sada. Samo tu granicu nije stavio CEDIs nego Mezon.
Ajmo moj omiljeni Bemax. Tender za tunel kod zabljaka je bio procijenjen na 8 miliona.
Javili se samo neki inostrani likovi i onda smo nasli nekakvu rupu i ponistili tender. Bemax je i pored granice od 8 miliona dao ponudu 17 miliona.
Sledeci tender je vrijednosti tacno 17 miliona, inostrana firma se ne javlja, a Strabagova od 12 se proglasava neispravnom.
Tako da ovu tvoju sladunjavu pricu mozes ostaviti za komsije i one koji ti vjeruju. Kako tenderi u CG funkcionisu znam odlicno, jer znam i kako se namjestaju i kome, samo kad vidim uslove znam kome ide
Last edited by Hell Raiser; 29-01-22 at 19:59.
Toliki post si ispisao samo da bi potpuno promašio poentu. Razumijem ja potpuno kako su namještali tendere, samo pitam kako to da nije naebao niko sad kad se za isti posao plaća 7 puta manje. Ako prije niko nije znao koliko nešto treba da košta i ako su im prethodni tenderi jedino iskustvo a na njima je cijena ugradnje bila 700+ eura, kako to da im nije čudno što je sada cijena 100 eura i kako to da se nova uprava nije naebala majke onima koji su raspisivali tendere po 7 puta višoj cijeni od one za koju je prošao sadašnji tender.
Lako. Jer je postojao jedan na kojem se niko nije javio, jer su bili namjesteni uslovi. Pa onda kao ne moze za te pare, nego mora za ove.
A i da se ne lazemo, svi su ti likovi tamo radili i samo se promijenilo ko uzima pare. Jos uvijek manje, kao sto vidis, mune se 2 miliona a ne 20 ali je matrica ista
E jbg.
A realno, ako bas ima volje, da se to pospremiti.
Samo sto i dalje nema volje da se takvi likovi skrajnu.
Iskreno, pojedini su i napredovali, ali dobro.
Zbog toga se i ima utisak da DPS nije otisao, jer se sistem nije promijenio. I ovo sto gledamo zadnjih pola godine nije odgovor DPSa nego sistema koji zeli da nastavi da funkcionise kao i do sada.
Trebao je da kaže da ide i on kod Porfirija
https://www.dan.co.me/vijesti/politi...rbijom-5104221
Tripi sad kad bosnjaci opet uzmu monteput gledaj da te ubace na rampu pusti se tendera...kasno si se sjetio da brines...
Svaka cast doktorici sto se sjetio, mada vidim po fb-u iz raznih Uprava (eksperti) ga pozivaju da bude dio njihovog tima
Послато са SM-A528B помоћу Тапатока
Postoje dvije velike ekipe u Milanu - Inter i Inter Primavera. Giuseppe Peppino Prisco.
Mene plaše osobe kojima je Vuković splačina, a Pipun, Dajko i ostale budaletine su im prejaki likovi.
IQ 200
Love, peace and respect.
Evo danima političari df-a vodaju mošti Novaka Đokovića uzduž i poprijeko i koriste ga za samopromociju, a narod se i dalje čudi što se svako i svašta koristi u promotivne svrhe.
There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)
Bookmarks