Quote Originally Posted by lucke91 View Post
Htjedoh da pišem na topik vlade ali moze i ovdje... zadnjih dana, a evo i danas sam imao jedan slučaj, mnogo radnika iz privatnog sektora koji primaju dio na banku a dio na ruke kažu mi da su im gazde najavili da će im samo tu razliku koju treba da dobiju kao evropa sad da konvertuju iz dijela koji ide na ruke u dio koji ide na banku.... drugim riječima, gazde će te pare koje više neće davati državi umjesto da daju radniku oni će ih staviti u svoj džep... par je plata manjih od 450 ali dosta njih sa kojima sam pričao imaju tipa već sad 500 na banku i 200-300 na ruke, i najavljeno im da će im samo zbog ovoga zakona povećati dio na banku a oduzeti od dijela za ruke, i gazde tu razliku sebi u dzep stave..

Što je najgore od svega oni u 90% kažu da se neće ni pobuniti, ja reko vi ste debili. Kažu nemamo za šta da ga prijavimo jer tog dijela na ruke prosto nidje nema u papire i može mu biti da nas zaje*ava... ja reko pa vi zaprijetite otkazom, neće niko ni da čuje, nego vele ćuti i trpi...
O pakla ovoga...

Ako još uspiju da ubijede narod koji ima inače sad ispod 450e da potpišu ugovor na 4 sata, ili još grdje što čuh da im uplate na banku a onda oni da vrate pare gazdi kad podignu, e onda zaisto nema spasa ovom narodu...
Pa poenta je da se cijela zarada 'konvertuje' da ide na banku, umjesto minimalac na banku, a ostalo na ruke. Srecnici kojima je cijela plata do sad isla na banku, ce dobiti povecanje plata.

Primjer iz moje okoline:

Bruto plata 570(ugovor), neto 370 na banku. Na ruke 80, i primi na kraj mjeseca 450. Znaci taj radnik poslodavca kosta 650.

Sad je najava da ce bruto ostati ista plata za ugovor, a primit na banku oko 470, a na ruke nista. Znaci stvarno povecanje plate 20 eura, poslodavac stedi 80, ovaj dio na ruke sto je davao.
Rijetko ce koji poslodavac povecati bruto platu u ugovoru da ukljuci dio sto je isao na ruke, to ni Spajic nije ocekivao, nego da se prevede dio na ruke da ide na banku.