Nije odgovor na zapažanje @Nije bitno..., ali mi je dalo inspiraciju.
Prosječni Crnogorac (ovdje ne mislim na nacionalno izjašnjenje, već na građanina Crne Gore) je intelektualno limitiran, civilizacijski u zaostatku, zatucan, neobrazovan, ogorčen, frustriran, prestravljen i sluđen. I vjerovatno još ponešto. Ne morate biti sociolog / antropolog / politkolog ili šta već... Pođite na bilo koji veći parking u Podgorici i prebrojte udio automobila u kojima sa retrovizora visi po minimum jedan predimenzionirani krst, ikona, molitva i dobićete jedan pristojan rtg snimak društva. Banalizujem, naravno, ali... Što prije ovo svi shvatimo - to bolje.
To iskustvo interakcije sa "običnim" narodom sam imao prilike da intenzivno iskusim u jednoj fazi života i mogu reći da je jedno od depresivnijih. Ljudi se generalno kreću u prilično zatvorenim krugovima gdje se, makar po vrijednostima, stavovima, ružno je reći, ali tačno, nivou, nalaze njima slični i često na osnovu njega steknu potpuno pogrešnu sliku o sumornoj stvarnosti i većini populusa.
Ima ona - "u masi je lijepo, ali smrdi". E, kod nas baš smrdi.
Znam da će ovo zvučati nedopustivo nadmeno i sa visine, što je i logično, jer istinu nikad nije prijatno čuti. Ali, bolje da se pogledamo u oči i radimo na podizanju prosjeka, umjesto udovoljavanju, podilaženju i spuštanju na nivo mediokritetstva. Znam da to nije baš politički oportuno, ali dok god glorifikujemo prosječnu primitivnu neznalicu u nadi da ćemo uzeti dobiti njegov glas (iz prostog razloga što je njime najlakše manipulisti i što je takvih najviše), nećemo izaći iz začaranog kruga.
Dok god su društveni heroji Dara Smokovac, Gara sa Sinjajevine, pop po izboru SPC, baba koji ljubi sliku Đukanovića, progres će biti limitiran na nešto što tek nužno dolazi sa protokom vremena i samo se preliva iz najrazvijenijih društava, dok će civilizacijsko dostizanje Zapada biti samo misaona imenica i opšte mjesto u politički programima stranaka.
In vino veritas
Interesantno kako je isti taj zastrašeni i primitivni narod koga danas ne treba slušati bio odličan dok je većinski davao glasove kome treba.
Sad, kad ne daju, sad ne valja narod. Pa, možda, partije treba da izaberu neki novi i bolji narod.
Narod je takav kakav je, istovremeno i primitvniji od nekih a liberalniji od drugih. Jedino što je sigurno je da nas vrijeme nosi naprijed i da smo slobodniji "u glavu" nego što smo bili prije 10 godina, a manje slobodni nego što ćemo biti za 10 godina.
Puno je lakše promijeniti partiju nego narod. Ali da bi političari krenuli u mijenjanje partija treba da prihvate da su pravili greške.
Tu je sigurno najgori DPS. Neka što su vodili korumpiranu autokratiju 30 godina, nego su ubijeđeni i danas da ništa pogrešno nisu radili i da narod treba da im se izvini i vrati ih na presto.
Pa čak i to oo strani, nego su krenuli pravo u ekstremizam, uništavajući ovo malo etničke harmonije što smo sačuvali zarad nekoliko hiljada glasova. Na svaku istragu ili otkriće maminih miliona ili of šorovs odgovaraju zaglušnom povikom da četnici dolaze da nas pokolju.
Narod...i ovdje imaš likove koji vjeruju u "zdravo tkivo" DPS-a. Što onda reći...
Crna Gora, gnjezdo sokolova,
ko te kleo – jaki Bog ga smeo,
Tko zlobio – crn mu obraz bio
Kad ćete shvatit da nijedan političar i partija ne rade u interesu naroda i Crne Gore?
Nikad...
Pravi demokratski kapaciteti onih kojima je civilizacijski iskorak u EU prioritet...Ignore, uvrede, kletve i smrtne želje u političkom smislu kako reče... Mogu misliti kakvi Gebelsi čuče u mnogim "evropejcima" ođe
Nikad nisam upoznao nijednog aktivistu političkih partija. Odnosno, možda i jesam, ali pojma nisam imao da su aktivisti jer sa mnom nisu progovarali o politici. Ne mogu da zamislim da neki lokalni pješadinac može da mi popravi sliku koju prave istaknuti dpsovci i sa njima povezana lica.
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
ako Mugoša ne bude radio dobar posao tj. nastavi praksu za vrijeme DPSa, ljudi imaju većinu da ga maknu, simple as that. ođe je problem samo što je Slaven Radunović mislio da može raditi sve ka i DPS što je radio, ali se malo zaeba reka bih. da EU i prije svega Amerika nisu toliko zainteresovani za CG vjerovatno bi im (mislim na DF) dosta toga i prošlo. ovako, jbg
Sent from my M2101K9AG using Tapatalk
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
Sto se mene tice, Mugosa ne moze, a tek Medojevic koji je isto kao i ovaj politicki obojen, ali jos gore za Medojevica je sto se nije uopste pojavio na kontrolno saslusanje, pored toga sto je DF ovo ga jos vise diskredituje...
Da li bi se neko drugi prijavio za ovu poziciju ko zna, mozda i bi da sve nije i dalje namjesteno i da ne mozes postaviti nikoga koga EU ili ambasade ne predloze, sto je najgore od svega...
Razvijanje svijesti prosječnog glasača istovremeno govoreći da to kod dps glasača ide najsporije, uz tvrdnju da je glasanje protv dps-a po automatizmu časno, hrabro i u interesu svih u Crnoj Gori. Prekinite me kad počnem da zvučim tupavo.
Usput, mislio sam da smo apsolvirali da se lopinjanje izbora završava prije samih izbora, a da je na sam dan glasanja mogućnost zloupotrebe minimalna.
Last edited by NHM; 09-12-21 at 09:54.
Jok, nisam pisao o kakvoći naroda, samo šta je "obični narod" trenutno. Akcenat na trenutno, jer se ne radi o linearnoj procesu. Naprotiv, kao što smo imali periode široke društvene emancipacije i progresa - period socijalističkog samoupravljanja nakon Drugog svjetskog rata, imali smo i periode teške regresije i razaranja. Konkretno i najupečatljivije - devedesete. U nešto manjem obliku, ovo što živimo od negdje 2012. i ovo što je kulminiralo 2019. i 2020.
Šta je lična karta ovog "naroda"? Samo neke činjenice, ovako "iz glave" (unaprijed izvinjenje zbog mogućih nepreciznosti oko detalja):
- svaki treći građanin stariji od 15 godina ima završenu osnovnu školu, kao najveći nivo obrazovanja, a svega 17% fakultet ili višu školu;
- tek 17% populacije ima platnu karticu (debitnu ili kreditnu), a svega 15% plaća račune ili trguje online;
- svaki treći građanin nema otvoren račun u banci;
- svaki treći građanin vjeruje u najimbecilnije teorije zavjere;
- na PISA testiranju, naši mladi su u TOP15 najgorih država, a svaki drugi učenik-srednjoškolac je funkcionalno nepismen;
- više od pola populacije je nevakcinisano;
- SPC je na svim anketama institucija kojoj se najviše vjeruje;
Treba li još?
In vino veritas
Đe ga je nikšićanin da ti kaže kako nisu imali kreditnu karticu samo zato što su Srbi
but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding
Opet, ne vuku nas naprijed naše promjene, već svijet. Mi možemo to malo da ubrzamo ili usporimo, obično usporimo.
Narod je takav kakav je, ne možemo da rentiramo bolji. Možemo makar vođe da promjenimo, da taj trend malo ubrzamo u pozitivnom smjeru. Kad nas već nosi matica globalna da i mi ponekad zamahnemo rukama i mrdnemo malo brže.
Ali naši politički vođe nikad nisu grešku naoravili. A kad narod glasa protiv njih onda im ne valja narod.
Crna Gora, gnjezdo sokolova,
ko te kleo – jaki Bog ga smeo,
Tko zlobio – crn mu obraz bio
Mozes li meni, kojem je jos rano da shvatim, da objasnis ovaj drugi boldovani dio?
A kad si vec tu, drugi manje bitan dio (meni isto bitan) koji isto nisam pohvatao, pa ako moze objasnjenje - ko su ovi intelektualno limitirani prosjcecni Crnogorci? Cime su prestravljeni, sludjeni, zatucani i kako su to civilizacijski u zaostatku?
Having a parachute greatly increases your chance of surviving a long fall.
Have a parachute.
Što se tiče pića, znaš kako ono kažu, zavisi ko pita. U slučaju lepetanca.... prestao sam da uzimam tečnost pa ne izlazim.
Bratićka je već druga priča, mada čujem da je zauzeta.
Ufff, openminded sam ja, al opet nije bitan samo izgled već mora da ima i neke druge kvalitete. A viđi koja je težina....
Kao oni progonitelji što se nakače nekom pa mora policiju da zove i traži zabranu prilaska.
Maxe.
Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
Ajde jadan, kuća na primorje, pogled i to
![]()
but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding
There are currently 17 users browsing this thread. (0 members and 17 guests)
Bookmarks