Page 897 of 1010 FirstFirst ... 397797847887893894895896897898899900901907947997 ... LastLast
Results 22,401 to 22,425 of 25236

Thread: Automobilizam!

Thanks Thanks Given 
    58
    Thanks Thanks Received 
    194
    Thanked in
    139 Posts

Quote Originally Posted by mika123 View Post
    Na autoscout, sva francuska vozila skuplja nego na dileru. Imao sam prosle godine dobru priliku za za captura.. 10 300e 2016god, presao 30 000km prodavala mi ga drugarica dok sam ja vagao, on prosao naravno. Ovo sam cisto izbacio da se ko od kolega sa foruma ne bi "upecao"
    I kad vidis to da su skuplja vani nego kod nas, do kakvog zakljucka dolazis?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    159
    Thanks Thanks Received 
    95
    Thanked in
    63 Posts

Quote Originally Posted by mika123 View Post
    Na autoscout, sva francuska vozila skuplja nego na dileru. Imao sam prosle godine dobru priliku za za captura.. 10 300e 2016god, presao 30 000km prodavala mi ga drugarica dok sam ja vagao, on prosao naravno. Ovo sam cisto izbacio da se ko od kolega sa foruma ne bi "upecao"
    Imam i jedan francuski sajt za te francuze. Ne može ni tu da se nađe ništa povoljno sem ovih "dostavnih sa dva sica",može da iskoči nešto uvijek ka i ođe,ali sve to što valja brzo prođe. Kome se ne žuri sa kupovinom nego lagano vaga i čeka povoljnu priliku uvijek može da prođe dobro. Rav4 možda za 'iljadu skuplji od captura po ovih oglasa a smijšno upoređivat....nego nekome više paše takav auto mala registracija,manje para za održavanje (gume,servisi...)...

Послато са Redmi Note 9 Pro помоћу Тапатока

Thanks Thanks Given 
    2,504
    Thanks Thanks Received 
    478
    Thanked in
    262 Posts

Da kod nas uvoze teretna, 90 % neispravnih.Prije par dana podjoh do majstora, ispred garaže 3 francuza,dvije sedmice na francuske table prosute skroz, mada ima izuzetaka.Na licitaciji (alcopa), sam uvezao 5 automobila,meni 2 i rodbini 3, putnicki modeli...Cijene su bile bas korektne, međutim u poslednje vrijeme se baš ne isplati...Kakve će tek krševe da uvoze vlasnici placeva u narednom periodu, vozila iz poplava, raznih udesa...Tako da narode otvorite četvoro očiju.

Thanks Thanks Given 
    699
    Thanks Thanks Received 
    246
    Thanked in
    161 Posts

Ne znam jesam li pisao odje a mozda neke od vas bude zanimalo...

Pozivamo vas na humanitarni auto-moto skup koji ce se odrzati 28. Novembra u Podgorici na kojem ce se prikupljati novcana sredstva za malisane iz fondacije Budi Human. Sve prijavljene ucesnike ocekuju zanimljive i vrijedne nagrade. Informacije i prijave na:

www.b2b.car.blog

www.instagram.com/opelteammontenegro

Vidimo se
    Last edited by LUKA!; 11-11-21 at 14:06.
    But if you never try, you'll never know..

5. The Following 7 Users Say Thank You to LUKA! For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    366
    Thanks Thanks Received 
    22
    Thanked in
    13 Posts

Šta uzeti do/oko 20 hiljada?
    Da je automatik, prostrano, po mogućnosti SUV, godište 2016. i novije, da nije prešlo puno, neki best buy za te pare?

Thanks Thanks Given 
    3,181
    Thanks Thanks Received 
    3,222
    Thanked in
    1,560 Posts

She is only here to annoy herself!

8. The Following User Says Thank You to NSX For This Useful Post:

Emp

Thanks Thanks Given 
    9,154
    Thanks Thanks Received 
    6,612
    Thanked in
    2,589 Posts

Cx3 je bas malo auto
    Taj gt line sam ja zvao ali nisam htio da dam te pare. Ne spusta cijenu. Realno u ovom ludilo cijena je odlicna i ovako

Sent from my POCO F2 Pro using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    3,181
    Thanks Thanks Received 
    3,222
    Thanked in
    1,560 Posts

taj GT Line ima problem što je Kia, ali opet imaš garanciju još 3 godine pa je to skoro kao da si kupio nov auto

realno jedina varijanta bez glavobolje
    She is only here to annoy herself!

11. The Following User Says Thank You to NSX For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,727
    Thanks Thanks Received 
    1,661
    Thanked in
    1,103 Posts

Quote Originally Posted by NSX View Post
    taj GT Line ima problem što je Kia, ali opet imaš garanciju još 3 godine pa je to skoro kao da si kupio nov auto

realno jedina varijanta bez glavobolje
    ako kia cg priznaje garanciju kao alijans, osmanagic i roksped slobodno je isto ko da je nema ;(
    I was born to be the best, number one and nothing less.

Studio INtarsia

Thanks Thanks Given 
    366
    Thanks Thanks Received 
    22
    Thanked in
    13 Posts

Vidjeh ovu Kiu, isto mi nesto previse dat za Kiu, mada moguce da grijesim jer je puna opreme...
    Ne bjezim ni od dobrih limuzina, ako su prostrane i ne mnogo spustene jer mi je garaza malo strmija mada bih radije SUV

Thanks Thanks Given 
    260
    Thanks Thanks Received 
    196
    Thanked in
    129 Posts

Nesto mi se cini da ovaj motor nikudj ne moze...mozda grijesim.

Sent from my SM-G998B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    9,154
    Thanks Thanks Received 
    6,612
    Thanked in
    2,589 Posts

1.6 177ks je taj motor

Thanks Thanks Given 
    260
    Thanks Thanks Received 
    196
    Thanked in
    129 Posts

Mislio sam da pricate o ovoj gt line, na autodileru, ta je 130ks, bez turbine. Prastajte.

Thanks Thanks Given 
    9,154
    Thanks Thanks Received 
    6,612
    Thanked in
    2,589 Posts

Mislim da je greska jer je auromatic isao sa ovim 177ks

Last edited by kaemSe; 17-11-21 at 14:12.

Thanks Thanks Given 
    260
    Thanks Thanks Received 
    196
    Thanked in
    129 Posts

E to je vec moguce.

Thanks Thanks Given 
    484
    Thanks Thanks Received 
    682
    Thanked in
    311 Posts

Quote Originally Posted by Emp View Post
    Vidjeh ovu Kiu, isto mi nesto previse dat za Kiu, mada moguce da grijesim jer je puna opreme...
    Ne bjezim ni od dobrih limuzina, ako su prostrane i ne mnogo spustene jer mi je garaza malo strmija mada bih radije SUV
    Što je previše dat za Kiju te pare? Mora njemačko?
    Imaš Sportaga 1.6 136 ks dizel za ove pare, poneki XCeed ista snaga, auto 2020, prešli 30-40 k km na mobile.de
    RAV4 2.0 d4d bombonica se nađe za 16-17k
    Last edited by claudiocaniggia; 17-11-21 at 15:25.

Thanks Thanks Given 
    2,767
    Thanks Thanks Received 
    1,347
    Thanked in
    874 Posts

Thanks Thanks Given 
    161
    Thanks Thanks Received 
    1,238
    Thanked in
    740 Posts

bilo već,bosanćeros počeo mada je fora od pamtivjeka...

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    15
    Thanked in
    14 Posts

POREKLO I ZNAČENJE LOGOTIPA NAJPOZNATIJIH BRENDOVA AUTOMOBILA

VOLVO

Volvo je počeo kao kompanija koja proizvodi ležajeve, pa je tako njegovo ime nastalo konjugacijom latinske reče „volvere“, što znači valjati se ili kotrljati se. Ime je zaštićeno žigom 1911. godine, ali značka ima još starije poreklo. Krug sa strelicom usmerenom ka spolja upućuje na drevni ideogramski simbol za gvožđe, a ne, kako neki pretpostavljaju, astronomski simbol za Mars ili simbol za muški rod. Osnivači Volvoa, Asar Gabrielson i Gustaf Larson, želeli su snažan simbol za brend i bili inspirisani vremenom kada su radili za švedsku čeličanu.

BMW

BMW-ov logo je specifičan dizajnerski komad. Oštar je i jednostavan, a dobro poznat po tome što predstavlja propeler koji se okreće ispred plavog neba, što je u direktnoj vezi sa njegovim poreklom, kao proizvođača aviona. Eee, to je ono u šta se veruje ali, po rečima BMW-a, to nije tačno. Četvrtine unutrašnjeg kruga na BMW znački prikazuju zvanične boje Bavarske. Međutim, u heraldičkom smislu, boje su obrnute u odnosu na nju. Ono što je na znački belo, ovde je plavo, a što je plavo – belo, jer lokalni zakon o žigovima u to vreme nije dozvoljavao simbole suvereniteta na komercijalnim logotipima.
    Mit o propeleru potiče od jednog štampanog oglasa iz 1929. godine, koji je predstavljao avion sa BMW logotipom, postavljenim preko rotirajućeg propelera. BMW nije obeshrabrio stvaranje ovog mita, već se čak u više različitih reklama poigrao sa ovim mitom, zasnovanim na propeleru za avio motore.

PORŠE (PORSCHE)

Amblem koji Porše koristi zasniva se na grbu Slobodne narodne države Virtemberg. Međutim, njegovo poreklo nije potpuno potvrđeno. O njegovom nastanku postoje dve priče.
    Po jednoj, dizajnirao ga je inženjer po imenu Franc Xavar Reimpis, dok druga kaže da dolazi direktno iz ruke sina Ferdinanda Poršea, Ferija. Prema legendi, Feri Porše je nacrtao logo na salveti dok je sedeo na sastanku sa legendarnim američkim uvoznikom Maksom Hofmanom.
    Ono što je najverovatnije je da je Feri Porše to izneo kao ideju za kvalitetan pečat. Ipak, najverovatnije je da je logo zasnovan na grbu Virtemberga. A što se konja tiče, on je dodat naknadno, pošto je sedište firme Porše bilo izgrađeno na farmi za uzgoj konja u Štutgartu, na čijem grbu je upravo crni konj.

ROLS-ROJS (ROLLS-ROYCE)

Amblem Rols-Rojsa je sam po sebi razumljiv, ali ukras za kapuljaču figurine Duh Ekstaze (Spirit Of Ecstasy) – nije. Rols-Rojs automobili nisu imali ukras u obliku figurine sve dok političar Baron Džon Montagu nije angažovao Čarlsa Robinsona Sajksa da napravi ličnu maskotu za svoj Rols-Rojs Silver Goust (Srebrni Duh) iz 1909. godine.
    Naime, Montagu je imao tajnu ljubavnu vezu sa britanskom glumicom Elenor Velasko Tornton, pa je Sajks stvorio njenu sliku sa haljinom koja je lepršala iza nje, dok je ona držala prst na usnama. Figurina je nazvana Šapat, i napravljeno je svega nekoliko komada.
    A onda su figurine na haubi automobila postale moderne, a Rols-Rojs primetio da neki od njegovih kupaca “popravljaju” ono što je kompanija smatrala neprikladnim ukrasom na svojim automobilima. Zato su kontaktirali Sajksa i zatražili od njega da napravi nešto graciozno, što će preneti pravi duh Rols-Rojs limuzina. Naravno, Sajks je ponovo iskoristio Trontonovu kao svoju muzu, pa napravio modifikovanu verziju Šapata koju je nazvao Duh Brzine (The Spirit of Speed), a koju danas poznajemo kao Duh Ekstaze.
    Sam Sajks, figurinu je opisao kao: „Graciozna mala boginja, Duh Ekstaze, koja je odabrala putovanje drumom kao svoj vrhunski užitak, i spustila se na pramac automobila Rols-Rojs, da bi uživala u svežini vazduha i muzičkom zvuku njenih lepršavih draperija“.

KADILAK (CADILLAC)

Kadilak značka je imala blizu 30 različitih varijacija u poslednjih 100 godina. Međutim, logotip se oduvek zasnivao na porodičnom grbu francuskog avanturiste Le Sier Antoan de la Mot Cadilak. Priča se i da je La Mot osnovao grad Detroit, ali istorija ne podržava tu ideju, i kaže da nije uradio ništa više od eventualnog istraživanja ovog područja.

FERARI (FERARRI)

Ferari kaže da logo konja koji se propinje direktno upućuje na italijanskog borca i nacionalnog heroja Frančeska Baraku. Enco Ferari je kasnije, nakon Barakine smrti 1918. godine upoznao njegovu majku, koja mu je rekla da bi trebalo da na automobilu naslika pilotov čuveni amblem sa konjem, za sreću. Ferari je to i uradio i dodao žutu boju, koja predstavlja njegov rodni grad, Modenu. Oblik značke se, tokom decenija postojanja menjao, ali logo konja koji se propinje uvek je ostajao isti.

SUBARU

Subaru je japanski naziv za zvezdano jato Plejade, poznato kao Sedam sestara (iako se golim okom sa zemlje može videti 14 zvezda). To objašnjava zvezdice u logotipu ali, kako ime kaže, u jatu se nalazi sedam zvezda. Međutim, originalno japansko ime je Mutsuraboshi, što znači šest zvezda, jer je po japanskom mitu, jedna od zvezda nevidljiva.

ŠEVROLET (CHEVROLET)

Nemoguće je tačno odrediti kako je nastala legendarna Ševroletova leptir mašna. Priča koja se najčešće može čuti je da se suosnivaču Luja Ševroleta – Biliju Durantu, toliko dopala šara na nekim hotelskim tapetama da je otkinuo parče i poneo ga sa sobom, da bi na osnovu njega napravio logo.
    Druga priča, koja je potekla od Durantove supruge, tvrdi da potiče iz novinskog oglasa za ugalj. Dok treća legenda sugeriše da je Luis Ševrolet dizajnirao logo u čast svojih roditelja i njihove domovine Švajcarske. Šta je istina, pouzdano se ne zna ni danas.

TOJOTA (TOYOTA)

Možda ćete se iznenaditi, ali jedan od najprepoznatljivijih logotipa automobila nastao je tek 1989. godine. Bilo je potrebno pet godina da se razvije, i dizajniran je tako da pomogne Tojoti da uspostavi snažan identitet na tržištima van Japana. Postoji više marketinških priča koje govore o dizajnu koji predstavlja stvari kao što su unutrašnje elipse koje simbolizuju stapanje srca kupaca i kompanije, ili elipsa koja predstavlja tri principa Tojotine kulture a to su sloboda, timski duh i napredak. Naravno, oblici formiraju slovo T, ali još jedan pametan aspekt je da se svako slovo imena Toyota može naći u logotipu.

AUDI

Godine 1899, nemački inženjer i pionir automobilizma August Hoih osnovao je Hoih & Či u Kelnu, u Nemačkoj, da bi 1909. godine napustio kompaniju nakon spora i osnovao novu, koristeću latinsku verziju Hoih-a, Audi Automobilwerke GmbH. Godine 1928. Jorgen Rasmusen, vlasnik Damf-Kraft-Wagen (DKW) proizvođača automobila, kupio je većinu akcija Audi-ja. Sve tri kompanije, Hoih, Audi i DKW spojene su sa još jednim proizvođačem vozila pod nazivom Vanderar 1937. godine i formirale Auto Union AG.
    Do Drugog Svetskog rata sve kompanije su koristile svoja postojeća imena i logotipe. Auto Union je koristio amblem sa čeriti međusobno povezana prstena na svojim trkačkim automobilima, kako bi pokazao vezu četiri kompanije. 1969. godine ime te kompanije je postalo Audi NSU Auto Union AG, ili kraće – Audi.

TEKST JE OBJAVLJEN NA SAJTU https://autorentdoo.com/blog/poreklo...mobila-68.html

23. The Following 2 Users Say Thank You to nobel For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    2,767
    Thanks Thanks Received 
    1,347
    Thanked in
    874 Posts

Ne treba mijenjati ulje u manuelnom mjenjaču, lifetime...

Evo ga nakon 300 000 i 17 godina, kaže nešto neće baš najbolje da se šalta.

Thanks Thanks Given 
    203
    Thanks Thanks Received 
    570
    Thanked in
    391 Posts

Quote Originally Posted by nobel View Post
    Zanimljivo je da riječ "Audi" na latinskom jeziku znači - slušaj.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk
    James Tiberius Kirk

Thanks Thanks Given 
    18,997
    Thanks Thanks Received 
    8,856
    Thanked in
    4,303 Posts

Quote Originally Posted by mur3633 View Post
    Ne razumijem se u kola baš,ali,imam osjećaj da čovjek sa ovakvim oglasom prvo privlači pažnju a onda privlači kupce koji nasjedaju na priču da "ima tamo neki koji oće da se trsi auta jer mu pravi neki problem a ja taj problem rješavam za xxx eura".A kad dođeš da vidiš takvo auto,ubijeđen sam da te čeka priča :"brate,auto je top,samo ti treba xxx eura da završiš to kod majstora,ja nemam živaca." Pa koliko košta ovo goMno od kola? "Ajd daću ti ga za xxxx €"
    Mislim,da stvarno imam iskustvo sa kolima (bilo kojim proizvođačem) kao ovaj iz oglasa,da bi me bilo sramota i da ga poklonim a ne da ga prodajem.

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    159
    Thanks Thanks Received 
    95
    Thanked in
    63 Posts

Ako na ovu dačiju mora da se radi i turbina i "generalka" motora , možda i zamajac dođe na red,onda se ne isplati. Mada ima ljudi koji bi preprodali ovo vozilo(ako se ovo uopšte poslije ovakve reklame može preprodat) stave sve na papir i nađu neku svoju računicu. U opisanom stanju sve preko 900€ mu je premija

Thanks Thanks Given 
    1,294
    Thanks Thanks Received 
    2,634
    Thanked in
    1,260 Posts

Quote Originally Posted by joni View Post
    Ne razumijem se u kola baš,ali,imam osjećaj da čovjek sa ovakvim oglasom prvo privlači pažnju a onda privlači kupce koji nasjedaju na priču da "ima tamo neki koji oće da se trsi auta jer mu pravi neki problem a ja taj problem rješavam za xxx eura".A kad dođeš da vidiš takvo auto,ubijeđen sam da te čeka priča :"brate,auto je top,samo ti treba xxx eura da završiš to kod majstora,ja nemam živaca." Pa koliko košta ovo goMno od kola? "Ajd daću ti ga za xxxx €"
    Mislim,da stvarno imam iskustvo sa kolima (bilo kojim proizvođačem) kao ovaj iz oglasa,da bi me bilo sramota i da ga poklonim a ne da ga prodajem.

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk
    Quote Originally Posted by gentleman View Post
    Ako na ovu dačiju mora da se radi i turbina i "generalka" motora , možda i zamajac dođe na red,onda se ne isplati. Mada ima ljudi koji bi preprodali ovo vozilo(ako se ovo uopšte poslije ovakve reklame može preprodat) stave sve na papir i nađu neku svoju računicu. U opisanom stanju sve preko 900€ mu je premija

Nikad ne bih kupio auto bilo kojeg brenda od ovakvog vlasnika.Pa i da na izgled ima samo 300-400e ulaganja i da je jeftiniji od ostalih komad.Ni tih 900e sto si rekao ne vrijedi.
    Jer u takva auta nikad vise srece nema.

Ovom autu je crkla turbina, pa je tako vozen dok motor nije produvao.
    A turbina a i karike vjerovatno crkle od ne-odrzavanja, stiskanja na hladno, gasenja dok je motor bas vreo, ulje ko zna kad je mijenjano, filteri.
    Unutrasnjost glib gola, presvlake Tuzi...
    Sta mislite u kakvom su stanju kocnice, trapovi, kvacilo?(ima fiksni zamajac ali opet)Plastike, sjedista?

S ovakvim autom se ljudi vjencavaju, jer ga kupe od preprodavaca koji ih skrpe za 300e.
    Pa onda kune proklinje.

Da ne bude da sam advokat za daciju, i da samo moje auto/brend valja i ni jedno drugo...
    Ali zna se da se auto mora odrzavat da bi sluzilo...Eto imamo mazdu 6, koja je japanac, ozbiljni proizvodjac pa se raspada jer je otac dosta oskudno odrzava...svako malo kvarovi po 200-300-500e

Evo moja 11 godina ima, 170k km, auto je cipovan 5 godina unazad, 50% vise pritiska na turbo...
    A zna dosta ljudi s foruma kako vozim i maltretiram ovaj auto i apsolutno nikakvih problema nemam.
    Mali servisi na 8-10k, veliki servisi na 75k...Ja sam na 150k imao dva velika servisa, dok ljudi rade na 160k prvi veliki servis.
    Pa niti dimi niti sam mijenjao turbinu a i kvacilo je jos fabricko, i moze me sluzit jos 10 godina.

Ali eto vjerovatno cu je i ja ubrzo mijenjat

Last edited by Laz; 18-11-21 at 19:04.

29. The Following 6 Users Say Thank You to Laz For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    161
    Thanks Thanks Received 
    1,238
    Thanked in
    740 Posts

samo prodava bosansku foru koja je popularna po socijalnih mreža ovih dana,originalni oglas je i ođe dijeljen,mislim da je dečko bio iz tuzle...a inače fora kao fora je od pamtivjeka.

Page 897 of 1010 FirstFirst ... 397797847887893894895896897898899900901907947997 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)