Page 444 of 543 FirstFirst ... 344394434440441442443444445446447448454494 ... LastLast
Results 11,076 to 11,100 of 13557

Thread: Iz raznih medija [Edicija 2021]

Thanks Thanks Given 
    5,882
    Thanks Thanks Received 
    7,613
    Thanked in
    3,048 Posts

Quote Originally Posted by Ostoja View Post
    Evo se jos smijem....reprodukcija...

Popravi mi dan zenska
    Pa po vjerskim dogmama seks služi samo za reprodukciju i seks prije braka je grijeh.

Svi smo grešni, nema nam spasa.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    456
    Thanks Thanks Received 
    2,965
    Thanked in
    1,466 Posts

Quote Originally Posted by SKOJ View Post
    Kad vidis takav naslov uvijek procitaj tekst.

Bukvalno je rekla suprotno. Da sad nije vrijeme da se o tome prica a da svakoj takvoj odluci treba da prethodi sveobuhvatan drustveni dijalog.
    Nisi pazljivo citao. Problem je sto je pricu o vjeronauci vezala za pricu o ugovoru sa SPC. Crna Gora je sekularna drzava. Cak i kad bi smio neko da uvede vjeronauku kao skolski predmet, to ne bi smjelo da bude ucenje o Pravoslavlju. A jasno je da je njeno razmisljanje u tom pravcu, tj. da vjeronauku poistovjecuje sa ucenjem o Pravoslavlju. Isto misli i DF.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

3. The Following 3 Users Say Thank You to VanjaTheMan For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    557
    Thanks Thanks Received 
    2,709
    Thanked in
    1,396 Posts

Unhappy

Quote Originally Posted by kimmi View Post
    Pa po vjerskim dogmama seks služi samo za reprodukciju i seks prije braka je grijeh.

Svi smo grešni, nema nam spasa.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
    Znači, Crnu Goru treba upakovati u vjerske dogme? Crna Gora u 21. vijeku > Talibanska Crna Gora.

Nek mi ne budi zamjereno, zabolje me za vjerske dogme.

Po onom sto sam radio, po pitanju "reprodukcije", mjesto u paklu mi je garantovano.

I za to me zabolje

5. The Following 2 Users Say Thank You to Ostoja For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    3,617
    Thanks Thanks Received 
    6,089
    Thanked in
    2,942 Posts

Odlična je ova saradnja crkve i Vlade širom svijeta. Poljska je odličan primjer ovih dana, baš.
    Bulkvano na nagovor katoličke crkve usvojili zakon kojim zabranjuju abortus koji kasnije i Ustavni sud potvrdi. I sad umrla žena od 30 godina kojoj dokotri nisu smjeli da urade abortus, iako se za plod znalo da nema šanse da preživi.
    Zakon ispoštovan, sve je ok.
    Jedna majka od 30 godina manje, idemo dalje. To što je to 2000km odvade, u jednoj EU zemlji nema veze. Ženama je ukinuto pravo da odlučuju što će sa svojim tijelom da rade.

Meanwhile u CG (državica na Balkanu) pričamo da li nam treba vjeronauka u školama ili ne. Zbilja je pitanje preteško.
    Ah da, neće to kod nas, biće širok dijalog i debate pa ćemo vidjeti
    Samo ćemo im časkom prepisati svima u vlasništvo neke nekretnine, malecki ustupak i ostaviće na mir sve ostalo.
    Neprimjetno će dječica pjevati o Šiptarima, greškom će im bit podijeljeni crkovni kalendari u školi, neobavezno će biti pozvani u hram na moleban za dobru školsku godinu, umjesto Deda mraza poklone će dijeliti Božić Bata, predstavnici vlasti će poći na saučešće otprilike svakom popu koji umre, neki su bili vrsni teolozi i za tu titulu ih kvalifikuje izjava "muslimani smde na loj" i tako dalje.

Sve neke neprimjetne sitnice i gluposti što bi se narod opterećivao što npr duguju poreze.
    Potreban je širi dijalog i konsenzus, dogovor sa njima, predstvanicima jednoga jedinoga svevišnjega.
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

7. The Following User Says Thank You to hercules For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    561
    Thanks Thanks Received 
    3,088
    Thanked in
    1,621 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Nisi pazljivo citao. Problem je sto je pricu o vjeronauci vezala za pricu o ugovoru sa SPC. Crna Gora je sekularna drzava. Cak i kad bi smio neko da uvede vjeronauku kao skolski predmet, to ne bi smjelo da bude ucenje o Pravoslavlju. A jasno je da je njeno razmisljanje u tom pravcu, tj. da vjeronauku poistovjecuje sa ucenjem o Pravoslavlju. Isto misli i DF.
    Ne znam šta je "jasno", ali je ona vremenski odložila razgovor o tome dok se ne usvoji ugovor, što može biti još godinu-dvije. A sveobuhvatni dijalog je svakako najvažniji dio čitave priče. Najgore što se moglo desiti je pokušaj da se to usvoji na brzinu.

Voljeli ne voljeli Bratićku poruka joj je korektna i vrlo daleko od priče da je krenula da uvodi vjeronauku u škole.

Thanks Thanks Given 
    561
    Thanks Thanks Received 
    3,088
    Thanked in
    1,621 Posts

Quote Originally Posted by hercules View Post
    ...Meanwhile u CG (državica na Balkanu) pričamo da li nam treba vjeronauka u školama ili ne. Zbilja je pitanje preteško...
    Pitanje jeste teško. Meni se ne sviđa vjeronauka u školama kao ideja, ali većina EU zemalja je ima. To je jednostavno činjenica. Ako je po definiciji vjeronauka antidemokratska i antigrađanska zašto je imaju?

Ako nije onda može makar da se povede javna rasprava o tome. Jesmo li postali tolike dogmate da nećemo čak ni da pričamo o nečem što nam se ne sviđa? Ako većina stanovništva hoće vjeronauku, ako je to uobičajeno u EU, ako je to izborni predmet ja ne vidim zašto treba da smeta meni i mom djetetu. Jednostavno ga nećemo izabrati.

Dajte, ljudi, ne reagujte brutalno na prvu loptu samo zato što ne podnosite nekog pojedinca ili zato što vama lično ne treba to ljudsko pravo za koje se taj pojedinac zalaže. To što je neću da budem LGBT ne znači da treba da se broim protiv njihovih prava. Isto tako i za vjernike.

Thanks Thanks Given 
    2,446
    Thanks Thanks Received 
    5,126
    Thanked in
    2,750 Posts

Odlična je ova saradnja crkve i Vlade širom svijeta. Poljska je odličan primjer ovih dana, baš.
    Bulkvano na nagovor katoličke crkve usvojili zakon kojim zabranjuju abortus koji kasnije i Ustavni sud potvrdi. I sad umrla žena od 30 godina kojoj dokotri nisu smjeli da urade abortus, iako se za plod znalo da nema šanse da preživi.
    Zakon ispoštovan, sve je ok.
    Jedna majka od 30 godina manje, idemo dalje. To što je to 2000km odvade, u jednoj EU zemlji nema veze. Ženama je ukinuto pravo da odlučuju što će sa svojim tijelom da rade.

Meanwhile u CG (državica na Balkanu) pričamo da li nam treba vjeronauka u školama ili ne. Zbilja je pitanje preteško.
    Ah da, neće to kod nas, biće širok dijalog i debate pa ćemo vidjeti
    Samo ćemo im časkom prepisati svima u vlasništvo neke nekretnine, malecki ustupak i ostaviće na mir sve ostalo.
    Neprimjetno će dječica pjevati o Šiptarima, greškom će im bit podijeljeni crkovni kalendari u školi, neobavezno će biti pozvani u hram na moleban za dobru školsku godinu, umjesto Deda mraza poklone će dijeliti Božić Bata, predstavnici vlasti će poći na saučešće otprilike svakom popu koji umre, neki su bili vrsni teolozi i za tu titulu ih kvalifikuje izjava "muslimani smde na loj" i tako dalje.

Sve neke neprimjetne sitnice i gluposti što bi se narod opterećivao što npr duguju poreze.
    Potreban je širi dijalog i konsenzus, dogovor sa njima, predstvanicima jednoga jedinoga svevišnjega.
    Apsolutno sam protiv vjeronauke u školama, pa i kao izbornog predneta, samo mi nije jasno kako si uspio od toga da prevališ dalek put do izjednačavanna nas i Poljske, zakona o abortusu i ostlalim pratiocima.
    Inače, nije Poljska nedina država EU sa problemom o uplitanju crkve u pitanje abkrtusa, imaju ga i Hrvatska, Španija, Italija...
    Forever young, i want to be forever young

Thanks Thanks Given 
    3,617
    Thanks Thanks Received 
    6,089
    Thanked in
    2,942 Posts

Pitanje jeste teško. Meni se ne sviđa vjeronauka u školama kao ideja, ali većina EU zemalja je ima. To je jednostavno činjenica. Ako je po definiciji vjeronauka antidemokratska i antigrađanska zašto je imaju?

Ako nije onda može makar da se povede javna rasprava o tome. Jesmo li postali tolike dogmate da nećemo čak ni da pričamo o nečem što nam se ne sviđa? Ako većina stanovništva hoće vjeronauku, ako je to uobičajeno u EU, ako je to izborni predmet ja ne vidim zašto treba da smeta meni i mom djetetu. Jednostavno ga nećemo izabrati.

Dajte, ljudi, ne reagujte brutalno na prvu loptu samo zato što ne podnosite nekog pojedinca ili zato što vama lično ne treba to ljudsko pravo za koje se taj pojedinac zalaže. To što je neću da budem LGBT ne znači da treba da se broim protiv njihovih prava. Isto tako i za vjernike.
    Ma nemam ja problem, dokle god to bude izborni predmet. Radi mene mogu ga nazvati kako hoće. Imam problem ako je obavezan predmet.
    Ako sam ja vjernik, ne mora da znači da će moje dijete automatski da bude vjernik.
    Isto kao što roditelj LBGTIQ osobe nije znao da mu sin neće bit strejt.

Kao što vidih nisam se ni osvrnuo na Brtićku i njene komentare, samo pišem kuda može da odvede ta povezanost sa crkvom.

Quote Originally Posted by technus View Post
    Apsolutno sam protiv vjeronauke u školama, pa i kao izbornog predneta, samo mi nije jasno kako si uspio od toga da prevališ dalek put do izjednačavanna nas i Poljske, zakona o abortusu i ostlalim pratiocima.
    Inače, nije Poljska nedina država EU sa problemom o uplitanju crkve u pitanje abkrtusa, imaju ga i Hrvatska, Španija, Italija...
    Imaju, ali ne kao Poljska trenutno. Isto kao što i SKOJ-u da ti odgovorim.
    Povezah sa Poljskom kao primjer dokle može da odvede ta veza crkve i Vlade.
    Najbolje da se vratimo u vrijeme spaljivanja vještica, Galilea i ostalih neistomišljenika.

12. The Following User Says Thank You to hercules For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    2,333
    Thanks Thanks Received 
    5,877
    Thanked in
    2,048 Posts

Ko inače predaje vjeronauku u školama?

Sent from my M2101K6G using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    2,446
    Thanks Thanks Received 
    5,126
    Thanked in
    2,750 Posts

Evo opet ti o nekim lovcima na vještice i ostalim srednjovjekovnim dogadjajima koje niko ne pominje.
    Da, može da dovede do zakona o abortusu, isto ka' i što jedna pogrešna rečenica može da dovede do rata bilo dje u svijetu, ali si preskočio par kilometara stepenika od stanja kod nas do zakona u Poljsku.
    Forever young, i want to be forever young

Thanks Thanks Given 
    561
    Thanks Thanks Received 
    3,088
    Thanked in
    1,621 Posts

Ma nemam ja problem, dokle god to bude izborni predmet. Radi mene mogu ga nazvati kako hoće. Imam problem ako je obavezan predmet.
    Ako sam ja vjernik, ne mora da znači da će moje dijete automatski da bude vjernik.
    Isto kao što roditelj LBGTIQ osobe nije znao da mu sin neće bit strejt...
    A ne može biti obavezni predmet pa ni kokotom se ne oralo. Ne vjerujem da iko o tome razmišlja kao o ozbiljnoj opciji.

Thanks Thanks Given 
    3,617
    Thanks Thanks Received 
    6,089
    Thanked in
    2,942 Posts

Quote Originally Posted by technus View Post
    Evo opet ti o nekim lovcima na vještice i ostalim srednjovjekovnim dogadjajima koje niko ne pominje.
    Da, može da dovede do zakona o abortusu, isto ka' i što jedna pogrešna rečenica može da dovede do rata bilo dje u svijetu, ali si preskočio par kilometara stepenika od stanja kod nas do zakona u Poljsku.
    Evo u prethodnom postu pomenuh ovovjekovne i neke ovogodišnje događaje kad već cjepidlačiš.

Thanks Thanks Given 
    2,295
    Thanks Thanks Received 
    3,114
    Thanked in
    1,316 Posts

Dok demokratija ne ojaca vjeronauci nema mjesta u skolama. Inace mrka kapa. Religija moze biti spas pojedincu a propast nezrelom drustvu. Ja bih pricu vjeronauke zaboravio za sad. Nesto mi se ne dopada ideja pistolja u ruci djeteta.

Sent from my iPhone using Tapatalk
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    6,722
    Thanks Thanks Received 
    6,418
    Thanked in
    2,695 Posts

Vjeronauka u 21. vijeku je nazadovanje, i tu nema nikakvo ali. Ako se ide na izucavanje relgije, to se sve moze kroz neke od drustvenih predmeta uklopiti.
    Having a parachute greatly increases your chance of surviving a long fall.
    Have a parachute.

19. The Following 2 Users Say Thank You to Antares For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    249
    Thanks Thanks Received 
    1,849
    Thanked in
    933 Posts

Meni ne bi bilo lose kad bi se vjeronauka uvela kao predmet koji ce se uopsteno baviti izucavanjem vjere u nekom istorijskom ili globalnom kontekstu a ako namjeravaju da svako izucava svoju vjeru za to imaju posebne skole
    I have a plan so cunning you could pin a tail on it and call it a weasel.

Thanks Thanks Given 
    666
    Thanks Thanks Received 
    693
    Thanked in
    341 Posts

Svakako nam nasušno treba bolje obrazovanje, pa i po pitanju razumijevanja različitih religija. Modele prepustimo stručnjacima iz domena obrazovne politike.
    Don't mind anything anyone tells you about anyone else. Judge everyone and everything for yourself.

Thanks Thanks Given 
    7,614
    Thanks Thanks Received 
    4,877
    Thanked in
    2,516 Posts

Quote Originally Posted by Viscount View Post
    Svakako nam nasušno treba bolje obrazovanje, pa i po pitanju razumijevanja različitih religija. Modele prepustimo stručnjacima iz domena obrazovne politike.
    Kojim stručnjacima? Bratićkoj ili onoj antivakserki koja je zadužena za osnovno obrazovanje a koja je objašnjavala "pušenjem protiv korone"?
    To su nam trenutno stručnjaci u obrazovanju čije nam poboljšanje nasušno treba...

Thanks Thanks Given 
    561
    Thanks Thanks Received 
    3,088
    Thanked in
    1,621 Posts

Vratite nam ministra prosvete Slavoljuba Stijepovica da njega konsultujemo.

24. The Following 3 Users Say Thank You to SKOJ For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    346
    Thanks Thanks Received 
    433
    Thanked in
    289 Posts

Vratite nam ministra prosvete Slavoljuba Stijepovica da njega konsultujemo.
    E bogme je Ono bio expert da je Jos malo ostao uveli bi ljotovano zet$ko D ))

Послато са M2007J20CG помоћу Тапатока

Thanks Thanks Given 
    1,878
    Thanks Thanks Received 
    5,508
    Thanked in
    2,122 Posts

Quote Originally Posted by goldfinger View Post
    Meni ne bi bilo lose kad bi se vjeronauka uvela kao predmet koji ce se uopsteno baviti izucavanjem vjere u nekom istorijskom ili globalnom kontekstu a ako namjeravaju da svako izucava svoju vjeru za to imaju posebne skole
    Religiju je moja generacija izučavala kroz predmete prirode i društva, društva i istorije u osnovnoj školi, te opet kroz istoriju, filozofiju, građansko obrazovanje i istoriju religije u gimnaziji.

Bih volio da vidim koje to manjkavosti u postojećem obrazovanju "vjeronauka" treba da otkloni?
    Šta to treba da se doda?

I hoće li istu da predaju razni popovi, crkvenjaci i hodže?
    A pošto sve smrdi na tu zamisao, pogađate moj stav na datu temu:

Vjerskim institucijama ne treba dozvoliti da privire u javno obrazovanje.
    Last edited by ASC; 08-11-21 at 20:23.

27. The Following 7 Users Say Thank You to ASC For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    557
    Thanks Thanks Received 
    2,709
    Thanked in
    1,396 Posts

Naprijed! U svjetliju prošlost

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Vani predaju celnici lokalnih hramova.. Ali, postoji i sloboda izbora od strane roditelja da li da dijete ide na te casove ili da bira neki fakultativni cas. Koliko vidim u CG se roditelji nece pitati nista...
    "A i sto bi se pitali kad se nizasta i ne pitaju" - rekle bi vlasti..

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    8,498
    Thanks Thanks Received 
    1,453
    Thanked in
    626 Posts

Quote Originally Posted by Ostoja View Post
    To razumijem. Ne radi se samo o Boki. Treba poci do Duklje i vidjeti kako to izgleda. Kamen iz ostatka tog grada iz Rimskog carstva raznosili "kusi i repati". Slika svijesti naseg naroda i drzave.

Ne treba gajiti nadu u novo ministarstvo. Za Braticku je vracanje kapele na Lovcen prioritet. Vidim danas naslov da zeli da vrati vjeronauku u skole. Kad vidim takav naslov, link i ne otvaram. Jasno mi je koliko je sati.

Takvo zapostavljanje sopstvene istorije je sramota za ovu drzavu.
    Pricamo o ogromnom potrncijalu koji lezi neiskoristen i zapostavljen.

Zadnja vlada 30 godina nije nasla vremena i para za kuturu a vrlo vjerovatno nece ni nova. To nisu prioriteti nazalost.

Mi smo bruka za same sebe. Nego kao obicno sve se svede na to da nam je vazda neko drugi kriv.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk
    To learn how to use your head, you have to go out of your MIND.

Thanks Thanks Given 
    8,498
    Thanks Thanks Received 
    1,453
    Thanked in
    626 Posts

Quote Originally Posted by mneonly View Post
    Čisto da napravim malo poređenje, možda se neko i drmne i izađe iz "crne magije" koju su bacili na nas

https://m.cdm.me/drustvo/rifat-fejzi...ske-zajednice/

Dakle Rifat Fejzić reizabran za reisa Islamske zajednice, bez ikakve pompe, senzacije, bez LIVE prenosa na PARLAMENTARNOM kanalu itd...
    Biraju ga treci ili cetvrti put zaredom. Kakvi bi ljudi bili da se kao djeca istoj lizalici 3 puta radujemo.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk
    To learn how to use your head, you have to go out of your MIND.

Thanks Thanks Given 
    666
    Thanks Thanks Received 
    693
    Thanked in
    341 Posts

Quote Originally Posted by Gagarin View Post
    Kojim stručnjacima? Bratićkoj ili onoj antivakserki koja je zadužena za osnovno obrazovanje a koja je objašnjavala "pušenjem protiv korone"?
    To su nam trenutno stručnjaci u obrazovanju čije nam poboljšanje nasušno treba...
    To su donosioci odluka i nosioci funkcija. Za formulisanje određene obrazovne politike formira se stručno tijelo (npr. komisija), koje je sastavljeno od odgovarajućih eksperata iz date oblasti (npr. nastavnici, istraživači, pedagozi i sl.), a osnovu njihovih preporuka se donose odgovarajuće odluke. To bi tako trebalo da funksioniše, đe je reda.
    Don't mind anything anyone tells you about anyone else. Judge everyone and everything for yourself.

Page 444 of 543 FirstFirst ... 344394434440441442443444445446447448454494 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)