Kurir, 08. 02. 2007
-----------------------------
ZAROBLJEN
Institut za neonatologiju u Beogradu već dva meseca ne da bebu Seniji Roganović jer nema da iskešira 500.000 dinara
BEOGRAD - Institut za neonatologiju u Beogradu već skoro dva meseca drži bebu Senije Roganović zarobljenu u bolnici jer nema nameru da je vrati majci dok im ne iskešira 500.0000 dinara!!! Naime, dvadesetogodišnja Senija porodila se 15. decembra, u osmom mesecu trudnoće, u Zemunskoj bolnici, i rodila sina Žarka. Zbog prevremenog porođaja, bebu su prebacili u Institut za neonatologiju. Tada po majku počinju, blago rečeno, noćne more.
- Posle desetak dana provedenih u Institutu, beba je bila spremna za otpust i lekari su rekli da možemo da dođemo po nju. Otišli smo po bebu 27. decembra.
Kako nisam imala osiguranje i srpska dokumenta, jer sam iz Nikšića, tražili su da im platimo 500.000 dinara ili nam, u suprotnom, neće dati dete - priča za Kurir majka Senija, kojoj je srce gotov puklo.
Kako kažu njeni najbliži, ona više ne jede, ne pije, ne spava, smršala je 15 kilograma, puši po dve kutije cigareta dnevno i pije sedative... Ne može da se smiri i živi bez svog čeda.
- Mi smo im rekli da nismo u mogućnosti da platimo tu sumu, a oni su nas uputili na crnogorsko osiguranje, kako bi socijalna ustanova u Nikšiću platila troškove - objašnjava Senija, očiju punih suza.
Brže-bolje su krenuli za Nikšić. Tamo su joj rekli da nema osiguranje, jer je odjavljena i da treba da se obrati socijalnoj ustanovi u Novoj Pazovi, gde je venčana i gde živi. Vratila se iz Nikšića u Institut da objasni šta su joj rekli.
- Socijalni radnik iz instituta Ljiljana Živković nas je ponovo poslala za Nikšić da bi moj suprug doneo overenu zdravstvenu knjižicu, kako bi troškovi bili pokriveni. I to smo uradili. Vratili smo se s tim dokumentima koje su tražili. A, onda ništa nisu hteli da priznaju, već samo traže da im platimo - priča Senija, ne verujući da zbog birokratije i potpuno nehumanog odnosa na Institutu još nije podojila sina.
-
Za ova skoro dva meseca samo jednom sam dete držala u naručju. Nisu mi dali bar da posećujem dete i da ga dojim. Kad dođem iz Nove Pazove, vidim ga samo na minut, i to preko stakla. Čula sam i da mi je dete obolelo od upale pluća. Situacija je postale neizdrživa!
Poslednji u nizu šokova je, kako kaže, doživela pre tri dana, kad je otišla da vidi dete.
- Nisam želela da se vratim bez njega, a doktor mi je rekao da će dete, ako uskoro ne platim, prebaciti u Dom za nezbrinutu decu u Zvečanskoj ulici na usvajanje. Pa, zbog čega sam ja kriva što su se odvojile dve države? Zar treba da budem bez svog deteta dok se ne završi papirologija kako bi se nadoknadili troškovi? - kaže Senija, kojoj je još samo Kurir ostao nada da će ubrzo videti sina Žarka.
Oslobodićemo dete
Slobodan Lalović, koordinator u Ministarstvu zdravlja, rekao je za Kurir da mu se danas završava odmor i da počinje da radi. On nam je obećao da će danas, čim dođe u kancelariju, učiniti sve da se "dete što pre oslobodi".
Pozvali smo i Institut za neonatologiju kako bismo čuli i drugu stranu. U Institutu objašnjavaju "da nije bilo prisilnog zadržavanja nijednog pacijenta van medicinska indikacija". Oni više informacija nisu želeli da daju telefonom već su nas zamolili da danas posetimo ovu instituciju kako bi nam prezentirali svu potrebnu dokumentaciju. U Institutu samo saznali i da će dete biti pušteno tokom današnjeg dana.
M. LAĐEVIĆ
Bookmarks