View Poll Results: Da li ćete dobrovoljno primiti vakcinu protiv koronavirusa?

Voters
198. You may not vote on this poll
  • Da, apsolutno! To je jedina razumna odluka, svaka dalja diskusija je – izlišna

55 27.78%
  • Da, pod uslovom da je ta vakcina odobrena za primjenu u EU tj. nije varijanta za zemlje 3. svijeta

62 31.31%
  • Ne, nemam povjerenja u efikasnost prebrzo razvijene vakcine/ nepoznati dugoročni efekti po zdravlje

50 25.25%
  • Ne, nisam pristalica vakcinisanja generalno, kao vida zaštite od bolesti

20 10.10%
  • Ne znam. Lomim se oko odluke

11 5.56%
Page 91 of 175 FirstFirst ... 4181878889909192939495101141 ... LastLast
Results 2,251 to 2,275 of 4362

Thread: [COVID] Vakcine i tok pandemije [opšta diskusija]

Thanks Thanks Given 
    110
    Thanks Thanks Received 
    4,436
    Thanked in
    2,601 Posts

Quote Originally Posted by BIGa View Post
    Dje pritiska drzava WTF? U kafic ne mozes bez potvrde, a bez MASKE ne mozes ni hleb da kupis...
    U kafić se sjedi napolje i niko te ništa ne pita.
    Sjedio ja u City Kvart.

Pekare imaju većinom pult za posluživanje od unutra tako da ne ulaziš...
    Ja kupujem svaki dan...

Mislim šta reći, koju posluku porati? Kome?

Poslato sa škatulice
    -> Forma za naručivanje online stvari <-

Bugi Vugi tapši Raduj se!

Thanks Thanks Given 
    2,000
    Thanks Thanks Received 
    6,202
    Thanked in
    2,888 Posts

Quote Originally Posted by Antares View Post
    4. Virus postoji, vakcinacija najvise potrebna odredjenoj populaciji - ugrozenoj populaciji.
    Narativ protiv vakcinacije.

Sent from my moto e5 using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    6,597
    Thanks Thanks Received 
    6,276
    Thanked in
    2,618 Posts

Quote Originally Posted by nsparks View Post
    ja bih vam ovaj argument prihvatio da mi ovdje imamo svi po 15-18 godina, a lagano umiru ljudi sa 30 i kusur. Tako da 4. ne postoji.
    Zato bih i vakcinaciju ostavio na dobrovoljnoj osnovi - ko smatra da mu nije potrebna nece se vakcinisati. Time svako prihvata moguci rizik koji virus donosi.

Quote Originally Posted by wulfy View Post
    Narativ protiv vakcinacije.
    Bas suprotno - moj stav je bas narativ za vakcinaciju, cak sam i pisao da bih uveo obaveznu vakcinaciju najugrozenijim (sto je ekstreman stav, iako mi djeluje logicki i ispravan). Plus, ovim se iskljucuje vakcinacija djece, jer u trenutnoj situaciji djeca virus ne osjete. Ostalima - slobodan izbor.
    Having a parachute greatly increases your chance of surviving a long fall.
    Have a parachute.

Thanks Thanks Given 
    106
    Thanks Thanks Received 
    161
    Thanked in
    111 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    I apsolutno nije argument protiv vakcinacije:
    1. Studija govori o vakcinama za kokoske;
    2. Studija jasno pokazuje neupitnu prednost siroko rasprostranjene vakcinacije i opasnost koju virus moze da predstavlja za nevakcinisane.

I broj telefona i e-mail je ostavio u potpisu, kukavac.
    Pitao si koja je razlika izmedju ove vakcine i vakcina za male boginje, rubeolu i slično. Taj citat je pojasnio taj dio. Te vakcine su sterilišuće, "perfect", a ova je leaky. To je velika razlika.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    2,000
    Thanks Thanks Received 
    6,202
    Thanked in
    2,888 Posts

Quote Originally Posted by Antares View Post
    Zato bih i vakcinaciju ostavio na dobrovoljnoj osnovi - ko smatra da mu nije potrebna nece se vakcinisati. Time svako prihvata moguci rizik koji virus donosi.

Bas suprotno - moj stav je bas narativ za vakcinaciju, cak sam i pisao da bih uveo obaveznu vakcinaciju najugrozenijim (sto je ekstreman stav, iako mi djeluje logicki i ispravan). Plus, ovim se iskljucuje vakcinacija djece, jer u trenutnoj situaciji djeca virus ne osjete. Ostalima - slobodan izbor.
    Da se razumijemo vakcine su doprinele da ne razmišljamo o mnogim bolestima (evo MMR je donekle žrtva svog uspjeha jer ljudi ne znaju kako bi bilo da je nema) koje su nekada bile fatalne.
    Ovaj tip vakcine (proteinski omotač) se razvija oko 30 god. i ovo je prva široka primjena. Samim tim nije ni efikasnost ogromna, ali smanjivanjem broja hospitalizovanih i umrlih završava posao (pritisak na zdravstveni sistem). Virus je tu i moramo naučiti da živimo sa istim. Sa tim u vezi htio sam da izdvojim narrative koji govore protiv vakcinacije, te upitah ima li četvrti. Kako ono što ste napisali govori u prilog vakcinaciji odbacio sam kao četvrti narativ.

Thanks Thanks Given 
    1,905
    Thanks Thanks Received 
    1,869
    Thanked in
    770 Posts

Quote Originally Posted by kaemSe View Post
    Bgm da te opeljese/ kopiraju indetitet kako bi ti se stres ukakako u mladost

Sent from my POCO F2 Pro using Tapatalk

Sto se tice kradje navikli smo na to, krade nas i drzava evo od rodjenja, ali bez para mogu, bez zdravlja tesko.
    Quote Originally Posted by Biznismen Podgorica View Post
    Oli da se kladimo ti das 50e a ja cu 200e.
    Ako ne prodje ti imas 200e.. :wink:

Thanks Thanks Given 
    6,597
    Thanks Thanks Received 
    6,276
    Thanked in
    2,618 Posts

Da se razumijemo vakcine su doprinele da ne razmišljamo o mnogim bolestima (evo MMR je donekle žrtva svog uspjeha jer ljudi ne znaju kako bi bilo da je nema) koje su nekada bile fatalne.
    Ovaj tip vakcine (proteinski omotač) se razvija oko 30 god. i ovo je prva široka primjena. Samim tim nije ni efikasnost ogromna, ali smanjivanjem broja hospitalizovanih i umrlih završava posao (pritisak na zdravstveni sistem). Virus je tu i moramo naučiti da živimo sa istim. Sa tim u vezi htio sam da izdvojim narrative koji govore protiv vakcinacije, te upitah ima li četvrti. Kako ono što ste napisali govori u prilog vakcinaciji odbacio sam kao četvrti narativ.
    Cetvrti narativ je drugaciji od ostala tri, iako se nadovezuje na soj 3. Nesto kao podzanr u muzici - podsjeca ali nije isti.
    Da ne otvaramo temu o klasicnim vakcinama i vakcinaciji i da se ostane u domenu korone - sto se tice vakcinacije, razumijem da mnoge brine eksperimentalni faktor, ali zato i postoje klasicne vakcine poput Sinofarma. S druge strane ne mogu da shvatim zasto neko forsira obaveznu vakcinaciju svog stanovnistva (ukljucujuci i djecu).

Zbog cega se stav 4 (stav koji "propagiram") nadovezuje na 3 - iz razloga sto ce virus oslabiti u tolikoj mjeri da ce postati sezonskog oblika. Ne idem u teorije hoce li vakcinacija ubrzati ili usporiti taj proces - to ce se vidjeti u narednom periodu. Svakako smatram da kod velike vecine ljudi vakcinacija nije potrebna, odnosno da organizam kod (velike vecine) moze sam da se izbori sa ovim tipom i tipovima virusa.
    Takodje ne ulazim u pricu alternativnih ljekova i njihovih ucinaka. Taj dio me ne zanima iz gore navedenog razloga - pri stavu sam da organizam moze sam da se izbori sa ovim tipom virusa.
    Takodje me ne zanima da li je virus nasta vjestacki ili ne. Virus je prisutan, jedino se moze prst uperit u nekoga dok ce situacija i dalje biti ista.
    Have a parachute.

Thanks Thanks Given 
    3,179
    Thanks Thanks Received 
    3,215
    Thanked in
    1,556 Posts

DzekOfAllTrades postavio na drugom topicu: https://www.imperial.ac.uk/news/2277...-lower-double/

Vec smo apsolvirali da je delta mutacija nastala prije nego sto je doslo do masovne vakcinacije. Mislim da pojedini ne razumiju sta su mutacije. Mutacije su slucajne i konstantne, sto je posebno vazno za viruse. Virusi ne mutiraju da bi izbjegli vakcinu. Samo mutiraju, sto je za nas maltene nebitno dok se ne pojavi mutacija koja taj virus na neki nacin "ojaca". Ko zna koliko mutacija je bilo koje su nestale jer su bile slabije od originalnog virusa. Ali velika je vjerovatnoca da su postojale. Sto je vise nevakcinisanih ljudi veca je vjerovatnoca da ce virus da mutira jer ima mnogo veci udio populacije u kojima mutacija moze da nastane. A da su ti ljudi bili vakcinisani, manji bi bio dio populacije u kojima bi virus mogao da se siri, cime bi se smanjila i sansa da mutira. Zato je vazno vakcinisati se na vrijeme. Zato ce najvjerovatnije i booster vakcine da uvedu.
    u Engleskoj se očito delta još nije raširila kao u Izraelu, takođe i period raniji pa ima nešto i do toga

delta mutacija je nastala nakon što se počelo sa testiranjem vakcina, ne mora da dođe do "masovne" vakcinacije da bi vakcine progurale neku mutaciju, a ovo drugo što si napisao je teorija koja se raspala kao kula od karata
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,924
    Thanked in
    1,452 Posts

Quote Originally Posted by NSX View Post
    u Engleskoj se očito delta još nije raširila kao u Izraelu, takođe i period raniji pa ima nešto i do toga
    Kompleksna je ovo materija da bi se tako olako banalizovali razlozi. Bas je ta razlika izmedju situacije u Engleskoj i Izraelu jako interesantna i treba je detaljno ispitati.

Quote Originally Posted by NSX View Post
    delta mutacija je nastala nakon što se počelo sa testiranjem vakcina, ne mora da dođe do "masovne" vakcinacije da bi vakcine progurale neku mutaciju, a ovo drugo što si napisao je teorija koja se raspala kao kula od karata
    Znamo da je delta nastala prije masovne vakcinacije ali ne mozemo sa sigurnoscu da kazemo tacno kad. A s obzirom da nema dokaza da je nastala zbog vakcine dalja prica na tu temu besmislena.
    Look upon my works ye mighty and this pear...

Thanks Thanks Given 
    2,000
    Thanks Thanks Received 
    6,202
    Thanked in
    2,888 Posts

@Antares da, vrlo uslovno se može posmatrati da se vezuje za treći narativ. Da sada ukratko obrazložim zašto ti narativi ,,ne piju vodu":
    Prvi narativ je žestoka glupost, tim prije što većina ljudi koji zastupa tu tezu ne zna kako čip uopšte funkcioniše. Ovaj narativ je zapravo toliko glup da nema smisla rasprava.
    Drugi narativ mi ,,ne pije vodu" jer piti neki lijek radi preventive ne znači da će se razviti imunitet, a korišćenjem nekog lijeka sam organizam postaje imun na isti. Virus nije sezonskog karaktera (po svemu sudeći) pa da takav scenario ima smisla.
    Treći narativ mi se ne sviđa zbog scena od prošle godine (prebukirani zdravstveni kapaciteti).

Thanks Thanks Given 
    6,597
    Thanks Thanks Received 
    6,276
    Thanked in
    2,618 Posts

@Antares da, vrlo uslovno se može posmatrati da se vezuje za treći narativ. Da sada ukratko obrazložim zašto ti narativi ,,ne piju vodu":
    Prvi narativ je žestoka glupost, tim prije što većina ljudi koji zastupa tu tezu ne zna kako čip uopšte funkcioniše. Ovaj narativ je zapravo toliko glup da nema smisla rasprava.
    Drugi narativ mi ,,ne pije vodu" jer piti neki lijek radi preventive ne znači da će se razviti imunitet, a korišćenjem nekog lijeka sam organizam postaje imun na isti. Virus nije sezonskog karaktera (po svemu sudeći) pa da takav scenario ima smisla.
    Treći narativ mi se ne sviđa zbog scena od prošle godine (prebukirani zdravstveni kapaciteti).
    Treci narativ je prirodan proces jer je covjecanstvo doslo u kontakt sa necim novim. Ako se za 5 godina pojavi novi virus ista ce situacija biti kao i prosle godine. Nakon sto smo prosli kriticnu fazu sada bi trebalo da bude lakse. Nazalost, ne znamo koliko antitijela traju, ali ako uzmemo pretpostavku da antitijela mogu da se bore sa novim sojevima (a mozemo uzeti jer se vakcinacija upravo propagira to) za 2-3 godine (ukoliko ne dodje do neke ozbiljnije mutacije) Crna Gora ce biti u odlicnom stanju u odnosu na vece drzave jer cemo imati kolektivni imunitet.
    Zbog toga i nisam pristalica nasilne vakcinacije, tj. to je razlog zbog kog smatram da je potrebno vakcinisati ugrozenu populaciju + ostaviti slobodu vakcinisanja ostalima.
    Last edited by Antares; 08-08-21 at 18:28.
    Have a parachute.

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,924
    Thanked in
    1,452 Posts

Thanks Thanks Given 
    6,597
    Thanks Thanks Received 
    6,276
    Thanked in
    2,618 Posts

Ocemo li pretpostavit da Pfizer rijesava probleme i ima lijek i za to. Cekaj! Vec ima
    Have a parachute.

Thanks Thanks Given 
    3,179
    Thanks Thanks Received 
    3,215
    Thanked in
    1,556 Posts

Kompleksna je ovo materija da bi se tako olako banalizovali razlozi. Bas je ta razlika izmedju situacije u Engleskoj i Izraelu jako interesantna i treba je detaljno ispitati.

Znamo da je delta nastala prije masovne vakcinacije ali ne mozemo sa sigurnoscu da kazemo tacno kad. A s obzirom da nema dokaza da je nastala zbog vakcine dalja prica na tu temu besmislena.
    treba detaljno ispitati i jedno i drugo i tek onda nametati to kao obavezno, problem je što to niko ne ispituje

Thanks Thanks Given 
    1,413
    Thanks Thanks Received 
    5,551
    Thanked in
    2,597 Posts

Vakcinalnim fanaticima i lockdownerima se neće svidjeti vijesti s Islanda, gdje se bilježe neočekivane brojke. Sada, za postizanje imuniteta krda, čelni epidemiolog predlaže strategiju od koje nekima ovdje preskače srčka

S velikim zanimanjem pratim(o) razvoj događaja
    The more things change, the more they stay the same.

Thanks Thanks Given 
    5,881
    Thanks Thanks Received 
    7,608
    Thanked in
    3,046 Posts

Quote Originally Posted by starwalker View Post
    Vakcinalnim fanaticima i lockdownerima se neće svidjeti vijesti s Islanda, gdje se bilježe neočekivane brojke. Sada, za postizanje imuniteta krda, čelni epidemiolog predlaže strategiju od koje nekima ovdje preskače srčka

S velikim zanimanjem pratim(o) razvoj događaja
    Evo isti taj tvoj lik kaže da je više zaraženih među nevakcinisanim (i pored toga što je 96% vakcinisano) i da ovi vakcinisani što su zaraženi imaju dosta lakše simptome.

Ebi ga Island ima samo 4% pametnjakovića, za razliku od nas.

Ali nekako te tvitove ne kačiš, već samo ove koji potvrđuju tvoju antivax logiku.

Isti je čak niz, a ja evo uđoh i pročitah.

https://twitter.com/eliaseythorsson/...921626627?s=09

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

17. The Following User Says Thank You to kimmi For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,413
    Thanks Thanks Received 
    5,551
    Thanked in
    2,597 Posts

Quote Originally Posted by kimmi View Post
    Evo isti taj tvoj lik kaže da je više zaraženih među nevakcinisanim (i pored toga što je 96% vakcinisano) i da ovi vakcinisani što su zaraženi imaju dosta lakše simptome.

Ebi ga Island ima samo 4% pametnjakovića, za razliku od nas.

[B]Ali nekako te tvitove ne kačiš, već samo ove koji potvrđuju tvoju antivax logiku.

Isti je čak niz, a ja evo uđoh i pročitah.

https://twitter.com/eliaseythorsson/...921626627?s=09

Za sve sa jeftinim ulaznicama na moj post

Logika iza upisa je ta da se u praksi urušila mantra o postizanju imuniteta krda masovnom vakcinacijom, o čemu ovdje trubite non-stop.

Nema ga na 96% vakcinisanih, neće ga biti niti na 100%.

U situaciji gdje zaštita, par mjeseca nakon druge doze, rapidno opada, ovo prelazi u never-ending story - vakcinacija u nedogled.

Zato kažem, pratim s velikim zanimanjem dalji razvoj ako im je nova strategija slobodna transmisija. I poređenje s Izraelom koji ide na 3. shot uz novo zatvaranje
    Last edited by starwalker; 09-08-21 at 01:07.
    The more things change, the more they stay the same.

Thanks Thanks Given 
    9,600
    Thanks Thanks Received 
    5,976
    Thanked in
    2,280 Posts

I šta kažete, bolje da ne svedemo covid na nivo običnog gripa, tj još niže, nego da se i dalje patimo sa zabranama kretanja i da testiramo ljekove (samo ne znam logiku iza toga da se forsira jedan lijek, a vakcina ima 10 od različitih proizvođača, vjerovatno su se svi urotili)...?

https://www.nbcnews.com/specials/dat...m_npd_nn_tw_ma

Sent using Tapatalk
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    3,179
    Thanks Thanks Received 
    3,215
    Thanked in
    1,556 Posts

kimmi&medoje pa ne tvrdi niko od nas ovdje da vakcine ne funkcionišu protiv težih oblika bolesti

Thanks Thanks Given 
    2,000
    Thanks Thanks Received 
    6,202
    Thanked in
    2,888 Posts

Crna Gora je s nepunom trećinom vakcinisanog stanovništva na 33. mjestu u konkurenciji 37 evropskih zemalja, a lošije rezultate trenutno imaju Albanija, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Bugarska.

To pokazuje istraživanje “Vijesti”, na osnovu podataka o broju datih doza koje objavljuju nacionalne institucije i više evropskih statističkih centara.

Sagovornici “Vijesti” poručuju da o kolektivnom imunitetu nema govora, dok se ne revakciniše barem još 150.000 građana, ali se i nadaju da će se proces imunizacije povećati kako budu pristizali kontigenti Fajzer vakcina.

Više od polovine populacije do petka su vakcinisali Irska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Španija, Portugal, Andora, Italija, Belgija, Holandija, Njemačka, Austrija, Švajcarska, kao i Monako, Malta, Mađarska, Finska, Norveška, Danska, Kipar, Švedska i Island. Rekorder u Evropi je Malta, koja je vakcinisala više od 77 odsto stanovnika.

Grčka je do petka imala gotovo polovinu vakcinisanog stanovništva, tačnije 49,8 odsto, Češka je vakcinisala 49,4 odsto građana, Litvanija 47,1 odsto.

Od zemalja regiona najbolje je rangirana Slovenija, sa 41,6 odsto vakcinisanih, dok je obje doze vakcine u Srbiji primilo oko 40 odsto građana, odnosno više od polovine punoljetnih.

Hrvatska je vakcinisala 38,2 odsto stanovnika. Rumunija ima sličnu statistiku kao Crna Gora, jer je vakcinisala preko 25 odsto stanovništva, Albanija i Sjeverna Makedonija gotovo isti procenat građana – 21,4 i 21,3 odsto, a Bugarska 14,8.

U Bosni i Hercegovini, prema procjenama, do kraja jula revakcinisano je svega oko 10 odsto stanovništva.

Rezultati skromni i realni

Doktor Nemanja Radojević, specijalista sudske medicine, koji je tokom prvog talasa bio član Kriznog medicinskog štaba, smatra da je dinamika imunizacije nakon početno ohrabrujućih rezultata već neko vrijeme u stagnaciji.

”S nekih 25 odsto vakcinisane populacije s obje doze, rezultat je skroman, ali reklo bi se realan, manje-više očekivan i u rangu s bilo kojim drugim parametrom u vezi bilo čega u Crnoj Gori. Kasnimo za razvijenim državama Evropske unije i svijeta koje su trenutno na nivou oko 50 do 65 odsto, ali opet smo nešto ispred zemalja regiona, osim Srbije”, kaže Radojević.

On smatra da razlog ovakve statistike nije u vezi s “kašnjenjem” u nabavci vakcina, već je u svijesti građana:

”Mi od nas ne možemo pobjeći. Čini se, kao i mnogo puta ranije, da svijest naših građana ne korespondira s ozbiljnošću situacije u dovoljnoj mjeri što će sigurno imati negativan efekat na stope morbiditeta i mortaliteta u nastpajućem novom talasu epidemije.”

Radojević je rekao da je njegov utisak da veći procenat vakcinisanih čine visoko obrazovani građani, što bi “još jednom potvrdilo da je visoko obrazovanje jedna od najvažnijih determinanti zdravlja, a poznata je činjenica da se time u Crnoj Gori ne možemo pohvaliti”.

”Upoznat sam i s većim brojem pojedinaca koji nisu htjeli da se vakcinišu kineskom i ruskom vakcinom, vjerovatno iz čistih predrasuda prema ‘Istoku’, što je, po mom mišljenju, bez realnog osnova, ili vakcinom AstraZeneke zbog izrazito negativne medijske kampanje - takođe neosnovano, po mom mišljenju. Ovu vakcinu sam i sam primio. Ostaje nada da će najavljeni kontigenti Fajzer vakcina znatno povećati procenat vakcinisanih u Crnoj Gori”, kazao je Radojević.

Upravo je blagi skok interesovanja za vakcinaciju, kao i veće gužve ispred punktova zabilježene prethodnih dana, nakon što je početkom avgusta stigao prvi kontigent od 8.000 doza Fajzer vakcine, od najavljenih preko 150.000.

Minimum je 55 do 60 odsto vakcinisanih

Epidemiolog u penziji Novica Vujošević smatra da je uspješna vakcinacija jedini način da se stavi tačka na pandemiju koronavirusa.

Međutim, istakao je da, globalno, nema kolektivnog imuniteta dok se ne vakciniše 90 odsto stanovnika, s obzirom na pojavu novog, delta soja koji već prijeti da do kraja avgusta postane dominantan.

”Minimum koji treba da postigne Crna Gora je između 55 i 60 odsto vakcinisanih”, tvrdi on.

Vujošević je poručio da treba ubrzati proces vakcinacije i da nema razloga da se svi punoljetni ne vakcinišu.

”Organizacija je dobra, zdravstvena služba je korektna, ja sam na punktu za vakcinaciju čekao svega pet do 10 minuta”, rekao je on.

Vujošević je kazao da se cijelo društvo mora potruditi da suzbije pandemiju i da, s obzirom na to da je trend u svijetu da vakcinacija ne bude obavezna, treba svakom građaninu Crne Gore pokazati kako izgleda liječenje kovid pozitivnih pacijenata u jedinicama intenzivne njege.

”Treba vakcinisati još najmanje 150.000 stanovnika da bi uopšte govorili o kolektivnom imunitetu. U Crnoj Gori ima 192.000 domaćinstava, u prosjeku tri i po do četiri člana. Neka su po dva oboljela ili vakcinisana, ni to nije dovoljno za imunitet”, ocijenio je epidemiolog.

On je zaključio i da niko ne zna kakva će situacija biti krajem septembra i u oktobru, ali smatra da ne vjeruje da ćemo proći dobro.

Oštre mjere za kafane da bi mladi otišli na punktove

Najmanje interesovanje za vakcinaciju je u populaciji koja ima između 19 i 29 godina, pokazuju istraživanja ali i podaci Instituta za javno zdravlje.

Obje doze vakcine do kraja jula primilo je svega 15 odsto mladih iz ove kategorije.

Direktor Instituta Igor Galić “Vijestima” je prošle sedmice odgovorio da analize pokazuju da su upravo mladi u posljednje vrijeme najviše zaraženi koronavirusom, što je, uz najmanju stopu vakcinisanih u ovoj grupi, uticalo na donošenje aktuelnih mjera.

Prema važećim mjerama od 30. jula, za ulazak u ugostiteljske objekte, diskoteke, noćne klubove, utakmice i na odlazak na manifestacije potrebno je da osoba ima dokaz da je primila najmanje jednu dozu vakcine.

Ako gost nije vakcinisan, potrebno je da ima negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan brzi antigenski test čije je važenje tri dana ili dokaz da je od infekcije koronavirusom prošlo između 14 i 180 dana.

Jedan od ovih uslova moraju da ispunjavaju i zaposleni u ugostiteljstvu, koji su od naredne sedmice najavili proteste.

Radojević kaže da je apsolutno za ograničavanje kretanja nevakcinisanih i punu pozitivnu diskriminaciju vakcinisanih.

”Smatram da opšte restriktivne mjere više nemaju mjesto u kontroli epidemije. Prethodnih dana su se mogli pročitati i navodi o pravnom neutemljenju zabrane ulaska nevakcinisanih u ugostiteljske objekte, te da li ‘konobari imaju pravo kontrolisati status vakcinacije’. Po mom mišljenju, navedeno nalazi osnov u konvencijskom pravu koje je iznad svih naših zakona i Ustava, ne predstavlja kršenje ljudskih prava, a kad granična policija pri ulasku u određene države može kontrolisati status vakcinacije, rezultat PCR ili nekog drugog testa, zašto to ne bi mogla i određena osoba pri ulasku u kafanu. Mislim da se ovim gubi smisao i suština procesa zaštite zdravlja stanovništva i pretjerano široko tumače ljudska prava i slobode”, zaključio je on.

izvor: www.vijesti.me

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,924
    Thanked in
    1,452 Posts

Quote Originally Posted by starwalker View Post
    Za sve sa jeftinim ulaznicama na moj post

Logika iza upisa je ta da se u praksi urušila mantra o postizanju imuniteta krda masovnom vakcinacijom, o čemu ovdje trubite non-stop.

Nema ga na 96% vakcinisanih, neće ga biti niti na 100%.

U situaciji gdje zaštita, par mjeseca nakon druge doze, rapidno opada, ovo prelazi u never-ending story - vakcinacija u nedogled.

Zato kažem, pratim s velikim zanimanjem dalji razvoj ako im je nova strategija slobodna transmisija. I poređenje s Izraelom koji ide na 3. shot uz novo zatvaranje
    Druze, ti izgleda imas zestok problem da razumijes da korona moze da ti sjebe organizam cak i ako nemas ozbiljne simptome. A niko ti ne garantuje da ce naredna infekcija da ti padne jednako lako ili lakse. Sto znaci, ako si nevakcinisan kockas se sa sopstvenim zdravljem i sa zivotom mnogo vise nego ako si vakcinisan. Sto potvrdjuju maltene sva istrazivanja. A svake godine ti je imuni sistem slabiji i slabiji jer godinama ne postajes mladji. A izgleda ni pametniji. Sa ostecenim organizmom i druge bolesti mogu teze da ti padnu. Sa takvim mentalnim sklopom samo je pitanje koji korona talas ce ti biti poslednji. Utuvi to u glavu. Ne govorimo ti da se vakcinises radi nas nego radi sebe.
    Last edited by VanjaTheMan; 09-08-21 at 08:37.

Thanks Thanks Given 
    3,179
    Thanks Thanks Received 
    3,215
    Thanked in
    1,556 Posts

alkohol i cigare drastično više skraćuju život od korone, zamisli sad kad bi ulazio u kafanu i svakome vikao da ne pije i da ne puši...e ovo je to što vi radite, ako nekoga nije briga za sebe nemoj mu se ti brinut, i ja imam par starijih rođaka što sam im rekao da je bolje da se vakcinišu ali vidim da neće i ne pričam im o tome svaki dan jer ovako možda i prelome a ako nekoga forsiraš samo će bit tvrdoglaviji

24. The Following 3 Users Say Thank You to NSX For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    6,597
    Thanks Thanks Received 
    6,276
    Thanked in
    2,618 Posts

Realno, treba ovima sto piju i puse zabranit lijecenje jer mogu zauzet mjesto onima koji to ne rade.

Tako zvuci "jel neces da se vakcinises?" logika.
    Have a parachute.

26. The Following 3 Users Say Thank You to Antares For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    243
    Thanks Thanks Received 
    977
    Thanked in
    577 Posts

Ne znam sto je ova fama ovolika oce li se ko vakcinisat ili nece, dje to pise da vakcinisani ne prenose virus, ne mogu da dobiju tezu sliku i zavrse u bolnicu...govorili su vakcina ce da sprijeci transmisiju (nije tacno, cak neki idu toliko daleko da ona izaziva mutaciju i nove sojeve), zatim da je 98% efikasna (nije tacno, pokazalo se da je stvarnost neka oko 60%), govorili su da cak ko je prelezao koronu i primi fajzera imace dozivotni imunitet (opet laz), znaci sve sto su pricali je laz i sad treba neko posle toga da kaze ma nema veze daj taj eksperiment pa sta bude...ja sam prelezao koronu bez ikakvih posledica i znam dosta mojih vrsnjaka i mladjih koji su bez ikakvih problema prelezali a nisu se vakcinisali, e sad smatram da stariji ljudi i hronicni bolesnici bi trebalo da prime jer je njima svaka prehlada rizicna pa tako i ovaj virus koji izgleda odma trigeruje slabe tacke u organizam i napravi ogromnu stetu, sto kod mladih i zdravih ljudi nije tako, vec kao obicna prehlada.
    E sad sto je tolika pomama da se vakcinisu mladi zdravi ljudi (da ne pominjem djecu sto mi je tek besmisleno) stvarno mi nije jasno, kad vidimo da skoro svi umrli kod nas su stariji ljudi ili hronicni bolesnici, tako da skalajte malo, ja kao osoba koja je prelezala koronu i dalje kad ulazim u zatvoreni prostor nosim masku, izbjegavam guzve, dok ce vakcinisani sad da se raspistolje jer vecina gradjana ovdje misli da vakcina te stiti od virusa tj. da ne moze da se zarazi i kad pokusas da objasnis da nije tako nego da pomaze u nekim procentima da sprijeci teze oboljenje smiju ti se i misle da si lud i budala, ali dobro to je drzava kriva koja ni sama ne umije da objasni kako vakcina zapravo funkcionise, onda niko vise ne prica o jacanju imuniteta, nikakvih emisija nista, samo vakcinisi se i to je to, ako da ce to nesto da rijesi, a vidimo da svudje po svjetu je opet haos dje je stopa vakcinisanih ogromna, znaci nista ne rijesava...
    Mene isto tako interesuje lijek Ivermektin, zasto je odjednom proglasn kao smrtonosan, zar nisu Trampa lijecili i pokazali da je efikasan, zasto niko ne prica o lijeku u vidu obicne tablete vec samo vakcine vakcine, treca, cetvrta peta doza i osmjeh na licima farmaceutsdkih kuca jer ce imati prihoda 40 milijardi, presmijesno...

Thanks Thanks Given 
    3,179
    Thanks Thanks Received 
    3,215
    Thanked in
    1,556 Posts

i što sjede na stolicu po cijeli dan.. skraćuje život 1,76 godina

https://bmjopen.bmj.com/content/2/4/e000828

dok korona skraćuje život godinu

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-56110005

Page 91 of 175 FirstFirst ... 4181878889909192939495101141 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)