Originally Posted by
autodijagnostika
Vjerujem da ima i političke pozadine. Ali jel ovo realno opisano stanje? Po meni jes.
Ja se slažem da je sve to produkt 30-godišnje vladavine bivše vlasti jer je dopušteno previše slobodno tržište đe se sve uvozi po mnogo manjim cijenama nego što ođe može da se proizvede.
Ali imaju i druge privredne djelatnosti đe čovjek ako oće pošteno da radi, ne može puno da zaradi.
Ođe se jednostavno rad ne isplati. Eto to je poenta čitave priče, i ja se slažem sa ovima u tom pogledu.
Nije realno opisano.
Ujaci mi imaju farmu 20 krava, 10 junadi... pored toga za svoje potreae imaju prasad itd... kad se svi troskovi odbiju mjesecno po kravi mora, ali mora da ostane čisto u prosjeku 130-150e po kravi ako ne i vise od toga ako imas svoju hranu i sijeno. Eto samo to pa imaju oko 2500 eu mjesecno. Preko toga imaju 10 junadi tovnih, franca ti doćera i junad i hranu tvoje samo da ima daješ, tu se plata uzme mjesecno.
Mimo toga svake godine imaju oko 15 teladi, svako tele 550e, to je oko 9000e samo telad....
Kompletnu mehanizaciju i stale su kupili i drzava im refundirala 50% troska po fakturama a opstina jos po 20-30%, znaci investirali su u to 20-30%... krave dio su kupili tj imali od ranije, ostatak isto uz 50% subvencija uzeli...
Godisnju subvenciju po grlu imaju 75e pa racunajte na 30 stalnih grla plus telad....
Oni su prezadovoljni, imaju posla ljeti 2 mjeseca dok pokupe travu, zito itd a i za to imaju sve masine za traktor pa se ne umaraju mnogo. Ostatak godine im se svodi na to da imaju ujutru i navece po 2 sata posla i to je to... inace su opozicionari vazda bili... nego bi kod nas svako da bude gazda, da se ne oznoji, da mu na prag od kuce uzimaju proizvod i da ima 5000 mjesecno, e ne moze jbg...
Samo ti...
U mome srcu si...
Jedna jedina, nepobjediva -
Zvezdo ljubavi!
Bookmarks