Nema ko da zapne brate.
Jednostavno nas je mindset takav upropašćen sezonalnošću i činjenicom da se turizmom bave ljudi koji ne bi trebali da se bave, tj trebali bi da plate menadžera da vodi posao a ne da vode vlasnici kojima je jedini cilj da što više obrnu za to par mjeseci po cijenu svega.
Pričam sa jednom koleginicom iz agencije za zapošljavanje o jadu se zabaviše da nađu konobare za riblje i malo bolje restorane.
Jedan restoran riblji nudi 1000eur konobaru i smještaj i ne mogu da nađu kvalitetnog tipa jer sve što valja je već otišlo za Hrvatsku ili je našlo posao.
A ovi ostali klasika "if you pay peanuts - you get monkeys".
Iskrivljena je mnogo percepcija kako vlasnika tako i sezonskih radnika. Vlasnici hoće da se obogate preko noći a sezonci da uzmu 50-100eura bakšiša dnevno bez obzira na sve, jer sezona je kratka i treba se preteći zima.
Mnogo sam pisao i pričao o tome i to bi trebalo da je početak naše reforme u turizmu.
Zato je uvođenje instituta sezonskog radnika veoma bitno. 6-8 mjeseci radi, 4-6 mjeseci dobija minimalnu zaradu, jeste da nije nešto ali daje minimum sigurnosti.
Pa tako se stvori standardna ekipa u hotelu/restoranu itd
Masu puta sam gledao što kao menadžer što kao gost kada dodje konobar i neko naruči tipa 2 kafe i 2 sladoleda za vrijeme ručka i konobar umjesto da animira uzme porudžbinu, baci je na sto kao krmadima i čim popiju diže sve da se makne da mu sjedne neko ko će sam odmah da naruči bocu vina i biftek da može da uzme više bakšiša i slične situacije.
Ali vrijeme je pred nama pa ćemo vidjeti šta će i kako će biti.
Mislim da će plate u turizmu da porastu dobrano sledećih par godina za kvalifikovanu radnu snagu, već je neki standard konobarima u malko boljim objektima oko 500eur, sankerima 550-600.
Ako budu htjeli dobru radnu snagu moraće da se upre i da se zadrži, neće više ni Srbi da dolaze jer im je lakše i bolje za Hrvatsku ili na kruzer
One Ring to Rule them all...
Bookmarks